Recenzja Reddcoin: Social CryptoCurrency do napiwków

Reddcoin (RDD) to wyjątkowy projekt, którego celem jest udostępnienie masowej kryptowaluty za pomocą napiwków w mediach społecznościowych.

Reddcoin został pomyślany jako pełnoprawna moneta mediów społecznościowych. Istnieje już od dłuższego czasu i jest jedną z bardziej uznanych kryptowalut. Podczas ostatnich rynków byka / niedźwiedzia kryptowalut, RDD przeżywał własne hossy i spadki, ponieważ zainteresowanie wpłynęło na monetę i zniknęła z niej.

Czy więc Reddcoin jest czymś, co powinieneś rozważyć?

W tej recenzji Reddcoin dam ci wszystko, co musisz wiedzieć o projekcie, w tym technologię, rozwój i mapę drogową. Przyjrzę się również długoterminowemu potencjałowi rozwojowemu i cenowemu RDD.

Czym jest Reddcoin?

Istnieją dedykowane witryny społecznościowe typu blockchain, takie jak Steem i Social X, i są świetne, ale co by było, gdybyś mógł zarabiać na swoich postach w mediach społecznościowych w całej sieci? Opublikuj na Facebooku i zarabiaj. Skomentuj Reddit i zarabiaj. Opublikuj coś wspaniałego i zarabiaj.

To jest to Reddcoin ma na celu. To waluta mediów społecznościowych, która chce ułatwić twórcom mikropłatności dla wszystkich.

Reddcoin istnieje już od jakiegoś czasu, został wydany w 2014 roku. Pozwala każdemu szybko i łatwo wysyłać i odbierać natywne monety RDD bez opłat transakcyjnych. Jest to wersja Patreon w wersji blockchain, ale lepsza, ponieważ działa na wielu platformach społecznościowych i pozwala każdemu otrzymać zapłatę za swój wkład.

Reddcoin umożliwia zarabianie na wielu różnych platformach, takich jak Twitter, Reddit, Twitch, YouTube, Facebook i nie tylko. Działa po prostu „dając napiwek” twórcom postów i komentarzy w mediach społecznościowych. Przypomina to „polubienie” posta, ale twórca otrzymuje coś naprawdę wartościowego.

Reddcoin stosuje również bardziej przyjazne dla środowiska podejście do swojej kryptowaluty, zwane Proof-of-Stake-Velocity. W przeciwieństwie do metody opartej na konsensusie Proof of Work, która wymaga ogromnych ilości mocy obliczeniowej i energii elektrycznej do wydobywania nowych monet, mechanizm PoSV pozwala każdemu użytkownikowi Reddcoin bić nowe monety po prostu trzymając RDD w oficjalnym portfelu.

Kluczowe cechy Reddcoin

Teraz, gdy masz już całkiem przyzwoity przegląd tego, czym jest Reddcoin, przyjrzyjmy się niektórym funkcjom, które wyróżniają tę monetę wśród niektórych z jej kluczowych konkurentów.

  • Szybkie transakcje: Reddcoin powstał jako rozwidlenie popularnej kryptowaluty Litecoin, która ma naprawdę szybki czas transakcji. Reddcoin ma czas blokowania wynoszący zaledwie 60 sekund, czyli 10 razy szybciej niż w przypadku Bitcoinów.
  • Napiwki: Reddcoin pozwala użytkownikom zarabiać i dawać napiwki innym na różnych platformach mediów społecznościowych bez żadnych opłat. Uczynili to również tak prostym, jak to tylko możliwe, dzięki wydaniu nowej funkcji ReddID (więcej poniżej)
  • Integracje: System napiwków jest już zintegrowany z Reddit, Twitter, Twitch, Facebook i Justin.tv.
  • Unikalny konsensus: Algorytm PoSV używany przez Reddcoin zachęca użytkowników do posiadania (stawki) i używania (prędkość) RDD. PoSV to bardziej przyjazny dla środowiska algorytm w porównaniu do odmian PoW, które zasilają Bitcoin lub łańcuch bloków Litecoina.
  • Mechanizm motywacyjny: Korzystanie z RDD zachęca do dawania napiwków innym osobom za ich wkład na platformach społecznościowych. Te „wskazówki” to mikrotransakcje, ale nie są one również objęte żadnymi opłatami. System napiwków jest podobny do „lubienia”, ale daje użytkownikom rzeczywistą wartość.

Jak działa Reddcoin?

Jak wspomniano powyżej, Reddcoin umożliwia szybkie i łatwe wysyłanie mikropłatności innym osobom w sieciach społecznościowych. Możesz także samodzielnie otrzymywać płatności od każdej osoby, z którą kontaktujesz się w mediach społecznościowych. Płatności te są niemal natychmiastowe i wolne od opłat.

