Pilihan CryptoCurrency – Kaedah Alternatif untuk Berdagang Crypto

Tidakkah anda mahukan peluang untuk melihat cryptocurrency tanpa mempunyai risiko yang tinggi?

Di sinilah pilihan cryptocurrency masuk dan mereka menyediakan banyak peluang untuk anda memanfaatkan sepenuhnya volatiliti pasaran crypto.

Di mana anda boleh memperdagangkan pilihan ini dan strategi apa yang boleh anda gunakan? Mungkinkah akhirnya kita dapat melihat pilihan cryptocurrency memukul pertukaran seperti CME atau CBOE?

Ini semua soalan yang akan kami cuba jawab dalam bahagian ini.

Apakah Pilihan Cryptocurrency?

Pilihan adalah instrumen derivatif yang memberikan hak kepada pemegang untuk membeli atau menjual cryptocurrency pada harga yang telah ditentukan (Strike price) suatu masa nanti (masa tamat).

Pilihan telah menjadi sebahagian dari pasaran kewangan umum selama beberapa dekad dan pada awalnya digunakan oleh petani untuk menjamin harga tanaman mereka ketika mereka dibawa ke pasar. Sejak itu, pasaran opsyen telah berkembang hampir meletihkan pasaran kewangan tradisional.

Pilihan adalah kaedah terbaik untuk melindungi risiko kewangan daripada kejadian yang tidak dijangka. Mereka juga digunakan secara berkala oleh peniaga pilihan untuk mendapatkan keuntungan dari aset kewangan yang sangat tidak stabil. Inilah sebabnya mengapa mereka sangat sesuai untuk perdagangan cryptocurrency.

Sebelum kita melihat secara mendalam mengenai pilihan cryptocurrency, kita harus merangkumi beberapa teori pilihan asas.

Asas Opsyen

Terdapat dua jenis pilihan yang boleh dibeli oleh seseorang. Ini adalah pilihan CALL dan PUT. Pilihan CALL memberi pemegang hak untuk beli aset pada harga mogok. PUT memberikan pemegang hak untuk menjual aset pada harga yang telah ditentukan.

Kos membeli opsyen disebut premium pilihan dan harga ini ditentukan oleh beberapa faktor. Ini termasuk pemboleh ubah seperti harga mogok, harga semasa, masa tamat dan turun naik. Gambaran keseluruhan faktor-faktor ini berada di luar ruang lingkup teks ini tetapi anda boleh membaca lebih lanjut mengenai harga opsyen di sini.

Apa yang penting untuk difahami adalah bahawa seseorang yang membeli pilihan CALL berharap harga aset cryptocurrency akan meningkat dalam harga dan akan berada di atas harga harga Strike semasa tamat opsyen. Sebaliknya boleh dikatakan untuk pembeli pilihan PUT.

Untuk mendapatkan idea bagaimana grafik pembayaran pilihan berfungsi, lihat gambar di bawah. Seperti yang anda lihat, nilai kedudukan anda akan meningkat seiring kenaikan harga dengan pilihan CALL atau ketika mereka jatuh dengan pilihan PUT.

Gambarajah pembayaran Opsyen PANGGILAN panjang

Diagram PUT dan CALL Payoff. Sumber: wikipedia.org

Perkara yang paling penting adalah bahawa dengan mana-mana pilihan, kelemahan anda hanya terhad kepada jumlah yang telah anda laburkan dalam premium opsyen. Ini adalah kerugian maksimum untuk pelaburan opsyen dan memberi kepastian kepada pembeli mengenai kemungkinan kerugian mereka.

Walau bagaimanapun, kenaikan pada kedudukan di mana anda telah membeli pilihan tidak terhad. Oleh itu, anda boleh membuat gandaan pelaburan anda. Ini tentu mengandaikan bahawa anda mempunyai dibeli pilihan yang dimaksudkan dan belum menjualnya. Yang terakhir akan menunjukkan sebaliknya.

