Duik diep in Cardano (ADA), de derde generatie cryptocurrency

Cardano (ADA) is een blockchain van de derde generatie. Wat betekent dat?

Kortom, het bouwt voort op alle lessen die zijn geleerd van andere munten om een ​​gelaagd en gedistribueerd computerplatform te creëren dat speciale nadruk legt op beveiliging en technische nauwkeurigheid..

Cardano werd officieel gelanceerd in september 2017 onder de zogenaamde ‘Byron’ bootstrap-fase. Het wordt geleid door een vroege mede-oprichter van Ethereum en BitShares, Charles Hoskinson. De technologie is ontwikkeld door een blockchain-ingenieursbureau genaamd Input Output Hong Kong (IOHK).

Cardano onderneemt een langzaam en opzettelijk proces om een ​​”wetenschap” voor het ontwerpen van gedistribueerde systemen te formaliseren. Dit wordt bereikt door alles wat in de branche de afgelopen tien jaar is gedaan opnieuw te evalueren.

Het team begon met het stellen van fundamentele, fundamentele vragen om de ontwikkeling te ondersteunen. Deze omvatten: Wat is een blockchain? Wat zijn de doelstellingen van een bepaalde blockchain? Hoe zijn verschillende oplossingen van toepassing op die specifieke doelstellingen? Welke soorten centralisatie zijn er een die uitnodigt door de ene benadering boven de andere te kiezen?

Cardano past een wetenschappelijke methodologie toe die is gebaseerd op academisch peer-reviewed onderzoek (er is geen whitepaper als zodanig). Het probeert oplossingen te formuleren voor enkele van de meest voorkomende problemen in de ruimte. Dit zijn: schaalbaarheid, interoperabiliteit en duurzaamheid.

Het Cardano-project

Cardano bestaat uit drie entiteiten, elk met hun rol in het project.

  1. Cardano Stichting: Een Zwitserse non-profitorganisatie voor het Cardano-ecosysteem en de gemeenschap. Het werkt proactief samen met overheden en regelgevende instanties en vormt strategische partnerschappen met ondernemingen en andere relevante open source-projecten.
  2. IOHK: Een engineeringbedrijf dat zich toelegt op het instrumentaliseren van peer-to-peer-technologieën. Het is ook vastbesloten om financiële diensten te verlenen aan meer dan drie miljard mensen die er geen toegang toe hebben. De groep is gecontracteerd voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van het Cardano-platform tot eind 2020.
  3. Emurgo: een bedrijf dat is opgericht om bedrijven, bedrijven en industrieën te integreren, ontwikkelen en ondersteunen die gebruik willen maken van Cardano’s gedecentraliseerde blockchain- en computerplatform.

Haskell, formele methoden en academische peer-review

Cardano maakt er veel gebruik van Haskell, een puur functionele en statisch getypeerde taal met een hoge mate van fouttolerantie. Het gebruikt ook een van Haskell afgeleide taal (Plutus) om slimme contracten te definiëren.

Haskell, hoewel niet als mainstream, wordt veel gebruikt in de academische wereld en industrieën. Het wordt beschouwd als een van de veiligste programmeertalen en biedt extreem robuuste beveiliging en formele verificaties. Dit maakt wiskundige bewijzen van correctheid van de code mogelijk (zie zkSNARKs).

Cryptol, is bijvoorbeeld een op Haskell gebaseerde cryptografische toolchain die op grote schaal wordt gebruikt door de NSA en in systemen die worden gebruikt door lucht- en ruimtevaartbedrijven en defensie-aannemers.

Dergelijke formeel-wiskundige bewijzen zijn van het grootste belang in toepassingen waarbij waarde op het spel staat. Haskell is bij uitstek geschikt voor grootschalige en zakelijke slimme contracttoepassingen en bedrijfskritische infrastructuur die bedoeld is om miljarden dollars aan cryptocurrency veilig te stellen.

Een van de bepalende kenmerken van Cardano is het niveau van technologische controle en de hoge zekerheid van softwarestandaarden. Ze hebben ook een aantal relaties met onderzoekers in de academische wereld. Ze zijn bijvoorbeeld een partnerschap aangegaan met de Universiteit van Edinburgh en de Tokyo Institute of Technology.

Cardano’s onderzoeksgestuurde aanpak is gebaseerd op ijverig, academisch peer-reviewed werk. Dit introduceert extreem hoge standaarden op het gebied van crypto-economische theorie en gedistribueerde systeembouw.

Architectuur

Cardano-architectuur

Cardano is gestructureerd als een tweelaagse blockchain die architectonisch onderscheid maakt tussen een verrekenings- of boekhoudlaag (Cardano Settlement Layer, CSL genoemd) en een rekenlaag waar slimme contracten worden uitgevoerd (Cardano Computation Layer of CCL). Inbegrepen zijn zijketens die worden gebruikt om transacties tussen de twee lagen te verbinden.

Deze meerlaagse architectuur zorgt voor gemakkelijkere soft fork-updates dan Ethereum. Dit komt omdat er geen duidelijk onderscheid is tussen de twee lagen in de architectuur van Ethereum.

