Begin met mijnbouw Monero thuis met deze eenvoudige stappen

Zelfs als u net met cryptocurrency bent begonnen, weet u waarschijnlijk dat nieuwe Bitcoins worden gemaakt via een proces dat bekend staat als mining. Je weet misschien niet dat Bitcoin niet de enige munt is die gedolven kan worden – er zijn er zelfs veel.

Een zeer interessante mineable coin is de privacybewuste Monero, en vandaag ga ik door de stappen die je moet nemen om Monero zelf te minen, rechtstreeks vanaf je laptop of desktopcomputer thuis. En maak je geen zorgen. Er staat niets vreselijk technisch zwaar in de instructies en je kunt alles binnen 30 minuten of minder instellen en gebruiken.

Monero Mining Battle

Monero (XMR) is een gedecentraliseerde, schaalbare cryptocurrency die het voordeel heeft dat het volledige anonimiteit biedt aan zijn gebruikers. In feite is het precies voor dat doel gemaakt. Monero werd gelanceerd in 2014 en wordt steeds populairder. Het is geen vork van Bitcoin of Ethereum zoals zoveel andere munten, maar het is zijn eigen unieke munt die op het CryptoNoteV7-protocol loopt.

Monero werd zelfs zo populair dat onlangs een van de grote mijnbouwbedrijven een ASIC-chip creëerde die Monero kon minen. Omdat het project keihard gekant is tegen ASIC-mijnbouw en beweert dat het centralisatie bevordert, hebben ze het project vrijwel onmiddellijk gesplitst, waardoor het vermogen van de nieuwe ASIC-mijnwerkers werd uitgeschakeld..

Dit werd bereikt door de minimale ringmaat voor transacties te wijzigen van 5 naar 7. De Monero-hardfork vond plaats op 6 april 2018 en hoewel de hashrate 75% daalde onmiddellijk na de fork, is deze sindsdien hersteld, wat aangeeft dat mijnwerkers de nieuwe fork ondersteunen..

Een verandering die tot stand is gekomen als gevolg van de vork is dat veel van de software Monero-mijnbouwpakketten die voorheen werkten toen het het 5-ring CryptoNote-protocol gebruikte, niet langer werken met het nieuwe 7-ring CryptoNoteV7-protocol..

Gelukkig ondersteunt Monero zelf mijnbouw rechtstreeks via zijn GUI-portemonnee, en er is ten minste één andere optie die iets meer betrokken is.

Waarom mijn Monero?

GPU-mijnbouwchips

Afbeelding via Fotolia

Er zijn veel Proof of Work (PoW) -munten die je zou kunnen minen, dus waarom zou je voor Monero kiezen? Er zijn eigenlijk verschillende redenen die Monero een uitstekende keuze maken voor een nieuwe mijnwerker.

De eerste is dat mining zeer goed werkt op AMD-hardware, evenals op Nvidia GPU’s. In feite ziet Monero doorgaans een van de beste hash-snelheden van elke cryptocurrency op een AMD-kaart.

Vervolgens wordt het CryptoNightV7-algoritme dat door Monero wordt gebruikt, geoptimaliseerd voor CPU-mining. De meeste cryptocurrencies zijn onrendabel wanneer ze worden gedolven met een CPU, ofwel omdat ze niet zijn geoptimaliseerd, ofwel vanwege de ASIC-mining.

Ten slotte is Monero op zichzelf een extreem populaire munt geworden. De privacy en anonimiteit die Monero biedt, hebben het nuttig gemaakt voor tientallen liefhebbers van cryptocurrency, vooral omdat een van de doelen van cryptocurrency is om het rondsnuffelen te vermijden waar wereldwijde regeringen zo goed in zijn geworden..

Solo-mining Monero met zijn GUI-portemonnee

Solo-mining is niet de meest winstgevende manier om Monero te minen, maar het heeft om verschillende redenen de voorkeur van veel gebruikers.

