Apa itu Teknologi Blockchain?

Asalnya asas untuk merekod urus niaga dengan cryptocurrency seperti Bitcoin, blockchain telah berkembang menjadi sesuatu yang lebih penting pada abad ke-21. Ini berpotensi untuk mengubah prinsip asas rangkaian.

Dalam bentuknya yang paling mudah, Blockchain adalah rekod maklumat yang terdesentralisasi yang dikendalikan dan dikemas kini oleh komuniti pengguna. Tidak ada entiti pusat atau orang yang mengawal rekod. Menurut Don Tapscott yang menulis revolusi Blockchain

Blockchain adalah lejar digital transaksi ekonomi yang tidak boleh rosak yang dapat diprogramkan untuk mencatat bukan hanya transaksi kewangan tetapi hampir semua nilai.

Ramai orang mungkin tidak berminat dengan disiplin matematik yang menggariskan teknologi blockchain. Walau bagaimanapun, sangat berguna untuk mempunyai pemahaman tahap tinggi tentang apa yang dilakukan blockchain dan bagaimana ia akan membantu dunia beralih ke revolusi internet seterusnya.

Model Pelayan Pelanggan

Secara tradisinya, World Wide Web telah menggunakan model rangkaian pelayan pelanggan. Seorang pengguna, dalam hal ini “klien” akan menyambung ke pelayan terpusat dan mendapatkan maklumat yang diperlukan.

Pelayan ini biasanya merupakan komputer di pusat data yang mempunyai akses ke semua maklumat yang ingin diakses oleh klien. Pelayan juga akan menyimpan pangkalan data pada cakera kerasnya. Ini hanya satu salinan pangkalan data dan oleh itu boleh dianggap sebagai “salinan induk”. Banyak syarikat termasuk bank, syarikat insurans, penyedia perkhidmatan kesihatan, syarikat media dll perlu mengawasi pangkalan data terpusat ini. Berikut adalah contoh visual model pelayan pelanggan.

Senibina Pelayan Pelanggan

Sekiranya terdapat perubahan pada maklumat di pangkalan data, ini dikendalikan oleh pelanggan (pengguna) sendiri atau dikemas kini oleh pentadbir pelayan. Memiliki semua maklumat di satu lokasi boleh mempunyai banyak kekurangan. Yang paling mendesak adalah keselamatan siber.

Oleh kerana penggodam mengetahui di mana pelayan berada dan data hanya terletak pada satu pelayan, menjadikannya sasaran yang mudah. Infrastruktur rangkaian pelayan-pelanggan juga lebih rentan terhadap kerosakan kerana gangguan pada satu pelayan akan bermaksud bahawa tidak ada yang dapat mengakses pangkalan data dari klien. Ini boleh merosakkan terutamanya apabila akses ke pangkalan data sangat penting.

Penyelesaian Desentralisasi

Teknologi blockchain, pada dasarnya, adalah versi model pelayan pelanggan yang terdesentralisasi. Daripada mempunyai semua data dan maklumat dalam satu pelayan yang diakses oleh pelanggan, lebih baik meletakkan maklumat tersebut ke semua klien. Komputer pelanggan ini kemudian diistilahkan sebagai “node” dan menjadi sebahagian daripada rangkaian yang terdesentralisasi.


Apabila terdapat kemas kini ke rangkaian, setiap simpul di blockchain akan mengemas kini lejar yang diedarkan dan memastikan bahawa terdapat persetujuan di antara semua nod mengenai bentuk lejar yang sebenarnya. Konsensus terbentuk apabila majoriti simpul bersetuju dengan bentuk semasa. Ini semua ditunjukkan dalam gambar lejar diedarkan di bawah.

Teknologi Blockchain dengan Node

Inilah yang menjadikan teknologi blockchain begitu revolusioner, tidak perlu ada autoriti pusat kepercayaan. Setiap nod rangkaian dapat mengesahkan entri dan melalui disiplin matematik dan ekonomi yang ditentukan, setiap nod dipercayai oleh yang lain. Sekiranya terdapat redundansi pada mana-mana nod maka tidak akan ada kesan pada rangkaian atau lejar.

