Wat is Tether (USDT)? Overzicht van de controversiële stabiele munt

Er is een zekere ironie in Tether …

Het is een stabiele munt die op elk moment kan breken. Handelaren in cryptovaluta hebben stabiliteit nodig. Verdorie, iedereen heeft een beetje stabiliteit nodig – vooral degenen onder ons in alles wat met Bitcoin en blockchain te maken heeft.

Traditioneel zouden we stabiliteit zoeken in Fiat-valuta’s zoals USD of EURO. Niet alle beurzen bieden echter handel in fiat-paren aan. De vereisten van KYC, AML en andere wetten die nodig zijn voor een uitwisseling om crypto te koppelen aan stabiele fiat, zijn gewoon te ontmoedigend voor veel uitwisselingen en onmogelijk voor kleine beurzen.

Maar handelaren hebben een stabiele waardeopslag nodig. Het berijden van altcoin-golven is een uitdaging, want het is zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat uw hoofdmunt (of het nu BTC, ETH, enz.) Is, ook stijgt en daalt terwijl u uw volgende transactie plant.

Maar waar een wil is … is een weg.

Stabiele munten, een nietje

We hebben stabiliteit nodig. In de cryptowereld, waar de grote baas (Bitcoin) in één dag met 20% kan stijgen en dalen, hebben we een stabiele, veilige haven nodig. De redenen zijn drieledig:

Gebruik als valuta

Of het nu gaat om reizen, betalingen over de grenzen heen verzenden of zelfs wachten tot transacties binnen de blockchain worden bevestigd – we hebben een mate van stabiliteit in een valuta nodig.

Een stabiele munt zorgt ervoor dat de waarde van het geld dat u naar iemand stuurt, hetzelfde is wanneer het binnenkomt. Vooral handelaren en investeerders zijn hierin geïnteresseerd.

Handel

Talloze cryptohandelaren proberen op een dag een Lambo te besturen. Ze proberen dit te bereiken door de ene munt voor de andere te ruilen, te ruilen (hopelijk omhoog) totdat ze in het leren stuur van hun droomauto knijpen.

Maar ondertussen hebben ze een veilige garage nodig om hun huidige zweep te parkeren. Het zou op zijn zachtst gezegd teleurstellend zijn als ze zich tot een Maserati hadden opgewerkt – alleen om te zien hoe die in een Ford Pinto veranderde. Door hun rijkdom, hoe mager ook, te parkeren in een stabiele munt tijdens ‘niet-handelsuren’, kunnen ze het veilig houden.

Massa-adoptie De “heilige graal” van Crypto

Forbes noemt dat als het publiek eenmaal inziet dat cryptocurrencies stabiel kunnen zijn, ze ze veel gretiger zullen gebruiken – als valuta. Sinds het begin van Bitcoin is de droom van zowel anarchisten als enthousiastelingen massale acceptatie geweest: een wereld van financiële vrijheid waarin we controle hebben over ons eigen geld.

Crypto Mass Adoption Chasm

Het oversteken van “The Chasm” naar massale acceptatie van cryptovaluta. Bron: Hackernoon

Misschien kunnen stabiele munten ons naar dit baken van hoop leiden. Het publiek heeft Bitcoin immers niet massaal geadopteerd omdat ze weten dat het niet stabiel is. De gemiddelde Joe wil de ene dag geen bier kopen voor 0,02 bitcoin en de volgende dag hetzelfde bier kopen voor 2 bitcoin. Maar een stabiele munt zou zijn waarde behouden en dezelfde veiligheid bieden als fiat, en zo massale acceptatie inluiden.

Wat is Tether?

Tether, of zoals het bekend staat onder de ticker ‘USDT’, is een van de allereerste stabiele munten. Elk Tether-token (USDT) wordt verondersteld te zijn “tethered” aan één Amerikaanse dollar – en biedt dus een stabiele plek voor handelaren om hun geld te parkeren bij het verlaten van een transactie in BTC, ETH of andere gepaarde cryptocurrencies.

