Decred Explained: alles wat u moet weten over het project

Decred, dat in februari 2016 werd gelanceerd, heeft als doel een open en progressieve cryptocurrency te zijn die zichzelf financiert en gebaseerd is op community governance..

Een van de meest interessante aspecten van de Decred-cryptocurrency is hoe het het idee van digitaal geld zoals Bitcoin probeert te combineren met een soort van gedecentraliseerd bestuur. Dit wordt gedaan door het gebruik van verschillende mining-protocollen.

Het opnemen van een of andere vorm van governance in protocollen waarin de deelnemers kunnen stemmen, is iets dat onlangs door een aantal cryptocurrencies is overgenomen. Deze worden gezien als enkele van de meest effectieve manieren om de meningsverschillen te vermijden die we onlangs hebben gehad met het SegWit2X hard fork debacle, het meest recente voorbeeld.

Er zijn de afgelopen maanden ook enkele andere interessante ontwikkelingen geweest met de Decred-munt (DCR). Maar laten we, voordat we ingaan op het laatste nieuws bij Decred, eerst eens kijken naar de basisprincipes van het project.

Wat is Decred?

Decred lanceerde het mainnet in februari 2016 met als doel een munt te creëren die echt het gedecentraliseerde ecosysteem belichaamde dat Bitcoin moest zijn.

Dit klinkt vaak als een beetje cliché als een munt beweert dat ze het ware doel van Bitcoin vertegenwoordigen. Ze hebben echter een punt als het gaat om de centralisatie van de mijnbouw van Bitcoin. Momenteel wordt Bitcoin gedolven via Proof-of-Work-algoritmen.

Dit betekent in feite dat de mijnwerkers zullen proberen ingewikkelde wiskundige algoritmen genaamd hash-functies te kraken met behulp van brute force computing. Sommige mijnwerkers zijn erin geslaagd om specifieke machines te ontwikkelen, genaamd Application Specific Integrated Circuits (ASIC’s).

Deze ASIC’s zijn in staat om Bitcoin veel efficiënter te ontginnen door gebruik te maken van het SHA256-hash-algoritme. Dit betekent dat die mijnwerkers die deze machines hebben, de andere kleinere mijnwerkers kunnen verslaan. Dit leidt tot grote en gecentraliseerde mijnbouwpools.

Decred kan dit tegengaan door middel van een hybride mijnsysteem dat we hieronder zullen behandelen. Er zijn een paar andere unieke verschillen tussen Decred en Bitcoin, waaronder de manier waarop ze zijn vrijgegeven en de hashing-functie.

Gedecoreerde vergelijking Bitcoin

Vergelijking van Bitcoin & Decred. Bron: Medium

Een andere interessante functie die Decred heeft, is de mogelijkheid om transacties te laten verlopen nadat een bepaalde periode is verstreken. De gebruiker kan de vervaltijd invoeren die hij wenst voordat hij de transactie ondertekent.

Als de transactie na een bepaald aantal blokken niet is opgenomen, wordt deze automatisch afgewezen na die blokhoogte. Dit is geweldig omdat hierdoor transacties kunnen worden geannuleerd als er aanzienlijke vertragingen op het netwerk zijn.

Hyrbid PoS en PoW Mining

De Decred cryptocurrency maakt gebruik van een combinatie van een Proof-of-Work (PoW) en Proof-of-Stake (PoS) mining-algoritme. In tegenstelling tot bij PoW-mining, zijn er geen berekeningen of “Work” nodig om te minen onder PoS.

Decred gebruikt nog steeds PoW-mining om de transacties te verifiëren. Om mijnbouw door ASIC’s te beperken, is het hash-algoritme dat door Decred wordt gebruikt het “blake” -algoritme. Dit helpt de centralisatie van hashing-energie te beperken.

