Kolam Perlombongan Siacoin: Tempat terbaik untuk Tambang SIA

Hari ini kita akan melihat kolam perlombongan yang tersedia untuk Siacoin (juga disebut ‘Sia’ untuk pendek).

Platform Siacoin adalah alternatif berasaskan blockchain untuk penyimpanan awan. Ia adalah penyimpanan awan terdesentralisasi yang bersaing dengan penyedia perkhidmatan tradisional Dropbox, Google, Amazon dan Microsoft.

Manfaat menggunakan Sia adalah bahawa setiap orang dapat menjadi tuan rumah atau mengakses storan yang dienkripsi, dan semua yang disimpan dan semua transaksi dapat disahkan di blockchain awam. Semua perkhidmatan di rangkaian dibayar dalam Siacoin, dan semua transaksi di ekosistem Sia dijamin melalui kontrak pemfailan dan bukti penyimpanan.

Mining Kolam atau Solo Mining Solocoin

Selalu ada orang yang ingin melakukannya sendiri dan mengambil peluang sebagai pelombong solo, tetapi jalan yang lebih baik adalah mengumpulkan Siacoin milik saya. Sebabnya adalah kesukaran untuk mencari blok yang bermaksud anda memerlukan sejumlah besar kekuatan hashing, atau banyak keberuntungan, jika anda mengharapkan untuk mencari blok sebagai pelombong solo.

Dengan perlombongan kolam anda menggabungkan sumber anda dengan sumber banyak pelombong lain. Anda mesti membahagikan ganjaran dengan yang lain apabila blok dijumpai, tetapi anda juga akan mendapat ganjaran yang lebih biasa.

Perlombongan dengan perlombongan Kolam Renang atau Solocoin

Pergi Solo atau Sertai Kolam? Imej melalui Fotolia

Penting juga untuk diperhatikan di sini bahawa tidak mungkin lagi menggunakan GPU anda untuk menambang Siacoin dengan menguntungkan. Sejak peluncuran Antminer A3 pada Januari 2018, kadar hash dan kesukaran rangkaian meningkat sehingga anda hanya perlu mempunyai rig ASIC jika anda ingin menambang Siacoin. Sekiranya anda cuba menggunakan GPU, walaupun GPU yang paling kuat, anda akan menunggu berbulan-bulan untuk menghasilkan Siacoin yang cukup untuk menarik diri dari kolam.

Oleh itu, kita akan melihat kumpulan perlombongan Siacoin dan mana yang terbaik, tetapi perlu diingat bahawa anda perlu membeli rig ASIC jika anda berminat untuk melombong Siacoin. Bitmain menjual pelantar Antminer A3 baru dengan harga hanya $ 145 (tanpa bekalan kuasa) dan anda juga dapat menggunakannya di eBay dengan harga hanya $ 70. Dan laman web Siacoin mempunyai arahan untuk menyiapkan rig A3 di sini.

Apa yang Perlu Dicari di Kolam Perlombongan Siacoin

Sekiranya anda pernah membaca mana-mana artikel kami sebelumnya mengenai kolam perlombongan, anda tahu bahawa ciri yang perlu dicari di kolam perlombongan sangat serupa dengan duit syiling hingga duit syiling. Oleh itu, saya akan memberikan versi yang dipendekkan, tetapi jika anda memerlukan lebih banyak perincian mengenai ciri apa yang perlu dicari di kolam perlombongan, anda boleh melihat bahagian kolam perlombongan Bitcoin Gold untuk penerangan yang lebih terperinci mengenai setiap ciri.

Beli Nicehash SIA

Yuran: Bayaran purata biasanya 1%, tetapi jika anda dapat mencari kumpulan dengan yuran yang lebih rendah, anda akan meningkatkan keuntungan anda sendiri.

Lokasi Pelayan: Kolam yang anda pilih semestinya mempunyai pelayan di wilayah anda di dunia. Sekiranya anda berada di Amerika Utara, cari pelayan Amerika Utara. Perkara yang sama berlaku bagi mereka yang berada di Eropah atau Asia. Pada dasarnya, semakin dekat pelayan, semakin banyak kekuatan dan keuntungan yang akan anda lihat.

