Een IOTA-knooppunt opzetten en MIOTA verdienen: stapsgewijze handleiding

IOTA is een unieke gedistribueerde grootboektechnologie die in 2014 werd geboren uit een hardware-initiatief dat bedoeld was om algemeen gedistribueerd computergebruik te ondersteunen als de basis voor de IoT-infrastructuur van onderling verbonden apparaten.

De IOTA-stichting is toegewijd aan het ontwikkelen van industriële standaarden en open protocollen voor een machine-to-machine-economie, waardoor de real-time circulatie van gevalideerde, goed gedefinieerde en duidelijk omschreven gegevens en de beveiliging van kritieke infrastructuur op wereldwijde schaal wordt gegarandeerd..

Het draaien van een IOTA-node is een manier om toegang te krijgen tot het netwerk dat de “tangle” wordt genoemd. De Tangle is een voorbeeld van een op Directed Acyclic Graph (DAG) gebaseerde cryptocurrency. Het knooppunt kan functioneren als een load-balancer voor de Tangle en helpt door de bevestigingstijden in een bepaald segment van het netwerk te versnellen, terwijl het hiervoor wekelijks gedistribueerde donaties ontvangt.

In de volgende secties zullen we ons concentreren op enkele van de belangrijkste componenten die het IOTA-protocol en de netwerkinfrastructuur vormen. We zullen dan instructies geven over het instellen en bedienen van een knooppunt, evenals enkele van de applicaties, use cases en beschikbare tools.

Dus als u geïnteresseerd bent in het opzetten van uw eigen volledige node lees verder in het comfort van uw huis..

Zaden, sleutels, adressen en transacties

Een IOTA-seed is het startpunt voor het creëren van een transactiekanaal. Een zaadje moet veilig off-line worden gegenereerd en veilig worden bewaard. In een Linux shell-prompt wordt dit gedaan met het volgende commando:

cat / dev / urandom | tr -dc A-Z9 | head -c $ {1: -81}

Voor Mac-gebruikers:

cat / dev / urandom | LC_ALL = C tr -dc ‘A-Z9’ | vouwen -w 81 | hoofd -n 1

/ dev / random genereert pseudo-willekeurige getallen door omgevingsgeluid van apparaatschijven, netwerkpakketten, enz. te verzamelen in een entropiepool waaruit het zaad wordt gegenereerd.

Hoewel er online tools voor het genereren van zaden zijn, wordt het ten zeerste aanbevolen deze te vermijden. Er waren voorheen phishing-websites die zich voordeden als tools die zaden van gebruikers hebben gestolen.

De gegenereerde tekenreeks van 81 tekens bestaande uit A-Z hoofdletters en het nummer 9. Alle privésleutels en sets van adressenbundelingstransacties zijn afgeleid van het originele zaad op een stroomachtige manier (enigszins vergelijkbaar met geheugensteuntjes in Ethereum-portefeuilles).

Zodra een verzendtransactie is uitgevoerd vanaf een adres, mag dat adres nooit opnieuw worden gebruikt, aangezien elke uitvoer een deel van de privésleutel onthult. Ontvangende outputs kunnen worden samengevoegd in één adres, maar zodra dat adres is uitgegeven, moet het worden geleegd en mag het niet opnieuw worden gebruikt voor verzenden of ontvangen. Het zaad komt niet in gevaar als er geld wordt ontvangen op een adres dat wordt uitgegeven, maar het geld wel.

Dit komt door het kwantumbestendige cryptografische schema dat door IOTA is aangenomen. Schema’s voor eenmalige handtekeningen (en in het bijzonder eenmalige cryptografische hashfuncties) zijn methoden voor het construeren van digitale handtekeningen met behulp van eenrichtingsfuncties. In principe vergelijkbaar met eenmalige pads en, zoals de naam al aangeeft, werkt dit door sleutelparen slechts één keer te gebruiken. In wezen moeten bits die eenmaal zijn doorgelust, daarna worden geconsumeerd.

Dit kleine ongemak in de vroege fase en de schijnbaar technische belemmering voor deelname zullen binnenkort worden opgelost met de aanstaande release van de Trinity portemonnee (momenteel in alfatestfase). Dit is bedoeld om een ​​gebruiksvriendelijke en intuïtieve platformonafhankelijke interface voor de tangle te bieden en een module voor de logica voor het verwerken van zaden en adressen die een vlottere gebruikerservaring bieden..