USDT, of Tether Limited, werd bedacht in januari 2012. Destijds noemde de whitepaper het Mastercoin. De naam veranderde in Realcoin toen het werd gepubliceerd in 2014. En in januari 2015 werd het gelanceerd als Tether door Bitfinex – een van de grootste kolossen in de crypto-uitwisselingssector..

Tether-logo

Afbeelding via Tether.to

Volgens Muntenmarktdop – het is momenteel de 7e meest verhandelde munt – en verreweg de meest verhandelde stabiele munt. Geen verrassing, want het wordt aangeboden door tientallen van de absoluut grootste beurzen en talloze middelgrote beurzen.

Dankzij dit kunnen investeerders en handelaren USDT tussen beurzen, onderling, en natuurlijk handelen tussen cryptoparen gemakkelijker verzenden. USDT Met dit soort momentum blijft het zijn dominantie behouden – ondanks verschillende zorgwekkende ‘hikken’ in de afgelopen jaren …

Maar hoe werkt Tether?

Auteur David Gerard werd geciteerd door de Wall Street Journal gezegde:

Tether is een soort van de centrale bank van cryptohandel … [maar] ze gedragen zich niet zoals je zou verwachten van een verantwoordelijke, verstandige financiële instelling.

Net als een centrale bank drukt Tether zijn munten af. Het verkoopt deze munten vervolgens. In theorie kan iedereen die een hoeveelheid Tether bezit, deze naar Tether Limited sturen en het equivalent in contanten. Tethers bestaan ​​op blockchains die het Omni-protocol gebruiken – een protocol dat speciaal is ontwikkeld voor Tether Limited.

Deze protocollen bestaan ​​uit open source software (op Github) die blockchain-technologie gebruikt om deze specifieke Tether-munten uit te geven en in te wisselen. Tether beperkte verdere beweringen dat USDT “100% wordt ondersteund door feitelijke fiat-valuta-activa op onze reserverekening.”

En zodra iemand akkoord gaat met de ‘servicevoorwaarden’ van Tether Limited, kunnen ze Tethers inwisselen tegen een conversieratio van 1 ketting USDT is gelijk aan 1 USD.

Het ironische is echter dat, hoewel je in theorie je USDT kunt inwisselen voor koude, harde USD, je dat niet kunt doen als je een Amerikaans staatsburger bent. Met ingang van januari 2018 heeft Tether Limited “besloten om te stoppen met het bedienen van particuliere en zakelijke klanten in de VS … tenzij zij in aanmerking komende contractdeelnemers (” ECP “) zijn.”

Hoe Tether USDT werkt

Overzicht van de Tether Stablecoin. Afbeelding via Heilige transactie

Dit is, zoals u zich wellicht kunt voorstellen, enigszins zorgwekkend. Een centrale bank, vooral een die het equivalent van de meest stabiele valuta ter wereld drukt, zou onder grote verdenking staan ​​als ze alleen geld zou drukken voor gebruik door andere bedrijven – maar het niet in hun eigen filiaal zou accepteren.

Het is alsof je geld zou kunnen uitgeven aan het kopen van boodschappen, betalen voor gas en naar de film gaan, maar als je het bij je bank zou proberen te storten, zouden ze je niet toestaan.

Situaties zoals deze rechtvaardigen verder onderzoek …

Wie zit er achter Tether?

Tether Limited wordt gerund door 3 individuen: JL Van Der Velde, Giancarlo Devasini en Stuart Hoegner. Het bedrijf is gevestigd in Hong Kong.

Zoals we eerder hebben geleerd, was Tether oorspronkelijk bedacht en heette Mastercoin en Realcoin. Het had aanvankelijk moeite om op te stijgen, net als veel andere munten. Vanaf januari 2017 en de komende anderhalf jaar, groeide het aantal tethers dat door ‘de centrale bank van Tether’ werd gedrukt, van $ 10 miljoen USD tot bijna $ 2,8 miljard USD..

