LiteCoin versus Bitcoin: het verschil uitgelegd

Momenteel is Litecoin de op twee na meest waardevolle cryptocurrency qua marktkapitalisatie en is het al goed ingeburgerd. Maar wat is het precies en hoe verschilt het van Bitcoin. We zijn eerder ingegaan op de details van wat Bitcoin is en hoe het wordt gedolven, opgeslagen, verzonden en ontvangen.

LiteCoin deelt veel overeenkomsten met Bitcoin en wordt vaak het “Zilver” genoemd naar het “Goud” van Bitcoin. Dit komt voornamelijk omdat Litecoin is gemaakt om Bitcoin te verbeteren. Het werd in 2011 gestart door Charlie Lee die 2 jaar nadat Bitcoin was gemaakt. Charlie Lee is een ex Google-ingenieur en werkte vroeger als hoofd Engineering bij Coinbase.

Als het gaat om het verschil tussen de twee, komt het voornamelijk neer op hoe ze worden gewonnen, inclusief de algoritmen die worden gebruikt en de beperkingen die op het netwerk worden gesteld. Gebruikers kunnen de impact van de verschillende protocollen vooral op de snelheid van de transacties opmerken.

Mijnbouw Litecoin versus Bitcoin

Als het gaat om enkele van de grootste beperkingen van Bitcoin, is schaalvergroting een van de meest relevante. Dit komt voornamelijk door de aanvankelijke aannames en technologie achter de protocollen. Er zijn ook enkele zorgen dat het behoorlijk gecentraliseerd is geworden nu grote mijnbouwbedrijven de industrie overnemen. Litecoin wilde deze zorgen wegnemen en het komt vooral neer op het algoritme dat wordt gebruikt om te minen.

Het Scrypt-algoritme

Het hash-algoritme en de functie die wordt gebruikt om de transacties en de mijne op het Bitcoin-netwerk te bevestigen, is een SHA 256-algoritme. Dit hash-algoritme is een van de meest complexe en vereist als zodanig veel meer tijd om te bevestigen.

Litecoin, aan de andere kant, gebruikt een hash-algoritme genaamd “Scrypt” uitgesproken als “Script”. Dit is over het algemeen sneller en minder complex van de twee. Dit betekent dat transacties sneller kunnen plaatsvinden omdat blokken op een efficiëntere manier worden gewist. Als zodanig is de gemiddelde bloktijd op het Litecoin-netwerk 2,5 minuten vergeleken met 10 minuten op Bitcoin.

Minder gespecialiseerde apparatuur

GPU-mijnbouw LiteCoin

Gegeven dat Bitcoin een SHA 256-algoritme gebruikt, hebben veel miners ontdekt dat ze pas echt kunnen concurreren op de markt als ze gebruik maken van parallelle verwerking. Dit wordt gedaan door het gebruik van Application Specific Integrated Circuits (ASICS). Deze zijn ontworpen met als enig doel het delven van Bitcoin en hun introductie heeft geleid tot een exponentiële toename van de moeilijkheidsgraad van het delven. Dit betekende ook dat, tenzij individuele mijnwerkers de middelen hadden om ASIC’s te kopen, ze lid zouden moeten worden van pools.

Met het Scrypt-algoritme zijn berekeningen veel meer geserialiseerd, wat betekent dat het grote hoeveelheden computergeheugen verkiest boven onbewerkte verwerkingskracht. Meer in het bijzonder is Scrypt een “geheugenprobleem”. Dit betekent dat gebruikers gebruik kunnen maken van CPU’s en GPU’s om Litecoin effectief te minen en dat ze geen zware middelen nodig hebben om deel te nemen aan het proces.

Als een directe vergelijking van hashing-kracht op het netwerk, heeft het Bitcoin-netwerk momenteel meer dan 7 miljoen Terra-hashes per seconde, terwijl Litecoin slechts 23 Terra-hashes is. Dit betekent dat de mijnbouwnetwerken nog vrij gedecentraliseerd kunnen blijven.