Boleh dipercayai: Lakukan beberapa kajian mengenai kumpulan tersebut untuk melihat apakah orang lain mendapati mereka boleh dipercayai dan boleh dipercayai ketika melakukan pembayaran.

Skim Pembayaran: Terdapat pelbagai skema pembayaran, dengan beberapa yang lebih ditujukan untuk keberuntungan, dan yang lain berdasarkan kepada pembahagian hadiah. Yang anda pilih adalah pilihan peribadi kerana dalam jangka masa panjang semuanya tidak dapat dilaksanakan.

Waktu Kolam Renang: 100% terbaik. Sekiranya pelayan kolam tidak habis, anda tidak akan membuat perlombongan.

Bayaran Minimum: Biasanya ini cukup rendah untuk memastikan anda dibayar cukup kerap, tetapi periksa minimum untuk memastikan anda tidak akan menunggu sebulan atau lebih lama untuk mendapat bayaran.

Kuasa Hash Kolam: Walaupun anda mungkin tergoda untuk memilih kumpulan dengan kekuatan hash paling banyak, anda harus benar-benar berusaha memilih kumpulan dengan kekuatan hash yang lebih kecil untuk membantu mempromosikan desentralisasi. Dalam kes Siacoin, F2Pool dan Siamining.com menguasai hampir 80% kuasa hash rangkaian pada akhir September 2018. Kedua-dua ini harus dielakkan jika anda ingin membantu desentralisasi dan keselamatan rangkaian.

Kolam Perlombongan Sia

Perlombongan Siacoin menjadi agak terpusat pada bulan September 2018, tetapi anda boleh membantu dengan melombong dengan kolam yang mempunyai jumlah hash yang lebih kecil. Berikut adalah kolam perlombongan teratas yang boleh anda gunakan untuk melombong Siacoin:

Luxor

Sekiranya anda mahukan kolam perlombongan yang sederhana dan pantas Luxor mungkin sesuai. Lebih baik daripada fakta bahawa ia gemuk, boleh dipercayai dan dipercayai ialah pasukan di belakang Luxor berjanji menderma 10% daripada keuntungan mereka kepada masyarakat Sia. Gerakan ini dibuat untuk membantu masyarakat menjadi lebih berjaya. Ini bermakna bukan sahaja anda akan memperoleh penghasilan, tetapi anda juga akan memberi kembali kepada komuniti Sia.

Kolam Perlombongan Luxor Tech Siacoin

Statistik kolam perlombongan Luxor Tech Siacoin

Anda boleh memeriksa janji sumbangan 10% dengan melihat penjelajah blockchain Sia. Luxor mengirimkan 10% ke alamat penyimpanan sejuk Nebulous Labs, yang merupakan syarikat yang menggunakan semua pemaju utama untuk Siacoin.

Salah satu kelemahan untuk menggunakan Luxor adalah sebilangan kecil pelombong. Saat ini kolam hanya memiliki 1% dari jumlah kekuatan hash. Mereka telah mengimbangi ini dengan menggunakan skim pembayaran PPS, dan anda harus ingat bahawa anda juga menyokong Siacoin dan desentralisasi dengan menggunakan Luxor.

Siamining.com

Siamining.com sejauh ini merupakan kolam perlombongan Siacoin yang paling popular, menguasai 55.5% kuasa hash pada rangkaian. Ini sebenarnya adalah perkara buruk kerana mempromosikan blockchain terpusat. Sekiranya anda dapat mengelakkan penggunaan Siamining.com, ia akan sangat baik untuk rangkaian.

Statistik kolam perlombongan Siacoin.com

Statistik kolam perlombongan Siamining.com

Sekiranya anda harus mengikuti massa maka anda boleh membayar 3% yuran PPS di Siamining.com, tetapi anda juga dapat mengharapkan hasil yang optimum dari kumpulan perlombongan yang dioptimumkan ASIC mereka. Siamining.com adalah kolam perlombongan pertama untuk Siacoin, dan anda boleh melombong tanpa nama dengan alamat dompet.

Kolam perlombongan boleh dipercayai dan boleh dipercayai, dan anda tidak akan mendapat bayaran tersembunyi. Tambahan, pembayaran minimum adalah 500 SC, dengan pembayaran dilakukan setiap hari.

