Cara Melombong Digibyte (DGB): Panduan Pemula Lengkap

Digibyte (DGB) adalah blockchain yang berkembang pesat dan semakin popular yang dirancang untuk kepantasan dan keselamatan dalam membuat pembayaran yang terdesentralisasi.

Kini digunakan di lebih dari 100 negara, ia dilengkapi dengan banyak ciri canggih untuk cryptocurrency. Ini termasuk bayaran minimum dan tidak ada serta meringankan kelajuan transaksi yang cepat.

Tidak seperti cryptocurrency lain yang boleh memakan masa beberapa minit, atau bahkan berjam-jam dalam beberapa kes, anda dapat menghantar Digibytes ke alamat Digibyte lain di mana sahaja di dunia dalam beberapa saat. Dan tidak perlu mendaftar, dan tidak ada bayaran tersembunyi untuk ditandingi.

Untuk menjadikan blockchain lebih menarik, Digibyte dapat digunakan untuk mengamankan data, termasuk dokumen dan kontrak, dengan cara yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Faedah Digibyte

Kelebihan Digitbyte. Sumber: Digitbyte

Satu lagi ciri Digibyte yang hebat ialah anda masih boleh menggunakannya menggunakan GPU komputer anda, terutamanya jika anda menyertai kolam perlombongan untuk menggabungkan kekuatan perlombongan anda dengan yang dimiliki peminat Digibyte yang lain. Sebenarnya, Digibyte mengikuti jejak Monero pada awal tahun ini, dengan keras memaksa blockchain untuk tetap tahan terhadap perlombongan ASIC pada beberapa alogoritma yang dapat digunakan untuk menambang Digibyte.

Apa itu Digibyte Mining?

Mining Digibyte adalah tindakan mengamankan rangkaian, mengesahkan blok, dan membawa token Digibyte baru ke dalam edaran. Digibyte pada mulanya merupakan garpu dari blockchain Bitcoin, dan seperti Bitcoin ia menggunakan mekanisme konsensus yang dikenali sebagai Proof of Work (PoW). PoW dianggap sebagai protokol konsensus yang paling selamat untuk blockchain.

Beli Nicehash Sekarang

Minng dicapai dengan menggunakan kuasa pemprosesan komputer anda untuk menyelesaikan masalah kriptografi. Ini mengesahkan urus niaga blockchain, mengamankan rangkaian Digibyte, dan akhirnya membuat blok baru sambil memberi ganjaran kepada penambang dengan Digibytes. Selain komputer dengan GPU, anda juga memerlukan dompet Digibyte dan perisian perlombongan khusus untuk menambang Digibyte.

Pilihan Algoritma Perlombongan DGB

Digibyte agak unik di antara cryptocurrency kerana ia membolehkan anda menggunakan lima algoritma yang berasingan. Algoritma yang disokong untuk perlombongan merangkumi SHA-256, Skein, Groestl, Scrypt dan Qubit. Pilihan algoritma mana yang digunakan terutama ditentukan oleh perkakasan perlombongan yang digunakan.

Algoritma Perlombongan Digibyte

Algoritma Perlombongan untuk Digibyte

Algoritma SHA-256 dan Scrypt dikuasai oleh pelombong ASIC dan tidak sesuai untuk pelantar perlombongan rumah. Qubit menggunakan gabungan pelbagai jenis perkakasan dan terbaik untuk pengguna yang lebih maju. Dan Groestl dan Skein adalah yang terbaik untuk perlombongan GPU.

Perlombongan solo atau berkumpulan

Apabila anda memulakan perlombongan Digibyte, anda mempunyai pilihan antara perlombongan solo di rig perlombongan anda sendiri atau perlombongan gabungan di mana anda menyertai sekumpulan penambang Digibyte yang lain. Kaedah perlombongan yang dikumpulkan adalah kaedah yang paling popular.

Di kolam perlombongan sekumpulan individu bergabung dengan sumber daya mereka, atau kekuatan hash, yang membolehkan mereka mencari lebih banyak blok, dan mengumpulkan lebih banyak ganjaran perlombongan. Ganjaran kemudian dibahagi sama rata antara peserta di kolam perlombongan berdasarkan berapa banyak daya pemprosesan yang mereka tambahkan ke kolam.