Bagaimana Mereka Berbeza Dari Masa Depan

Anda pasti akan banyak mendengar mengenai niaga hadapan cryptocurrency yang boleh anda jual. Ini agak serupa dengan pilihan kerana kedua-duanya merupakan derivatif pada aset cryptocurrency yang mendasari.

Perbezaan utama antara mereka adalah bahawa masa depan tidak memberi pemegang pilihan untuk melaksanakan kontrak. Mereka harus menyelesaikan kontrak tanpa mengira harga aset. Oleh itu, ini bermakna bahawa kerugian pemegang tidak terhad.

Berikut adalah graf ringkas kontrak niaga hadapan. Seperti yang anda lihat, ada kenaikan yang tidak terhad pada posisi tetapi ada juga yang tidak terhad. Anda boleh membuat kontrak berjangka panjang atau pendek.

Bayaran Masa Depan Panjang dan Pendek

Diagram Bayaran Masa Depan Panjang dan Pendek. Sumber: cemerlang.org

Oleh kerana niaga hadapan tidak mempunyai pilihan, tidak ada pelaburan yang diperlukan dari segi premium opsyen. Jadi, dengan masa depan, anda tidak perlu membayar premium tetapi ini berisiko tambahan akan kerugian yang lebih besar.

Tempat Berdagang Pilihan Crypto

Walaupun pilihan pada mata wang kripto masuk akal, hanya ada sebilangan tempat yang boleh anda jual instrumen semacam ini. Masih belum ada instrumen yang diatur untuk diperdagangkan di salah satu bursa pilihan besar di seluruh dunia.

Tidak ada petunjuk dari CBOE atau CME bahawa mereka akan mempertimbangkannya dalam masa terdekat. Mereka baru sahaja mula menawarkan niaga hadapan Bitcoin dan mereka berusaha menilai kesannya.

Walau bagaimanapun, masih terdapat beberapa tempat yang boleh anda jual pilihan cryptocurrency. Mereka berbeza dari segi pelaburan minimum mereka dan juga jenis instrumen yang boleh anda beli.

Pilihan OTC

Walaupun tidak ada pilihan cryptocurrency standard yang boleh anda beli di bursa, anda sentiasa dapat menyusun instrumen kewangan yang lebih khusus dalam perdagangan OTC. Derivatif ini akan mempunyai pihak lawan tertentu yang bersedia menjual opsyen kepada anda.

Lesen CFD LedgerX

Sumber: LedgerX & CFTC

Sudah ada sebilangan broker opsyen cryptocurrency OTC yang ada sekarang. Sebagai contoh, anda mempunyai syarikat seperti Lejar X. Mereka adalah Kemudahan Pelaksanaan Swap (SEF) dan Derivatif Clearing House (DCO) yang didaftarkan CFTC.

Mereka dapat menyusun pilihan untuk pelanggan dan akan mencari pihak lawan untuk berdagang di pasaran. Mereka juga akan menguruskan transaksi dan memastikan bahawa penulis pilihan mempunyai cukup wang di akaun mereka untuk membiayai kedudukan tersebut.

Jadi apa tangkapannya?

Untuk berdagang di LedgerX, anda perlu menjadi “peserta pertukaran yang layak”. Ini bermaksud anda harus memenuhi beberapa syarat. Yang paling penting ialah anda memerlukan sekurang-kurangnya $ 1 juta dalam aset yang boleh dilaburkan (syiling atau sebaliknya).

Sekiranya ini adalah sesuatu yang sekiranya anda berlaku, anda boleh menghubungi LedgerX untuk membincangkan perkhidmatan mereka. Sekiranya tidak maka ada beberapa pilihan lain yang boleh anda pertimbangkan.

