Maksimalisme Bitcoin – Lihat Lebih Lanjut pada Argumen “Hanya Bitcoin”

Maksimalisme Bitcoin adalah tanggapan bahawa hanya ada satu cryptocurrency yang layak untuk pelaburan anda, dan itu adalah Bitcoin.

Ini adalah tanggapan bahawa semua Altcoin lain, tanpa mengira janji mereka, menjadi pucat jika dibandingkan dengan Cryptocurrency yang asal.

Sebilangan pemaksimum Bitcoin bahkan akan mendakwa bahawa Altcoin membahayakan penggunaan Bitcoin kerana mereka membuang pengguna yang sebaliknya akan turut serta dengan Bitcoin. Kurang penggunaan Bitcoin, menurut mereka, adalah ekosistem cryptocurrency yang kurang selamat.

Adakah tesis mereka mempunyai poin yang baik atau mereka rabun dalam usaha mencapai kesucian. Kami melihat.

Apa itu Maximalisme Bitcoin?

Walaupun banyak orang mungkin memandang maksimalis Bitcoin sebagai pelampau yang tidak menghargai persaingan, mereka mempunyai justifikasi teori penting untuk kepercayaan mereka. Ini berdasarkan konsep seperti kesan “Rangkaian”.

Pada asasnya, mereka percaya bahawa adalah lebih baik untuk memfokuskan semua usaha kolektif kita untuk menyokong satu rantaian dan pelaburan daripada sejumlah rantai yang lebih rendah. Mereka mendasarkan ini pada prinsip Undang-undang Metcalfe yang mendakwa bahawa nilai pelaburan adalah sebanding dengan kuadrat bilangan peserta.

Pada asasnya, semakin banyak orang yang menggunakan rangkaian, semakin berharga.

Maximalis Bitcoin juga mendakwa bahawa inovasi teknologi yang dibina oleh rantai lain, dapat dibina dengan mudah di atas Bitcoin. Mereka juga boleh dibina sebagai rantai sampingan untuk blockchain Bitcoin. Peningkatan kelajuan dan ciri-ciri lain seperti fungsi kontrak pintar dapat dibina.

Mari kita perhatikan lebih mendalam setiap hujah ini.

Kesan Rangkaian

Hukum Metcalfe Ditunjukkan

Undang-undang Metcalfe. Imej sumber

Sekiranya undang-undang Metcalfe dipercaya, ini bermaksud bahawa nilai rangkaian dengan jumlah peserta tertentu jauh lebih besar daripada nilai rangkaian rangkaian dengan rangkaian gabungan yang sama.

Melihatnya dengan aljabar sederhana, (n) adalah bilangan peserta rangkaian. Menurut undang-undang Metcalfe, nilai rangkaian sama dengan (n2). Secara matematik, nilai satu rangkaian dengan jumlah pengguna tertentu bernilai lebih dari dua rantai yang berbeza walaupun mereka mempunyai jumlah pengguna yang sama ketika digabungkan.

Undang-undang Metalfe bukan sains yang tepat tetapi telah diterapkan dalam sejumlah model yang berbeza yang telah berusaha mengukur kesan rangkaian dari media sosial hingga telekomunikasi.

Maximalis Bitcoin juga melihat undang-undang Metcalfe dalam konteks keselamatan dan desentralisasi rangkaian. Semakin banyak nod yang terdapat di rangkaian, semakin banyak blockchain yang terdesentralisasi dan oleh itu semakin selamat.

Ini juga menjadi lebih mustahak di era ketika operasi perlombongan besar dapat mengawal lebih banyak rangkaian. Ini mungkin salah satu sebab mengapa para pemaksimum Bitcoin mendorong pengguna untuk menggunakan nod bebas mereka sendiri.

Terdapat juga kesan rangkaian Bitcoin sebagai medium pertukaran dan pelaburan. Semakin banyak orang yang berdagang dan menggunakan Bitcoin, semakin cair pasaran dan semakin berharga mereka menjadi pelabur runcit sebagai pelaburan. Mereka menjadi tidak mudah berubah dan dengan itu lebih berguna sebagai media pertukaran.

Pembangunan di Atas Bitcoin

Argumen lain adalah bahawa apa-apa ciri yang ingin dibangunkan oleh pemaju ke dalam cryptocurrency dengan mudah boleh dilakukan di atas blockchain Bitcoin yang sudah ada. Tidak perlu mengembangkan cryptocurrency baru untuk menggabungkan teknologi ini.

Contohnya, dalam hal ini catatan blog yang berpendapat untuk memaksimumkan Bitcoin, penulis mendakwa:

Bitcoin mesti menyokong ciri-ciri mewah seperti yang dimiliki Ethereum agar tidak kalah dengan ETH

Maximalis Bitcoin juga menyukai pengembangan rantai sampingan yang berasingan ke rangkaian Bitcoin yang tidak mempunyai token asli. Rantai sampingan ini akan berkongsi bekalan Bitcoin melalui mekanisme yang disebut “rantai sampingan yang disatukan“.

