Recenzja Tezos: Zarządzanie Blockchain i bezpieczne inteligentne kontrakty

W tej recenzji Tezos (XTZ) przyjrzymy się jednemu z najbardziej kontrowersyjnych projektów blockchain w ciągu ostatniego roku.

To, co zaczęło się jako przebojowe ICO ze zwolennikami gwiazd i silnym zespołem, przekształciło się w fałszywe procesy sądowe i intensywne walki wewnętrzne. Mimo to wydaje się, że zespołowi udało się naprawić statek, zrestrukturyzować wewnętrznie, przydzielić tokeny i wdrożyć sieć główną.

Poniżej nakreślę okres skandali i procesów sądowych, a następnie przejdę do wyjaśnienia, czym jest Tezos dla tych, którzy mogą chcieć zainwestować teraz, gdy mainnet działa już od prawie roku, a inwestorzy mogli ubiegać się o swoje tokeny.

Ponieważ cena XTZ pozostaje na niskim poziomie po bessie w 2018 r., Teraz może być dobry czas, aby wejść, ponieważ pomysł Tezos jest nadal bardzo dobry

ICO do walk wewnętrznych

Historia Tezos ma niewiele ponad rok, ale dla inwestorów i sponsorów była to już niezła przejażdżka kolejką górską.

Tezos miał swoje ICO, które odniosło szalony sukces, prawie rok temu, 14 lipca 2017 r. W ciągu jednego dnia zebrało zdumiewające 232 miliony dolarów, czyli 10 razy więcej niż oczekiwano. Wyglądało na to, że rzeczywiście wszystko szło dobrze dla Tezosa.

Niestety tak się nie stało, ponieważ sprawy szybko wymknęły się spod kontroli założycieli, Arthura i Kathleen Breitman. Podobnie jak wiele projektów kryptowalut, Tezos stworzył szwajcarską fundację, aby kontrolować swoje aktywa, ze względu na złagodzone przepisy bankowe w Szwajcarii. To, czego para nie wzięła pod uwagę, to fakt, że zgodnie z prawem szwajcarskim rada dyrektorów fundacji ma pełną kontrolę nad wszystkimi aktywami fundacji..

Zakończenie Tezos ICO

Zakończenie Tezos ICO

W tym przypadku był to Johann Gevers, który szybko odciął Breitmana od aktywów Tezosa. Od tego czasu Breitmanowie walczą o odzyskanie kontroli nad Tezos, próbując obalić Johanna Geversa i zajmując się nie mniej niż 4 sprawami zbiorowymi. Breitmanowie zachowali kontrolę nad kodem źródłowym projektu za pośrednictwem firmy Dynamic Ledger Solutions z siedzibą w Delaware, ale niewiele im to pomogło bez kontroli aktywów ICO.

W międzyczasie wszyscy inwestorzy w Tezos zostali również zablokowani w swoich inwestycjach, bez możliwości odebrania tokenów, nie mówiąc już o handlu ich sprzedażą. Warto zauważyć, że token XTZ był notowany na Coinmarketcap.com 2 października 2017 r. Po cenie 1,66 USD za token i 30 czerwca 2018 r. Po cenie 4,44 USD za token, mimo że nikt jeszcze nie był w stanie odebrać ani jednego tokena Tezos.

Ponadto, ze względu na wzrost ceny Ethereum i Bitcoin od czasu ICO, zebrane 232 miliony dolarów wzrosły do ​​555 milionów dolarów.

Odzyskanie kontroli nad Tezosem

Gervers Out of Tezos

Pierwsze kroki. Źródło: youtube

Po miesiącach walki o usunięcie Geversa z zarządu, w lutym 2018 roku dodał nowego członka zarządu, aby pomóc mu utrzymać się przy władzy. To było krótkotrwałe i pod koniec lutego cała rada fundacyjna złożyła rezygnację, w tym Gevers.

To w końcu otworzyło Breitmanom drzwi do odzyskania kontroli nad aktywami Tezos, a oni i społeczność szybko wkroczyli i przygotowali się do startu. Według komunikatu prasowego z 22 lutego 2018 r .:

„Fundacja [Tezos] przygotowuje się do pomocy w szybkim uruchomieniu sieci Tezos”.

