Menurun pada BTC? Panduan Definitif untuk Memendekkan Bitcoin

Berdagang Bitcoin boleh menjadi usaha yang cukup berisiko. Ia dikenali sebagai salah satu aset paling tidak stabil di dunia. Walaupun semakin ramai pedagang masuk dan meningkatkan penggunaannya, ia masih mengalami perubahan harga yang besar.

Secara amnya, apabila kebanyakan orang melabur dalam Bitcoin, mereka mengambil pandangan panjang. Mereka melabur dengan harapan harga Bitcoin akan meningkat pada masa yang akan datang. Perdagangan ini telah berfungsi dengan baik untuk sebilangan pelabur yang melabelkan diri mereka sebagai “Hodlers”.

Namun, mungkin ada masanya pedagang ingin mengambil pandangan yang berlawanan mengenai Bitcoin. Aset ini sering mengalami pembetulan dan ini boleh menjadi sangat teruk. Ada kalanya peniaga ingin mengambil kedudukan pendek untuk melindungi kedudukan panjang.

Shorting Bitcoin juga sedikit lebih terlibat daripada melabur dalam aset. Sekiranya kekurangan aset, peniaga akan sering menggunakan instrumen derivatif atau aset proksi. Yang terakhir adalah aset yang berkorelasi dengan Bitcoin dan yang pertama adalah aset yang berasal dari Bitcoin.

Kami akan melalui senarai aset dan instrumen yang pasti yang boleh digunakan pedagang semasa memendekkan Bitcoin serta tempat di mana mereka dapat mengaksesnya.

Instrumen Derivatif

Instrumen derivatif adalah instrumen yang akan bergerak mengikut tahap pergerakan aset rujukan. Mereka telah wujud lebih dari satu abad dan digunakan bukan hanya oleh spekulator tetapi juga oleh para petani dan pengeluar.

Instrumen derivatif pada asasnya adalah aset kertas dalam arti bahawa mereka bertaruh pada nilai aset tersebut. Mereka juga merupakan instrumen yang biasanya dimanfaatkan yang bermaksud bahawa mereka dapat bergerak dengan harga berlipat ganda dari harga Bitcoin itu sendiri.

Mari kita perhatikan tiga instrumen terbitan yang paling terkenal.

Niaga Hadapan Bitcoin

Bitcoin Futures telah lama mendapat berita. Ini terutamanya dari berita bahawa CME melancarkan niaga hadapan Bitcoin. Ini diikuti segera oleh langkah serupa oleh CBOE. Terdapat juga sebilangan pertukaran lain yang ingin menyenaraikan niaga hadapan Bitcoin tahun ini seperti Nasdaq.

Apa itu niaga hadapan?

Niaga hadapan adalah perjanjian untuk membeli / menjual aset pada harga yang telah ditentukan di masa depan. Ini adalah harga masa depan yang anda telah bersetuju untuk membeli atau menjual aset tersebut. Sekiranya anda bersetuju untuk membeli aset di masa depan ini adalah kedudukan “panjang” dan jika anda bersetuju untuk menjualnya adalah kedudukan pendek.

Tarikh yang telah ditentukan pada masa hadapan adalah tarikh penghantaran kontrak niaga hadapan apabila ia mesti dijelaskan. Ini biasanya diselesaikan melalui penghantaran barang secara fizikal tetapi hari ini hanya diselesaikan dengan wang tunai.

Untuk memasuki kontrak niaga hadapan dengan pihak kaunter, anda perlu meletakkan margin awal dan margin penyelenggaraan dengan broker. Ini biasanya merupakan peratusan dari nilai keseluruhan kontrak (Notional). Oleh itu, mereka dapat dimanfaatkan dengan sangat tinggi.

Di mana anda boleh mendapatkan Bitcoin Futures?

Gambaran Keseluruhan Niaga Hadapan Kumpulan CME

Gambaran Keseluruhan Niaga Hadapan Kumpulan CME – Imej melalui Kumpulan CME

Terdapat dua pilihan yang anda miliki untuk memasukkan Bitcoin masa depan. Sekiranya anda ingin memperdagangkan Niaga Hadapan yang ada di bursa seperti CBOE dan CME, maka anda memerlukan akaun dengan broker yang mempunyai akses ke instrumen ini.

Ini menguntungkan kerana instrumen yang diatur yang disenaraikan di bursa terkemuka. Apabila anda memperdagangkannya melalui broker dalam talian anda, anda membelinya dengan berkesan di bursa CBOE atau CME.