Verder onderzoek toont aan dat Tether in februari 2018 goed was voor ongeveer 10% van het handelsvolume van bitcoin. Tegen het einde van de zomer van 2018 was het goed voor bijna 80% van het bitcoin-volume over de hele wereld.

Deze verrassende statistieken zijn mogelijk dankzij één feit: de CEO van Tether, Van Der Velde, is ook de CEO van een van de grootste beurzen ter wereld: Bitfinex. Bitfinex, dat ook zijn hoofdkantoor in Hong Kong heeft, biedt handel op honderden munten, waarvan er tientallen zijn gekoppeld aan USDT. En aangezien Bitfinex geen hoofdkantoor in de VS heeft en ook geen diensten aanbiedt aan Amerikaanse staatsburgers, is de enige stabiele munt waar deze handelaren naar toe kunnen rennen … Tether.

De samenwerking is zonder twijfel behoorlijk vruchtbaar geweest voor beide bedrijven. Maar als één persoon achter twee gigantische entiteiten in de industrie staat… ontstaan ​​er bepaalde verleidingen.

Tether voors en tegens

Of u besluit om Tether te gebruiken als uw stablecoin naar keuze, hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en risicotolerantie. U moet ook rekening houden met de specifieke voor- en nadelen van de stablecoin.

Tether voors en tegens

Voors en tegens van Tether. Afbeelding via Cryptomaniaks

Laten we deze eens wat dieper bekijken.

Voordelen

 • Langst bestaande stabiele munt: Zeg wat je wilt, maar er is iets te zeggen voor ervaring. Veel bedrijven vinden het leuk om advertenties weer te geven en borden te plaatsen met de tekst ‘Gevestigd 1955’ of ‘Door familie gerund sinds 1920′ of ’50 jaar uitmuntendheid’. Mensen vinden comfort en veiligheid in een bedrijf met wortels. Immers, als er iets kapot is, waarom zou u het dan repareren? En wat is een betere zaak om de lengte ervan te adverteren dan een stabiele munt. Tether heeft een aantal boom- en bustcycli doorstaan. Zijn worstelde voorbij een paar hacks. Het heeft zichzelf in feite bewezen als een haven door de stormen.
 • Veel gebruikt in talloze uitwisselingen: Een voordeel van zijn lange geschiedenis en topverbindingen is de virale mate waarin USDT zich verspreidt. USDT is beschikbaar op zowel mega- als middelgrote beurzen, zelfs op bepaalde kleine. Dit geeft handelaren van alle ervaringsniveaus een vertrouwd houvast, een goede garage, om hun spaargeld in te parkeren tijdens de vluchtige boom- en bustcycli van crypto..
 • Onlangs vrijgegeven audits helpen transparantie: Tether Limited blijft groeien en ontwikkelen als bedrijf. Vanwege verschillende luide stemmen die het bedrijf vorig jaar beschuldigden vanwege het gebrek aan transparantie, moeilijke klantenservice en algehele verwaarlozing van klanten, lijkt Tether stappen te hebben genomen om het vertrouwen van zijn klanten te herstellen. Een van de nieuwste features is het periodiek vrijgave van zijn rekeningen. Door dit te doen, wil het bedrijf aantonen dat elke USDT in feite wordt gedekt door een echte USD op hun rekeningen.