Andere protocolverschillen

Er zijn nog andere verschillen in het protocol van Litecoin. In termen van het totale aanbod dat ooit kan worden gedolven, heeft Bitcoin een limiet van 21 miljoen munten, terwijl Litecoin een limiet heeft van 84 miljoen munten. In termen van moeilijkheidsaanpassingen zal de blokbeloning voor Bitcoin elke 210.000 blokken halveren, terwijl deze voor Litecoin elke 840.000 blokken zal halveren. Blokbeloning is ook anders met een 12 BTC voor Bitcoin en 25 LTC voor een Litecoin-blok.

Om te kunnen corrigeren voor stijgingen in rekenkracht en het toegenomen aanbod dat al op de markt is, moet ook de blokbeloning worden aangepast om prikkels te veranderen. Met Bitcoin worden de beloningen elke 210.000 blokken gehalveerd, terwijl het bij Litecoin elke 840.000 blokken is, wat ongeveer elke 5 jaar is..

Transacties op Litecoin versus Bitcoin

Aangezien Litecoin het Scrypt-algoritme gebruikt, betekent dit dat transacties in een veel snellere periode kunnen worden voltooid. Door de snellere blokgeneratie kunnen er meer transacties in het blok worden opgenomen en dus worden gewist. Hoewel dit een geweldige uitkomst lijkt, betekent het ook dat er een aanzienlijk grotere blokketen komt met veel meer verweesde blokken.

Hoewel de snellere transactietijd inderdaad een pluspunt is, vinden de meeste Bitcoin-voorstanders het niet zo’n zorg. Een handelaar die geld in Bitcoin accepteert, is meestal tevreden met een transactie die is verzonden, ongeacht of deze nog niet is bevestigd.

Litecoin Segregated Witness Implementation

Eerder dit jaar had Litecoin Segregated Witness (SegWit) in hun protocol geïmplementeerd. We hebben eerder de details besproken van wat SegWit is, maar in wezen is het een manier om de getuige (gegevens van de ondertekenaar) te splitsen van de rest van de transactiegegevens.

Deze implementatie was ook een achterwaarts compatibele wijziging, dus eerdere blokken waren nog steeds geldig, zelfs als ze de gescheiden getuigenverrichtingen niet implementeerden. Wat de meeste gebruikers echt willen zien, is het Lightning Network dat actief is op Litecoin. Dit was aanvankelijk een voorstel dat bedoeld was om Bitcoin te verbeteren, maar is nu opgepakt door de Litecoin-ontwikkelaars.

Meer samenhangend ontwikkelingsteam

We hebben ook veel gezien van het debat over de toekomst van Bitcoin en hoe deze adequaat kan worden geschaald. Dit is omstreden omdat veel belanghebbenden verschillende prikkels hebben gehad. Er zijn de mijnwerkers, gebruikers, ontwikkelaars en betalingsverwerkers. Als gevolg hiervan was er veel onenigheid en was het moeilijk om tot een consensus te komen. Het resultaat was dat Bitcoin in augustus door een harde vork moest gaan, wat resulteerde in het creëren van een nieuwe valuta, Bitcoin Cash.

Als het op Litecoin aankomt, is het team van ontwikkelaars kleiner en toch veel samenhangend. Er zijn minder machtige stakeholders die de discussies en protocollen eromheen kunnen sturen. Dit heeft ertoe geleid dat het team van Litecoin in staat is om op een doorgaans efficiëntere manier tot consensus te komen. Zo was er bijvoorbeeld de beslissing om al dan niet te upgraden naar Segwit geen onenigheid helemaal.

LTC kopen en opslaan

Als je hebt besloten dat je een deel van het zilver wilt HODLen naar het goud van Bitcoin, dan moet je wat kopen op een cryptocurrency-uitwisseling. Gezien hoe populair Litecoin is, zijn er een aantal verschillende beurzen die de munt vermelden. Enkele van de grootste zijn onder andere Binance, Coinbase, Bitstamp en Huobi.

Zodra u uw LTC heeft, wilt u ze van de beurs naar een aparte portemonnee verplaatsen. Dit komt door de risico’s die ontstaan ​​door het achterlaten van munten op een beurs, zoals hackers en andere snode activiteiten. We hebben eerder enkele van de beste Litecoin-portefeuilles besproken waar u uw LTC veilig kunt opslaan.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me