Pada masa ini, leverage pada niaga hadapan Bitcoin di CME agak rendah. Sebagai contoh, margin penyelenggaraan instrumen ini adalah sekitar 40% yang bermaksud bahawa tidak ada leverage yang banyak. Begitu juga, tidak banyak broker dalam talian akan menawarkan akses ke instrumen ini.

Pilihan lain adalah menggunakan pertukaran dalam talian yang beroperasi sebagai pembuat pasaran untuk instrumen ini. Mungkin salah satu pertukaran yang paling terkenal adalah pertukaran Bitcoin Mercantile (BitMex). Mereka berpusat di Hong Kong dan mempunyai banyak kontrak niaga hadapan Bitcoin yang menarik dan sesuatu yang disebut “kontrak kekal”.

Kontrak Kekal berfungsi seperti masa depan tradisional tetapi tidak ada luput dan harga masa depan adalah harga semasa. Anda boleh membuat kontrak kekal untuk kesan yang sama dengan leverage 100: 1. Pada gambar di bawah, anda mempunyai tangkapan skrin kontrak yang dimaksudkan. Anda akan menjual kontrak sekiranya kekurangan Bitcoin.

Kontrak Berkekalan BitMex ke Bitcoin Pendek

Antaramuka Kontrak Berkekalan Bitmex. Sumber: Bitmex.com

Lebih-lebih lagi, di Bitmex margin yang diperlukan hanyalah 1% dari nota kontrak niaga hadapan. Ini bermaksud bahawa leverage kontrak cukup besar. Perpindahan 1 mata dalam BTC akan menghasilkan perpindahan 100 mata dalam kontrak anda.

Sudah tentu, memanfaatkan boleh menjadi pedang bermata dua. Seseorang dapat menghasilkan banyak wang dengan kekurangan Bitcoin tetapi juga dapat kehilangan sejumlah besar jika pasaran bergerak melawan anda. Perkara terakhir yang anda perlukan adalah panggilan margin yang teruk dan posisi tutup kerana kekurangan kecairan.

Pilihan Bitcoin

Instrumen derivatif lain yang sangat popular di kalangan perdagangan adalah Pilihan. Ini adalah instrumen asimetri yang memberikan hak kepada pemegangnya tetapi bukan kewajiban untuk membeli atau menjual aset pada harga yang telah ditentukan di masa depan.

Oleh itu, tidak seperti masa depan, peniaga tidak perlu menggunakan opsyen jika tidak menguntungkan. Pilihan ini jelas mempunyai kos kepada pemegangnya. Ini adalah premium yang dibayar untuk pilihan. Sekiranya anda ingin memendekkan Bitcoin, maka anda akan membeli pilihan PUT.

Pilihan PUT memberikan pemegang hak tetapi bukan kewajiban untuk menjual Bitcoin pada harga yang telah ditentukan pada masa akan datang. Ini bermaksud bahawa jika harganya jauh lebih rendah daripada harga ini (harga mogok) maka kontrak Opsyen akan tamat dalam wang dan pemegangnya akan dibayar untuk itu.

Namun, memandangkan itu adalah pilihan, pemegang boleh memilih untuk tidak menggunakannya. Dengan kata lain, jika harganya jauh lebih tinggi daripada teguran semasa tamat tempoh, maka opsyen akan berakhir tidak berharga dan pemegangnya tidak akan menggunakannya.

Sebagai perbandingan antara masa depan dan pilihan, anda boleh melihat gambar di bawah. Anda dapat melihat profil pembayaran yang ada. Opsyen mempunyai kerugian maksimum yang dapat ditanggung oleh seseorang.

Perbandingan Niaga Hadapan dan Letak

Perbandingan Pembayaran Masa Depan Pendek dan PUT Panjang. Sumber: theoptionsguide.com

Sebilangan orang lebih suka hakikat bahawa mereka tidak perlu menggunakan pilihan dan ia lebih merupakan “polisi insurans” dan inilah sebabnya ia disebut premium pilihan. Inilah sebabnya mengapa pilihan sering digunakan sebagai instrumen lindung nilai oleh mereka yang memegang aset pendasar.

Pemegang opsyen juga berpeluang memilih harga luput opsyen yang paling sesuai untuk mereka. Oleh itu, mereka tidak perlu menolak pilihan “pada kadar wang”.

Di mana Boleh Berdagang Pilihan Bitcoin?