Nadelen

 • Beschuldigingen van het gebruik van Tether om de BTC-prijs te manipuleren: Het feit dat de CEO van Tether dezelfde man is die Bitfinex beheert, heeft ertoe geleid dat velen zich afvragen of er sprake is van een heimelijke verstandhouding. Een bijzonder ijverig onderzoeksjournalist lijkt bewijs te hebben gevonden “waaruit blijkt dat een enkele entiteit 24.000 BTC handelt, of op dat moment meer dan 20% van alle Bitcoins op Bitfinex.” Dit is geen klein brok kleingeld. Het is ook niet het werk van een verveelde handelaar. Zo’n opzet vereist ongelooflijk veel kapitaal en connecties. De wortels van dit probleem treffen ook tienduizenden mensen. Wanneer volume en prijs op deze manier kunstmatig worden gemanipuleerd … lijdt de hele markt.
 • Geïmplodeerd in oktober 2018: Het meest ironische van de Tether-munt is de zwakke greep op het zijn van een stabiele munt. De waardepropositie is simpel: vertrouw ons om uw geld stabiel te houden. Maar toch in Oktober 2018 een nieuwe ronde van zeer verontrustende beschuldigingen dook op: USDT’s werden niet gesteund door USD’s, geen banken zouden samenwerken met Tether, en meer. Dit culmineerde in een virtuele ‘run op de bank’. Handelaren en normale HODLers op lange termijn begonnen hun USDT’s te verkopen voor Bitcoin. De prijs van deze ‘stabiele’ munt zakte snel naar 0,88 cent per dollar.
 • Tether is al eerder gehackt en verloor $ 31 miljoen: Hoewel het waar is dat talloze uitwisselingen voor tientallen miljoenen dollars zijn gehackt, is het probleem met het hacken van Tether dat, nogmaals, de waardepropositie ervan wordt ondermijnd. Wanneer een bedrijf zichzelf verkoopt als het bieden van stabiliteit, veiligheid en verantwoording – het laatste dat zijn klanten willen horen, is dat hun accounts zijn gehackt en dat hun zuurverdiende geld is gestolen. Helaas is Tether een paar keer gehackt.

Alternatieven

Wees niet bang. Zolang het lambo’s zijn (en dromen van lambo’s) zullen er garages (en stalmunten) zijn. De cryptocurrency-sfeer breidt zich snel uit, snel als altijd. Hoewel de prijzen sterk zijn gedaald, zijn de ondernemersgeest en de passie voor blockchain van mensen toegenomen. Er bestaan ​​nu alternatieve stabiele munten. We hebben onze keuze uit garage:

Tether alternatieven

Alternatieve Stablecoins: TrueUSD, USDC, DAI, GUSD en PAX

 • Echte USD: Een project geleid door TrustToken, een team van mensen met ervaring in blockchain en cryptografie. Ze hebben geen centrale entiteit zoals Tether, maar stellen eerder vertrouwen in een groep externe bedrijven om de 1-op-1 koppeling van TUSD aan USD te beveiligen. De TUSD-prijs is stabiel gebleven tot binnen 0,02 cent op de dollar.
 • USDC: De USDC stablecoin wordt uitgegeven door het Center Consortium. Dit is een samenwerking tussen Circle financial en Coinbase, beide grote namen in de blockchain- en cryptocurrency-ruimte. Ze gebruiken een mechanisme van talloze projecten op één netwerk om de koppeling te beveiligen. Elk project en bedrijf in het netwerk moet zijn eigen reserves aanhouden. Bovendien moeten deze reserves transparant openbaar worden gemaakt.
 • DAI: DAI is de eerste gedecentraliseerde stabiele munt die werd gelanceerd door het Makerdred-team. Ze eisen dat hun gebruikers een gelijkwaardige hoeveelheid Ethereum kopen en onderpand om hun koppeling stabiel te houden. Gebruikers kunnen ook hun munten inzetten en zo worden gestimuleerd om te verdienen of te verkopen op basis van prijsactie.
 • GUSD: De Gemini Dollar (GUSD) wordt uitgegeven door de bekende Gemini-beurs. Net als Tether is dit een volledig door Fiat gesteunde stablecoin met Amerikaanse dollars op rekeningen. In tegenstelling tot Tether heeft het via zijn deelnemingen bij de State Street-bank echter een pass-through-verzekeringsproduct behouden om FDIC-verzekeringen binnen specifieke limieten te bieden.
 • PAX: Het PAX-token wordt uitgegeven door Paxos Standard, een in New York gevestigd trustbedrijf. Het wordt ook gedekt door Amerikaanse dollars op een bankrekening, maar wordt ook gereguleerd en goedgekeurd door het New York State Department of Financial Services. Zij zijn van mening dat zij als gekwalificeerd bewaarbedrijf de houders meer bescherming kunnen bieden.

