Apa itu Ripple XRP?

Sekiranya seseorang menganggap bahawa memahami Bitcoin dan cryptocurrency lain adalah rumit, maka Ripple pasti akan mencabar persepsi anda tentang teknologi blockchain yang maju.

Jadi, apa sebenarnya Ripple dan ke mana arahnya?

Untuk menjawab soalan itu, kita harus meletakkan asasnya dengan beberapa ciri asas yang menjadikannya sesuatu yang sama sekali berbeza dengan Bitcoin. Pasti, ia juga merupakan mata wang digital tetapi juga merupakan protokol pembayaran.

Ini adalah infrastruktur sumber terbuka yang mendasari yang bertujuan untuk memudahkan pergerakan wang. Ia diedarkan dan protokol pembayaran masa nyata untuk sebarang nilai wang. Untuk memahami Ripple dengan lebih baik, ada baiknya kita melihat model perniagaan yang telah beroperasi selama bertahun-tahun.

Ini adalah industri pengiriman wang.

Persamaan Antara Ripple dan Remitter

Apabila seseorang memikirkan pengiriman wang di luar negara, Western Union mungkin merupakan salah satu syarikat yang terkenal di lapangan. Mereka telah digunakan oleh ekspatriat di seluruh dunia selama beberapa tahun.

Apa yang paling senang mengenai syarikat ini adalah sifat operasi yang agak terdesentralisasi. Tidak seperti pembayaran Swift dengan bank tradisional, ketika anda membuat pembayaran di cawangan Western Union, wang anda tidak akan meninggalkan cawangan tersebut.

Sebagai contoh, mari kita anggap bahawa anda ingin menghantar sesuatu kepada saudara di negara lain. Anda akan memasuki Western Union tempatan anda dan memberi mereka wang tunai dan memberitahu mereka di mana penerima tinggal. Anda juga akan memberikan nama penuh kepada mereka.

Cawangan anda kemudian akan memberitahu cawangan di lokasi penerima mengetahui bahawa orang tersebut harus dibayar. Setelah orang itu dibayar, akan ada perjanjian tidak rasmi yang harus dibayar oleh Western Union tempatan anda kepada yang lain. Ia akan diselesaikan pada masa akan datang atau dihapuskan dengan pembayaran lain.

Penting juga untuk diperhatikan bahawa ini semestinya berdasarkan kepercayaan. Anda mempercayai cawangan tempatan anda, rakan anda mempercayai cawangannya dan cawangan juga harus saling mempercayai.

Walaupun cara berfikir yang sangat baru, ini adalah konsep umum Ripple. Namun, masih banyak lagi yang dapat dibayangkan dengan protokol ini.

Protokol Teragih

Ripple bertujuan untuk menjadi sistem pembayaran di mana sesiapa sahaja dapat memindahkan apa sahaja yang bernilai ke seluruh dunia dengan cepat dan dengan bayaran yang minimum. Sifat protokol Ripple bertujuan untuk mengarahkan pembayaran dari satu individu ke individu lain dengan cara semurah mungkin.

Perbezaan utama antara protokol Ripple dan contoh pengirim wang di atas adalah bahawa kedua-dua ejen dalam rangkaian Ripple tidak semestinya saling mempercayai untuk menyelesaikan transaksi.

Protokol Ripple membolehkan kedua-dua Ejen mencari pihak ketiga yang mempercayai mereka berdua untuk menyelesaikan transaksi. Sebenarnya, ini tidak semestinya hanya satu ejen, boleh ada rantai ejen yang saling mempercayai.

Protokol akan mencari seluruh rangkaian Ripple yang terdesentralisasi untuk mencuba dan mewujudkan rangkaian kepercayaan yang dapat digunakan dalam transaksi tertentu ini.

Apa yang benar-benar menarik tentang konsep ini ialah apa sahaja yang dianggap bernilai dapat dipindahkan.

Contohnya, ini boleh merangkumi aset fizikal seperti komoditi. Tidak ada batasan mengenai apa yang boleh dipindahkan selagi kedua-dua ejen yang terhubung ke rangkaian Ripple bersedia menukar barang ini.

Masukkan XRP

Token Ripple (XRP) adalah aset digital yang digunakan di rangkaian sebagai bayaran transaksi. Kos transaksi ini adalah sekitar 0.00001 XRP. Setelah ini dibayar, ini akan dimusnahkan oleh rangkaian untuk membuat kos dan mencegah transaksi spamming dari lejar.

Genius XRP adalah bahawa ia juga memungkinkan untuk memudahkan transaksi walaupun tidak ada rantai kepercayaan antara peserta.

Dalam contoh di atas dengan pengendali pengiriman wang, jika rangkaian Ripple tidak dapat mewujudkan rangkaian kepercayaan ini, maka token XRP dapat digunakan sebagai pertukaran. Gerbang pembayaran akan memberikan harga untuk transaksi dalam XRP.

Walaupun bertindak sebagai mata wang pilihan terakhir adalah salah satu tujuan token XRP, ada beberapa kelebihan lain yang menjadikan transaksi dengan XRP jauh lebih efisien.

Urus niaga XRP akan selesai dalam masa kurang dari 4 saat. Oleh itu, apabila dihantar di rangkaian, pemilikan aset bertukar tangan hampir seketika. Ini tidak seperti transaksi Bitcoin yang cenderung memakan masa beberapa jam pada masa ini. Anda dapat melihat perbandingan dalam gambar urus niaga sesaat di bawah ini.

