Dagangan Crypto Margin: Panduan Lengkap untuk Memanfaatkan

Perdagangan margin kripto mungkin bukan untuk semua orang.

Walau bagaimanapun, mereka yang dapat menggunakan jika berkesan dan dalam risiko terkawal cara dapat meningkatkan pulangan mereka dengan jumlah modal yang ditetapkan. Ini memberi mereka kemampuan untuk memperdagangkan wang yang dipinjam.

Ini juga merupakan kaedah terbaik bagi peniaga untuk tidak hanya melihat panjang lebar mengenai aset yang dimaksudkan tetapi juga menjualnya pendek.

Dalam siaran ini, kami akan memberikan semua yang anda perlu ketahui mengenai perdagangan margin crypto. Kami juga akan memberikan beberapa petunjuk dan petua penting serta melihat beberapa tempat terbaik untuk berdagang dengan margin.

Apa itu Margin Trading?

Perdagangan margin pada dasarnya adalah amalan perdagangan dengan wang yang telah dipinjam. Anda berdagang dengan “leverage” kerana margin (cagaran) yang anda letakkan untuk perdagangan biasanya hanya sebahagian kecil dari jumlah yang diperlukan.

Memandangkan ini adalah kedudukan leveraged, anda dapat meningkatkan keuntungan (dan kerugian) dari pergerakan tertentu dalam harga aset. Inilah sebabnya mengapa perdagangan margin sering dianggap sebagai pedang dua mata.

Sudah tentu, memandangkan dengan margin trading anda meminjam dana, akan ada biaya yang diperlukan. Ini adalah kadar faedah atau kadar “semalam” yang digunakan untuk jumlah keseluruhan yang belum anda bayar.

Contoh Praktikal

Mari kita anggap bahawa anda ingin memperdagangkan sebilangan Bitcoin. Pertukaran yang dimaksudkan akan mempunyai leverage maksimum (atau margin minimum) yang diperlukan untuk anda mengambil posisi tersebut. Mari kita anggap bahawa margin min adalah 20%.

Ini bermaksud bahawa jika anda ingin mengambil posisi dalam Bitcoin, anda perlu meletakkan 20% dari jumlah nota perdagangan. Oleh itu, jika kedudukan anda berada dalam 10BTC, anda perlu meletakkan 2BTC sebagai cagaran atau margin.

Ini juga bermaksud bahawa leverage pada kedudukan adalah 5X. Leverage adalah ukuran sejauh mana kedudukan anda akan bertindak balas terhadap pergerakan aset yang mendasari. Jadi, dalam contoh ini, jika harga Bitcoin bergerak 1% kedudukan anda akan bergerak c. 5% (anggaran peratusan).

Contoh kripto Margin Trading

Contoh Perdagangan Margin di Saham. Imej melalui Broker Interaktif

Anda sekarang dapat melihat mengapa perdagangan margin boleh menguntungkan dan pada masa yang sama berisiko. Beberapa firma pertukaran dan broker membolehkan leverage meningkat hingga 10 – 100 kali. Perdagangan yang baik boleh menjadikan anda pulangan yang sangat menguntungkan atau menghilangkan modal anda sepenuhnya.

Untuk mengelakkan hasil yang terakhir, beberapa syarikat broker akan memerlukan apa yang disebut “Margin Penyelenggaraan“. Ini adalah minimum yang diperlukan untuk disimpan dalam akaun margin setelah perdagangan dibuka. Sekiranya kedudukan jatuh di bawah ini maka peniaga akan mendapat panggilan margin dari broker.

Kelebihan & Kekurangan Perdagangan Margin

Terdapat beberapa kelebihan yang terdapat pada perdagangan margin yang dipersetujui secara universal:

  • Pulangan Lebih Besar: Sudah tentu ini jelas. Perdagangan margin membolehkan anda memanfaatkan yang bermaksud bahawa pulangan anda adalah X kali lebih besar daripada tanpa (di mana “X” adalah tahap leverage).
  • Boleh Memendekkan Aset: Perdagangan margin juga membolehkan anda memendekkan aset yang dimaksudkan yang bermaksud anda juga mendapat keuntungan dari kejatuhan harga.
  • Perdagangan Berstruktur: Apabila digabungkan dengan pelbagai tahap leverage dan pembelian / penjualan, perdagangan margin membolehkan pelabur melakukan perdagangan yang lebih tersusun. Mereka pada dasarnya dapat mengembangkan strategi yang mirip seperti perdagangan opsyen.