De eerste reden is dat solo-mining helpt om het hele Monero-netwerk te versterken. Als je solo zonder pool mijnbouwt, vergroot je de decentralisatie van het netwerk door je hash-snelheid af te zetten tegen die van de rest van het netwerk. Als je je aansluit bij een pool van miners, draag je gewoon bij aan de hash-snelheid van die pool, waardoor het netwerk meer gecentraliseerd wordt naarmate deze pools steeds meer vermogen krijgen..

Koop Nicehash XMR

U kunt zien hoe dit type poolcentralisatie een cryptocurrency schaadt door naar de problemen te kijken Vertcoin heeft gehad, waar een mijnbouwpool bekend als Coinotron controle heeft gekregen over 51% van de hash-snelheid van het netwerk. Dit staat bekend als een 51% -aanval en geeft Coinotron de mogelijkheid om transacties op het netwerk te wijzigen en mogelijk munten te verdubbelen. Een andere privacymunt – Zcash – heeft gezien soortgelijke problemen.

Monero GUI Wallet Mining instellen

Het opzetten van solo-mining is eenvoudig en gemakkelijk, met de functionaliteit ingebouwd in de officiële Monero GUI-portemonnee.

Net als bij Bitcoin-mining, heb je recht op de volledige blokbeloning als je met succes een blok vindt (oplost) en ontgint voor de rest van het netwerk. Dit is veel meer dan u zou ontvangen als u in een mijnbouwpool zou minen, hoewel poolbeloningen veel consistenter zijn.

Solo-mining is over het algemeen veel minder winstgevend dan pool-mining, tenzij je geluk hebt. Omdat de hash-kracht van uw machine zo laag is in vergelijking met de hash-kracht van het hele netwerk, is de kans dat u zelf een blok vindt en ontgint ongelooflijk klein..

In de meeste gevallen verbruikt u alleen elektriciteit, in plaats van dat u er rijk van wordt. Solo-mining kan echter nog steeds leuk en lonend zijn, en het is een geweldige introductie tot cryptocurrency-mining in het algemeen.

Om aan je Monero solo-mining-avontuur te beginnen, ga je eerst naar de officiële Monero-website en download je deze hun GUI-portemonnee. Ze maken het gemakkelijk omdat alle belangrijke besturingssystemen (Windows, OS X en Linux) worden ondersteund. Klik op de juiste link om te downloaden.

Monero portemonnee

Na het downloaden kunt u de wallet installeren, die uw seed en adres genereert. (Opmerking: mogelijk moet u het installatieprogramma als beheerder uitvoeren)

Nadat u een seed en adres heeft gegenereerd, klikt u op het tabblad Geavanceerd en vervolgens op Mijnbouw.

Monero Solo Mijnwerker

Bron: GetMonero.org

Vanaf hier heb je de mogelijkheid om het aantal CPU-threads (cores) te wijzigen om te minen met (# 1), evenals de optie om achtergrondmining (# 2) in te schakelen. Je kunt ook mijnbouw starten (# 3) en stoppen (# 4). Hoe meer cores je inschakelt, hoe meer hashrate je bijdraagt. Zorg voor voldoende koeling als u van plan bent om mining op alle processorkernen in te schakelen.

Twee andere dingen om op te letten voordat u Monero gaat minen. Eerst moet je wachten tot de daemon klaar is met synchroniseren (je kunt de status in de linker benedenhoek van de portefeuille zien). En ten tweede kun je niet meer cores inschakelen dan je processor in werkelijkheid heeft, anders zal de portemonnee zich waarschijnlijk vreemd gaan gedragen.

Dus als je de portemonnee eenmaal hebt geïnstalleerd en actief, ga dan terug en start monerod.exe om de daemon te starten en je portemonnee te laten synchroniseren met het netwerk, anders krijg je een foutmelding en kun je niet mijnen.