Transacties, bundels en momentopnamen

IOTA-transactie

Afbeelding via Fotolia

Een transactie op de tangle bestaat uit een gecodeerde 2673-trytestring die een object decodeert dat adres-, handtekening-, waarde- en tagattributen bevat. Transacties worden gewoonlijk gegroepeerd in arrays, bundels genaamd, die waardetransacties samenvatten die outputs bevatten naar ontvangende adressen en inputs naar uitgaven. Waardetransacties als zodanig vereisen dat de invoer wordt ondertekend.

Naarmate de database met transacties groeit, worden periodieke momentopnamen gemaakt die saldi die niet nul zijn, samen groeperen. Deze worden in één record opgeslagen en de rest wordt afgestoten. De adressen met saldi die niet gelijk zijn aan nul, dienen in zekere zin als nieuwe genese-adressen, zonder dat er een geschiedenis is bijgevoegd.

Momenteel worden snapshots onder gecoördineerde werkingsmodus handmatig gemaakt door de stichting. De stichting bouwt aan een oplossing waarbij het proces in de nabije toekomst wordt geautomatiseerd en permanente codes worden geplaatst om de hele geschiedenis van de tangle te behouden.

Diensten zoals thetangle.org en het Oyster-netwerk (dat gegevens over de tangle opslaat door het opnieuw te bevestigen en PoW uit te voeren) kan momenteel worden beschouwd als permanente codes. Alle waardevolle gegevens kunnen op de tangle worden bewaard door deze te koppelen met een paar iota’s of op een andere manier wat waarde in het systeem te steken.

Als alternatief kunnen ook gespecialiseerde knooppunten worden geïnstalleerd die alleen contextueel relevante gegevens of transacties opslaan die door hun buurtsegment van de tangle stromen..

Gecoördineerde consensusmodus en mijlpaaltransacties

De coördinator (of kortweg Coo) zijn IOTA-knooppunten verspreid over de hele wereld en worden beheerd door de IOTA-stichting. Deze dienen voor het uitgeven van transacties met nulwaarde (mijlpalen genoemd) die ervoor zorgen dat de inkomende transacties die verwijzen naar de mijlpalen voldoen aan de regels van het protocol..

Dit zal de richting bepalen voor de groei van kluwen door de stappen te coördineren. Deelnemende knooppunten van hun kant verifiëren ook dat de Coo de consensusregels niet overtreedt door uit het niets te creëren of dubbele uitgaven goed te keuren.

Het doel is als een tijdelijke beveiliging voor het netwerk in de kinderschoenen om aanvallen op grotere schaal te voorkomen. Wanneer het volume van de organische activiteit op de kluwen een drempel bereikt die voldoende is om zelfvoorzienend te zijn, wordt de coördinator uitgeschakeld. De wirwar zal dan overschakelen naar het zorgen voor consensus via Monte Carlo Markov-ketting willekeurige wandelingen.

Een basisknooppunt opzetten (IOTA-referentie-implementatie)

Om een ​​knooppunt op te zetten heeft men een optimale configuratie nodig. Hieronder staan ​​enkele van de minimaal aanbevolen hardware / software:

  • 8 tot 12 GB RAM
  • 25GB opslag
  • dual-core CPU
  • 24/7 connectiviteit
  • Ofwel Ubuntu (16 of 17) of CentOS heeft de voorkeur

Een VPS (Virtual Private Server) die in een datacenter draait, is een veelgebruikte en handige oplossing en er zijn een aantal VPS-hostingproviders die u kunt gebruiken.

Nadat u toegang heeft gekregen tot de server (IP-adres en gebruikerswachtwoord), logt u op afstand in via de opdrachtregel (of Stopverf in Windows):

$ ssh [email protected]

Voer het wachtwoord in, en als de gebruiker niet “root” is (Contabo-servers zijn standaard root), zorg ervoor dat u “sudoer” -rechten hebt en voer “sudo su” uit om in te loggen als root. Voer daarna gewoon uit:

$ bash <(curl -s https://raw.githubusercontent.com/nuriel77/iri-playbook/master/fullnode_install.sh)

Dit haalt een implementatiescript op dat automatisch systeemparameters detecteert, de benodigde softwarepakketten en hun afhankelijkheden downloadt. Zorg ervoor dat u tijdens de installatie de Nelson- en Field-modules bovenop het kernprotocol inschakelt. Dit zal verschillende verantwoordelijkheden vervullen die belangrijk zijn voor het opbouwen van een gezond netwerk.