Seperti yang diketahui ramai, peningkatan pulangan di pasaran cryptocurrency juga bermaksud meningkatkan risiko. Berniaga secara margin tidak berlaku tanpa kekurangannya:

  • Kerugian Lebih Besar: Seperti yang kami katakan, leverage adalah pedang bermata dua. Pasti anda dapat meningkatkan pulangan dengan kenaikan X tetapi anda juga dapat meningkatkan kerugian anda. Sekiranya anda tidak mempunyai struktur pengurusan risiko, anda boleh menghabiskan modal anda dengan cepat.
  • Kos Pembiayaan: Walaupun anda mempunyai pandangan mengenai arah aset dan perdagangan akhirnya berjalan seperti itu, anda masih menghadapi risiko panggilan margin dan pembubaran. Ini kerana dengan leverage seringkali pergerakan kecil ke arah yang berlawanan dapat mengakibatkan posisi anda dipanggil atau ditutup. Sudah tentu, memandangkan anda meminjam dana untuk melakukan perdagangan, anda harus membayar faedah atas dana tersebut. Ini adalah kadar peralihan yang diterapkan pada kedudukan. Sekiranya anda mempunyai kedudukan yang sangat besar dan anda membiarkannya terbuka untuk jangka masa yang panjang, ia akan membawa keuntungan kepada anda.

Perkara utama yang harus dihargai mengenai perdagangan margin adalah bahawa terdapat risiko dan risiko ini boleh menjadi signifikan jika anda tidak mempunyai strategi.

Walau bagaimanapun, kebanyakan peniaga margin yang berjaya akan bersetuju bahawa selagi anda dapat menguruskan risiko ini dengan berkesan, anda boleh berjaya. Ini adalah sesuatu yang akan kita bahas sedikit di bawah dalam beberapa Petua Teratas Dagangan Margin.

Pertukaran Dagangan Margin Crypto

Oleh itu, anda telah memutuskan bahawa anda ingin mencuba perdagangan margin. Langkah terpenting seterusnya adalah anda mencari platform yang paling sesuai dengan keperluan individu anda. Ini penting kerana produk margin dan niaga hadapan yang ditawarkan oleh bursa ini boleh sangat berbeza.

Dalam senarai di bawah ini kita melihat beberapa platform perdagangan margin crypto yang terkenal. Penting untuk menunjukkan bahawa ini sama sekali tidak lengkap dan mungkin ada pertukaran lain yang menawarkan produk serupa. Pastikan anda membuat kajian sebelum anda mula menggunakan perkhidmatan pertukaran / broker tersebut.

BitMEX

BitMEX mungkin merupakan salah satu platform perdagangan derivatif dan margin yang terkenal yang kini ada di pasaran. Mereka ada sejak 2014, beroperasi di Hong Kong dan didaftarkan di Seychelles.

Produk yang ditawarkan di BitMEX adalah instrumen Niaga Hadapan. Ini boleh dianggap serupa dengan perdagangan margin dengan perbezaan kerana anda memperdagangkan instrumen yang akan diselesaikan dan ditutup pada masa akan datang dengan harga yang akan datang.

BitMEX memang mempunyai versi harga spot kontrak niaga hadapan mereka dan ini adalah “pertukaran berterusan“.

Contoh Perdagangan Margin BitMEX

Platform dagangan niaga hadapan BitMEX

Ini pada dasarnya adalah kontrak niaga hadapan yang tidak mempunyai harga luput. Ia akan ditandakan ke pasaran setiap hari berdasarkan pergerakan harga aset yang mendasari dan tidak akan pernah berakhir.

Untuk nombor leverage di BitMEX, jumlahnya cukup tinggi. Sebagai contoh, pada kontrak niaga hadapan BTC utama mereka, jumlah minimum yang anda wajib letakkan adalah 1% daripada nota. Ini menunjukkan 100x leverage pada aset pendasar.

Setelah kedudukan anda dibuka maka BitMEX mempunyai pengiraan yang lebih halus untuk margin penyelenggaraan. Anda tidak akan mendapat panggilan margin dari BitMEX tetapi mereka akan menggunakan dana anda atau, sekiranya kekurangan dana, mereka akan membubarkan kedudukan anda.

BitMEX juga mempunyai pelbagai aset cryptocurrency lain. Dalam jadual di bawah ini kami mempunyai senarai duit syiling yang ditawarkan di BitMEX serta margin dan dan yuran perdagangan mereka.