Możesz wysłać RDD koledze, aby spłacił ich za obiad, wysłać top na swoją ulubioną organizację charytatywną lub po prostu wysłać małą wskazówkę do twórcy mema z uroczym kotkiem. Wystarczy kliknąć przycisk „napiwek” i wpisać osoby ReddID.

Nieliniowe starzenie się monet Reddcoin

Nieliniowa funkcja starzenia monet PoSV vs. PoS. Przez Reddcoin Wiki

Zachęca się do stosowania RDD poprzez mechanizm konsensusu PoSV, który koncentruje się na posiadaniu monet poprzez obstawianie i aktywność monet poprzez prędkość. Zdaniem zespołu programistów dodanie komponentu prędkości było konieczne, aby „promować bardziej aktywne uczestnictwo w sieci”. W rzeczywistości jest dość podobny do systemu Proof-of-Stake, z którego pochodzi, ale w przypadku PoS występuje liniowe starzenie się monet, ale w przypadku PoSV istnieje nieliniowe starzenie się monet.

Przejście z PoW do PoSV

W przeciwieństwie do Bitcoin i wielu innych kryptowalut, Reddcoin podjął decyzję o przejściu z tego, co niektórzy uważają za marnotrawne kopanie Proof-of-Work, na bardziej przyjazny dla środowiska algorytm Proof-of-Stake Velocity.

W przypadku PoSV monety są rozprowadzane w sieci poprzez wybijanie ich w procesie zwanym stakowaniem. Różni się to od wydobywania w systemie PoW, które jest niezwykle zasobochłonne i ograniczone do tych z bardzo wydajnymi komputerami.

Bicie PoSV może wykonać każdy, a wkrótce będzie można nawet postawić RDD w portfelu mobilnym, aby pobić RDD ze swojego smartfona. Uważa się, że jest to znacznie lepsze niż zapotrzebowanie na drogie i energochłonne serwery i maszyny górnicze ASIC.

Kiedy stawiasz monety w systemie PoSV, im więcej monet masz w portfelu, tym większa jest szansa na znalezienie prawidłowego bloku i otrzymanie nagród blokowych. Wystarczy, że portfel będzie podłączony do internetu i działał. Ponadto, biorąc pod uwagę unikalną funkcję starzenia się monet, istnieje kara nakładana na nieaktywne węzły w stosunku do tych, które są nieaktywne.

Eliminuje to marnotrawstwo górnictwa w jeździectwie i neguje górniczy wyścig zbrojeń. Unika również zagrożenia ze strony układów ASIC i multipoolów, jednocześnie usuwając konflikt interesów, który widzimy u producentów ASIC. Dodanie komponentu prędkości do algorytmu również zniechęca do gromadzenia zachowań i zachęca do wydatków, co zwiększa wkład użytkowników w sieć.

Reddcoin jest wyjątkowy jako jedyna waluta społecznościowa oparta na blockchain. Oczekuje się, że będzie działać jako zachęta do bardziej użytecznych interakcji, a także będzie działać jako sposób na nadanie wartości niematerialnym zasobom wpływów społecznych.

Pozwala także użytkownikom stale zarabiać więcej RDD tak długo, jak długo mają portfel z RDD i są połączeni z Internetem. Im więcej monet znajduje się w posiadaniu i im dłużej pozostają w portfelu, tym większe i częściej możesz otrzymać nagrody za obstawianie.

Moneta RDD

Od 1 sierpnia 2014 r., Kiedy dokonano przejścia z PoW do PoSV, było około 27 miliardów RDD. Na dzień 19 maja 2019 roku jest 28808713174 RDD. Proces bicia PoSV ma roczną stopę inflacji na poziomie 5% i obecnie nie ma limitu ani limitu maksymalnej podaży RDD.

Jak wspomniano powyżej, zespół Reddcoin odbył ICO 2 lutego 2014 r., zaledwie dwa tygodnie po uruchomieniu projektu. ICO zebrało 100 000 dolarów, sprzedając 5,45 miliarda RDD 386 inwestorom.

Cena RDD pozostawała dość stabilna i niska przez kilka lat, ale potem w 2017 roku dała się złapać w szeroko zakrojonym rajdzie kryptowalut i do 7 stycznia 2018 roku osiągnęła najwyższy w historii poziom 0,032391 USD..

Wyniki cenowe Reddcoin

Wyniki cenowe RDD od premiery. Zdjęcie Via CoinCodex

Kurs stale spadał od tego ATH, aw połowie grudnia 2018 r. Osiągnął najniższy poziom 0,001 USD, po czym zaczął się odradzać. Według stanu na 19 maja 2019 r. Wartość monety RDD wynosiła do 0,001989 USD, co oznacza, że ​​prawie się podwoiła w ciągu pierwszych 5 miesięcy 2019 r..