Al deze stabiele munten hebben hun eigen unieke kenmerken, voor- en nadelen. Maar rekening houdend met de aantijgingen die tegen Tether zijn gemaakt, en aangezien stabiele munten in de loop van de tijd niet in waarde zullen stijgen, is het niet aan te raden USDT lang vast te houden – het is eigenlijk een van de 25 veelgemaakte fouten die beleggers in cryptocurrency maken volgens CryptoManiaks.

‘Voorkomen is immers beter dan genezen’, zoals Benjamin Franklin zou zeggen. Het identificeren en vermijden van fouten maakt de weg vrij naar de juiste keuze. En de juiste garage maakt het verschil.

USDT en andere stabiele munten kopen

USDT staat in de top 10 van cryptocurrencies volgens marktkapitalisatie. Het is verreweg de meest populaire stabiele munt en is op een aantal beurzen vrij liquide. U kunt het bijvoorbeeld kopen bij HitBTC, Huobi en Binance en niet te vergeten Bitforex.

Dit is de grootste kracht van USDT. Alle andere alternatieve stabiele munten zijn op kleinere beurzen, hoewel ze zeker nog steeds kunnen worden gekocht. Het is tenslotte goed om uw portefeuille te diversifiëren, ook als het om stabiele munten gaat.

U kunt zich bijvoorbeeld registreren bij Binance en USDT en USDC en Digix kopen. Het voordeel van Binance is hun overvloed aan altcoins. Hierdoor hebben ze meerdere stabiele munten nodig. Door u aan te melden kunt u uw garage uitkiezen. Heck, je kunt zelfs in alle drie parkeren.

Binance AST

Registreer bij Binance en koop AST-tokens

U kunt Coinbase ook gebruiken om USDC te kopen. Dit is een gigantische beurs en is een van de grootste in de USD en daarbuiten. Aangezien USDT Amerikaanse burgers niet toestaat Tether te gebruiken, is de volgende beste optie USDC, verkrijgbaar bij Coinbase.

Waarom niet zowel USDC als USDT gebruiken?

Door u te registreren bij HitBTC, krijgt u de mogelijkheid om uw vermogen op te slaan in zowel USDT, USDC als talloze altcoins.

Gevolgtrekking

De cryptowereld heeft een stabiele munt nodig. Cryptohandelaren hebben een stabiele munt nodig om hun rijkdom te parkeren. Grensoverschrijdende crypto-overdrachten hebben een stabiele munt nodig om een ​​correcte waardeoverdracht te garanderen. Gewone mensen zouden ook kunnen profiteren van een stabiele munt (vooral mensen die in landen als Venezuela wonen waar hun fiat-valuta zelf implodeert). In werkelijkheid zou iedereen in blockchain, van beginners tot experts, veel baat hebben bij stabiele munten – als ze een van de katalysatoren zijn voor massale acceptatie.

Dat gezegd hebbende, is Tether (USDT) misschien niet de beste oplossing. Het is gehackt, gemanipuleerd en gecentraliseerd.

Er zijn alternatieven: True USD en USDC (gebruikt door Coinbase), die de stabiliteit handhaven door middel van reserves; DAI- en AAA-reserve die de stabiliteit behouden met niet-traditionele middelen. Toch zijn deze projecten nog niet getest. Misschien is de oplossing dan om te blijven experimenteren met deze nieuwe stabiele munten.

Nu, welke dappere ziel zal als eerste opstaan?

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me