Het enige dat in een PoS-model nodig is, is dat de deelnemers in het netwerk een bepaald aantal munten inzetten om als controleknooppunt voor het consensusalgoritme te fungeren. Deze knooppunten bevestigen de transacties zonder sommen te berekenen.

Wat betreft de verdeling van de beloningen, gaat 60% van de nieuw gegenereerde munten in Decred naar de PoW-mijnwerkers, 30% gaat naar degenen die de munten hebben ingezet, terwijl de resterende 10% naar een ontwikkelingssubsidie ​​gaat..

Met Bitcoin gaan alle beloningen van het delven van de munten naar de mijnwerker en is er geen geld meer voor de toekomstige ontwikkeling van het Bitcoin-protocol. We hebben dit onlangs gezien omdat het werk dat is gedaan om problemen met de schaalvergroting van Bitcoin aan te pakken, beperkt was.

Met Decred krijgen de ontwikkelaars betaald voor hun werk aan de voorstellen die in de community zijn opgesteld. Dit zal ook door de gemeenschap moeten worden goedgekeurd voordat het geld wordt vrijgegeven.

In termen van totale muntenvoorraad hebben zowel Bitcoin als Decred een beperkt aantal munten dat is vastgesteld op 21 miljoen. Dit betekent dat de mining-moeilijkheidsgraad op een vergelijkbare manier zal worden aangepast als die van Bitcoin, zodat er nooit meer dan 21 miljoen munten kunnen worden gedolven..

Stemmen met Decred

Decred Stemvoorbeeld

Voorbeeld van stemmen. Afbeelding via Steemit

Het PoS-model leent zich ook veel verder dan alleen het valideren van transacties. De gebruikers die hun munten hebben ingezet, hebben ook het voordeel dat ze deelnemen aan alle op de gemeenschap gebaseerde beslissingen over ontwikkeling.

Een voorbeeld van een wijziging die onlangs voor het stemmen werd voorgesteld, was de implementatie van talrijke protocollen voor privacymunten. Het team van Decred wilde enkele van de anonimiteitsfuncties opnemen die munten zoals Monero hadden. U kunt een overzicht zien van de huidige stemming hier.

Met andere woorden, deze gebruikers krijgen stemrecht op de belangrijkste ontwikkelingsbeslissingen die de technologie in de toekomst vormgeven. De stemming werkt als gebruikers “kaartjes” kopen. Deze tickets kosten een bepaald bedrag aan DCR.

Hoewel u voor deze tickets “betaalt”, wordt de DCR terugbetaald aan de houder. Dit betekent dat u nog steeds wint als de prijs van DCR stijgt. Hiermee worden uw munten ingezet voor de stemming die binnen 28 dagen zal plaatsvinden.

De voorstellen voor toekomstige ontwikkelingen worden uiteengezet en de kaarthouders krijgen de kans om op deze suggesties te stemmen. Zodra u uw stem heeft voltooid, krijgt u uw DCR terug nadat 256 blokken zijn verstreken. Je ontvangt dan zowel de ticketprijs als de PoS-beloning terug.

Voordelen voor het bestuur

Decentralisatie verklaard

Afbeelding via Decred.org

Het voordeel van deze manier van stemmen is dat degenen die een direct belang hebben in de prijs van de munt, degenen zijn die over de toekomst ervan zullen stemmen. Daarom zijn de incentives op elkaar afgestemd, aangezien deze gebruikers stembeslissingen zullen nemen die de prijs van DCR waarschijnlijk zullen verhogen.

Velen vragen zich misschien af ​​hoe dit verschilt van het Dash-bestuursmodel dat gebruikmaakt van masternodes. Hoewel het beide stemsystemen zijn, moet je 1.000 DASH inzetten om Masternode bij Dash te worden.

Voor de huidige prijs van DASH moet de gebruiker meer dan $ 500.000 inzetten om te stemmen. Dit zorgt er automatisch voor dat veel mensen niet kunnen deelnemen aan het proces. Het zou de besluitvorming kunnen centraliseren tot slechts enkele grote walvissen.

