Wat is Monero?

Cryptografen en voorstanders van privacy zijn altijd op zoek geweest naar de heilige graal van anonieme transacties.

Aanvankelijk dachten velen aan Bitcoin als de de facto valuta van privacy. Er waren geen namen aan de portemonnees verbonden en geld kon vrij en gemakkelijk over de grenzen worden gestuurd zonder tussenkomst van regelgevende instanties.

Maar naarmate het populairder is geworden, hebben mensen zich gerealiseerd dat het zeer openbare karakter van de blockchain betekent dat individuen heel effectief betalingen online kunnen volgen en traceren..

Dit was een van de belangrijkste redenen voor de oprichting van Monero, de op privacy gerichte digitale valuta. Voordat we ons kunnen verdiepen in de technologie van Monero, moeten we begrijpen waarom Bitcoin misschien niet zo privé is als velen misschien denken.

De Bitcoin-gebreken

Hoewel de technologie achter Bitcoin inderdaad revolutionair is, is het meer dan 8 jaar oud. Zoals we onlangs hebben gezien, zijn er veel ontwikkelaars die proberen het Bitcoin-protocol te verbeteren met betrekking tot schaalvergroting, transactietijden enz.

Hoewel Bitcoin inderdaad anoniem is, betekent de aard van de Blockchain dat mensen de transactieactiviteit op die portemonnee gemakkelijk kunnen zien. Wanneer er geld tussen deze portemonnees moet stromen, worden ze in het grootboek opgenomen.

Uw bitcoin-adres, een verzameling willekeurige tekenreeksen en cijfers, kan niet aan u worden gekoppeld. Toch kan de transactieketen die uw portemonnee verbindt met een rekening bij een Fiat-geldwissel, u gemakkelijk onthullen. Er zijn bedrijven zoals Kettinganalyse die software hebben om geldbewegingen gemakkelijk te identificeren.

Sommige mensen denken dat dit een positieve trend is, omdat het de meer gangbare acceptatie van cryptovaluta mogelijk maakt en de criminele en darkweb-onderbuik wegspoelt..

Er zijn echter nog steeds een groot aantal mensen die hun cryptocurrency willen gebruiken zonder dat mensen weten hoeveel ze hebben, naar wie ze sturen en van wie ze ontvangen..

Monero versus Bitcoin

Monero (XMR) is ook een cryptocurrency die gebruik maakt van blockchain-technologie om transacties te vergemakkelijken. Deze transacties worden ook gedolven door computers die de transacties verifiëren.

Maar in tegenstelling tot Bitcoin gebruikt Monero geavanceerde cryptografische concepten zoals “ring signatures” om uw transactie voor de blockchain te verbergen, evenals hoeveel geld u in uw openbare portemonnee-adres heeft. Monero kan ook de hoeveelheid geld verbergen die naar u wordt verzonden.

Hoewel dit alle voorstanders van privacy tevreden kan stellen, zijn er een aantal andere opmerkelijke voordelen van Monero ten opzichte van Bitcoin

  • ASIC-resistente mijnbouw: Toen Bitcoin in de begintijd voor het eerst werd gedolven, konden mensen het op hun thuiscomputers ontginnen met behulp van CPU’s. Dit kwam doordat de rekenkundige moeilijkheid niet zo hoog was als nu. Tegenwoordig zijn er erg dure Application Specific Integrated Circuits (ASIC’s) die worden gebruikt om Bitcoin te minen. Deze zijn meestal in handen van grootschalige mijnbouwbedrijven die veel geld hebben geïnvesteerd. Als zodanig is de aard van de gedecentraliseerde mijnbouw tamelijk gecentraliseerd. Met Monero is het Cryptonote-mijnalgoritme bestand tegen dit soort hardware en houdt het als zodanig de mijnbouw gedecentraliseerd
  • Adaptieve blokgrootte: Voor degenen die de huidige debatten in de Bitcoin-gemeenschap volgen, is het verhogen van de limiet voor de blokgrootte een van de populairste onderwerpen. De limiet op de grootte van de Bitcoin-blokken veroorzaakt aanzienlijke opstoppingen op het netwerk. Monero is zo gecodeerd dat de blokgrootte automatisch wordt aangepast als het transactievolume dit vereist.
  • I2P-protocol: Bij transacties met Monero worden alle transacties gerouteerd via het I2P onzichtbare internetproject. Dit zorgt ervoor dat niemand naar uw internetactiviteit kan kijken en kan volgen wat u doet. Dit betekent dat mensen niet eens kunnen zien dat u het Monero-netwerk gebruikt als u online bent.

Monero uitgelegd

Hoe een Monero-transactie werkt

Hoewel Monero een relatief eenvoudig concept lijkt, zijn de feitelijke mechanica achter een Monero-transactie er echt bij betrokken. Het bevat enkele van de meest geavanceerde concepten van moderne cryptografie en informatica.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het bestuderen van de onderliggende technologie van een transactie, het origineel Monero-whitepaper is beschikbaar voor openbare weergave. Men kan echter een beschrijving op hoog niveau geven van hoe een Monero-transactie werkt en hoe deze privé blijft.