Nadat u de portemonnee heeft geïnstalleerd, laat u deze synchroniseren en begint u met mijnen. Dat is alles wat er is. Opgemerkt moet worden dat de enige manier om op deze manier solo te minen, is via de officiële Monero-portefeuilles.

Pool-mijnbouw Monero met XMR-Stak

Hoewel pool mining niet betekent dat u een bijdrage levert aan de netwerkbeveiliging van Monero, is het winstgevender dan solo-mining. Er waren verschillende zeer goede softwarepakketten voor pool mining, maar sinds de hard fork werken veel van hen niet meer en worden ze niet langer ondersteund door hun makers. Het is jammer, maar er zit nog steeds een goede optie in XMR-Stak, die u kunt downloaden van Github. Het ondersteunt de nieuwere CryptoNoteV7 en wordt aanbevolen door de officiële Monero-site.

Deze open-source software ondersteunt alle belangrijke besturingssystemen en maakt mining mogelijk op zowel CPU’s als GPU’s van alle grote fabrikanten. Dit is een afweging omdat de prestaties iets slechter zijn dan andere software die specifieke hardware ondersteunt, maar op dit moment zijn er niet veel andere opties, en XMR-Stak heeft het voordeel dat het vrij eenvoudig te installeren en te gebruiken is..

Ik moet ook opmerken dat XMR-Stak vooraf is geconfigureerd om 2% van de hash-kracht aan de ontwikkelaar te schenken. U kunt dat desgewenst wijzigen door het bestand donate-level.hpp te bewerken voordat u de binaire bestanden maakt.

Ga je gang en download XMR-Stak.

Zodra uw download is voltooid, wilt u doorgaan en XMR-Stak uitvoeren / instellen. Zoek hiervoor naar het bestand xmr-stak.exe in de gedownloade map en dubbelklik erop om het uit te voeren. Mogelijk krijgt u een waarschuwing van uw antivirusprogramma, maar het is een vals positief resultaat en u kunt doorgaan en het programma uitvoeren.

XMR Stak Uitvoerbaar bestand

De setup voor XMR-Stak draait op de opdrachtregel, maar is gemakkelijk te volgen. De eerste vraag die u wordt gesteld, is of u de http-interface wilt gebruiken. Hierdoor kun je je hashrate rechtstreeks in je browser zien. Als u deze functie wilt gebruiken, voert u een ongebruikt poortnummer in (ik heb 2018 gebruikt), voer anders “0” in om deze functionaliteit uit te schakelen. Vervolgens wordt u gevraagd welke valuta u wilt mijnen. Typ “monero7” en druk op ENTER.

Opzetten van XMR Stak

Nu wordt u om een ​​zwembadadres gevraagd. Hier is een handige lijst met Monero-pools je kunt gebruiken bij pool mining. U wilt een pool kiezen met servers in de buurt van uw locatie, en in mijn geval is dat MoneroHash in de VS-sectie. Klik eenvoudig op de knop met de tekst ‘Ga naar pool’ voor de door u gekozen pool en zoek vervolgens het gedeelte ‘Aan de slag’ op de website van de mijnbouwpool.

Hier vindt u de lijst met poorten die aan die pool zijn gekoppeld. U kiest uw poort op basis van de kwaliteit van de hardware waarmee u Monero aan het minen bent.

Op MoneroHash bijvoorbeeld:

Monero XMR-hash

Als ik op deze pool zou gaan mijnen met zowel een high-end CPU als GPU, zou ik poort 5555 kiezen.

Dus ga je gang en typ de pool en poort in en druk op ENTER. Vervolgens wordt u om een ​​gebruikersnaam gevraagd. Dit kan uw portefeuilleadres zijn of uw login voor het zwembad. Het wordt aanbevolen dat u hier uw portefeuilleadres gebruikt. Hierdoor worden al uw poolinkomsten rechtstreeks naar uw Monero-portemonnee gestuurd.

