Wat is ByteBall? De cryptocurrency zonder blockchain

Byteball is een interessant project waar velen in de Bitcoin-gemeenschap recentelijk van hebben gehoord. Dit komt omdat de ByteBall-munten in 2017 onder Bitcoin-houders zijn verdeeld in verhouding tot het bedrag dat ze in bezit hadden.

Iets anders dat intrigerend is aan ByteBall, is dat het geen blockchain gebruikt. Het maakt gebruik van een revolutionaire nieuwe technologie genaamd een Directed Acylic Graph of “DAG”. Veel mensen hebben dit een geweldige manier gevonden om groeipijnen in blockchain te overwinnen.

Er zijn ook een aantal unieke kenmerken van het ByteBall-project. U kunt bijvoorbeeld voorwaardelijke betalingen verzenden, u indekken tegen onzekere gebeurtenissen, deelnemen aan voorspellingsmarkten en P2P-weddenschappen. Dit is allemaal gebaseerd op de slimme contracttechnologie.

Laten we dieper in het project graven en zien waarom je misschien je door de lucht gedropte munten wilt HODLEN.

ByteBall Overzicht

ByteBall-logo

Bron: byteball.org

Het project begon zijn reis eind 2014 toen de Russische technoloog, Anton Churyumov, op zoek was naar manieren om problemen op te lossen waarvan hij zag dat ze bestonden op de Bitcoin-blockchain. Zo was ByteBall geboren en werd het rond de kerst van 2016 gelanceerd.

De belangrijkste voordelen van het ByteBall-contract komen van het feit dat men in staat is om specifieke slimme contracten te ontwerpen die zullen worden gevalideerd tussen alle knooppunten op het netwerk. De regels die in het contract zijn gecodeerd, zijn onveranderlijk, wat betekent dat ze niet kunnen worden gewijzigd.

Wanneer veel mensen aan deze contracten denken, denken ze aan Ethereum. Hoewel ze relatief vergelijkbaar zijn, zijn slimme Ethereum-contracten veel krachtiger en flexibeler omdat ze gebruik maken van de eigen taal, Solidity..

Maar wat de ByteBall-ontwikkelaars hebben opgegeven in termen van functionaliteit, hebben ze gecompenseerd in eenvoud. Het doel van Anton was om niet-ontwikkelaars in staat te stellen deze slimme contracten eenvoudig te maken. Deze slimme contracteenvoud betekent ook dat er minder coderingsfouten, zoals het vastlopen van de Parity-portemonnee, zullen optreden.

Dus wat voor soort functionaliteit is beschikbaar voor die gebruikers van ByteBall? Hieronder vindt u een lijst met de mogelijke toepassingen en enkele eenvoudige voorbeelden.

Risicovrije betalingen

Risicovrije betalingsvoorbeeld

Voorbeeld van risicovrije betaling. Bron: byteball.org

Een van de nadelen van een Bitcoin-betaling is dat als deze eenmaal is betaald, er geen manier is om deze terug te krijgen. Als u dus een betaling moet doen op basis van bepaalde voorwaarden waaraan is voldaan, moet u een of andere vorm van escrow-service gebruiken.

Met ByteBall heeft u echter de mogelijkheid om eenvoudige voorwaardelijke betalingen te creëren die pas de laatste transacties verifiëren nadat deze zijn uitgevoerd. In technische termen zult u de betaling aan een specifieke voorwaarde “binden”.

Als de andere partij niet aan de voorwaarde voldoet, worden uw bytes teruggestuurd naar uw portemonnee. Dit alles gebeurt op een directe Peer-to-Peer-manier en er zijn geen tussenpersonen. U kunt de exacte vereisten lezen op de Byteball-applicatie. Dit zijn de reeks ALS / EN / OF-voorwaarden.

U kunt daarom uw eigen slimme escrow-contract opzetten dat de ontvanger betaalt zodra iemand anders heeft geverifieerd dat aan de voorwaarde is voldaan en pas nadat een bepaalde periode is verstreken..

Het ByteBall-team onderzoekt ook de mogelijkheid om in deze betalingen contracten op te nemen die verwijzen naar externe gebeurtenissen. Deze externe partijen worden orakels genoemd en worden al een belangrijk onderdeel van andere slimme contractecosystemen.

Verzekering

We zijn allemaal in situaties geweest waarin een ongelukkige gebeurtenis ons financieel heeft gekost. Hoewel veel mensen zich voor deze gebeurtenissen verzekeren, is het niet zo duidelijk om het geld terug te vorderen als men misschien denkt.

Zou het niet ideaal zijn als er een oplossing was waarbij een regel code gewoon zou worden uitbetaald in het geval dat de genoemde negatieve gebeurtenis zich zou voordoen? Dit is precies wat de ByteBall eenvoudige contractverzekering u kan helpen ontwikkelen.

U kunt een verzekeringsovereenkomst structureren in de code van ByteBall waarbij iemand die een verzekering heeft afgesloten, het geld van de uitgever naar hem overgemaakt krijgt als aan de voorwaarde is voldaan. U kunt deze verzekering van iemand anders kopen of aan hen verkopen.