Syiling Min Margin Yuran Pengambil Rebat Pembuat Bayaran Penyelesaian
Bitcoin 1% 0.0750% (0.0250%) 0.0500%
Ethereum 2% 0.2500% (0.0500%) NA
Litecoin 3% 0.2500% (0.0500%) NA
Tunai Bitcoin 5% 0.2500% (0.0500%) NA
Cardano 5% 0.2500% (0.0500%) NA
Riak 5% 0.2500% (0.0500%) NA

Terdapat juga banyak perkara lain yang perlu dipertimbangkan semasa anda berdagang di BitMEX. Anda mempunyai lebih banyak pilihan mengenai fungsi perdagangan dan pengurusan risiko. Sekiranya anda mahukan gambaran keseluruhan yang lengkap, anda dinasihatkan untuk menyemak tinjauan BitMEX kami yang lengkap.

Deribit

Deribit adalah pertukaran derivatif Bitcoin yang wujud sejak 2016. Mereka berpusat di Amsterdam di Belanda.

Seperti BitMEX, Deribit juga menawarkan kontrak niaga hadapan ini pada harga Bitcoin. Walau bagaimanapun, Deribit adalah satu-satunya pertukaran opsyen crypto yang beroperasi sepenuhnya. Mereka menyediakan pasaran untuk pelbagai instrumen pilihan yang berbeza di Bitcoin.

Kami tidak akan terlalu banyak memperincikan pilihan di sini. Ini kerana walaupun pilihan pendek memerlukan margin pengeposan, pilihan bukanlah instrumen perdagangan margin. Anda boleh membaca panduan komprehensif kami untuk pilihan kripto sekiranya anda mahukan lebih banyak maklumat.

Deribit Margin Trading

Deribit platform dengan buku pesanan kontrak Kekal

Seperti BitMEX, Deribit juga mempunyai margin minimum 1% pada niaga hadapan Bitcoin utama mereka. Penting untuk diperhatikan bahawa margin 1% ini tidak tetap dan akan disesuaikan dengan faktor 0.5% untuk setiap ukuran 100BTC pada kedudukan.

Namun, tidak seperti BitMEX, Deribit menyenaraikan Margin Penyelenggaraan mereka. Ini ditentukan sebelumnya dan 0,55% dan juga diskalakan mengikut ukuran kedudukan.

Sesuatu yang lain yang Deribit ada di sisi margin yang tidak ditawarkan di bursa lain adalah apa yang mereka sebut sebagai “margin portfolio” mereka. Ini adalah ciri menarik yang membolehkan pedagang mengimbangi keperluan margin pada perdagangan tertentu berdasarkan kedudukan yang mereka ada pada orang lain.

Sekiranya anda ingin membaca lebih lanjut mengenai margin portfolio, instrumen pilihan mereka atau lebih banyak lagi mengenai platform lanjutan mereka, maka anda boleh membaca gambaran keseluruhan Deribit lengkap kami.

Kraken

Anda yang sudah lama berada di pasaran Bitcoin pasti akan mendengar Kraken. Mereka mungkin merupakan salah satu pertukaran Bitcoin tertua yang dilancarkan pada tahun 2011. Kraken berpusat di San Francisco di Amerika Syarikat.

Mereka terkenal sebagai pertukaran crypto fizikal walaupun mereka telah mula menawarkan perkhidmatan yang serupa dengan perdagangan margin. Mereka membenarkan pengguna meminjam dana untuk mengambil posisi dalam duit syiling tertentu.

Tidak seperti BitMEX dan Deribit, syarat margin ini sangat jinak. Margin minimum yang boleh anda hantar ialah 20% daripada Notional yang menunjukkan leverage 5X. Walaupun begitu, anda masih boleh mengurangkan aset kripto dengan menjual dengan dana yang dipinjam.

Had leverage ini serta had pinjaman keseluruhan akan berbeza-beza mengikut pasangan mana yang anda jual dan juga tahap akaun yang telah anda verifikasi. Sekiranya anda ingin mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini maka anda boleh melihatnya had pinjaman margin.

Dari segi yuran, anda akan dikenakan bayaran standard untuk membuka posisi dan juga bayaran untuk melancarkan kedudukan setiap 4 jam. Bayaran pembukaan dan penggantian adalah sama dan sama 0.01% untuk kedudukan asas XBT dan USDT dan 0.02% untuk semua cryptocurrency asas yang lain.