Cztery miesiące ciszy

Po tym komunikacie prasowym i obietnicy ze strony Kathleen Breitman, że zacznie działać i po prostu wydać token w ciągu kilku tygodni, założyciele Tezos nie mieli zbyt wielu informacji. Było to zrozumiałe frustrujące dla inwestorów, którzy od czasu ICO widzieli swoje inwestycje ponad dwukrotnie, a mimo to pozostają niedostępni.

Pomimo twierdzeń, że nie było postępu technicznego, ponieważ deweloperzy nie mogli otrzymać zapłaty i opuścili projekt, Tezos w końcu uruchomił betanet, prawie rok po ICO. Tokeny zostały udostępnione od dawna cierpiącym inwestorom, ale ich saga jeszcze się nie skończyła.

Nieoczekiwany wymóg KYC / AML

Inwestorzy otrzymali brzydką niespodziankę 10 czerwca 2018 r., Kiedy to Ogłosiła Fundacja Tezos że będą wymagać weryfikacji Know Your Customer / Anti-Money Laundering od wszystkich inwestorów w projekcie Tezos, którzy chcieli uzyskać dostęp do swoich tokenów.

W oświadczeniu fundacji:

Cenimy i szanujemy prywatność naszych współpracowników i wraz z niezliczonymi innymi osobami na całym świecie osobiście sprzeciwiamy się gromadzeniu niepotrzebnych danych osobowych, które stało się wszechobecne w Internecie. Jednak ważne jest, aby dostosować się do szybko zmieniającego się otoczenia regulacyjnego. W tym celu przeprowadzenie kontroli KYC / AML – co stało się normą w projektach blockchain – jest najlepszym rozwiązaniem

Osobno jeden z założycieli Tezos, Arthur Breitman, odpowiedział użytkownikowi Reddit który narzekał, że nie ma wymagań KYC / AML we wstępnym ICO FAQ z krótkim „To nie moja sprawa”.

Fundacja rozpoczęła proces KYC / AML, a proces weryfikacji może przeprowadzić inwestor w dowolnym momencie.

Przeszłość jest przeszłością

Wraz z uruchomieniem Tezos w końcu 1 lipca 2018 r., Niektórzy uważają, że wszystkie złe wiadomości, wydarzenia i prasa są za Tezos, i że projekt może teraz ustabilizować się i spełnić obietnicę techniczną. Na drugim końcu spektrum znajdują się inwestorzy, którzy natychmiast porzucili swoje tokeny Tezos po wydaniu, powodując spadek cen o ponad 50% w ciągu kilku dni.

Znasz historię, spójrzmy teraz w przyszłość.

Co to jest Tezos?

Tezos to wyjątkowy blockchain, zbudowany od podstaw przez jego twórców. Nie był oparty na żadnym innym łańcuchu bloków przez rozwidlanie lub budowanie dodatkowej warstwy na istniejącym projekcie.

Podany cel Tezos jest pozornie prosty: chce stworzyć blockchain, który jest w stanie wprowadzać nowe innowacje bez ryzyka hard forka, który mógłby podzielić jego społeczność.

Podobnie jak Ethereum, Tezos pozwoli na inteligentne kontrakty i został zaprojektowany tak, aby był bezpieczny i przyszłościowy, ze zdecentralizowanym mechanizmem konsensusu opartym na społeczności.

Tezos kontra Ethereum

Tezos w porównaniu do ETH. Źródło: Średni

Tezos chce zbudować technologię blockchain, która działa lepiej niż obecni liderzy Bitcoin i Ethereum. Już teraz opracował łańcuch bloków, który jest znacznie mniej intensywny obliczeniowo, wymagający mniejszej mocy od górników (lub piekarzy, jak nazywa ich Tezos), ale nadal utrzymuje wiarygodny dowód mechanizmu konsensusu stawki, który nazwali Liquid Proof of Stake (LPoS).

Dzięki konsensusowi LPoS w Tezos użytkownicy zostaną nagrodzeni za pomoc w utrzymaniu konsensusu w sprawie łańcucha bloków. W rzeczywistości nagrody Tezos są obecnie najwyższe ze wszystkich monet PoS.

Tezos oferuje również formalny proces, dzięki któremu interesariusze mogą efektywnie zarządzać protokołem i wdrażać przyszłe innowacje. Nie znam żadnego innego projektu blockchain, który miałby taki pogląd na zarządzanie.

Jak działa Tezos?