Blockchain Bitcoin Two Way Peg

Peg Dua Hala. Imej melalui Blockstream

Pada hakikatnya, mereka mendakwa bahawa ini akan memungkinkan pengembangan rangkaian berasingan yang akan berkongsi bekalan Bitcoin. Pada rantai sampingan ini, pembangun dapat membuat token yang disatukan ke sejumlah BTC yang terkunci dengan perantara yang dipercayai.

Hujah Maximalis Lain

Terdapat beberapa hujah lain yang dibuat oleh maksimalis Bitcoin yang lebih praktikal daripada teori. Salah satunya ialah keselamatan banyak blockchain altcoin yang lebih baru ini.

Sebagai contoh, fungsi tambahan kontrak pintar Ethereum berharga. Kontrak pintar ini boleh mempunyai kekurangan di dalamnya yang langsung tidak disedari oleh pemaju. Kami melihat ini dalam penggodaman DAO serta pembekuan Parity tahun lalu.

Terdapat juga rantai baru lain yang rentan terhadap serangan jaringan kerana kurangnya desentralisasi. Contoh baru-baru ini sebenarnya adalah garpu Bitcoin dalam bentuk emas Bitcoin yang mengalami serangan 51% bulan lalu.

Apabila terdapat kerugian besar oleh blockchain cryptocurrency, ia akan merosakkan reputasi keseluruhan ekosistem termasuk Bitcoin.

Mereka juga menghadapi tesis pelaburan banyak dari mereka yang melabur dalam Altcoins. Pengertian bahawa Altcoins dapat dilihat sebagai cara untuk “mempelbagaikan” portfolio cryptocurrency adalah tidak betul. Ini kerana mereka sangat berkaitan dengan Bitcoin dan dengan itu akan membuat lindung nilai yang buruk.

Sekarang setelah kita melihat alasan untuk memaksimumkan Bitcoin, mari kita lihat bahagian lain dari duit syiling.

Hujah Terhadap Maximalisme Bitcoin

Walaupun maksimalisme Bitcoin terdengar seperti argumen teoritis yang menarik, ada beberapa alasan mengapa ia boleh menjadi cacat. Sebilangannya lebih praktikal dan yang lain bersifat teknikal.

Sebagai contoh, terdapat sejumlah ciri yang dimiliki Altcoins pada masa ini yang tidak dapat dilaksanakan pada protokol Bitcoin. Ini adalah ciri-ciri yang menggunakan beberapa kriptografi paling maju yang melebihi reka bentuk asal Bitcoin. Begitu juga, terdapat beberapa nuansa sampingan Bitcoin tertentu yang menjadikannya lebih sukar untuk dibangunkan.

Namun, mungkin salah satu hujah yang paling menarik untuk menentang Bitcoin Maximalism adalah bahawa ia adalah posisi “maksimalis”. Mengambil apa-apa perkara yang memerlukan pematuhan hanya pada satu pepatah boleh menyekat pertumbuhan.

Batasan Protokol

Protokol Bitcoin dikembangkan pada tahun 2008 untuk menjadi rangkaian ringan yang memudahkan transaksi tunai elektronik peer to peer. Ini, bersama dengan penekanan pada tahap keamanan yang dapat dibuktikan adalah alasan ia tidak dapat diperluas dengan mudah.

Penekanan pada keselamatan ini adalah alasan bahawa banyak ciri lain tidak boleh ditambahkan ke blockchain Bitcoin sahaja. Sebagai contoh, zkSNARKs, yang merupakan ciri peningkatan privasi ZCash, tidak dapat ditambahkan. Mereka terlalu rumit dan masih dalam tahap perkembangan baru.

Oleh itu, zkSNARK tidak dapat menawarkan tahap keselamatan yang “terbukti”. Terdapat banyak ciri cryptocurrency lain yang masuk ke dalam baldi yang sama. Sebagai contoh, kontrak pintar seperti Ethereum telah terbukti tidak 100% selamat.

Terdapat juga sejumlah kemajuan lain dalam teknologi terdesentralisasi yang tidak sesuai dengan blockchain Bitcoin. Sebagai contoh, DAG (Direct Acyclic Graphs) seperti pada NANO atau ByteBall tidak boleh menjadi jenis struktur data yang sama sekali berbeza. Dalam kes ini, seni bina yang mendasarinya sama sekali tidak bergantung pada blockchain.

