Wat is bitcoin? Een eenvoudige introductie

Bitcoin is een digitale valuta die bekend staat als een cryptovaluta. Het is anders dan al het geld dat u eerder hebt gebruikt. U kunt het naar iedereen op het netwerk sturen tegen relatief lage kosten en vrijwel zonder hinder. Het wordt door uzelf beheerd in een digitale portemonnee op uw pc.

Wat Bitcoin echt uniek maakte, was het gedecentraliseerde karakter ervan. Bitcoin wordt door geen enkele instantie gecontroleerd of gecontroleerd. Het wordt volledig peer-to-peer over een netwerk van computers verspreid. Transacties kunnen anoniem plaatsvinden tussen deelnemers. Er zijn geen bankrekeningen gekoppeld aan de naam van een persoon. Dit was inderdaad een van de leidende principes van de maker, Satoshi Nakamoto.

Bitcoin heeft al een revolutie teweeggebracht in de manier waarop mensen over geld en activa denken. Wat ooit een ontluikend idee was, dat als een grote hobby werd beschouwd, heeft het wereldwijde financiële systeem getransformeerd. Er zijn veel mensen die zeggen dat Bitcoin zal doen om te financieren wat internet met het informatiesysteem heeft gedaan.

Het kan echter relatief ingewikkeld lijken voor degenen die nieuw zijn in het concept. In de volgende post gaan we in op de onderliggende principes van Bitcoin.

Cryptovaluta en digitale activa

Hoewel Bitcoin een “digitale” valuta wordt genoemd, kan dit voor sommige mensen enigszins verwarrend zijn. Dit komt omdat het niet echt een troef is in traditionele zin. Het is niet eens een digitaal bezit of bestand op uw computer. Het is eigenlijk een record van een transactie waaruit blijkt dat iemand u eerder iets van waarde heeft gestuurd.

Dit waardevol ding is Bitcoin. Bitcoin is een cryptovaluta die door een computer werd “gedolven”. In wezen heeft deze computer middelen (elektriciteit en rekenkracht) ingezet om een ​​gecompliceerd cryptografisch probleem op te lossen. Vergelijkbaar met de klassieke economische theorie, was dit werk van de mijnwerker de arbeid en het kapitaal dat in de hulpbron werd gestoken (Bitcoin).

Deze bitcoin heeft weliswaar geen materiële waarde, maar kan daarom als valuta worden gebruikt. U kunt het naar iedereen over de hele wereld sturen, net als FIAT-geld. Dit wordt naar iemand anders gestuurd door middel van een transactie vanuit uw portemonnee en openbaar adres naar het adres van de ontvanger. Deze transactie wordt vervolgens door de miners bevestigd en op de Bitcoin blockchain geplaatst.

De Bitcoin Blockchain

Bitcoin BlockchainDe Bitcoin-blockchain is een gedecentraliseerd grootboek dat alle transacties op het Bitcoin-netwerk sinds het begin der tijden bevat. Zie het als een groot boekhoudboek met talloze afschrijvingen en tegoeden. Elke afzonderlijke transactie op het Bitcoin-netwerk kan worden getraceerd op de blockchain.

Deze blockchain is gedecentraliseerd wat betekent dat deze niet op een bepaalde locatie wordt opgeslagen. Trouw aan de aard van Bitcoin, wordt de blockchain onderhouden door alle netwerkknooppunten (computers) in het Bitcoin-ecosysteem. Dit betekent dat de blockchain openbaar is. Iedereen kan transacties bekijken die op het netwerk hebben plaatsgevonden. U kunt de laatste bitcoin in het grootboek bekijken op blockchain.info.

Dit gedecentraliseerde grootboek wordt een “ketting” genoemd omdat alle blokken zijn gekoppeld aan de blokken ervoor. Met behulp van geavanceerde cryptografische principes zal elk blok gegevens bevatten over de voorgaande blokken. Hierdoor kunnen deze transacties onveranderlijk zijn, een concept dat de mogelijkheid van dubbele uitgaven elimineert. We zullen dit hieronder in meer detail bespreken.

Bitcoin openbare adressen

Bitcoin-transactieZoals hierboven vermeld, is Bitcoin anoniem. Er zijn geen Bitcoin-accounts waar u uw geld bewaart. Niemand kan de identiteit zien van de persoon die geld verzendt of ontvangt. Men kan Bitcoin naar iemand anders op het netwerk sturen door hun openbare Bitcoin-adres te gebruiken. Dit is een reeks letters en cijfers die wordt gegenereerd vanuit de portemonnee. Een voorbeeld hiervan is 1PzNiHPM9iVRd2fBpqcMv78m5pgQsag3pn.