Schakel Nelson in

Na een succesvolle installatie krijgt u de URL’s te zien waarop de peer manager en het Grafna dashboard (bewaking CPU I / O-gebruik) bevinden zich. Peermanager is meestal IP op HTTP op poort 8811 en Grafna-interface op poort 555 en / dashboard / db / iota? Refresh = 30s&orgId = 1 (standaard gebruikersnaam “iotapm” en wachtwoord zoals opgegeven tijdens installatie)

Deze bieden externe interfacetoegang tot knooppuntstatistieken en gezondheidsstatistieken zonder de noodzaak om rechtstreeks in te loggen op de externe server via ssh.

Grafna

Grafna inlogschermGrafna Monitoring Statistieken

Grafna-monitoring in browserGrafna-prijsgegevens

Grafna-prijsgegevens

Voer vervolgens in de actieve ssh-console naar de externe VPS het volgende uit om de GUI-configuratie-interface van je node te openen:

$ iric

IOTA-referentie-implementatie

IOTA Reference Implementation Configuration Manager

Na het downloaden van de volledig gesynchroniseerde database (“Get Fully Synced DB”), gaan we Nelson inschakelen.

Nelson Auto-Discovery Peer Manager

De basis-IRI is meestal gebonden aan een gestructureerd overlay-netwerk van buren in de wirwar. Dit wordt gedaan via een JavaScript-wrapper genaamd “Nelson”. Nelson fungeert als poortwachter en netwerkopziener die verantwoordelijk is voor het ontdekken van peers, het onderhandelen over verbindingen, load balancing van verkeer en bescherming tegen slechte actoren.

Elk Nelson-knooppunt houdt een lijst bij van vertrouwde peers en heeft een “persoonlijkheid” die met tijdsintervallen verandert op de kluwen die “epochs” worden genoemd. Deze duren tussen de vijf en tien minuten. Dit betekent dat inkomende contacten mogelijk niet onmiddellijk worden geaccepteerd, afhankelijk van een aantal parameters en factoren. Naarmate er meer contacten worden verdiend, neemt het vertrouwen toe, waarvan het gewicht een fundamentele maatstaf is voor de werking van de wirwar.

Bolero is een vergelijkbare platformonafhankelijke implementatie die gemakkelijker is voor Windows-gebruikers en de hele volledige knooppuntinstelling met een enkele klik voortbrengt. Dit is onlangs geïntegreerd (maar niet volledig) met Nelson en Veld.

Nadat we Nelson hebben ingeschakeld, gaan we verder met het inschakelen van Field.

CarrIOTA-veld

CarrIOTA is een publiek load balancer voor het optimaliseren van knooppuntprestaties en resourcegebruik ten voordele van het hele netwerk. Het biedt bescherming tegen DDoS-aanvallen en een geharde beveiligingslaag voor kritieke applicaties. Bovendien berekent het statistieken en levert het gezondheidsstatistieken voor een IRI en zijn buren, die dienen als waardevolle gegevens voor het verder bouwen van applicaties en het integreren van verschillende instanties.

CarrIOTA Field functioneert ook als een incentivizer die transacties erin aanzienlijk versnelt, de wirwar als geheel stabiliseert. Het verdeelt ook wekelijkse IOTA-tokendonaties onder deelnemers die Proof-of-Work doen (de simple Hashcash type PoW, niet het type Bitcoin-mijnwerker).

Bij het inschakelen van Veld vanuit de configuratie-GUI moet u een unieke identificatiecode (willekeurige tekenreeks) en een adres invoeren om de wekelijks gedistribueerde donaties te ontvangen. De uitvoer van een gegenereerd zaadje, zoals hierboven uitgelegd, zou de volgende vorm moeten hebben:

QAZEEELQCKLVOORDUBXTCLNDBQYMYHLTCADJSUVXBAYWHZXBHACHUBQWQONZHGUJOKWSOXKGEOIPSSUML

Het zaad wordt ingevoerd in het portemonnee waarna een gegenereerd ontvangend adres wordt gekopieerd en geplakt in het adresveld in de configuratie-GUI.

IOTA Wallet-client

De momenteel gebruikte IOTA-portemonnee

Ten slotte moeten we Proof-of-Work for Field inschakelen om attachToTangle-taken door te geven aan het volledige IRI-knooppunt, dus gaan we naar “Configure Files” en voeren “Field” in.