Jeśli jesteś zainteresowany kupnem i obstawianiem RDD, znajdziesz je na kilku giełdach, ale wolumen obrotu jest niewielki. Są to BiteBTC, Bittrex i Upbit. Na Litebit.eu i YoBit jest również niewielki wolumen handlu.

Ponieważ RDD jest natywną monetą, będziesz chciał pobrać i zainstalować podstawowy portfel Reddcoin, który jest świetnym sposobem na obsługę sieci i bezpiecznym sposobem przechowywania większych ilości monet RDD. Alternatywnie możesz użyć nowo wydanego portfela ReddID, który jest rozszerzeniem Chrome i jest również uważany za dość bezpieczny. Jest to również najłatwiejszy sposób na umożliwienie wywrotu.

Ci, którzy wybiorą portfel na komputery stacjonarne, mogą wybierać między wersjami dla Windows, Linux i Mac OS. Obecnie Reddcoin API działa natywnie z Reddit, Twitch i Twitter, z większą liczbą integracji sieci społecznościowych w trakcie prac.

ReddID

Jest to nowa funkcja, która została niedawno wprowadzona. Umożliwi Ci to zarejestrowanie własnego unikalnego „ReddID”, którego będziesz używać do wysyłania / otrzymywania napiwków. Po uzyskaniu nazwy ReddID możesz połączyć ją ze swoimi kontami w sieciach społecznościowych, takimi jak Reddit, Twitter i Facebook.

W tym wydaniu programiści dołączyli również rozszerzenie przeglądarki Chrome. Oznacza to, że możesz trzymać RDD prosto w swoim portfelu przeglądarki, a kiedy znajdziesz post, który Twoim zdaniem jest warty napiwku, możesz wysłać RDD jednym kliknięciem w przeglądarce. Co więcej, biorąc pod uwagę, że jest to lekki portfel, nie musisz czekać na synchronizację blockchain podczas jego otwierania.

Interfejs użytkownika wtyczki Chrome Reddcoin

Funkcjonalność wtyczki ReddID Chrome

ReddID jest również pomocny, ponieważ umożliwia wyszukiwanie innych użytkowników w sieci za pomocą ich określonego identyfikatora. Po zlokalizowaniu tego użytkownika możesz użyć rozszerzenia przeglądarki, aby wysłać mu RDD. Dostępna jest również funkcja, dzięki której możesz łatwo zaprosić innych użytkowników do przyłączenia się do sieci i zwiększyć świadomość Reddcoin.

ReddID jest niezależny od przeglądarki i można go pobrać i zainstalować jednym kliknięciem ze sklepu Google Play. Rozszerzenie Chrome ma bardzo elegancki wygląd i styl, a zespół planuje włączenie możliwości łatwej wymiany RDD na inną kryptowalutę bezpośrednio w portfelu w nadchodzących wersjach, dzięki czemu RDD będzie jeszcze wygodniejszym doświadczeniem dla użytkowników.

Zespół Reddcoin

Reddcoin został utworzony 20 stycznia 2014 roku i początkowo był kryptowalutą PoW rozwidloną z Litecoina. W tamtym czasie zespół programistów był anonimowy, ale to nie powstrzymało ich przed zebraniem 100 000 dolarów w ICO, które odbyło się 2 lutego 2014 r., Zaledwie dwa tygodnie po uruchomieniu projektu..

Dopiero w 2017 roku Reddcoin w końcu wydał oficjalne ogłoszenie, w którym przedstawił członków zespołu, w tym założycieli deweloperów John Nash i Leonard Simonse. Następnie kontynuowali informowanie społeczności o stanie zespołu, który w 100% składa się z wolontariuszy.

Zespół Reddcoin

Niektórzy członkowie zespołu Reddcoin

Obecnym CEO / COO Reddcoin jest Jay Laurence, który był jednym z pierwszych użytkowników technologii blockchain, poczynając od Bitcoin. Już w 2011 roku był górnikiem i był jednym z pierwszych świadków PeerPlays. Wcześniej był mocno zaangażowany w obecność Dogecoin w mediach społecznościowych i był wczesnym zwolennikiem i posiadaczem kontraktu ProtoShares i AngelShares, które ostatecznie przekształciły się w BitShares (BTS).

Obecność społeczna Reddcoin

Jako waluta społecznościowa w Internecie, możesz się spodziewać, że Reddcoin sam ma ogromną społeczność mediów społecznościowych. I nie byłbyś rozczarowany.