Een portemonnee is slechts een verzameling bestanden die toegang bieden tot een aantal openbare adressen. Dit is uniek voor de portemonnee die u heeft en kan continu worden gebruikt of worden weggegooid zodra een betaling is ontvangen. Wanneer dit adres is aangemaakt, genereert u feitelijk een “cryptografisch sleutelpaar” dat is samengesteld uit een privésleutel en een openbare sleutel. De privésleutel is alleen bij u bekend en de openbare sleutel is bij het hele netwerk bekend (uw unieke openbare adres).

Wanneer u Bitcoin naar iemand anders stuurt, moet de transactie cryptografisch worden “ondertekend” met uw privésleutel. Met de openbare sleutel kunnen het netwerk en de mijnwerkers verifiëren dat het bericht inderdaad is ondertekend met de juiste privésleutel.

Het is belangrijk op te merken dat niemand uw privésleutel kan vervalsen. Dit komt omdat het is gekoppeld aan uw openbare sleutel met behulp van een concept dat asymmetrische cryptografie en hash-functies wordt genoemd. De exacte uitleg gaat verder dan deze eerste introductie, maar u hoeft alleen te begrijpen dat het onmogelijk is om de privésleutel te repliceren. Zelfs een kleine wijziging in een factor in de privésleutel zal resulteren in een geheel andere openbare sleutel.

Evenzo is de hash-functie die de openbare sleutel uit de privésleutel produceert een eenrichtingsfunctie. Dit betekent dat u het publiek kunt berekenen op basis van de privésleutel, maar er is geen manier om het andersom te berekenen. Er is nog een fase van algoritmische hashing die plaatsvindt op uw openbare sleutel voordat deze wordt gemaakt in een door mensen leesbaar bitcoin-adres. De hashing-functie die in Bitcoin wordt gebruikt, is een SHA 256-algoritme. U kunt er meer over lezen cryptografische hash-functies diepgaand als het u interesseert.

Bitcoin-beveiliging

Een van de vele zorgen die nieuwe gebruikers van Bitcoin hebben, is hoe veilig de blockchain werkelijk is. Wat is om te voorkomen dat iemand zijn Bitcoins verdubbelt? Wat moet een hacker ervan weerhouden een transactie in de blockchain te wijzigen en zichzelf meer geld toe te wijzen?

Zekerheid en vertrouwen gaan hand in hand. U kunt geen gedecentraliseerde valuta hebben zonder dat alle deelnemers 100% vertrouwen hebben in het netwerk. Theoretisch, tenzij 51% van het netwerk wordt gecontroleerd door één partij, is de blockchain volledig fraudebestendig. Deze “regel van 51” staat centraal in het Bitcoin-protocol en was in het origineel adressen wit papier door Satoshi.

In wezen, als er ooit onenigheid is over de structuur van de blockchain, zal het netwerk voorrang krijgen en de ketting kiezen die wordt gepresenteerd door de meerderheid van de miners op het netwerk.

Met betrekking tot het feit dat een hacker een eerdere transactie kan wijzigen en meer Bitcoin aan zichzelf kan toewijzen, is dit onmogelijk vanwege de onveranderlijkheid van de blockchain. Alle blokken met transacties erin zijn gekoppeld aan de blokken ervoor. Deze link verloopt ook via een vergelijkbare hashing-functie als beschreven voor de private en public key.

Zelfs een minuutwijziging aan een transactie in een eerder blok in de keten zou resulteren in een compleet andere blockchain dan de gevestigde. Daarom zouden de miners onmiddellijk opmerken dat dit een incorrecte blockchain is en dan terugkeren naar degene waarover de meerderheid van hen het eens is.

Bitcoin-mijnbouw

Bitcoin-mijnbouwBitcoin is een digitaal goud. Mensen zien het als een veilige haven met een beperkt aanbod en er zal dus altijd vraag naar zijn. Net als goud moet Bitcoin worden gedolven om te worden gemaakt. Deze mijnbouw wordt echter gedaan door computers die ingewikkelde wiskundige problemen oplossen met behulp van brute force computing. Zodra een miner dit probleem heeft opgelost, wordt hij beloond in Bitcoin. Dit is waar nieuwe Bitcoin het aanbod binnenkomt.

Het is ook belangrijk op te merken dat er een bovengrens is aan de hoeveelheid Bitcoin die ooit kan worden gemaakt. Dit is afgetopt op 21m BTC. Daarom is Bitcoin van nature deflatoir. Het netwerk kan ook de hoeveelheid Bitcoin die wordt gedolven reguleren door de rekenkundige moeilijkheidsgraad van de problemen aan te passen. Naarmate het moeilijker wordt, wordt het duurder om de problemen op te lossen en dus de Bitcoin te minen.