Cardano-nederzettingslaag

De afrekeningslaag biedt de basisboekhouding (denk aan Bitcoin) en de functionaliteit van ADA. De CSL is gebaseerd op de Haskell-implementatie van het papier beschrijft de consensus-engine van Cardano. Het is ontwikkeld door IOHK in samenwerking met de Universiteit van Edinburgh, de Universiteit van Athene en de Universiteit van Connecticut.

Cardano Computation / Control Layer

De CCL waarmee de schikkingslaag wordt uitgebreid, zal dienen als een vertrouwd raamwerk dat slimme contractfunctionaliteit mogelijk maakt. Dit zal worden gedaan op een manier die niet vereist dat het grondniveau-protocol dat verantwoordelijk is voor de native cryptocurrency, moet worden gewijzigd. Deze scheiding maakt het mogelijk dat gereguleerde rekenlagen kunnen worden gestructureerd om te voldoen aan verschillende rechtsgebieden.

Ouroboros: een aantoonbaar veilig Proof-of-Stake-protocol

De logica van consensusalgoritmen is wat de activiteit en de productie van gevalideerde transactieblokken in gedistribueerde grootboeken drijft. Dit resulteert in een bijgewerkte en huidige status van het grootboek die consistent is met de totale geschiedenis van de records. Er zijn twee brede categorieën consensusmechanismen die op blockchains draaien: Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS).

Het basisidee van Proof of Stake is dat in plaats van elektriciteit te verspillen om de hash brute kracht te geven voordat een blok aan het grootboek wordt toegevoegd, een knooppunt wordt geselecteerd om een ​​nieuw blok te slaan. De waarschijnlijkheid van de selectie is evenredig met het aantal munten / penningen dat dit knooppunt heeft. PoS is bedoeld om eerlijkheid en geëngageerde deelname op de lange termijn aan te moedigen.

Er zijn twee hoofdgroepen geïnvesteerd in het onderzoek naar en de ontwikkeling van PoS-mechanismen: de ene is Ethereum’s Casper en de andere is Cardano’s specifieke iteratie van PoS, genaamd Ouroboros, ontwikkeld door IOHK-wetenschappers onder leiding van Prof. Aggelos Kiayias.

Ouroboros heeft een formele academische peer review ondergaan en wordt ondersteund door formele veiligheidsbewijzen. De speltheoretische afstemming en stimulerende beloningsmechanismen zoals gestructureerd in Ouroboros hebben aangetoond dat eerlijk gedrag bij benadering een Nash-evenwicht is. Dit betekent dat er niets te winnen is bij het afwijken van het protocol. Dit kan de mogelijkheid van egoïstische actoren neutraliseren.

Ouroborous is ontworpen om modulair en toekomstbestendig te zijn. Zo zullen slotleider-handtekeningen die gebruik maken van kwantumbestendige schema’s ergens in 2018 worden geïntroduceerd. Dit zal het daardoor mogelijk maken om consensus te bereiken over een reeks blockchains op verschillende rijstroken met parallel lopende tijdvakken..

Tijdperken en sleufleiders

Het Ouroboros-protocol verdeelt de tijd in tijdperken die zijn onderverdeeld in slots. In deze slots, die korte periodes van ongeveer 20 seconden zijn, wordt precies één blok erin gemaakt. Slotleiders worden gekozen uit alle belanghebbenden met de waarschijnlijkheid dat ze worden geselecteerd in verhouding tot het aantal munten dat een knooppunt heeft.

Om ervoor te zorgen dat het verkiezingsproces onbevooroordeeld is, wordt een zekere mate van willekeur geïntroduceerd via een meerpartijenimplementatie van een protocol voor het gooien van munten. Dit levert het eindresultaat op waarbij één knooppunt is geselecteerd om precies één blok te verifiëren en toe te voegen.

De recursieve internetwerkarchitectuur (RINA), een voorgesteld alternatief van het TCP / IP- en OSI-model, wordt geïmplementeerd in Cardano. RINA is zo ontworpen dat het naadloos verbinding kan maken en kan samenwerken met TCP / IP. In Cardano zou dit het mogelijk maken om meerdere tijdperken parallel te laten lopen op verschillende ketens, waardoor het zeer schaalbaar wordt.

Financieel en monetair beleid

Cardano Proof of Stake

Cardano zal een schatkist hebben die een gedecentraliseerde bankrekening is. Dit is in principe vergelijkbaar met de vroege DAO op Ethereum, maar gemodelleerd naar het treasury-systeem van Dash. Dit speciale adres / portemonnee wordt collectief beheerd door alle ADA-houders ten behoeve van Cardano-ontwikkelingsprojecten.

De deelnemers zullen stemmen voor welke projecten het geld moet worden vrijgemaakt. Dit stelt het systeem in staat om voor zijn eigen verbeteringen te betalen en verzekert zijn duurzaamheid op lange termijn. De schatkist wordt gefinancierd via inflatie, of door een klein percentage af te trekken van elke transactie die plaatsvindt op het Cardano-platform en een deel van de nieuw geslagen ADA.

