Cara Melombong Burstcoin: Panduan Pemula Langkah-demi-Langkah

Ketika berkaitan dengan perlombongan cryptocurrency hari ini, orang melabur dalam GPU dan ASIC paling maju untuk bersaing.

Walaupun begitu, setelah mereka membuat pelaburan besar dalam perkakasan, mereka terus bertempur dengan beberapa syarikat gergasi perlombongan yang lebih besar yang mempunyai operasi skala industri. Ini boleh menjadi fakta yang menyedihkan bagi mereka yang hanya mempertimbangkan untuk melombong syiling hari ini.

Walau bagaimanapun, terdapat cryptocurrency tertentu yang boleh anda gunakan pada cakera keras anda sekarang. Ini adalah Burstcoin dan ia menggunakan algoritma konsensus yang unik dan cerdik yang tidak memerlukan kekuatan hash.

Dalam catatan ini, kami akan membimbing anda melalui panduan langkah demi langkah yang akan membolehkan anda menambang burstcoin. Mari masuk ke dalamnya dengan gambaran umum ringkas mengenai protokol perlombongan Burstcoin.

PoW lwn PoS lwn PoC

Sebilangan besar daripada anda mungkin biasa dengan protokol Proof of Work yang digunakan dalam perlombongan Bitcoin. Jenis perlombongan ini memerlukan komputer anda menggunakan CPU untuk menyumbangkan kuasa komputasi dan menyelesaikan masalah atau hash kriptografi.

Mereka yang cukup bernasib baik untuk menyelesaikan hash dan mencari blok mendapat ganjaran dan yuran transaksi dari blok itu.

Tujuan protokol ini adalah untuk memastikan seseorang tidak menjadi terlalu penting untuk rangkaian. Pelombong perlu menggunakan elektrik dan kuasa komputasi untuk mencari duit syiling, tetapi mereka juga memerlukan lebih banyak dan lebih banyak elektrik untuk menjadi sebahagian besar rangkaian.

Mengapa ini penting?

Ini cukup menjamin bahawa terdapat kebarangkalian yang sangat kecil bahawa mana-mana pelombong akan mengawal sebahagian besar kekuatan hashing dan dapat melancarkan serangan 51%. Terlalu mahal untuk melakukannya.

Walaupun pelombong dapat mengawal lebih dari 50% rangkaian, kemungkinan dia melindungi jaringan untuk mengekalkan sumber pendapatan perlombongan mereka. Ini sebenarnya telah berlaku dengan duit syiling yang lain.

Beli Nicehash Sekarang

Selama bertahun-tahun Bitcoin wujud, sistem ini terbukti cukup cekap, tetapi juga sangat membazir. Protokol Proof of Work telah menyebabkan penggunaan elektrik bernilai puluhan juta dolar.

Tetapi sekarang ada mekanisme konsensus yang lain. Proof of Stake adalah salah satu yang terkenal.

Algoritma Konsensus yang berbeza

Algoritma Battle of the Consensus. Sumber Gambar: Fotolia

Protokol lain yang kurang dikenali ialah Bukti Kapasiti. Protokol ini digunakan dengan Pecah (BURST) dan telah terbukti jauh lebih murah.

Mengapa ia lebih murah?

Kerana Bukti Kapasiti bergantung pada ruang cakera keras komputer anda dan bukannya kuasa pengkomputeran. Mereka dengan ruang HDD yang lebih besar digunakan untuk rangkaian mendapat bahagian yang lebih besar dalam usaha penambangan mereka. Ini tidak terbukti masa seperti Proof of Work, tetapi jangka masa yang jauh lebih mesra alam dan mampan.

Perlombongan pecah boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja yang mempunyai ruang cakera keras yang tidak terpakai. Anda juga boleh membina pelantar cakera keras untuk meningkatkan keuntungan semasa melombong. Ini mempunyai keuntungan tambahan berbanding GPU dan CPU selain penggunaan elektrik yang rendah. Pemacu keras juga mempunyai jangka hayat yang jauh lebih besar ketika dipalu 24/7, jadi anda tidak perlu menggantinya sekerap GPU dan CPU.

Tidak kira sama ada anda hanya mempunyai beberapa GB ruang atau beberapa TB, anda dapat meredakan Burst, jadi mari kita mulai belajar mengenai Burst mining!

Bahagian 1 – Pasang Burst Wallet

Dompet Burst boleh didapati sebagai dompet dalam talian, dompet mudah alih, dan dompet desktop tempatan. Semasa melombong, atas alasan keselamatan, anda disyorkan untuk menggunakan versi desktop tempatan. Ia tersedia untuk Windows, Linux dan Mac dan dompet semuanya boleh dimuat turun dari laman Burst di sini.

Pengguna Windows mempunyai pilihan antara menggunakan dompet teras Burst atau dompet QBundle. Pilihan termudah untuk pemula di Windows adalah memuat turun Qbundle, pelancar yang membolehkan anda memasang dompet tempatan Burst dengan beberapa klik. Anda hanya boleh mengikuti ahli sihir yang memandu anda melalui persediaan. Qbundle juga merangkumi perisian plot dan perlombongan untuk memulakan perlombongan dengan mudah.