Perlombongan solo dilakukan sendiri, dan kerana kesukaran perlombongan meningkat begitu banyak, ia sering disamakan dengan membeli tiket loteri kerana anda mempunyai kebarangkalian sangat rendah untuk menjadi yang pertama menyelesaikan blok tersebut. Sudah tentu anda tidak perlu berkongsi ganjaran ketika melombong secara solo, tetapi memerlukan beberapa bulan atau lebih lama untuk mencari blok.

Kolam perlombongan lebih hebat kerana anda membuat duit syiling setiap hari.

Memulakan Perlombongan Digibyte

Panduan berikut mengenai cara menambang Digibyte pada PC Windows 10 menggunakan salah satu Nvidia atau GPU AMD. Ini juga berdasarkan bergabung dengan kolam penambangan, kerana ini adalah cara terbaik untuk menghasilkan bekalan token Digibyte yang berterusan.

Algoritma Perlombongan Digibyte

Kad Nvidia dan AMD yang digunakan untuk Perlombongan DGB. Sumber: nvidia.com dan amd.com

Sebelum anda memutuskan kolam untuk menambang Digibyte dengan anda, anda pasti ingin memastikan anda memiliki dompet, kerana kolam itu akan meminta alamat dompet anda (dan anda tetap memerlukan tempat untuk menyimpan Digibyte anda). Sekiranya anda sudah mempunyai dompet Digibyte, hebat! Sekiranya tidak, anda boleh memuat turun dompet Digibyte rasmi dan pihak ketiga dari laman web rasmi Digibyte. Dan walaupun saya tidak mengesyorkannya, anda juga boleh menambang terus ke dompet pertukaran jika anda mempunyai akaun yang menyokong Digibyte.

Sekarang masanya untuk memilih kolam perlombongan Digibyte. Pilihan kumpulan anda akan ditentukan oleh algoritma mana yang akan anda gunakan. Seperti yang disebutkan di atas, pilihan terbaik untuk perlombongan GPU adalah Skein (kad Nvidia) atau Groestl (kad AMD). Berikut adalah kumpulan perlombongan DGB yang tersedia untuk setiap algoritma:

Kolam Perlombongan Groestl

Kolam Perlombongan Skein

Kolam Perlombongan Scrypt

Kolam Perlombongan SHA256

Kolam Perlombongan Qubit

Perhatikan bahawa DigiHash adalah kumpulan perlombongan pertama yang disenaraikan untuk setiap algoritma. Ini berdasarkan reka bentuk kerana DigiHash disokong oleh Yayasan Digibyte, dan sebahagian daripada ganjaran itu adalah untuk mengekalkan jaringan. Walaupun begitu, ramai orang mengelakkan penggunaan kolam kerana bayaran perlombongan 5% yang dinilai.

Juga perhatikan bahawa untuk dapat menambang di kolam tertentu, anda perlu mengoptimumkan penambang dengan Myriad-Groestl yang merupakan algoritma DGB. Ini juga merupakan kaedah yang paling menguntungkan untuk menambang Digibyte pada masa ini. Anda boleh mendapatkan pelombong yang dioptimumkan di The Blocks Factory

AMD – http://theblocksfactory.com/sgminer-5-0-1-windows-gr.zip

Nvidia – http://theblocksfactory.com/ccminer-1.2-myr-gr.zip

Kerana saya mempunyai kad Nvidia, saya akan menggunakan algoritma MiningField dengan Skein untuk sisa tutorial ini.

Buat Pekerja Pertama Anda

Perkara pertama yang jelas anda perlu lakukan ialah mendaftarkan akaun di MiningField dan kemudian log masuk. Seterusnya anda akan membuat pekerja pertama anda. Pergi ke pautan “Akaun Saya” di sebelah kiri, klik dan kemudian klik “Pekerja Saya” untuk mula membuat pekerja baru.