Ik raad aan om de officiële Monero-portemonnee te gebruiken, die kan worden gedownload hier. Als u liever een webportemonnee heeft, kunt u deze gebruiken MyMonero, maar begrijp dat een webportemonnee niet zo veilig is als een desktopportemonnee, aangezien u elke keer uw privéportefeuille moet invoeren wanneer u de portefeuille opent.

Vervolgens wordt u om een ​​wachtwoord gevraagd en kunt u dat leeg laten en gewoon op ENTER drukken. XMR-Stak vraagt ​​vervolgens of uw pool TSL / SSL ondersteunt. Dit is afhankelijk van de poort die u gebruikt. Zoals je kunt zien in de bovenstaande schermafbeelding, ondersteunt MoneroHash-poort 9999 TSL / SSL, maar geen van de andere poorten. Als u twijfelt, of als uw pool niet expliciet aangeeft dat deze TSL / SSL gebruikt, kunt u hier “n” invoeren. Daarna wordt u gevraagd of u nicehash wilt gebruiken, gevolgd door een vraag of u meerdere pools wilt gebruiken. U kunt voor beide “n” typen.

Dat is alles wat er is. Je mijnwerker zou moeten worden gestart en weg moeten minen!

U kunt als volgt verschillende statistieken vanaf de opdrachtregel bekijken:

  • “H” voor je hashrate
  • “R” voor resultaten
  • “C” voor verbinding

Alle instellingen die u tijdens de installatie hebt ingevoerd, kunnen eenvoudig worden gewijzigd door het configuratiebestand in uw XMR-Stak-map te bewerken. Open het bestand gewoon met Kladblok of uw favoriete teksteditor.

Stak-configuratie XMR

Bron: Youtube

Als uw mijnwerker voortdurend lijkt te crashen, moet u mogelijk het aantal threads op uw grafische kaart verminderen. Dat kan ook eenvoudig worden gewijzigd door de bestanden nvidia.txt of amd.txt te bewerken (afhankelijk van de fabrikant van uw grafische kaart).

XMR Stak GPU

Bron: Youtube

Je kunt de GPU-thread in het bestand op 0 zetten als je helemaal niet wilt minen met je grafische kaart. XMR-Stak zal proberen te minen met al je hardware (GPU en CPU), dus als je GPU-mining uitschakelt, ben je nog steeds aan het minen met de CPU.

Als u meer dan één GPU heeft, ziet u configuratie-informatie voor elke kaart in het GPU-configuratiebestand. Als je niet al je CPU-cores wilt gebruiken, kun je ook het cpu.txt-bestand aanpassen, maar dit is voor de meeste mensen niet nodig, omdat XMR-Stak één core vrij laat.

XMR Stak CPU

Bron: Youtube

Gevolgtrekking

De recente harde vork van Monero heeft de munt nog meer privacygericht gemaakt en heeft waarschijnlijk het bericht naar de ASIC-mijnbouwers gestuurd dat Monero alles zal doen wat nodig is om ASIC-vrij te blijven..

Dit maakt het ideaal voor individuele miners, die er zeker van kunnen zijn dat ASIC-rigs de hash-kracht op het netwerk niet zullen domineren. Monero blijft ook een zeer gewilde munt, en de kans is groot dat de prijs zal blijven stijgen naarmate meer cryptocurrency-gebruikers geïnteresseerd raken in privacymunten..

De recente hard fork heeft ook de moeilijkheidsgraad van het delven van Monero verminderd, waardoor het op dit moment een zeer goede keuze is. Hoewel solo-mining leuk kan zijn, zal het gebruik van een mining-pool vrijwel zeker winstgevender zijn, en de XMR-Stak-software is ongeveer net zo eenvoudig als het wordt als het gaat om installatie en configuratie.

Als je eenmaal vertrouwd bent met mijnbouw, kun je zelfs andere opties overwegen, zoals meer GPU-kaarten aan je pc toevoegen voor een hogere hash-snelheid, of een machine opzetten die is toegewijd aan mijnbouw – maar dat is een onderwerp voor een ander tutorial.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me