Oleh itu, mari kita ambil jalan itu kerana paling mudah.

Keluaran QBundle terbaru boleh didapati di GitHub dan boleh dimuat turun di sini. Versi semasa untuk penulisan ini ialah 2.5.0 yang tersedia sebagai fail .zip. Klik pautan dan simpan fail .zip ke komputer anda. Apabila anda membuka folder .zip, anda perlu mengekstraknya sebelum berjalan.

Unzip Fail Perlombongan Burstcoin

Buka zip fail

Setelah membuka zip anda boleh masuk ke folder baru dan klik dua kali fail BurstWallet.exe untuk menjalankan dompet untuk pertama kalinya.

Anda mungkin mendapat mesej bahawa Windows Defender melindungi PC anda dan menyekat aplikasi daripada dibuka. Sekiranya ini berlaku, klik pautan “Maklumat lanjut” dan anda akan mendapat butang yang bertuliskan “Jalankan pula”. Teruskan dan klik butang itu.

Windows Defender Burstcoin

Jalankan aplikasi pula di Windows Defender

Pemasang akan mencari komponen yang hilang dan memberitahu anda jika ada yang diperlukan. Sekiranya ada, anda boleh mengklik pautan “Muat turun komponen yang hilang” untuk mendapatkan apa yang diperlukan.

Memuat turun Komponen Hilang BurstCoin

Teruskan memuat turun komponen yang hilang

Setelah komponen yang hilang dimuat turun, anda boleh mengklik butang “Teruskan”. Itu akan mula memuat turun dan memasang Penyemak Imbas Chromium Pocket yang diperlukan untuk menjalankan dompet Burst. Kemudian Burst Wallet akan terbuka dan anda boleh mengklik butang yang bertuliskan “Baru? Cipta akaun anda”.

Membuat akaun burstcoin baru

Buat akaun burstcoin baru

Anda akan segera diberi frasa laluan anda. Tuliskan dan selamatkannya. Sekiranya anda kehilangan frasa laluan anda, anda juga akan kehilangan akses ke akaun Burst anda. Setelah menyalin frasa laluan ke bawah, klik “Seterusnya”.

Burst sekarang akan meminta anda memberikan frasa laluan anda. Ini untuk memastikan anda benar-benar menyalinnya. Ketik atau tampal di dalam kotak dan klik “Next”.

Itu akan membawa anda ke dompet Burst baru anda. Tahniah! Seperti yang anda lihat, dompet akan mula memuat turun blockchain.

Papan pemuka burstcoin yang lengkap

Papan pemuka burstcoin

Untuk mendapatkan ID anda, anda perlu membiayai dompet anda dan melakukan transaksi atau tindakan yang memerlukan bayaran BURST. Ini diperlukan untuk memulakan perlombongan.

Bahagian 2 – Dana Dompet anda dan Dapatkan ID anda

Anda mempunyai dua pilihan untuk memasukkan Burst ke dalam dompet anda supaya anda dapat memulakan perlombongan. Yang pertama adalah dengan membelinya dari bursa. Burst agak murah dan anda tidak perlu menghabiskan lebih dari beberapa sen untuk mendapatkan cukup Burst untuk memulakan penambangan. Anda boleh membeli Burst dari Poloniex atau Bittrex.

Pilihan lain adalah menggunakan keran cryptocurrency untuk mendapatkan beberapa Burst. Kaedah ini percuma, tetapi sayangnya ini terkena atau terlepas kerana banyak keran Burst selalu kosong. Anda boleh mencuba faucet ini untuk mendapatkan sebilangan kecil Burst:

Sekiranya anda merancang untuk menggunakan salah satu faucet, ingatlah untuk menggunakan ID Burst anda (seperti ini: BURST-H9EF-UEL5-4WPG-DJE6J), bukan frasa laluan anda.

Sebaik sahaja anda menerima Burstcoins anda, anda perlu membuat transaksi dan membelanjakan minimum 0.1 BURST. Oleh kerana semua yang perlu kita lakukan pada masa ini adalah membelanjakan yuran 0.1 BURST, kita boleh terus maju dan menetapkan penerima untuk perlombongan, yang berharga 0.1 BURST.

Kami akan menetapkan penerima kemudian apabila kami menyediakan pelanggan perlombongan.

Bahagian 3 – Siapkan HDD dengan Menulis Petak

Mining Burst menggunakan HDD anda sebagai langkah anti-sybil untuk mengamankan rangkaian dan untuk melakukannya perlu membuat fail plot pada cakera keras anda. Semakin banyak ruang yang anda dedikasikan untuk plot ini, semakin banyak BURST yang akan anda terima semasa melombong.

Untuk memulakan, anda ingin mengklik “Alat” di bahagian atas dan kemudian “Memplot”. Ini akan memberi anda pilihan antara “Plotter” dan “Dynamic Plotting”. Anda boleh mengabaikan entri ketiga “Plotconverter”. Untuk mempermudah, kami akan menggunakan “Dynamic Plotter” kerana secara automatik menghitung dan memplot HDD anda.