Transaksi Riak Setiap Jam

Lebih-lebih lagi, kerana Ripple adalah aset digital dengan sifat tertentu yang dapat disahkan, ia tidak boleh “dipalsukan” dalam tahap apa pun. Ini bermaksud bahawa ada kepercayaan yang wujud dalam rangkaian Ripple. Terdapat juga hanya 100 bilion XRP yang pernah dibuat. Sesuai dengan Ripple Protocol, tidak ada lagi XRP yang dapat dihasilkan atau “ditambang”.

Petua The Ice Berg

Potensi untuk Ripple memberi kesan yang besar terhadap sifat sistem kewangan global tidak dapat diremehkan.

Sebagai contoh, satu konsep yang cuba diganggu oleh Ripple adalah konsep “Nostro Banks”. Ini pada dasarnya adalah akaun bank yang disimpan oleh bank lain dalam mata wang asing. Mereka disimpan di sana untuk memudahkan pembayaran pertukaran wang asing.

Ripple memandang ini sebagai sumber terbuang yang ingin mereka bebaskan. Mereka bertujuan untuk menjadi pasar global untuk akaun ini sehingga bank dan peserta pertukaran asing dapat menawarkan “float” ini untuk digunakan oleh orang lain.

Ia juga membolehkan wang dihantar dari penyedia tempatan yang bermaksud bahawa perniagaan antarabangsa tidak perlu berurusan dengan pembayaran SWIFT yang mahal dan lambat.

Ripple juga bertujuan menggegarkan pasaran terbesar di dunia, iaitu pasaran pertukaran asing. Dengan lebih dari $ 5 trilion dolar ditransaksikan setiap hari, ini memang merupakan sasaran yang bermanfaat.

Ripple bekerja dengan Pemproses Pembayaran

Mereka bertujuan untuk mencapai ini dengan penciptaan saluran pembayaran XRP. Ini adalah diumumkan baru-baru ini oleh syarikat ketika mereka mengeluarkan sejumlah ciri baru yang meningkatkan Protokol Ledger dan XRP Interledger mereka.

Ini akan membolehkan throughput transaksi meningkat hingga puluhan ribu transaksi sesaat yang membawa skalabiliti akhirnya ke tahap Visa. Ini akan membolehkan orang menghantar wang melintasi sempadan secepat mereka dapat menggesek kad kredit.

Ripple juga mula menjalin hubungan penting dengan syarikat seperti bank dan syarikat pengiriman wang. Pemain ini semakin menyedari potensi luar biasa dalam blockchain.

Apa yang menjadikan Ripple sangat berbeza dari mata wang kripto lain seperti Bitcoin adalah bahawa ia tidak bertujuan untuk mewujudkan dunia yang sepenuhnya terdesentralisasi di mana bank dan institusi kewangan tidak diperlukan.

Pemaju di belakang Ripple memahami bahawa institusi kewangan dan kerajaan akan sentiasa menjadi sebahagian daripada kehidupan kita. Namun, mereka ingin bekerjasama dengan institusi global untuk menjadikan perniagaan berjalan lancar, mudah dan secepat mungkin.

Membeli XRP

Sebagai cryptocurrency ketiga yang paling berharga, Ripple XRP kini tersedia di sebilangan pertukaran cryptocurrency yang berbeza untuk pembelian. Sebagai contoh, anda boleh mendapatkannya di bursa Kraken sebagai gerbang fiat di mana anda boleh membeli token dengan USD.

Anda juga boleh memperdagangkan XRP sebagai produk Future atau CFD derivatif. Ini membolehkan anda memperdagangkan token dengan leverage yang dapat meningkatkan pulangan dan kerugian. Sekiranya anda akan memperdagangkannya sebagai masa depan, maka anda boleh menggunakan XRP Futures di bursa Bitmex. Sebagai alternatif, jika anda ingin menggunakan produk CFD maka anda boleh menggunakan broker seperti IQ Option.

Sebaik sahaja anda menggunakan XRP, anda harus mencari pilihan penyimpanan yang paling sesuai. Walaupun meninggalkan sejumlah kecil XRP di bursa, amalan terbaik cryptocurrency akan membuatkan anda menyimpan sebahagian besar duit syiling anda di luar talian.

Menyimpan XRP

Terdapat sebilangan besar pilihan penyimpanan Ripple XRP yang tersedia untuk anda. Mungkin pilihan yang paling selamat adalah menggunakan dompet perkakasan cryptocurrency seperti Ledger Nano. Ini akan membolehkan anda menyimpan token anda dan menghantar / menerimanya dengan mudah tanpa mendedahkan kunci peribadi anda ke internet atau persekitaran PC tempatan anda..

Mungkin salah satu pilihan penyimpanan paling asas adalah dengan menggunakan dompet kertas Ripple. Dengan ini, anda akan menghasilkan alamat Ripple XRP yang kemudian anda boleh hantarkan token. Anda perlu menuliskan kunci peribadi dan alamat awam. Setelah anda menghantar token anda ke alamat, anda harus menggunakan kunci peribadi anda di mana-mana pelanggan Ripple untuk menghantar token itu lagi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me