Deze slimme verzekeringscontracten zijn degenen die het meest waarschijnlijk zullen profiteren van de orakeltechnologie. Aangezien verzekeringsgebeurtenissen meestal extern zijn, kunnen deze orakels informatie over de gebeurtenis naar het slimme contract zelf sturen.

Een eenvoudig voorbeeld hiervan kan een geannuleerde vlucht zijn. Wanneer iemand een vluchtverzekering aanschaft, kan deze worden gestructureerd als een contract dat hem uitbetaalt in het geval dat de vlucht om een ​​of andere reden wordt geannuleerd. Het orakel kan in dit geval een externe vluchtinformatietracker zijn.

Dit zou de informatie automatisch naar het slimme contract sturen, zodat het kan worden uitgevoerd op het moment dat de vlucht is geannuleerd. Er zijn ongetwijfeld talloze andere voorbeelden die men kan bedenken.

Voorspelling & Wedden

Voorbeeld van een sportweddenschap op ByteBall

Voorbeeld van een sportweddenschap. Bron: byteball.org

Wanneer iemand een weddenschap plaatst of een voorspelling doet, zijn de uitbetalingen hiervan over het algemeen voorwaardelijk van aard. U krijgt een bepaald bedrag uitbetaald dat is gebaseerd op de uitkomst van een externe gebeurtenis.

In het geval van P2P-weddenschappen kunt u een slimme contractovereenkomst aangaan met iemand anders voor een bepaald sportevenement. Op basis van de uitkomst van dit evenement krijgt de winnaar vervolgens de betaling van de verliezer zoals bepaald in de contractregels.

U kunt ook het slimme P2P-contract gebruiken om te wedden op de beweging van een bepaalde prijs. Bijvoorbeeld hierin voorbeeld waar u gokt op de prijs van Bitcoin. Hiermee kan bijvoorbeeld een huidige positie worden afgedekt.

In het gegeven voorbeeld is de inzet een binaire weddenschap. Er zal een winnaar en een verliezer zijn die na het evenement worden bepaald door de code in het slimme contract. Net als bij het bovenstaande vluchtvoorbeeld, geeft het orakel de informatie over de prijs bij het contract.

Identiteitsbeheer

Hoewel een van de belangrijkste motivaties achter cryptocurrencies was om anoniem te zijn, hebben de ByteBall-ontwikkelaars gebruikers de mogelijkheid gegeven om hun ID in de portemonnee op te slaan en precies te bepalen met wie ze deze informatie delen..

Dit zou een interessant voorstel kunnen zijn voor die mensen die moeten bewijzen wie ze zijn in een grotendeels anoniem ecosysteem. Een van de meest voorkomende voorbeelden hiervan zijn de KYC-vereisten waaraan bedrijven moeten voldoen bij het voltooien van een ICO.

Eerder dit jaar had ByteBall partnered met Jumio om de identiteit te verifiëren van de persoon die een bepaald ByteBall-adres aanmaakte. Dit zal het proces ongetwijfeld veel eenvoudiger maken.

ByteBall-technologie

Zoals vermeld, heeft ByteBall het idee van een blockchain en Proof-of-Work (POW) -mijnbouw afgeschaft en in plaats daarvan gekozen voor DAG-gegevensopslagtechnologie. Dit heeft een aantal voordelen ten opzichte van traditionele op blockchain gebaseerde cryptocurrencies.

Dit zijn allemaal gedetailleerde contouren in ByteBall’s wit papier. Hieronder staan ​​enkele van de unieke use-cases voor het ByteBall-netwerk.

DAG-gegevensopslag

In het geval van de Bitcoin-blockchain zijn alle blokken sinds het begin van het ontstaan ​​Bitcoin-blok in één lange ketting met elkaar verbonden. Mijnwerkers zullen het PoW moeten doen om nieuwe blokken aan deze keten toe te voegen. Vanwege de aard van het protocol gebeurt dit ongeveer elke 10 minuten.

Blockchain-voorbeeld

Bitcoin Blockchain-voorbeeld. Bron: Fortune.com

Deze beperking die wordt gesteld aan het maken van blokken, is een van de redenen dat transactietijden en -kosten kunnen stijgen in tijden van netwerkcongestie. ByteBall rekent af met een totaal andere datastructuur. Hieronder ziet u een afbeelding van een DAG.

Voorbeeld van DAG Datastructure

Gerichte Acylic Graph-voorbeeld. Bron: Fortune.com

Zoals u kunt zien, zijn alle transacties in de DAG cryptografisch aan elkaar gekoppeld. Andere transacties worden bovenop de uwe toegevoegd wanneer ze worden ingevoerd. Het voordeel hiervan is dat alle knooppunten op het netwerk (gebruikers) zullen helpen bij het verifiëren van de transacties.

Dit betekent niet alleen dat betalingen sneller kunnen worden geverifieerd, maar het betekent ook dat het netwerk voldoende gedecentraliseerd wordt gehouden. Een van de andere problemen die velen met Bitcoin zien, zijn de grote gecentraliseerde mijnpools die het netwerk kunnen bedreigen.