Plotter Dinamik Burstcoin

Plotter Dinamik Burstcoin

Klik butang radio untuk mengaktifkan plot yang dinamik, dan kemudian klik tiga titik di sebelah kanan “Pilih tempat menyimpan fail plotfiles” dan pilih lokasi untuk menyimpan fail. Saya membuat folder baru bernama “Burst” untuk menyimpan folder saya.

Seterusnya anda perlu memasukkan nombor akaun berangka, yang dapat dijumpai dengan mengklik “Maklumat lanjut” di kotak Akaun di dompet anda.

Burstcoin penyisipan Akaun Numerik

Penyisipan Akaun Numerik

Anda boleh membiarkan ukuran plotfile dan ruang kosong sebagai lalai dan klik butang “Simpan”. Anda akan mendapat mesej timbul yang bertanya sama ada anda ingin memuat turun dan memasang XPlotter. Klik ya dan komponen itu akan ditambahkan ke dompet anda.

Apabila anda berjaya membuat plot yang dinamik, Burst sebenarnya tidak akan mula menulis plot sehingga anda mula melombong. Sekiranya anda selesai memuat turun blockchain penuh dan sudah menghantar yuran, anda boleh memulakan penambangan sekarang, jika tidak, anda mungkin perlu menunggu sehingga anda menerima BURST untuk membayar yuran, dan sehingga blockchain selesai memuat turun.

Bahagian 4 – Mula Menambang Burstcoin

Setelah fail plot anda dibuat, anda boleh memulakan perlombongan Burst.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menetapkan penerima. Ini memberitahu perisian perlombongan yang mendapat ganjaran jika anda menemui blok. Anda boleh menetapkannya ke ID anda sendiri jika anda akan pergi ke solo saya (tidak berbaloi melainkan anda mempunyai 100 TB atau lebih), atau anda boleh menetapkannya ke ID kumpulan. Dengan mengklik titik di sebelah kanan lapangan, anda akan mendapat drop-down yang mempunyai lebih kurang 10 kumpulan yang telah dikonfigurasikan sebelumnya. Saya menggunakan Burstneon.com sebagai kolam saya.

Anda juga ingin menukar “dompet untuk digunakan” ke dompet dalam talian jika dompet tempatan anda belum selesai diselaraskan. Perhatikan yuran dan pastikan anda memasukkan cukup untuk memenuhi minimum. Medan lalai menjadi 0.01, yang merupakan minimum lalai yang diperlukan untuk menetapkan penerima hadiah. Kemudian klik butang “Tetapkan Penerima Ganjaran”.

Menetapkan penerima hadiah Burstcoin

Menetapkan penerima hadiah Burstcoin

Sekarang anda perlu memulakan pelombong. Pergi ke Alat -> Miner dan klik. Tukar butang radio ke “Pool Mining”. Sekali lagi dompet perlu diselaraskan untuk melakukan ini, dan penerima hadiah mesti sudah ditetapkan. Harap maklum bahawa penerima hadiah akan mengambil masa 20-30 minit di dompet anda.

Sebagai pelayan perlombongan, kemas kini dan maklumat, kami akan menggunakan Burstneon.com dengan port 8080. Had Tarikh Akhir harus ditetapkan ke 63072000. Klik “Mula Menambang”. Ia akan bertanya sama ada anda mahu memasang pelombong Blago. Klik ya dan biarkan dipasang.

Blago CPU Burstcoin Miner

Blago CPU Burstcoin Miner

Perhatikan bahawa anda kemudian perlu pergi ke folder Burst 2.5.0 yang dibuat sebelumnya dan mencari folder BlagoMiner.zip dan mengekstraknya, jika tidak, anda akan terus mendapat kesilapan dan perlombongan tidak akan bermula dengan betul.

Dan sekarang anda melombong Burst!

Kesimpulannya

Mining Burst adalah mudah dan paling baik, sangat menjimatkan kerana menggunakan HDD komputer anda. Setelah anda menyediakan dan melombong, terdapat sedikit penglibatan CPU, yang bermaksud anda tidak akan melihat banyak penggunaan elektrik dari aktiviti perlombongan Burstcoin anda.

Projek ini juga merancang untuk menangani isu-isu yang berkaitan dengan skalabilitas dan anonim serta menambah ciri saluran pembayaran baru. Pasukan itu mengatakan bahawa ia akan menggabungkan sebilangan protokol dan idea yang telah dibuktikan oleh cryptocurrency lain. Senarai ini merangkumi penggunaan Lightning Networks untuk pembayaran á la Bitcoin / Litecoin, teknologi Tangle dari IOTA, ciri-ciri Anonimiti dari Monero dan Zcash.

Sesiapa yang mempunyai beberapa ruang terabyte ruang cakera keras tidak akan rugi dengan menambang BURST, dan jika ia berlepas dan kembali ke ketinggian sepanjang masa, mungkin ada banyak keuntungan yang dapat diperoleh daripada perlombongan Burstcoins yang murah.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me