Pertukaran Pilihan Deribit

Sekiranya anda tidak keberatan berdagang di bursa yang sedikit lebih kecil maka anda boleh mempertimbangkan seperti Deribit. Ini adalah pertukaran yang berpusat di Belanda dan mereka menawarkan pasaran yang cukup cair untuk pilihan Bitcoin. Mereka juga nampaknya mempunyai reputasi yang cukup baik dan anda boleh membaca lebih lanjut mengenai mereka dalam ulasan Deribit kami.

Di bawah ini anda dapat melihat antara muka perdagangan mereka dengan pelbagai pilihan Bitcoin, tarikh luput dan harga mogok mereka.

Platform Pertukaran Opsyen Deribit

Tangkapan skrin Platform Deribit Exchange. Sumber: Deribit

Platform perdagangan nampaknya cukup maju dan mempunyai semua yang mungkin diperlukan oleh peniaga pilihan yang arif. Sebagai contoh, mereka mempunyai semua pilihan “orang Yunani” yang akan digunakan seseorang untuk menentukan harga. Anda dapat mengetahui bagaimana pasaran beranggapan bahawa aset itu berdasarkan ketidakstabilan tersiratnya.

Deribit juga menawarkan kontrak niaga hadapan tetapi mereka berusaha untuk membuat nama untuk diri mereka sebagai pertukaran pilihan Bitcoin yang paling utama. Tidak ada syarat pembiayaan minimum kerana ukuran kontrak ditentukan oleh pasaran. Sekiranya terdapat rakan niaga yang bersedia untuk mengambil bahagian yang berlawanan dari pesanan anda, maka perdagangan anda akan melalui.

Deribit akan membuat bayaran pada opsyen yang diperdagangkan iaitu 0,04% dari kontrak asas atau 0,0004 BTC / opsyen. Anda boleh mendapat diskaun perdagangan 10% di Deribit selama 6 bulan dengan mendaftar di sini.

Pilihan Sintetik dengan BitMEX Futures

Bagi anda yang pernah berniaga niaga hadapan, anda pasti akan mendengar pertukaran BitMEX. Mereka mungkin merupakan salah satu pertukaran pertama yang menawarkan niaga hadapan Bitcoin.

Jadi apa kaitannya dengan pilihan cryptocurrency?

Walaupun BitMEX hanya menawarkan niaga hadapan, anda dapat menyusun instrumen niaga hadapan yang boleh mempunyai pembayaran yang hampir sama dengan pilihan vanila. Anda boleh memasuki kedudukan niaga hadapan yang sangat leverage dan meletakkan pasaran berhenti di bawahnya. Ini akan mewujudkan semacam pilihan crypto “sintetik”.

Sekiranya anda meletakkan hentian ini dalam kedudukan yang strategik maka anda masih dapat mengehadkan risiko penurunan anda dengan peratusan tertentu. Sebagai contoh, jika premium opsyen biasanya 20% dari nilai notional, maka anda boleh melakukan pemberhentian yang akan mengehadkan kerugian turun ke jumlah ini.

Dalam gambar di bawah, anda dapat melihatnya secara praktik. Kami menggunakan kalkulator untuk menentukan kos 20% pada kedudukan kami dengan leverage 100x. Ini akan memberi kita harga yang seharusnya kita tutup untuk kehilangan 20% dari kedudukan kita. Ini adalah “premium pilihan” sintetik. Kemudian, di sebelah kanan gambar kita mempunyai borang pesanan berhenti di mana kita akan memilih tahap itu.

Pilihan Sintetik pada BitMEX dengan Niaga Hadapan

Membuat Pilihan Sintetik pada BitMEX dengan 100x Leverage

Anda masih akan mempunyai semua potensi kenaikan sekiranya kedudukan bergerak dengan ketara memihak kepada anda. BitMEX mungkin merupakan salah satu pertukaran niaga hadapan terbaik untuk mencuba taktik ini. Ini kerana mereka terkenal mempunyai mesin perdagangan yang sangat maju yang akan cepat melaksanakan pesanan anda.