De ADA-valuta is een vast aanbod, willekeurig afgetopt op vijfenveertig miljard. Meer details over het monetaire beleid van Cardano zijn te vinden hier.

Deadalus portemonnee

Daedalus is de Cardano Settlement Layer-portefeuilletoepassing die de ADA-valuta bevat. Het is bedoeld om verder te worden ontwikkeld om te functioneren als een universele portemonnee voor crypto-activa met functies zoals geautomatiseerde handel, uitwisselingsintegratie en crypto-naar-fiat-transacties..

bidsprinkhaan, de op Scala gebaseerde Ethereum Classic-client, is ook geïntegreerd met Deadalus-portemonnee om verbinding te maken met het Ethereum Classic-netwerk.

Scala is een andere taal die zeer geschikt is voor gedistribueerde systemen en blockchains. Dit komt omdat het beknopt is en de gegevens onveranderlijk zijn terwijl het een functionele stijl van het schrijven van code aanneemt.

Verder is Scala interoperabel met Java en JavaScript en compileert het ook met de LLVM en naar Java-bytecode (wat het proces van integratie met Ethereum gemakkelijker maakt).

Team en Roadmap

Charles Hoskinson Bloomberg

Afbeelding via Bloomberg.com

De IOHK-team is samengesteld uit een groot aantal ingenieurs en academische onderzoekers. Oprichter Charles Hoskinson is bekend in de cryptogemeenschap. Hij is een geschoolde wiskundige die analytische getaltheorie heeft gestudeerd aan de Universiteit van Colorado.

Hij was oorspronkelijk betrokken bij de vroege ontwikkeling van Bitcoin en was medeoprichter van Ethereum. Hij was ook de oprichtende voorzitter van de onderwijscommissie van de Bitcoin Foundation en richtte in september 2013 de Cryptocurrency Research Group op..

Hoofdwetenschapper en ontwikkelaar van de Ouroborous-consensusmotor is prof. Aggelos Kiayias, momenteel de leerstoel Cyberbeveiliging en privacy aan de Universiteit van Edinburgh. Zijn onderzoeksinteresses liggen op het gebied van toegepaste cryptografie en grondslagen van cryptografie met een bijzondere nadruk op blockchaintechnologieën en gedistribueerde systemen..

Een technische update-tracker die github-commits en de voortgang van de roadmap volgt, is te vinden op Cardano updates. Er zijn de afgelopen week 868 commits geweest.

Uitwisselingen

ADA wordt momenteel verhandeld op Bittrex, UpBit, HitBTC en onlangs genoteerd op Binance met de BNB-token en USDT-handelsparen die zojuist gisteren (17 april) zijn geïntroduceerd en vanaf vandaag ook genoteerd op het Chinese Huobi.

Aanvullende bronnen

  • Cardano Hub is de belangrijkste Cardano-website met alle informatie en bronnen.
  • Cardano Block Explorer voor het zoeken naar adressen, transacties, tijdperken en slots op het Cardano-netwerk. In de nabije toekomst zal de verkenner worden aangevuld met grafieken, diagrammen, statistieken en andere data-analysecomponenten en tools.
  • Veiligheidsrichtlijnen om te voorkomen dat ze het slachtoffer worden van phishing-aanvallen en dergelijke ongelukkige scenario’s, zoals wanneer veel gebruikers hun IOTA-portemonnee lieten leegmaken omdat ze online zaden aan het genereren waren.

Er is ook uitgebreide technische documentatie van IOHK die kan worden ingezien hier.

Krachtige use cases

Hoewel Cardano ongetwijfeld revolutionaire blockchain-technologie ontwikkelt, ligt het echte voordeel in praktijkgevallen. Bijvoorbeeld Long Finance’s zojuist gepubliceerd 78 pagina’s lang rapport dat wordt gesponsord door de Cardano Foundation.

Dit onderzoekt de economische impact van slimme / gedistribueerde grootboeken op de wereldhandel en wereldwijde kapitaalstromen. Het verwijst ook naar Cardano’s ambitie om te dienen als een raamwerk en besturingssysteem waarop menselijke beschavingen zouden kunnen bloeien en bloeien. Zoals vermeld in de publicatie:

Conceptueel zal de impact van Smart Ledgers worden gerealiseerd door verminderde kostenwrijvingen in verband met processen zoals papierwerk en identiteitscontrole, het creëren van nieuwe zakelijke kansen en het verminderen van de volatiliteit die gepaard gaat met internationale handel.

Cardano’s missie is vooral gericht op ontwikkelingslanden en derdewereldlanden die worden gehinderd door corruptie, geheimzinnige bureaucratieën en een gebrek aan toegang tot financiële diensten.

Daarom kan Cardano in de strijd om de blockchains een theoretisch voordeel hebben. Als het echter praktisch kan worden gebruikt om de manier waarop bepaalde samenlevingen functioneren te transformeren, zal het bereiken wat tot nu toe geen enkel ander blockchain-project heeft beheerd..

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me