Sekiranya anda berminat dengan lebih banyak maklumat mengenai platform perdagangan mereka dan juga pilihan mereka untuk perdagangan cryptocurrency fizikal, anda boleh membaca ulasan pertukaran Kraken kami.

Huobi Pro

Seperti Kraken, Huobi sebenarnya adalah pertukaran Bitcoin fizikal yang kini menawarkan perdagangan margin crypto. Huobi melancarkan perkhidmatan mereka pada tahun 2013 di China dan kini mempunyai ibu pejabat mereka di Singapura. Mereka juga telah membuka anak syarikat di Amerika Syarikat.

Sama seperti yang dilakukan oleh BitMEX dengan niaga hadapan mereka yang berterusan, Huobi telah mencipta bentuk derivatif kewangan dan produk margin mereka sendiri. Ini adalah Huobi DM dan baru-baru ini dilancarkan sebagai perkhidmatan pertukaran berasingan.

Platform Kontrak DM Huobi

Antaramuka Dagangan Huobi DM dengan Kontrak Suku Tahunan

Seperti produk pertaruhan masa depan atau spread yang berterusan, DM Huobi adalah instrumen yang akan memberi anda pendedahan kepada aset pendasar. Walau bagaimanapun, tidak seperti kontrak niaga hadapan yang berkekalan, kontrak ini mempunyai tarikh luput dan boleh diselesaikan setiap minggu, dua minggu dan suku tahunan.

Dari segi leverage yang anda boleh gunakan dengan kontrak ini, mereka menawarkan 1X, 5X, 10X dan 20X. Jadi, dengan leverage maksimum sebanyak 20X mereka tidak setinggi BitMEX atau Deribit tetapi lebih besar daripada di Kraken.

Huobi juga akan mengendalikan Kadar Pemeliharaan Margin. Ini digunakan sebagai petunjuk untuk menilai risiko posisi bergerak terlalu cepat sehingga menyebabkan kerugian bagi Huobi. Berikut adalah formula mudah yang menunjukkan bagaimana ia dikira di bursa.

MMR = (Baki Ekuiti / Margin Terpakai) * 100% – Faktor Penyesuaian

Pekali panggilan margin atau “Faktor Penyesuaian” akan berbeza mengikut risiko kedudukan dan instrumen individu. Apabila Kadar Margin Penyelenggaraan jatuh di bawah 0 maka Huobi akan memulakan pembubaran pada kedudukan anda.

Terdapat jauh lebih banyak untuk Huobi daripada perdagangan margin mereka dan mereka mempunyai banyak produk lain. Kami tidak akan membahas detail tersebut di sini tetapi anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat dalam tinjauan Huobi Exchange kami.

Poloniex

Pertukaran lain yang menawarkan perkhidmatan pinjaman kepada peniaga mereka adalah Poloniex. Mereka adalah pertukaran yang berpusat di AS yang dilancarkan pada tahun 2014. Mereka juga mendapat berita baru-baru ini kerana mereka diakuisisi oleh Circle Financial.

Anda bukan sahaja dapat meminjam dana untuk berdagang dengan margin di Poloniex tetapi anda juga dapat memilih untuk berada di pihak lain sebagai orang yang menawarkan dana. Dengan kata lain, anda boleh menjadi pembekal margin dan mendapat bayaran yang dikenakan oleh seseorang yang meminjam crypto daripada anda.

Dari segi had leverage, ini adalah tawaran terendah di antara bursa pada masa ini. Contohnya, maksimum yang akan mereka izinkan di BTC adalah 2.5X yang membayangkan margin awal 40%.

Pinjaman Poloniex sebagai pertukaran

Platform Pinjaman BTC di pertukaran Poloniex

Yang perlu diperhatikan ialah tidak seperti BitMEX, Huobi dan Deribit, Poloniex memerlukan KYC penuh untuk dilakukan sebelum anda dapat memulakan perdagangan dengan mereka. Walaupun ini mungkin bukan pemecah urus niaga bagi beberapa peniaga, ada banyak yang lain yang menghargai privasi mereka dan tidak merasa selesa untuk berkongsi perkara ini.

Terdapat berita buruk lagi bagi peniaga Poloniex yang berpusat di Amerika Syarikat. Mereka hanya baru-baru ini berhenti menawarkan ciri pinjaman dan margin BTC mereka untuk peniaga ini.

Ini mungkin disebabkan oleh peraturan yang telah dibuat setelah pembelian oleh Circle. Walau bagaimanapun, pilihan ini masih harus tersedia untuk pedagang yang berpusat di bidang kuasa lain.