Dit is de reden waarom het redelijk vergelijkbaar is met mijnbouw voor een natuurlijke hulpbron. Wanneer goud bijvoorbeeld voor het eerst wordt gewonnen, bevindt het zich aan de oppervlakte en is het gemakkelijk omhoog te trekken. Naarmate er meer goud wordt gewonnen, moeten ze dieper graven, wat meer geld zal kosten. Uiteindelijk zal het goud dat aan de markt wordt geleverd, beginnen te vertragen. Er is maar een bepaalde hoeveelheid eindig goud op planeet aarde die ooit gedolven kan worden.

Wat zit er in het blok?

Bitcoin-blokkenWe hebben de blokken in de blockchain genoemd zonder een uitleg te geven over waaruit de blokken precies bestaan. Bitcoin-blokken bevatten alle transactie-informatie voor een bepaalde periode. Ze bevatten ook andere gegevens, zoals een tijdstempel (die aangeeft wanneer het werd opgepikt) en, cruciaal, een hash van het blok ervoor. Elk blok heeft een maximale blokgrootte van 1 MB.

Aangezien het huidige blok een hash van het blok ervoor heeft, is het onlosmakelijk verbonden met dat blok. Daarom kunnen er geen eerdere wijzigingen aan de blokken worden aangebracht zonder de structuur van de hash-functie te wijzigen. U vraagt ​​zich misschien ook af hoe het blok informatie van alle eerdere blokken kan bevatten en binnen de limieten voor de grootte blijft. Dit is via een cryptografische discipline genaamd Merkle bomen. Dit valt buiten het bestek van dit bericht, maar het is in staat om alle transacties effectief te hashen en efficiënt op te slaan onder de limieten.

Wanneer een Bitcoin-mijnwerker in staat is om een ​​blok te wissen, krijgen ze niet alleen de betaling in Bitcoin om het probleem op te lossen, maar krijgen ze ook de transactiekosten voor alle transacties. Het is belangrijk op te merken dat dit Bitoin zijn die al in omloop zijn en daarom geen invloed hebben op het aanbod van Bitcoin. In termen van de limiet van 1 MB is er momenteel een voorstel om de limiet voor de blokgrootte in november te verhogen naar 4 MB. Dit was allemaal het resultaat van de SegWit2-schaalimplementatie.

Kosten voor het gebruik van Bitcoin

Wanneer u geld op het Bitcoin-netwerk wilt verzenden, moet u een bepaalde vergoeding betalen om de mijnwerker te stimuleren deze transacties te bevestigen. In tegenstelling tot het gebruik van traditionele banksystemen en online betalingsverwerking, is deze vergoeding echter vrij onbeduidend. Zelfs met de recentelijk toegevoegde kosten voor het gebruik van het Bitcoin-netwerk, zijn deze kosten aanzienlijk lager.

Als het gaat om het online verzenden van geld met een online handelaar zoals PayPal, bedragen uw kosten meestal ongeveer 2-3% van het transactiebedrag. Bij Bitcoin wordt u bij het verzenden van munten gewoonlijk ongeveer 0,1 mBTC (1 duizendste van een Bitcoin) per 1.000 bytes in rekening gebracht. Als men rekening zou houden met de gemiddelde grootte van de Bitcoin-transactie en het aantal transacties, dan kan men een idee krijgen van het totale percentage van al het volume dat aan vergoedingen wordt betaald. Momenteel bedragen de Bitcoin-kosten voor het gebruik van een netwerk ongeveer 0,760%, wat veel lager is dan bij PayPal.

Dan is er natuurlijk de kwestie van internationale betalingen in het buitenland. Als iemand een SWIFT-betaling heeft moeten doen, weet hij hoe lang het kan duren en hoeveel het kost. Meestal zijn er diverse tussenbanken die betrokken moeten worden die de transacties kunnen faciliteren. Betalingen kunnen 3-4 werkdagen duren. Ter vergelijking: op het Bitcoin-netwerk zijn de gemiddelde bevestigingstijden momenteel ongeveer 25 minuten.

Wat heeft de toekomst in petto

De manier waarop een gedecentraliseerde, zelfbesturende wereldmunt de manier waarop we over de wereld denken, kan veranderen, is echt fascinerend. Er zullen geen banken zijn die exorbitante kosten in rekening brengen. Er zullen geen centrale overheidsbanken zijn die iemands geld kunnen devalueren met inflatie en kwantitatieve versoepeling.

Als het echter om disruptie gaat, is het de onderliggende blockchain-technologie die het ware potentieel heeft om de wereld echt te veranderen. Er zijn al een aantal bedrijven die proberen een gedecentraliseerd grootboek te gebruiken om toeleveringsketens te beheren, fondsen te werven via crowdfunding, de beveiliging te verbeteren, de lijst gaat maar door. Er zijn ook een aantal andere cryptovaluta’s ontwikkeld die sterk zijn verbeterd ten opzichte van het Bitcoin-protocol en die kunnen zijn gericht op privacy zoals Monero of slimme contracttechnologie zoals Ethereum..

Eenvoudige Bitcoin-video

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me