Blockchain vs DAG

Blockchain vs DAG. Imej sumber

Lebih-lebih lagi, walaupun teknologi dapat dibangun di atas Bitcoin, rangkaian itu tidak dirancang untuk digunakan untuk tujuan ini. Ini dimaksudkan untuk menjadi tunai elektronik terdesentralisasi ringan yang sudah menghadapi kesulitan skala. Menambah lebih banyak ciri ke blockchain yang sudah lambat boleh membawa implikasi yang lebih teruk.

Walaupun mereka menyatakan bahawa ini dapat diatasi dengan penyelesaian sampingan, ini mempunyai masalah unik mereka sendiri.

Batasan Rantai Sisi

Salah satu batasan utama yang terdapat pada penyelesaian sidechain adalah terdapat kekurangan token utiliti asli. Ini mempunyai sejumlah masalah yang berkaitan dengannya yang kebanyakannya berkaitan dengan kekurangan insentif.

Untuk satu, jika ada ganjaran perlombongan yang diedarkan kepada pengeluar blok di rantai sampingan, ini hanya akan dikaitkan dengan sejumlah Bitcoin yang ada dalam simpanan. Ini akan menjadi sistem simpanan pecahan yang digunakan dalam perbankan wang fiat tradisional.

Untuk mengatasi masalah cadangan pecahan ini, tidak ada penciptaan duit syiling di rantai sampingan. Ini bermaksud bahawa satu-satunya insentif untuk penyebaran blok adalah dari yuran transaksi. Masalah dengan ini adalah bahawa ia menghilangkan potensi untuk mengikat rantai sisi.

Ganjaran blok berguna pada hari-hari awal Bitcoin apabila bayaran transaksi tidak mencukupi untuk memberi insentif kepada pelombong untuk benar-benar menyebarkan blok. Hanya apabila terdapat cukup urus niaga di ekosistem untuk membenarkan kos marjinal, rangkaian dapat beroperasi tanpa sekatan.

Terakhir, salah satu masalah terbesar dengan rantai sampingan ini ialah anda harus bergantung pada beberapa penjaga yang akan memegang Bitcoin untuk peserta rantai sampingan. Sekiranya anda ingin menukar token rantai sampingan anda menjadi Bitcoin, anda perlu meminta ini dari penjaga. Pergantungan kepercayaan kepada penjaga boleh menyusahkan mereka yang membenci konsep kawalan terpusat.

Maximalis Terlalu Dogmatik

Tiada Altcoin

Imej melalui Fotolia

Banyak yang lain akan kurang fokus pada cabaran teknikal dan praktikal seperti yang mereka lakukan pada gagasan pendekatan “Maximalis”. Golongan anti-maksimalis mendakwa bahawa sikap yang teguh dan tegas tidak wajar.

Mereka menegaskan bahawa tidak boleh ada sebab blockchain dan cryptocurrency lain tidak dapat bersaing dengan Bitcoin. Keseluruhan idea di sebalik protokol Bitcoin adalah bahawa ia didorong oleh kod yang dapat disahkan dan bukan oleh ideologi.

Jalan Tengah?

Walaupun kedua-dua belah pihak mempunyai argumen, mereka akhirnya berjuang untuk tujuan yang sama. Mereka berusaha untuk mendesentralisasi sistem kuasa.

Memandangkan terdapat beberapa teknologi yang terlalu sukar untuk dibangunkan di atas Bitcoin, tidak ada alasan bahawa mereka tidak dapat dikembangkan sebagai cryptocurrency yang berasingan. Semakin banyak inovasi datang ke ruang blockchain, semakin banyak keseluruhan ekosistem berkembang.

Mengenai keselamatan, agak sukar bagi teknologi baru untuk memenuhi standard Bitcoin dari hari pertama. Oleh kerana protokol menjadi lebih maju, semakin sukar untuk menunjukkan keselamatan yang dapat dibuktikan 100%. Namun, semua ini bermakna lebih banyak kerja perlu dilakukan. Ia tidak boleh dijadikan contoh keunggulan Bitcoin.

Maximalis betul dalam pernyataan mereka bahawa terdapat sebilangan altcoin yang tidak memberi nilai tambah dan hanya berlebihan. Terdapat banyak contoh syiling seperti itu dalam senarai 100 teratas di Cap Duit Syiling.

Selama setahun yang lalu, telah terjadi banjir Altcoin yang rendah yang mengakibatkan banyak orang beralih kepada pemikiran dogma yang maksimal. Namun, ini bukan alasan untuk menolak sejumlah besar projek lain yang memberi nilai tambah kepada keseluruhan ekosistem cryptocurrency.

Pada akhirnya, Bitcoin masih menjadi raja dan dihormati oleh banyak orang di pasaran. Peratusan bahagian pasaran Bitcoin meningkat dan inovasi untuk blockchainnya masih dibina. Tidak ada keperluan untuk kedudukan mutlak yang diambil oleh golongan maksimalis.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me