Monero verzenden

Net als Bitcoin heeft een Monero-gebruiker een openbaar adres dat bestaat uit een reeks tekenreeksen en cijfers. In tegenstelling tot Bitcoin zijn er echter geen fondsen die rechtstreeks aan dit adres zijn gekoppeld.

Wanneer u Monero naar iemand anders stuurt, wordt er een tijdelijk openbaar adres aangemaakt. Dit adres is ook alleen gemaakt voor het exacte doel van deze transactie en is gloednieuw. Daarom heeft de openbare blockchain geen registratie van die transactie.

Dit gaat natuurlijk twee kanten op. Wanneer u geld verzendt, wordt de bron van het geld niet herkend als uw eigen openbare adres. Daarom kan niemand zeggen dat u Monero naar iemand anders op het netwerk hebt gestuurd. Deze jurken worden “stealth” -adressaten genoemd en zijn bij niemand bekend.

Uw Monero vinden

Natuurlijk moet de ontvanger zijn / haar geld uit de stealth-portemonnee kunnen claimen. Om ervoor te zorgen dat de ontvanger dit geld ontvangt, moet hij de Monero-blockchain scannen om zijn transactie te vinden. Om dit te doen, gebruiken ze iets dat een “geheime kijksleutel” wordt genoemd. Dit controleert elke transactie om te zien welke van deze van toepassing zijn op de ontvanger.

Deze geheime sleutel is alleen bekend bij de ontvanger. Dit betekent dat niemand anders in de blockchain kan kijken en een betaling kan identificeren die niet aan hen is gerelateerd. U kunt deze geheime sleutel ook aan iemand anders geven en zij kunnen ook de blockchain scannen om te zien of er geld naar hen is verzonden.

Transactiemixing

Met de bovenstaande transactie is er een ontkoppelbaarheid. Dit betekent dat niemand die de Monero-blockchain bekijkt, een transactie aan uw openbare adres kan koppelen. De oorspronkelijke afzender van de munt kan echter nog steeds zien wanneer de ontvanger geld verzendt. Om dit te voorkomen gebruikt Monero “ring signatures”.

Deze handtekeningen maken het mogelijk om de transactie te mengen. Wanneer de afzender een transactie verzendt, selecteert deze willekeurig andere gebruikersfondsen om ook in de transactie te verschijnen. Daarom kunnen deze afzenders ook een bron zijn van het geld dat wordt verzonden.

Wanneer u deze ringhandtekeningen gebruikt, kan niemand zien wie het geld daadwerkelijk verstuurt, zelfs niet de persoon die het geld oorspronkelijk naar de ontvanger heeft gestuurd.

Het is duidelijk dat met de aard van de drukte, hoe meer mensen er aan de mix worden toegevoegd, hoe onduidelijker de transactie is. Het aantal mensen dat in een transactiemix is ​​opgenomen, wordt het ‘mixin-niveau’ genoemd. U kunt de grootte van het mixin-niveau vergroten, maar dit verhoogt dan de kosten om de computationele bronnen van het netwerk te gebruiken.

Voor de persoon die u het geld heeft gestuurd, ziet het eruit alsof u het bent, zelfs als u geen transacties uitvoert. Als u verbonden bent met het netwerk, zal het lijken alsof u de hele tijd voortdurend geld naar iedereen stuurt.

Je vraagt ​​je misschien ook af dat als alle transacties gemaskeerd zijn en niemand kan zien wie Monero naar het netwerk stuurt, hoe zorgen miners ervoor dat Monero niet dubbel wordt uitgegeven? Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van “key images”.

Sleutelafbeeldingen zijn een cryptografische sleutel die is afgeleid van een uitgegeven output en maakt deel uit van elke ringsignatuur op de blockchain. Er is slechts één sleutelafbeelding voor elke output op de blockchain. Vanwege de cryptografische eigenschappen kan men niet zeggen welke output welke sleutelafbeelding heeft geproduceerd. Alle gebruikte sleutelafbeeldingen worden in de blockchain bewaard, zodat mijnwerkers kunnen verifiëren dat geen enkele transactie tweemaal is uitgegeven.

Ring-signature-technologie wordt ook gebruikt om te verbergen hoeveel geld er precies wordt verzonden. Ring Confidential Transactions (RingCT) is een relatief nieuwe toevoeging aan het Monero-protocol dat een cryptografische functie gebruikt die het bedrag van de transactie maskeert van de blockchain maar niet van de afzender en ontvanger.

Waar XMR kopen en opslaan

Als je wat Monero wilt bemachtigen, moet je naar een cryptocurrency-uitwisseling gaan. XMR is genoteerd op een aantal verschillende beurzen, maar enkele van de grootste zijn onder meer Binance en Kraken. De eerste vereist dat u eerst andere cryptovaluta in handen krijgt, zoals Bitcoin, enz., Terwijl de laatste kan worden gebruikt als een fiat-gateway waar u fiat-fondsen kunt verzenden.

Zodra u uw XMR heeft, wilt u deze naar een beveiligd opslagapparaat verplaatsen. Dit komt omdat het niet veilig is om een ​​groot aantal munten op een beurs op te slaan, gezien de vele risico’s die eraan verbonden zijn. We hebben een uitgebreide lijst met Monero-portemonnees behandeld waarin u uw XMR veilig kunt opslaan.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me