Tezos działa na wiele sposobów w taki sam sposób, jak inne łańcuchy bloków, ale z kluczową różnicą. Ta innowacyjna różnica polega na tym, jak w łańcuchu bloków wprowadza się dodatki i zmiany. Działa to tak:

Deweloper proponuje jakąś zmianę lub aktualizację do protokołu Tezos. Robiąc to, mogą również dołączyć fakturę do propozycji, a jeśli zmiana zostanie zatwierdzona przez społeczność i dodana do następnej aktualizacji, otrzymają zapłatę w tokenach XTZ. Ma to dwie zalety. Zachęca programistów do udziału w rozwoju Tezos, a także decentralizuje utrzymanie i rozwój sieci.

Ponieważ programiści otrzymują tokeny za zatwierdzone aktualizacje, otrzymują natychmiastowe wynagrodzenie za swoją pracę w sieci Tezos. Nie potrzebują sponsora korporacyjnego, pracodawcy ani żadnej innej tradycyjnej nagrody finansowej. Mogą swobodnie pracować nad tym, co ich interesuje.

Formalne dowody matematyczne służą do weryfikacji, czy kluczowe właściwości łańcucha blokowego są zachowane podczas wszelkich aktualizacji. To właśnie Tezos jest w stanie szybko ewoluować technologicznie, zachowując jednocześnie pewien rodzaj konstytucjonalizmu.

Ekosystem Tezos

Ekosystem Tezos. Źródło: Oxana Kunets

Tezos jest również interesujący, ponieważ pozwala na tworzenie zleceń na łańcuchu, co powinno przyspieszyć rozwój nowych funkcji, a także pozwolić na szybsze wykrywanie i eliminowanie błędów. Te zlecenia mogą być tworzone przez każdego interesariusza.

Co wyróżnia Tezos

Tezos chce być głównym blockchainem i reklamuje się jako alternatywa dla blockchainów, takich jak Ethereum, Zcash i czcigodny Bitcoin. Co więc sprawia, że ​​Tezos jest na tyle inny, że można go uznać za realny zamiennik innych głównych łańcuchów bloków?

Każdy inny łańcuch bloków można opisać za pomocą trójki (stan, zastosuj i punktacja):

  • Stan: Wewnętrzny, zmienny typ stanu. Na przykład w bitcoinie byłby to zestaw niewykorzystanych wyników.
  • Zastosować: Transformacja, która przyjmuje stan S, transakcję T i tworzy nowy stan S..
  • Wynik: Funkcja punktacji, która określa prawidłową gałąź łańcucha bloków. W bitcoinie jest to całkowita moc mieszania w łańcuchu.

Tezos wyróżnia się tym, że zmienne stosowane i punktowane są częścią stanu mutowalnego, dzięki czemu reguły księgi rachunkowej są samorządne. Ma to kluczowe znaczenie, ponieważ reguły księgi kontrolują samą ewolucję księgi.

Funkcje Tezos

Tezos ma wiele tych samych funkcji, co inne łańcuchy bloków. Jest przejrzysty, wysoce bezpieczny, zdecentralizowany i oparty na szyfrowaniu, dzięki czemu jest praktycznie niemożliwy do zhakowania.

Oczywiście Tezos ma również swoje unikalne cechy, które odróżniają go od innych blockchainów. Te funkcje to:

Zdecentralizowane, zautomatyzowane aktualizacje:

Większość z nas korzysta z nowoczesnego oprogramowania do łatwych uaktualnień do nowych wersji, ale nie miało to miejsca w przypadku łańcuchów bloków, gdzie aktualizacje mogą być złożone, kontrowersyjne i wręcz trudne. Tezos to odświeżający wyjątek, w którym proces aktualizacji został zdecentralizowany, dzięki czemu jest prawie tak łatwy, jak aktualizacje nowoczesnego oprogramowania.

Brak twardych widelców:

Tezos określił jasny zestaw reguł rządowych, które umożliwiają zainteresowanym stronom łatwe głosowanie i osiągnięcie porozumienia w sprawie aktualizacji. Te reguły są wymuszane programowo i nie można ich uniknąć. Pozwoli to uniknąć politycznego impasu, który tyle razy doprowadził do twardych widełek z innymi blockchainami, ponieważ żadna grupa nie będzie miała wystarczającej siły, aby narzucić swoją wolę społeczności.

Kto za Tezos?