Lebih-lebih lagi, memandangkan blockchain dijaga oleh semua node di rangkaian, tidak ada pihak yang dapat mengubahnya secara jahat tanpa pengetahuan node lain. Walaupun ini berlaku, lejar memerlukan kata sepakat agar dapat dikemas kini dengan berkesan. Ini menjadikan blockchain telus dan tidak boleh rosak.

Kepercayaan melalui Kriptografi

Agar simpul dalam rangkaian yang terdesentralisasi saling mempercayai, mereka harus memastikan bahawa mereka memang mereka katakan. Konsep utama pengesahan dan kebenaran adalah penting bagi fungsi blockchain.

Bagaimana seseorang mencapai ini dengan ketepatan 100%?

Ia dicapai melalui penggunaan kriptografi kunci peribadi. Ini membolehkan simpul rangkaian membuktikan bahawa memang siapa yang didakwanya dan bahawa ia mempunyai kuasa untuk melakukan apa yang dilakukannya. Kunci peribadi ini tidak lebih dari sekumpulan digit dan huruf dan oleh itu adalah peribadi. Tidak ada keperluan maklumat peribadi untuk membuktikan kesahihan.

Node juga tidak cukup hanya disahkan dan disahkan. Protokol yang mendasari blockchain memerlukan insentif ekonomi untuk bersikap “jujur” mengenai hakikat blockchain yang sebenarnya. Dengan Bitcoin, sebagai contoh, nod rangkaian (pelombong) dihargai dengan Bitcoin kerana mengesahkan urus niaga dan memastikan rangkaian tetap jujur.

Kepercayaan sememangnya merupakan komoditi yang kekurangan bekalan dan memerlukan banyak sumber untuk mengesahkan. Pada masa lalu, mengesahkan bahawa komputer lain di internet boleh dipercayai sepenuhnya adalah konsep yang menggelikan. Melalui penggunaan disiplin ilmu ekonomi kriptografi dan teori permainan ini, hubungan digital yang kuat dapat terbentuk.

Walaupun teknologi blockchain kebanyakannya dikaitkan dengan mata wang digital, aplikasi yang berpotensi memang revolusioner.

Aplikasi Blockchain yang berpotensi

Pengumpulan dana secara besar-besaran

Kita semua menyedari platform crowdfunding seperti Kickstarter dan Gofundme. Anda akan membuat halaman yang berusaha mengumpulkan wang dari pelabur runcit untuk tiket pelaburan yang sangat kecil bagi setiap pelabur. Dengan teknologi blockchain, peluangnya tidak berkesudahan.

Sebagai contoh, pelabur boleh membeli ke dalam organisasi yang akan bertindak sebagai dana modal teroka yang besar. Mereka kemudian dapat membeli hak untuk memilih pelaburan berpotensi melalui kontrak pintar yang dikodkan. Inilah sebenarnya DAO (Decentralized Autonomous Organisation). Walaupun ini benar-benar meretas, idea itu pasti mengagumkan.

Kontrak Pintar

Kontrak pintar membentuk asas rangkaian Ethereum. Pada asasnya, mereka adalah garis kod yang akan melaksanakan kontrak pintar di rangkaian jika syarat tertentu dipenuhi. Ini dapat diprogram untuk menjalankan fungsi ketika ciri-ciri tertentu dipenuhi. Ini menjadikan kontrak pintar berlaku untuk banyak aplikasi.

Contohnya, jika anda menjual rumah dan perlu membayar wang tertakluk kepada beberapa syarat yang dipenuhi, dan bukannya menggunakan peguam, anda boleh menggunakan kontrak pintar. Daripada mengesahkan pemindahan dana pada dokumen tertentu yang diterima, biarkan syarat tersebut dikodkan menjadi kontrak pintar. Pada dasarnya, segala bentuk transaksi kewangan yang rumit secara teori boleh dikodkan menjadi kontrak pintar.

Pengurusan Rantaian Bekalan

Rantai bekalan adalah rantai besar dan kompleks yang kadang-kadang membebankan. Ini menyukarkan organisasi yang bergantung pada mereka dan boleh menyebabkan pembaziran dll. Dengan meletakkan rantaian bekalan produk pada blockchain awam, gangguan yang berpotensi dapat dilihat lebih kerap dan dalam jangka masa yang lebih cepat. Semua pihak dalam rantaian bekalan termasuk pengguna dapat mengesan pergerakan barang.