Bovendien zullen de manier waarop het Decred-protocol is gecodeerd, de wijzigingen waartoe uiteindelijk wordt besloten, automatisch worden geïmplementeerd. Dit is in tegenstelling tot andere stemsystemen die de stemmen verzamelen en vervolgens de wijzigingen afzonderlijk implementeren.

Gedecoreerd aannemersmodel

Gezien de manier waarop de nieuwe munten over de hele gemeenschap worden verdeeld, zal er altijd 10% worden gereserveerd voor ontwikkelingskosten. Dit zal worden gebruikt om te betalen voor “aannemers” die aan het protocol werken.

Dit maakt het anders dan Bitcoin dat gratis afhankelijk is van het werk van ontwikkelaars. Ontwikkelaars krijgen een direct belang in de cryptocurrency waaraan ze werken, wat ook de prikkels op één lijn brengt. Het zorgt er ook voor dat het ecosysteem wordt ondersteund door enkele van de slimste ontwikkelaars ter wereld.

Er zijn momenteel 14 actieve ontwikkelaars bij Decred en velen van hen zijn Bitcoin-ontwikkelaars die aan BTCsuite hebben gewerkt. Ze hebben veel lof ontvangen van een aantal invloedrijke stemmen in de gemeenschap, waaronder Charlie Lee, Riccardo Spagni en Jimmy Song.

Lightning Network en Atomic Swaps

Atomic Swap gedeclareerd Litecoin

Afbeelding via Decred.org

Decred loopt ook voor op het gebied van implementaties van enkele van de nieuwste technologie in de cryptocurrency-ruimte. Aangezien ze bijvoorbeeld nauw samenwerken met de LN-ontwikkelaars, is Lightning Network-ondersteuning al opgenomen.

Hierdoor kunnen off-chain betalingskanalen worden opgezet tussen twee verschillende Decred-gebruikers en kunnen ze veel efficiënter transacties uitvoeren. Velen zien het bliksemnetwerk ook als de meest effectieve oplossing voor Bitcoin-schaalvergroting.

Decred was ook een van de eerste cryptocurrencies die een atomaire swap op de keten voltooide. De ATM-swap van Decred / Litecoin werd in september vorig jaar voltooid en werd geprezen door velen in de gemeenschap, waaronder Charlie Lee.

Met atomaire swaps kunnen twee gebruikers met verschillende cryptocurrencies deze munten op een gedecentraliseerde manier over de toonbank (OTC) ruilen. Dit elimineert de behoefte aan grote gecentraliseerde beurzen die vaak hoge kosten in rekening brengen.

Toekomst van Decred

Er is de laatste tijd niet al te veel publiciteit naar Decred gegooid, maar dit is hoogstwaarschijnlijk omdat ze ontwikkeling prioriteit hebben gegeven boven PR. Er zijn veel Altcoins die veel geld uitgeven aan marketing in plaats van andere, belangrijkere functies.

Het PoS-stemsysteem zal ook grote invloed hebben op toekomstige ontwikkelingen, aangezien belangrijke beslissingen worden genomen op een gedecentraliseerd en democratisch karakter. Gebruikers zullen meestal stemmen voor die verbeteringen die de waarde van DCR verhogen.

Of Decred ooit echt een sterk alternatief voor Bitcoin kan zijn, is niet zeker. Aangezien schaalvergroting buiten de keten sterk wordt verbeterd in de Bitcoin-keten, is er meer hoop dat transactieachterstanden worden weggewerkt en de kosten zullen dalen.

Het extra voordeel van Hodling Decred is echter dat als u uw munten inzet om te stemmen, u er rendement uit kunt halen. De enige hoop op een rendement op Bitcoin is door pure prijsstijging.

We houden het laatste nieuws van het Decred-team goed in de gaten.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia & Decred

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me