Tezos został stworzony przez Arthur Breitman, Kathleen Breitman, Vincent Bernadoff, Bozman Çağdaş, Benjamin Canou i zespół innych programistów. Obecnie Breitmanowie są jedynymi założycielami bezpośrednio związanymi z Tezos, a pozostali pracują dla organizacji partnerskich Nomadic Labs i OCaml Pro.

Arthur Breitman to urodzony we Francji informatyk, matematyk i przedsiębiorca, który zanim związał się z Tezos, pracował w sektorze finansowym. Był jednym z pierwszych użytkowników Bitcoina, ale wkrótce dostrzegł jego wadę – niezdolność do ewolucji, która doprowadziła do wielu twardych rozwidleń. Jego proponowanym ulepszeniem był projekt Tezos, który istnieje do dziś.

Założyciele Tezos

Arthur & Kathleen Breitman. Zdjęcie za pośrednictwem Reuters

Kathleen Breitman zdobyła również doświadczenie w sektorze finansowym, pracując dla R3 i Bridgewater Associates przed założeniem Tezos wraz z mężem Arthurem. To jej praca w R3 dała jej wgląd w technologię blockchain.

Pomimo rozgłosu i rozgłosu projektu Tezos, dostępnych jest niewiele informacji o programistach i pracownikach. Większość pracy jest prawdopodobnie wykonywana przez firmy partnerskie, a na stronie internetowej Tezos nie ma informacji o zespole.

Firma trafiła na pierwsze strony gazet, ponieważ ma za sobą kilka wielkich nazwisk. Na przykład Olaf Carlson-Wee, założyciel Polychain Capital, otwarcie mówił o swoim wsparciu dla Tezos. Tim Draper wspomniał również o planach zainwestowania w projekt.

Społeczność Tezos

Tezos ma tętniącą życiem społeczność, która przez niektórych jest uważana za najsilniejszą i najbardziej odporną w przestrzeni blockchain.

Ci, którzy trzymali się i wspierali projekt od samego początku, są z pewnością silną i odporną grupą, która przetrwała wszystkie wczesne problemy. Ta społeczność składa się z programistów, naukowców, piekarzy („walidatorów sieci”), projektantów, start-upów i entuzjastów, którzy pracują na rzecz sukcesu Tezos.

Kanały mediów społecznościowych Tezos wspierają pogląd, że społeczność jest silna i zróżnicowana. Na Świergot jest 43,700 obserwujących, a Tezos sub-Reddit ma ponad 15 000 czytelników z wieloma postami każdego dnia i wieloma odpowiedziami.

To jeden z najbardziej aktywnych sub-Redditów, jakie do tej pory widziałem. Mają również kanał na platformie do przesyłania wiadomości Zamieszki, a kiedy spojrzałem, w różnych pokojach było ponad 8 000 użytkowników.

Token XTZ

Tezos przeprowadził swoje ICO w lipcu 2017 roku i, jak wspomniałem wcześniej, zebrał zdumiewające 232 miliony dolarów, co było wówczas rekordem i myślę, że podkreśla obietnicę złożoną przez Tezos. Tokeny ICO zostały sprzedane za 0,47 $ każdy.

Oczywiście odebranie tokenów przez któregokolwiek z początkowych inwestorów zajęło miesiące z powodu toczących się spraw sądowych. W rzeczywistości są raporty z ostatniego lutego które wskazują, że 26% tokenów XTZ sprzedanych w ICO nie zostało odebranych. To stanowi ponad 60 milionów dolarów!

Pomimo faktu, że tokenów nie można było odebrać przez miesiące po ICO, cena XTZ przekroczyła 2 USD do października 2017 r. Na krótko osiągnęła najwyższy w historii poziom 12,19 USD 17 grudnia 2017 r., Ale szybko spadła z tych szczytów, handlując na 4,24 USD do końca grudnia.

W pierwszej połowie 2018 roku kurs XTZ wahał się między 2,50 a 5,00 USD, a moneta znajdowała się w lipcu 2018 roku powyżej poziomu 4 USD. Token został ostatecznie notowany na giełdzie Gate.io na początku lipca, a cena gwałtownie spadła, gdy pierwsi inwestorzy rzucili się do sprzedaży swoich tokenów.