Sekiranya anda mahukan lebih banyak maklumat mengenai cara pertukaran berfungsi, bagaimana membiayai akaun anda dan membuat pesanan anda, maka anda boleh membaca ulasan BitMEX komprehensif kami.

Sekarang setelah anda mengetahui beberapa tempat yang boleh anda gunakan untuk berdagang, mari lihat beberapa strategi yang dapat anda gunakan dengannya.

Strategi Opsyen Kripto

Perkara yang hebat mengenai pilihan adalah anda boleh menggabungkannya untuk menyusun pelbagai strategi dan spread pilihan yang terkenal. Ini akan membolehkan peniaga mendapat keuntungan dari pergerakan bukan hanya pada harga aset tetapi juga pergerakan umum dalam turun naik yang mendasari.

Walaupun terdapat banyak strategi yang dapat digunakan seseorang dengan pilihan kripto, kami akan melihat beberapa strategi dan sebaran yang paling terkenal yang dapat anda jual di Bitcoin hari ini.

Penyebaran Lembu dan Beruang

Pilihan spread adalah strategi yang berusaha menjual kenaikan pada PANGGILAN atau PUT untuk membantu membiayai kedudukan. Anda masih boleh memperoleh keuntungan jika aset crypto bergerak ke arah yang anda harapkan, tetapi ini akan terhad.

Penyebaran Bull CALL

Penyebaran Bull CALL. Sumber: Perbendaharaan Hari Ini

Terdapat dua jenis spread dan ia adalah lembu dan a beruang sebar. Mereka berdua bergantung pada kombinasi pilihan panjang dan pendek pada serangan yang berbeza. Sebagai contoh, di sebelah kanan adalah bull bull (C) dengan CALL panjang di (A) dan CALL pendek menjual terbalik di (B).

Harapan dengan strategi ini ialah harga Bitcoin akan meningkat dan anda akan mendapat keuntungan yang ditentukan. Walaupun anda telah mengatasi kenaikan, anda juga telah mengehadkan potensi kerugian pada posisi tersebut ke jumlah yang lebih kecil daripada jika anda telah membeli CALL secara langsung.

Penyebaran beruang berfungsi ke arah yang bertentangan dan melibatkan menjual pilihan PUT dengan teguran di bawah mogok PUT panjang anda. Anda akan berharap bahawa harga aset akan menurun dan walaupun anda telah kehilangan banyak kenaikan, strategi ini memerlukan anda lebih sedikit wang.

Straddles

Strategi lain yang sangat menarik yang boleh anda gunakan adalah sesuatu yang disebut “straddle”. Ini pada dasarnya adalah strategi yang melibatkan membeli atau menjual dua pilihan yang berbeza dan harga yang sama. Ia akan disebut longgar atau long straddle.

Ini adalah strategi yang benar-benar berkesan yang akan membolehkan anda melihat sama ada terdapat turun naik atau tidak, tanpa mengira bagaimana harga memutuskan untuk bergerak. Mereka adalah strategi yang berdasarkan semata-mata pada turun naik duit syiling.

Pilihan Panjang

Longjang. Sumber: Investopedia

Sebagai contoh, dalam grafik di sebelah kanan kita mempunyai panjang. Ini disusun dengan memasukkan CALL panjang dan PUT panjang pada teguran yang sama. Seperti yang anda lihat, satu-satunya cara peniaga akan rugi adalah jika harganya tidak ke mana-mana.

Jadi, harapan peniaga adalah bahawa harga duit syiling akan naik atau turun dengan cepat. Dia tetap akan dibayar. Jenis strategi ini agak mahal kerana anda membeli dua pilihan. Sekiranya harganya tidak bergerak maka anda boleh kehilangan kedua premium pilihan.