Pada masa ini tidak ada pertukaran opsyen yang diatur untuk dilaburkan oleh peniaga runcit. Terdapat pembuat pasaran pilihan di pasaran Over the Counter (OTC) seperti Ledger X. Namun, untuk membuka akaun di Ledger X, anda memerlukan lebih dari $ 1 juta sebagai serta status “peserta pertukaran yang layak”.

Ini menjadikannya proses pentadbiran yang cukup untuk memperdagangkan pilihan pada Ledger X untuk peniaga kripto runcit biasa. Terdapat pilihan lain yang jauh lebih mudah dan juga mempunyai pelbagai pilihan yang boleh didagangkan. Ini adalah pertukaran opsyen dari Belanda yang disebut Deribit.

Mereka terbuka untuk peniaga di pelbagai bidang kuasa. Mereka mempunyai banyak pilihan yang dapat digunakan pedagang dengan banyak teguran dan tamat tempoh. Dalam contoh di bawah adalah pilihan PUT 26 Jan di Deribit dengan harga premium $ 1,785.

Pilihan Derabit PUT

Deribit PUT Option untuk Tamat Tempoh 26 Januari. Sumber: deribit.com

Memendekkan Bitcoin di Derebit hanya memerlukan anda memilih jangka masa yang anda minati untuk pendek dan kemudian jumlah Bitcoin yang ingin anda pendekkan. Harga opsyen dalam kes di atas adalah sekitar 12% daripada jumlah Bitcoin Notional.

Kontrak Bitcoin untuk Perbezaan

Kontrak untuk Perbezaan (CFD) pada dasarnya adalah instrumen derivatif yang akan bergerak mengikut perbezaan harga aset pendasar. Mereka sangat serupa dengan instrumen pertaruhan spread yang sering ditawarkan di UK.

Tidak seperti Niaga Hadapan dan Opsyen, mereka ditandai untuk dipasarkan pada setiap akhir hari dan peniaga akan bertanggungjawab atas perbezaannya jika harga bergerak melawannya atau dia akan mendapat pembayaran jika bergerak ke arah perdagangannya.

CFD tidak diperdagangkan di bursa tetapi diperdagangkan secara langsung terhadap broker atau pembuat pasaran. Mereka akan menjana wang dari spread yang mereka ada pada instrumen. Sama seperti pilihan BitMex, CFD sangat dimanfaatkan dan ini menjadikannya benar-benar tidak stabil.

Mereka juga lebih mudah untuk berniaga dan mendapat akses. Terdapat banyak broker yang menawarkan produk CFD untuk diperdagangkan dengan pelbagai aset cryptocurrency yang berbeza. Pedagang hanya perlu memilih sama ada mereka mahu memasuki kedudukan pendek atau panjang, jumlah dan kemudian berdagang.

Contohnya jika anda menggunakan produk CFD IQ Option, anda akan mempunyai syarat margin awal. Sebaik sahaja anda memasuki kedudukan CFD pendek, kedudukan anda akan sentiasa terpinggirkan dan pada akhirnya ia akan digabungkan.

Seperti yang dapat dilihat dari contoh platform di atas pada IQ Option, margin yang diperlukan pada CFD ini adalah 5% yang bermaksud bahawa harga portfolio anda akan bertindak balas dengan pergerakan harga 20 hingga 1.

Satu-satunya kelemahan CFD adalah bahawa ia tidak dikawal selia di AS. Ini bermaksud bahawa tidak ada sebilangan besar broker yang akan menawarkan perkhidmatan mereka kepada peniaga di bidang kuasa ini. Dalam kes ini, pedagang AS adalah kedudukan terbaik untuk berdagang niaga hadapan di CBOE atau CME dengan broker tempatan mereka.

Berniaga Aset Berkaitan

Sekiranya anda ingin melakukan perdagangan pendek pada Bitcoin tanpa benar-benar memperdagangkan instrumen yang mendasari dan derivatif bukanlah penyelesaian praktikal (peraturan dan sebaliknya), maka anda boleh memperdagangkan aset yang sangat berkorelasi dengan Bitcoin.

Korelasi menunjukkan bahawa aset tersebut akan bergerak ke arah yang sama atau bertentangan dengan Bitcoin dan dipengaruhi oleh harga Bitcoin. Dalam kes Bitcoin, memang ada beberapa saham ekuiti yang akan bergerak berdasarkan perubahan harga Bitcoin.

Mereka adalah perniagaan yang melabur dalam perniagaan yang berkaitan dengan Bitcoin atau mereka adalah syarikat yang memenuhi keperluan industri Bitcoin.