Na Reddicie, znanym jako miejsce spotkań entuzjastów kryptowalut, plik Reddcoin subreddit ma ponad 40 000 obserwujących. To ogromna liczba i jest na szczycie Świergot, gdzie konto Reddcoin ma 69,100 obserwujących. Facebook jest nieco mniejszy, ale nadal ma ponad 27 000 osób obserwujących stronę Reddcoin.

Reddcoin ma nawet własne forum o nazwie Dyskusja Reddcoin. Forum nie jest bardzo aktywne, ale wydaje się, że codziennie otrzymuje nowy post lub dwa i pokazuje, jak aktywna jest społeczność Reddcoin.

Rozwój Reddcoin

Coś, co czasami lubię robić, aby określić, ile pracy jest wykonywane nad projektem, to zajrzeć do ich publicznych repozytoriów kodu. Może to dać przybliżone oszacowanie kodu, który jest wypychany przez programistów w Reddcoin.

Dlatego zdecydowałem się zanurzyć w Reddcoin GitHub i przyjrzeliśmy się niektórym z najważniejszych repozytoriów. Poniżej znajdują się zatwierdzenia kodu dla 3 najbardziej aktywnych repozytoriów w ich GitHub:

Reddcoin GitHub Commits

Kod zatwierdza dla wybranych repozytoriów w ciągu ostatnich 12 miesięcy

Wygląda więc na to, że programiści nadal aktywnie wypychają kod do swoich repozytoriów. Niestety to mniej niż widziałem na innych projektach. Rzeczywiście, Reddcoin zajmuje 195 pozycję, jeśli chodzi o zobowiązania w ciągu ostatnich 12 miesięcy (według CoinCodeCap)

Może to sprowadzić się do faktu, że inne projekty aktywnie budują swoje protokoły, podczas gdy Reddcoin jest bardziej ugruntowanym blockchainem. Byłoby dobrze, gdyby ta aktywność została podjęta jeszcze w tym roku, gdy społeczność pracuje nad ich publiczny plan działania.

Niektóre z najciekawszych celów dodatkowych w tym planie działania znajdują się na ich tablicy „Inicjatywy długoterminowe”. Poniżej znajduje się kilka potencjalnych zmian, na które będę mieć oko:

  • PoSV 2.0: Będą ulepszać obecny algorytm PoSV, aby wzmocnić obecny schemat nagród. Rozszerzą również algorytm, aby zachęcić więcej węzłów do tyczenia
  • Udostępnianie / napiwki na urządzeniach mobilnych: To może być naprawdę interesujący dodatek, ponieważ przyniesie znacznie więcej użytkowników do gry
  • Obsługa Ledger Nano: Dla tych użytkowników, którzy chcą „trzymać” swój RDD w portfelu sprzętowym, może to być coś do obejrzenia
  • Integracja z Twitch: To kolejna ogromna sieć społecznościowa, którą Reddcoin może wykorzystać. Możliwość „dawania napiwków” streamerom za ich zawartość to ekscytująca perspektywa
  • Przyjęcie sprzedawcy: Obecnie istnieje wiele bramek płatniczych Reddcoin, których możesz używać do akceptowania RDD. Deweloperzy aktywnie szukają możliwości dodania dodatkowych dostawców płatności i bram, aby zwiększyć adopcję

Wniosek

Chociaż trudno jest przewidzieć przyszłość Reddcoin, to samo można powiedzieć o każdym z nowych projektów blockchain. Reddcoin istnieje już od jakiegoś czasu i chociaż pojawiły się głosy krytyki co do idei stojącej za platformą – kto zapłaci ludziom, a nie tylko „polubi” ich treści w mediach społecznościowych – kryje się za tym pewna słuszność.

W końcu dajemy napiwek innym rzeczom. Patreon odniósł spory sukces i pod wieloma względami jest również platformą przechyłową. Witryna mediów społecznościowych Steemit odniosła podobny sukces, ponieważ „polubienia” użytkowników platformy mają wartość pieniężną. Wiele wskazuje na to, że dodanie takiej funkcji we wszystkich mediach społecznościowych może odnieść duży sukces.

W rzeczywistości Reddcoin przeszedł długą drogę przez ponad 5 lat swojego istnienia, a nawet z zespołem wolontariuszy poczynił konsekwentny postęp i ulepszenia platformy. Ma trochę do zrobienia, ale biorąc pod uwagę obecną funkcjonalność i ciągłe wysiłki, nawet podczas krypto-zimy 2018, wydaje się, że Reddcoin może odnieść spory sukces, ponieważ coraz więcej osób zaczyna korzystać z kryptowalut.

Wyróżniony obraz za pośrednictwem Fotolia

Zastrzeżenie: są to opinie autora i nie powinny być traktowane jako porady inwestycyjne. Czytelnicy powinni przeprowadzić własne badania.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me