Jalur pendek berfungsi sebaliknya di mana anda akan menjual PANGGILAN dan PUT pada harga yang sama. Harapan dengan strategi ini ialah harganya akan tetap stabil. Walau bagaimanapun, ini lebih berisiko kerana kerugian anda tidak terhad. Sekiranya harganya bertindak balas dengan ganas anda boleh kehilangan sejumlah besar wang.

Rama-rama Pilihan

Sudah tentu, anda juga dapat menggabungkan satu straddle dengan dua pilihan lagi untuk membuat apa yang dikenali sebagai “rama-rama”. Ini membolehkan anda melihat pandangan yang serupa dengan straddle pendek tetapi melindungi downside anda, atau menyusun straddle panjang yang lebih murah dengan menjual beberapa sisi terbalik.

Rama-rama CALL Panjang

Rama-rama CALL Panjang. Sumber: Tayangan slaid

Sebagai contoh, dalam grafik di sebelah kanan kita mempunyai rama-rama CALL panjang. Untuk membuat rama-rama ini, peniaga harus menjual dua panggilan di K2T, membeli panggilan di K1 dan membeli panggilan lain di K3.

Manfaat strategi ini adalah anda masih dapat melihat bahawa turun naik akan tetap rata sehingga habis masa berlakunya, tetapi anda juga melindungi diri anda dari kerugian yang tidak terbatas. Sudah tentu pembayaran anda di pertengahan akan dikurangkan.

Anda juga dapat memasukkan strategi kupu-kupu PUT pendek menggunakan pilihan PUT dan bukannya PANGGILAN. Perdagangan ini boleh menjadi alternatif yang lebih murah daripada strategi long straddle yang dibiayai dengan menjual beberapa kenaikan yang tidak terbatas.

Strategi Lain

Strategi yang telah kami sebutkan di sini hanyalah sebahagian kecil dari variasi yang dapat anda gunakan. Anda boleh menggunakan harga mogok pilihan yang berbeza atau menyusunnya dengan harga yang berbeza “wang ringgit”Kadar.

Anda boleh mengembangkan strategi pilihan yang menggunakan masa tamat yang berlainan sehingga menyusun apa yang disebut “spread kalendar”.

Walau bagaimanapun, banyak strategi ini mungkin terhad kepada pelbagai pilihan cryptocurrency yang anda ada di bursa. Adakah anda dapat mencari pilihan yang diperlukan untuk membuat strategi di Deribit tidak pasti. Ini benar-benar bergantung kepada siapa yang bersedia untuk memenuhi kehebatan perdagangan.

Kesimpulannya

Pilihan Cryptocurrency kini berada di tahap baru. Mereka masih mempunyai beberapa jalan sebelum dapat dilihat pada tahap yang sama dengan aset derivatif lain seperti niaga hadapan dan CFD (Kontrak untuk Perbezaan).

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa alternatif lain untuk anda terlibat dengan pilihan cryptocurrency. Sekiranya anda mempunyai dana yang diperlukan, maka pembrokeran OTC seperti LedgerX harus dipertimbangkan. Walaupun begitu, pertaruhan terbaik seterusnya adalah menggunakan pertukaran seperti Deribit yang mempunyai pasaran pilihan Bitcoin yang agak sihat.

Sekiranya anda ingin menyusun pilihan anda sendiri dengan aset lain di BitMEX maka ini juga merupakan alternatif. Walau bagaimanapun, pastikan bahawa anda tahu bagaimana meletakkan pasaran berhenti dan anda juga telah menetapkan pesanan pembubaran di bawahnya sebagai langkah berjaga-jaga.

Terakhir, anda juga harus berhati-hati ketika berdagang pilihan cryptocurrency dan pastikan anda benar-benar selesa dengannya. Jangan sekali-kali melabur lebih banyak dalam perdagangan opsyen daripada yang anda rugi. Satu-satunya perkara yang pasti di pasaran opsyen adalah bahawa akan ada ketidakpastian.

Imaga pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me