Melihat contoh syarikat yang melabur dalam perniagaan berkaitan Bitcoin adalah Overstock Inc. Syarikat ini baru-baru ini berpindah dari peruncitan internet sederhana dan telah melancarkan cabang pelaburan cryptocurrency. Mereka juga merupakan salah satu peruncit dalam talian pertama yang mengambil Bitcoin.

Memandangkan pendedahan ini terhadap harga Bitcoin, kemungkinan stok berlebihan sangat berkaitan dengan Bitcoin. Sebenarnya, dengan melihat grafik di bawah ini, anda dapat melihat berapa banyak reaksi harga saham terhadap pergerakan harga Bitcoin.

Hubungan Antara Saham Bitcoin dan Overstock

Hubungan Antara Saham Bitcoin dan Overstock. Sumber: tradingview.com

Oleh itu, jika anda mempunyai harga Bitcoin yang lemah, anda hanya boleh mengurangkan saham overstock di broker tempatan anda. Anda boleh melakukan ini dengan memasukkan posisi pendek atau pilihan pada saham OSTK yang diperdagangkan di Nasdaq.

Sekiranya anda berfikir untuk memendekkan saham syarikat yang menawarkan perkhidmatan kepada industri, maka pengeluar kad grafik besar boleh menjadi pilihan yang baik. Syarikat seperti Nvidia dan AMD boleh berfungsi sebagai syarikat yang baik untuk disasarkan.

Mereka menghasilkan unit GPU yang digunakan oleh pelombong untuk melombong syiling yang serupa dengan Bitcoin. Duit syiling ini sering bertindak balas terhadap harga Bitcoin. Sekiranya terdapat penurunan harga cryptocurrency, penjualan cip ini akan jatuh dan oleh itu harganya juga harus bertindak balas.

Walau bagaimanapun, perdagangan ini cenderung tidak langsung berbanding dengan stok berlebihan. Terdapat beberapa faktor lain yang mendorong penjualan dan harga saham ini dan reaksi dalam harga saham mungkin tidak bergerak mengikut harga Bitcoin yang tepat dalam jangka pendek.

Sekiranya anda ingin memendekkan Bitcoin melalui aset proksi seperti Overstock, maka anda boleh menggunakan broker dalam talian yang mungkin anda miliki sekarang. Terdapat pelbagai pilihan dan niaga hadapan pada harga saham kerana ia adalah pasaran yang mapan.

Lebih Banyak Pilihan Nanti di Masa Depan

Salah satu tindakan yang paling dinanti-nantikan adalah pelancaran Bitocoin ETF (Exchange Traded Funds). Ini pada dasarnya adalah kenderaan pelaburan kolektif yang akan mengesan harga Bitcoin satu demi satu. Setelah dilancarkan sebagai instrumen pertukaran, seseorang dapat yakin bahawa niaga hadapan dan opsyen di ETF akan mengikuti.

Terdapat juga sebilangan broker yang akan menawarkan banyak instrumen derivatif di ETF. Lebih-lebih lagi, pandangannya adalah bahawa pelancaran ETF akan menambah bobot terhadap konsep penggunaan skala besar. Kami kemudian mungkin melihat sejumlah instrumen lain untuk memendekkan Bitcoin.

Sebagai contoh, pilihan eksotik seperti Opsyen binari juga boleh menjadi pilihan bagi peniaga dengan penggunaan skala yang cukup luas. Ini adalah sesuatu yang juga dipertimbangkan oleh Cantor Fitzgerald untuk tahun 2018.

Pengurusan Risiko adalah Kunci

Tidak kira instrumen atau aset yang anda gunakan semasa kekurangan Bitcoin, anda harus memastikan bahawa anda mempunyai protokol pengurusan risiko yang sesuai. Oleh kerana banyak instrumen ini dimanfaatkan, modal anda dapat dihapuskan dengan cepat.

Begitu juga, Bitcoin boleh menjadi aset perangai untuk berdagang dan mempunyai “rekt” banyak pedagang sebelumnya. Kadang-kadang ia dapat menentang arah aliran dan bertindak balas dalam beberapa minit sehingga tidak ada berita sama sekali. Sekiranya berdagang dengan margin, pastikan anda sentiasa meletakkan perhentian automatik dan mengambil keuntungan pada tahap yang selesa.

Terakhir, seperti mana-mana perdagangan, jangan pernah mengambil risiko lebih banyak daripada kekurangan Bitcoin daripada yang anda mampu rugi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me