Nanopool

Nanopool juga merupakan pilihan popular untuk melombong Siacoin, dengan lebih daripada 1,000 pelombong aktif. Walaupun begitu, ia mengawal kurang dari 1% daripada jumlah kuasa hash, yang sebenarnya menjadikannya pilihan yang lebih baik lagi jika anda baru memulakan perlombongan kerana memilih Nanopool akan menyebarkan kuasa hash dan membantu mengamankan dan mendesentralisasi rangkaian dengan lebih banyak.

Statistik Kolam Perlombongan Nanopool Siacoin

Statistik Kolam Perlombongan Nanopool Siacoin

Bayaran di Nanopool adalah 2% dengan skim pembayaran PPLNS. Mereka membayar beberapa kali sehari dengan jumlah pembayaran minimum 1,000 SC. Mereka juga membenarkan perlombongan tanpa nama, dan tidak perlu membuat akaun di Nanopool untuk menambang Siacoin.

F2Pool

F2Pool adalah salah satu kolam perlombongan bersepadu terbesar di dunia, dan juga kolam perlombongan Siacoin kedua terbesar, mengendalikan kira-kira 30% kuasa pencucian. Itu sahaja menjadikannya pilihan yang buruk sebagai kolam kerana menggunakan F2Pool hanya akan meningkatkan pemusatan dan menurunkan keselamatan rangkaian.

F2Pool Siacoin Pool Hashrate and Ports

F2Pool Siacoin Pool Hashrate and Ports

Ia juga tidak bagus jika anda mahu tetap tidak dikenali kerana anda perlu mendaftarkan akaun untuk membuat akaun dengan F2Pool.

Secara positifnya, pembayaran minimum di F2Pool hanyalah 100 SC dan mereka membayar sekali sehari. Walaupun begitu, ini bukan kolam yang disyorkan untuk melombong Siacoin, malah pasukan Siacoin sendiri meminta anda untuk tidak menambang dengan F2pool untuk membantu rangkaian.

Antpool

Antpool adalah salah satu kolam perlombongan Siacoin yang lebih besar, tetapi tidak terlalu besar kerana ia mengawal kira-kira 5% kuasa hash rangkaian. Itu sebenarnya agak mengejutkan kerana Antpool dimiliki oleh Bitmain, syarikat yang menjadikan rig Antminer A3 ASIC yang digunakan untuk melombong Siacoin.

Statistik Hashrate dan Statistik Antpool Siacoin

Statistik Hashrate dan Statistik Antpool Siacoin

Sebagai salah satu kolam terbesar Antpool mempunyai kebolehpercayaan yang kukuh, dan dianggap boleh dipercayai di kalangan komuniti perlombongan cryptocurrency.

Malangnya anda perlu mendaftarkan akaun di Antpool, jadi tidak mahu disebutkan namanya di luar jendela. Satu kelebihannya ialah mereka kadang-kadang menjalankan promosi di mana mereka mengetepikan yuran. Yang terakhir berakhir pada 18 September 2018. Pada masa ini bayaran untuk perlombongan Siacoin adalah 2% dan pembayaran dilakukan setiap hari dengan minimum 100 SC.

Kesimpulannya

Malang sekali anda tidak dapat menambang Siacoin dengan GPU dengan lebih lama lagi. Sekiranya anda mempunyai elektrik yang berpatutan dan kaedah untuk menjalankan rig ASIC, maka Antminer A3 dapat digunakan untuk menambang Siacoin.

Desentralisasi tentunya menjadi masalah dengan duit syiling ini, kerana satu kumpulan saat ini mengendalikan sekitar 55% daya hash rangkaian. Mengelakkan kolam itu, atau kolam yang mempunyai lebih daripada 25% kekuatan hash rangkaian adalah idea yang baik.

Sekiranya anda benar-benar ingin menyokong para pemikir Sia, kolam perlombongan Luxor menyumbang sebahagian keuntungan mereka kepada komuniti Sia.

Saya juga harus perhatikan di sini bahawa mungkin untuk menggali Ethereum dan Siacoin di lombong perlombongan yang menyokong kedua-dua cryptocurrency. Selain itu, anda akan melakukan dual mining dengan GPU anda, yang tidak akan menguntungkan.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me