Wydajność cenowa Tezos

Wydajność cenowa Tezzies. Zdjęcie za pośrednictwem CMC

Cena 4,46 USD 1 lipca, do 6 lipca spadła do najniższego poziomu 1,10 USD. Odbiła się na krótko powyżej 2 USD, ale w sierpniu spadła poniżej tego poziomu i nadal spadała przez drugą połowę 2018 roku, ostatecznie osiągając all- najniższy czas w wysokości 0,314631 USD w dniu 7 grudnia 2018 r.

Cena natychmiast zaczęła odreagowywać po osiągnięciu tego niskiego poziomu, a do kwietnia 2019 r.XTZ handlował z powrotem powyżej 1 USD. Nie przekroczył 2 USD jeszcze w 2019 r., A od 2 sierpnia 2019 r. Kosztuje 1,45 USD.

Tokeny XTZ są teraz dostępne na wielu giełdach, ale Gate.io nadal jest jednym z największych wolumenów handlowych. Widzi również dobre wolumeny na BitMax, Kraken, Huobi Global i OceanEx. Jedną giełdą, która w szczególności nie wymienia XTZ, jest Binance.

Tezos wydał portfel wiersza poleceń dla XTZ. Dla tych, którzy wolą interfejs użytkownika, są portfele Galleon (komputer stacjonarny) i TezBox (komputer stacjonarny, Android). XTZ obsługuje również portfele sprzętowe Ledger i Trezor.

Kupowanie & Przechowywanie XTZ

Jeśli nie brałeś udziału w crowdsale Tezos, możesz kupić XTZ na giełdzie. Obecnie istnieją tylko dwie giełdy, które oferują handel tokenami XTZ. Są one obecnie dostępne na Huobi i na giełdzie Kraken.

Mamy nadzieję, że gdy Tezos wyprowadzi się z Betanetu, na kolejnych giełdach pojawi się lista tokenów XTZ. Biorąc pod uwagę, że Tezos zebrał tak dużo funduszy w swojej sprzedaży społecznościowej, bez wątpienia ma zasoby wymagane do uzyskania ważnych notowań na giełdach, takich jak giełda Binance wśród innych.

Huobi XTZ

Zarejestruj się w Huobi i kup tokeny XTZ

Po zakupie XTZ będziesz chciał się upewnić, że usuniesz go z giełdy. Dzieje się tak z powodu nieodłącznego ryzyka, które wiąże się z pozostawieniem dużej ilości monet pod kontrolą innego podmiotu. Jak to się mówi: „Nie twoje klucze, nie twoje monety”.

W przypadku dużych zasobów Tezos prawdopodobnie najlepiej jest umieścić je w portfelu sprzętowym, który jest przechowywany w trybie offline i chroniony przed hakerami. Tezos oferuje również opcję portfela papierowego, a także szereg portfeli innych firm. Przedstawiliśmy listę najbezpieczniejszych portfeli Tezos do przechowywania Twojego XTZ.

Wniosek

Tezos to innowacyjny blockchain, który został zbudowany od podstaw i ma na celu stworzenie prawdziwego zdecentralizowanego konsensusu społeczności oraz uniknięcie twardych wideł i podziałów politycznych, które są widoczne w innych blockchainach. To ironia losu, że projekt niemal od samego początku doznał podziału, który spowodował roczne opóźnienie w emisji tokenów i tworzeniu betanetu.

Projekt pozostaje równie wartościowy, jak został uruchomiony, ale zastanawiam się, czy stracił zaufanie społeczności do takiego stopnia, że ​​nigdy nie może w pełni odzyskać.

Tezos pozwoliłoby blockchainowi ewoluować i ulepszać się bez konieczności przeprowadzania skomplikowanych aktualizacji lub twardych wideł, a to pozostaje cenną funkcją.

Biorąc wszystko pod uwagę, Tezos pozostaje bardzo przekonującym przykładem zastosowania technologii blockchain, ponieważ może rozwiązać problemy z zarządzaniem protokołami, które napotkały tak wiele łańcuchów bloków – od Bitcoina, przez EOS, po hard fork DAO.

Dlatego sukces lub porażka projektów z zarządzaniem łańcuchem może dostarczyć cennych informacji całej społeczności kryptowalut. Jak na razie wygląda na to, że Tezos odnosi sukces, nawet po wszystkich kontrowersjach i skandalu wokół projektu.

Wyróżniony obraz za pośrednictwem Tezos & Fotolia

Zastrzeżenie: są to opinie autora i nie powinny być traktowane jako porady inwestycyjne. Czytelnicy powinni przeprowadzić własne badania.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me