De voordelen van DAG’s zijn vrij duidelijk en er zijn een aantal andere munten die de technologie gebruiken, waaronder IOTA en Nano. In het geval van IOTA wordt dit de “Tangle” genoemd.

Om transactiespam op het netwerk te verminderen, maakt ByteBall gebruik van transactie “Witnesses” die een vergoeding van 1 byte per byte aan gegevens in rekening brengen die op de DAG worden opgeslagen..

Onopspoorbare bytes

ByteBall heeft ook een andere ingebouwde cryptocurrency die speciaal is ontworpen voor anonimiteit. Deze worden genoemd Blackbytes die veel meer aanbod hebben dan de standaard bytes-tokens. Ze worden specifiek gebruikt voor privétransacties.

Deze Blackbytes kunnen worden verzonden tussen twee verschillende partijen die communiceren via gecodeerde berichten. De DAG zal registreren dat de vorige eigenaar van de Blackbytes niet langer in het bezit is van de Blackbytes, maar zal de ontvanger van de nieuwe Blackbytes niet registreren.

Dit heeft een aantal voordelen ten opzichte van Bitcoin, aangezien alle transacties op het Bitcoin-netwerk worden opgeslagen op de blockchain en kunnen worden getraceerd. Dit is een van de redenen waarom zoveel gebruikers overschakelen naar privacybewuste munten.

Overige activa & Atomic Exchange

Een ander kenmerk van het BlackBytes-netwerk is dat gebruikers hun eigen unieke valuta kunnen definiëren. Dit kan worden gedaan door de verschillende andere eigenschappen van het ByteBall-netwerk te combineren. Een financiële instelling zou bijvoorbeeld het ByteBall-netwerk kunnen gebruiken om haar eigen activa te definiëren, zoals bijvoorbeeld een lening.

Ze zouden een groot aantal KYC-controles vereisen die via de applicatie moeten worden uitgevoerd als onderdeel van het slimme contract dat ten grondslag ligt aan het leningactief. Dit is een van de redenen waarom Anton besloot om de KYC-functionaliteit toe te voegen. Hierdoor zou ByteBall gemakkelijk kunnen worden gebruikt voor dit soort instellingen.

Het ByteBall-netwerk heeft ook de mogelijkheid om een ​​atomaire uitwisseling te voltooien. Deze maken het in wezen mogelijk dat een transactie onmiddellijk aan beide uiteinden plaatsvindt. Als ze niet tegelijkertijd worden uitgevoerd, gebeurt de transactie helemaal niet.

Waar bytes te krijgen?

De distributie van ByteBall Bytes (GBYTE) aan Bitcoin-houders vond plaats tijdens de eerste lancering op 25 december 2016 of tijdens een reeks van 10 verdere distributies in 2017. Dit betekent dat ongeveer 65% van het totale aanbod al is gedistribueerd..

U kunt echter nog steeds bytes kopen op een aantal beurzen met uw BTC. Momenteel zijn bytes beschikbaar op beurzen, waaronder Bittrex, de Cryptopia Exchange, Changelly en een paar andere. De volledige lijst met uitwisselingen is beschikbaar op de ByteBall-website.

Byteball Exchange-lijst

Ruilen om Bytes (GBYTE) te kopen. Bron: byteball.org

Er is momenteel niet zoveel volume op deze beurzen met een totaal dagelijks volume op Bittrex van ongeveer $ 614k. Daarom moet u voorzichtig zijn wanneer u uw kooporder invoert, aangezien u geen nadelige invloed op de prijs wilt hebben.

Zodra u uw bytes heeft gekocht, betekent de best practices voor cryptocurrency dat u ze van de beurs wilt opnemen. Dit is waar de ByteBall-portemonnee in beeld komt. U kunt het downloaden van het officiële website en het is beschikbaar op een aantal besturingssystemen voor pc’s en Macs. Er zijn ook mobiele versies voor Android en iOS.

ByteBall-vooruitzichten

Hoewel ByteBall nog steeds een relatief nieuwe cryptocurrency is in vergelijking met Bitcoin, is het redelijk ingeburgerd in vergelijking met alle andere munten en tokens die de afgelopen 2 jaar op de markt zijn gekomen..

Daarom is er niet zo veel geroezemoes rond ByteBall geweest als voor andere nieuwere en “heter” tokens. Dit heeft mogelijk te maken met de aard van het project. De ontwikkelaars wilden een cryptocurrency creëren die technisch superieur was met promotie als secundair doel.

Daartoe lijkt het alsof ze dat doel inderdaad hebben bereikt. Hoewel DAG-technologie nog steeds volledig op schaal moet worden getest, zou het theoretisch een veel schaalbaarder alternatief kunnen zijn voor traditionele blockchains.

ByteBall is hoe dan ook een uniek project met een enthousiaste community en een sterk team erachter. Het zal interessant zijn om te zien hoe het zich gedurende het jaar ontwikkelt.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me