Configuratiebestanden voor Tangle

Configuratie-instellingen

Regel “pow” moet worden gewijzigd van “false” naar “true”, Ctrl + O om op te slaan en Ctrl + X om af te sluiten. Dit kan ook vanaf de opdrachtregel worden gedaan met:

veld –pow –adres IOTA_ADDRESS

We gaan nu naar http://field.carriota.com/ en gebruik de door ons verstrekte identificerende string om te controleren of het knooppunt aanwezig is op de tangle in Field. Dit kan ook worden gezocht in het leesbare tekstbestand op http://field.carriota.com/api/v1/graph.

Als de juiste poorten niet zijn ingeschakeld tijdens de installatie, open dan de volgende poorten in de NAT-router:

  • UDP: op 14600 (veel buren willen alleen UDP gebruiken als een snel, lichtgewicht netwerkpakket)
  • UDP: op 15600
  • TCP: op 16600
  • TCP: op 21310 (voor CarrIOTA Field)

Donatiegelden worden verspreid over de opgegeven donatieadressen van de deelnemende knooppunten in een interval van 48 uur nadat een seizoen is afgelopen. In totaal zijn begin maart meer dan 3,4 miljard iota uitbetaald, zoals in de onderstaande tweet wordt onthuld door een IOTA-onderzoeker.

Misschien nog belangrijker voor adoptie, is het aantal deelnemende knooppunten sindsdien ook verviervoudigd.

Aanvullende bronnen en informatie

In afwachting van transacties kunnen handmatig opnieuw worden gekoppeld via een python-script dat wordt uitgevoerd vanaf de opdrachtregel van het knooppunt na het ophalen van de officiële IOTA python-bibliotheken na de installatie.

apt-get install python-pip -y && pip install –upgrade pip && pip pyota installeren

Hierna hoeft u alleen “reattach” uit te voeren vanaf de opdrachtregel.

$ opnieuw bevestigen

Een aantal webgebaseerde basishulpmiddelen (zoals verschillende binaire naar ternaire converters, huidige veldstatistieken, databasegrootte, enz.) Zijn toegankelijk op Tangle Tools en er is een kleine verzameling tutorials te vinden hier.

ChainLink’s Linkpool heeft ook een IOTA-adapter voor ChainLink Oracle-knooppunten onlangs en andere dergelijke Oracle-services zoals het XYO-geolocatie-orakel lijken IOTA-integratie als prioriteit te hebben in hun roadmap-agenda.

Andere op IOTA gebaseerde projecten die in ontwikkeling zijn, zijn onder meer machine learning as a service, een IOTA betalingsgateway, verschillende ‘verwarde’ chat-applicaties en nog veel meer.

Om op de hoogte te blijven van updates en aankondigingen en deel te nemen aan discussies, of gewoon om de dynamiek van de wirwar beter te begrijpen en vragen te stellen, kan IOTA’s officiële Discord herbergt een grote en actieve gemeenschap van mensen die werken aan het ontwikkelen van applicaties en gezamenlijk projecten bouwen op IOTA. Een officieel gemeenschapsforum is ook onlangs gelanceerd.

Hoeveel kunt u verdienen?

Hoewel het runnen van een IOTA-node een interessante oefening kan zijn die het bredere ecosysteem ten goede komt, bent u ongetwijfeld geïnteresseerd in het rendement dat u kunt behalen. U moet immers de kosten van het runnen van de VPS en uw tijd voor het onderhoud ervan betalen.

Dit hangt af van een aantal factoren. Deze omvatten de vraag op het netwerk, de concurrentie, de serverconfiguratie en natuurlijk de prijs van MIOTA.

Op de huidige niveaus zou men echter kunnen verwachten ergens tussen de 12-15 MIOTA per maand te verdienen voor het draaien van het knooppunt. Als je voor de meest eenvoudige configuratie op een VPS zou gaan, bedragen de maandelijkse kosten ongeveer $ 8. Dit betekent dat u tegen de huidige prijzen minstens $ 8 verdient.

Ervan uitgaande dat alles gelijk blijft, betekent dit dat u ongeveer 100% op uw investering per maand verdient. Je zou natuurlijk altijd de MIOTA die je hebt als winst kunnen behouden. Als je op de lange termijn positief bent over het IOTA-ecosysteem, dan zal dit je ongetwijfeld goed van pas komen …

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me