Membuat Pekerja Perlombongan Digibyte

Membuat Pekerja Perlombongan Digibyte

Pergi ke bahagian bawah halaman MiningField dan anda akan melihat borang yang bertajuk “Tambah Pekerja Baru”. Masukkan Nama Pekerja dan Kata Laluan Pekerja yang anda inginkan dan klik butang “Tambah Pekerja Baru”. Anda sekarang mempunyai pekerja di kolam perlombongan (anda akan melihatnya di “Konfigurasi Pekerja” di sebelah kanan) dan bersedia memuat turun dan menyiapkan perisian perlombongan.

Menambah Pekerja Digitbyte Anda

Menambah Pekerja Digitbyte Anda

Muat turun dan Konfigurasikan Perisian Perlombongan

Seterusnya anda perlu memuat turun perisian perlombongan. Sekiranya anda mempunyai kad Nvidia, sebaiknya anda gunakan CCMiner, tetapi jika anda mempunyai kad AMD maka Pelombong Claymore adalah terbaik. Anda boleh memuat turun salah satu dari GitHub. Setelah memuat turun folder zip pakej perlombongan yang sesuai, anda perlu mengekstraknya ke folder di PC anda.

Memuat turun Perisian Perlombongan (CC Miner)

Memuat turun Perisian Perlombongan (CC Miner)

Seterusnya anda perlu membuat fail konfigurasi untuk CCMiner yang memberitahu di mana kolam perlombongan dan maklumat akaun anda di sana. Fail ini akan disimpan sebagai fail .bat, tetapi anda akan membuatnya menggunakan Notepad, jadi sebenarnya tidak terlalu rumit. Teruskan dan buka Notepad. Sekarang, salin dan tampal maklumat berikut, ganti “nama pengguna” dengan nama pengguna anda, pekerja dengan nama pekerja anda dan “kata laluan anda” dengan kata laluan pekerja anda.

ccminer-x64 –algo = skein -o stratum + tcp: //eu.miningfield.com: 3398 -u username.worker -p kata laluan anda

Contoh: nama pengguna.pekerja

“Nama pengguna” adalah nama pengguna yang anda buat di Miningfield semasa anda mendaftar dan “pekerja” adalah nama pekerja yang anda buat sebelumnya dalam tutorial ini.

Seterusnya ubah URL ke mana-mana port Stratum yang tersenarai di laman MiningField.

Contoh: “url”: “stratum + tcp: //us.miningfield.com: 3397”

Akhirnya kami akan menyimpan fail .bat ke folder yang sama di mana anda mengekstrak perisian perlombongan.

Untuk membuat a. file bat, cukup buka notepad dan simpan fail di folder yang sama dengan perisian perlombongan anda dengan ekstensi .bat (ubah “save as type” dari teks ke Semua fail. Nama fail boleh jadi apa-apa, tetapi perlu disertakan lanjutan .bat). Klik “Simpan”.

Simpan fail .bat dalam direktori yang sama

Simpan fail .bat dalam direktori yang sama

Mula Melombong

Jalankan fail .bat yang anda buat yang akan memulakan aplikasi CCminer, dan jika semuanya disiapkan dengan betul, anda akan mula melihat garis yang mulai “diterima” dan berakhir “ya!”. Itu bermakna anda sedang melombong dan menerima DGB.

Perlombongan DGB di Command Line

Perlombongan DGB di Command Line

Kesimpulannya

Perlombongan Digibyte adalah cara terbaik untuk memulakan perlombongan cryptocurrency kerana ia adalah salah satu daripada beberapa syiling teratas yang masih boleh dilombong menggunakan GPU dan CPU di komputer anda sendiri. Ia juga merupakan duit syiling yang sangat baik untuk dilombong kerana aplikasi perlombongan dapat berjalan tanpa menyebabkan komputer anda menjadi perlahan. Ini bermakna anda boleh terus bekerja di program lain, yang tidak selalu berlaku semasa melombong cryptocurrency.

Jadi, sekarang anda sudah siap untuk menambang dengan GPU anda, anda mungkin juga berminat untuk mengetahui bahawa kumpulan MiningField juga akan membolehkan anda menambang dengan CPU anda. Walaupun begitu, saya belum memasukkan arahan kerana kebanyakan orang tidak menganggap perlombongan CPU Digibyte menguntungkan.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me