Selain daripada berita yang tidak menguntungkan bagi pedagang AS dan tahap leverage yang rendah, Poloniex adalah pertukaran yang cukup maju dengan liputan syiling yang besar. Sekiranya anda mahukan lebih banyak maklumat mengenai platform dan produk perdagangan mereka, maka anda boleh membaca ulasan Poloniex kami.

Petua Teratas Perdagangan Margin

Sekiranya anda telah memutuskan bahawa anda ingin maju ke perdagangan dengan margin, maka anda perlu memastikan bahawa anda mengetahui apa yang anda gunakan sebagai amalan terbaik pengurusan risiko ketika melakukan perdagangan. Berikut adalah beberapa petua pro yang boleh anda gunakan untuk memanfaatkan perdagangan margin anda sepenuhnya:

  • Mulakan Kecil: Tidak ada alasan untuk masuk dengan leverage 50 – 100X ketika anda mula-mula memulakan perdagangan. Anda harus memperbaikinya dengan tahap leverage yang lebih rendah yang tidak mempunyai banyak risiko penarikan. Sekiranya anda dihapuskan dan dilikuidasi pada kedudukan yang sangat tinggi maka kemungkinan akan mempengaruhi keyakinan anda secara negatif ke hadapan.
  • Elakkan Penggunaan Berlebihan: Berhubung dengan perkara di atas, sebenarnya tidak perlu menggunakan leverage 50X di mana-mana pertukaran ini. Sebenarnya, sudah ada kajian yang dilakukan yang telah menunjukkan bahawa penggunaan leverage yang berlebihan pada aset seperti Bitcoin kurang optimum dan boleh menyebabkan pembubaran pramatang. Ingat, walaupun perdagangan berjalan ke arah yang anda harapkan turun naik jangka pendek dengan leverage yang besar dapat dengan cepat mengeluarkan anda dari perdagangan.
  • Gunakan Henti Kerugian: Sekiranya perdagangan akhirnya bergerak ke arah yang berlawanan, maka anda perlu menghentikan kerugian yang mencukupi. Semua pertukaran yang disenaraikan di atas mempunyai fungsi stop loss dalam pesanan mereka dan sebenarnya tidak ada alasan untuk tidak menggunakannya. Sekiranya anda menggunakan analisis teknikal untuk memberitahu perdagangan anda, anda harus meletakkan hentian ini pada tahap yang menunjukkan pembalikan arah aliran. Beberapa bursa mempunyai stop loss yang ditetapkan dijamin secara lalai. Ada yang meminta anda membayar lebih banyak untuk hak istimewa (yang sangat kami sarankan)
  • Melabur hanya yang anda mampu: Yang ini cukup jelas tetapi masih sering diabaikan terutamanya untuk peniaga yang baru. Anda harus mempunyai jumlah dana yang ditentukan yang anda ingin mempertaruhkan pertukaran, strategi perdagangan dan bahkan perdagangan tertentu. Jangan sesekali mengejar kerugian dan jangan biarkan emosi anda menghalangi perdagangan margin anda.

Banyak petua ini tentu saja berkaitan dengan perdagangan cryptocurrency secara umum. Ini juga mengenai mengetahui apa yang anda tahu, mengetahui apa yang anda tidak tahu dan mempelajari apa yang anda tidak tahu. Sekiranya anda mempunyai penghormatan umum untuk perdagangan margin maka anda harus baik-baik saja.

Kesimpulannya

Perdagangan margin cryptocurrency adalah kaedah terbaik untuk anda membuat pulangan dana yang bukan milik anda. Sebenarnya inilah yang dilakukan oleh bank apabila anda memasukkan wang anda ke dalam akaun mereka. Mereka menggunakan dana tersebut untuk menghasilkan pulangan yang lebih tinggi untuk poket mereka sendiri.

Sudah tentu, anda bukan bank dan bank disokong oleh agensi kerajaan.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa kewangannya tidak boleh berlaku. Selagi anda mempunyai strategi perdagangan crypto yang sesuai dan mempunyai protokol pengurusan risiko yang tepat, maka margin margin boleh menjadi pilihan yang menarik.

Sudah tentu tidak perlu dikatakan bahawa anda harus selalu Lakukan Penyelidikan Sendiri (DYOR). Ini berlaku terutamanya untuk produk margin crypto yang sangat dimanfaatkan.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me