Ini juga menghalang tindakan jahat atau pemotongan sudut oleh mana-mana pembekal di rantai. Oleh kerana tindakan mereka benar-benar terbuka, ahli lain dalam rangkaian dapat melihat aktiviti ini.

Perlindungan Data

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, menyimpan semua data anda di lokasi terpusat dapat menjadikan anda sasaran mudah bagi penggodam. Dua tahun kebelakangan ini menunjukkan kepada kita kesan bencana pelanggaran data di sebilangan syarikat dan organisasi kerajaan.

Dengan teknologi blockchain, node semuanya tersebar di seluruh rangkaian dan oleh itu sukar dikompromikan. Aplikasi teknologi yang berpotensi ada pada sistem DNS. Memandangkan ini bergantung pada cache, mereka rentan terhadap serangan DDoS. Tidak perlu cache ketika teknologi blockchain digunakan.

Identiti Digital

Hampir semua yang kami lakukan dalam talian menggunakan identiti kami. Laman web dan perkhidmatan perlu mengesahkan siapa sebenarnya kami untuk membantu kami dengan lebih baik. Sudah tentu, ini boleh menjadi tidak cekap dan berbahaya. Peretas biasanya mensasarkan pengguna dengan taktik pancingan data untuk mendapatkan maklumat yang dapat dikenal pasti secara peribadi.

Buku besar yang diedarkan membolehkan kita menggunakan kaedah yang lebih cekap dan selamat untuk mengenal pasti siapa kita. Blockchain juga memberikan kembali data peribadi kami kepada kami tanpa menyimpannya di lokasi pusat. Lebih-lebih lagi, apabila identiti digital ini disimpan di blockchain, ia tidak dapat diubah yang bermaksud bahawa tidak ada yang dapat mengubahnya untuk tujuan jahat.

Simpanan data

Ruang adalah sumber yang semakin jarang yang kita kehabisan. Namun, di seluruh internet terdapat jutaan komputer yang memiliki ruang penyimpanan tambahan yang tidak digunakan. Ini pada dasarnya adalah sumber terbuang yang tidak digunakan oleh seseorang. Lebih-lebih lagi, apabila anda menggunakan penyelesaian penyimpanan awan seperti Dropbox, mereka dapat dan telah diretas ketika terpusat.

Penyelesaian blockchain yang terdesentralisasi untuk penyimpanan dalam talian adalah satu-satunya cara untuk memanfaatkan ruang yang tidak digunakan ini dengan selamat. Sebagai contoh, ICO Filecoin baru-baru ini mengumpulkan rekod $ 257 juta untuk konsep penyimpanannya yang terdesentralisasi. Mereka pasti akan dengan senang hati mengambil gergasi mapan di ruang penyimpanan awan.

Ekonomi Berkongsi

Terdapat potensi besar untuk penggunaan teknologi Blockchain dalam ekonomi perkongsian. Dari AirBnB hingga Uber, ada ruang untuk berkembang dengan penyelesaian terdesentralisasi di mana mereka yang ingin berkongsi sesuatu dapat bersaing dengan mereka yang melakukan perkongsian.

Begitu juga, ada peluang untuk koperativisme platform. Ini bermaksud bahawa mereka yang berhasrat menggunakan platform dan mereka yang mendapat keuntungan daripadanya boleh menjadi individu yang sama. Ini dapat mendorong pengguna untuk memastikan bahawa platform yang terdesentralisasi berfungsi untuk kepentingan semua orang.

Revolusi Web 3.0

Ramai orang membandingkan rangkaian desentralisasi dengan versi ketiga dari internet. Internet 2.0 adalah “internet maklumat”. Orang mempunyai di hujung jari mereka semua sumber yang biasanya memerlukan banyak masa untuk mencari. Teknologi blockchain sekarang merupakan langkah pertama yang kita ambil ke arah Web 3.0 atau versi internet yang bernilai.

Imej melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me