Mencari Kolam Decred Terbaik: Panduan Pemula Lengkap

Decred (DCR) adalah salah satu duit syiling tertumpu pada privasi pertama, dan dikeluarkan pada bulan Februari 2016. Sejak itu kami telah melihat banyak perubahan dalam cryptocurrency dan perlombongan dan perdagangan syiling dan token. Kembali pada tahun 2016 Decred bernilai hanya $ 1, tetapi pada bulan Julai 2018 ia hampir $ 65 setelah hampir mencapai $ 120 pada bulan Mei 2018.

Decred merosot dengan pasaran yang lebih luas dari Januari hingga April 2018, tetapi pulih jauh lebih cepat dan kuat daripada hampir semua duit syiling yang lain. Sejak itu ia menarik sedikit dari tahap tinggi, tetapi jelas ada selera untuk duit syiling ini di kalangan pelabur dan peniaga.

Beli DCR Nicehash

Ini juga telah menarik minat para pelombong yang berminat dengan potensi keuntungan dari perlombongan Decred. Sebilangan besar dari mereka menggunakan GPU dan kolam penambangan untuk perlombongan Decred, tetapi sejak lima bulan terakhir daya tarikan perlombongan Decred telah menurun secara mendadak untuk satu sebab – ASIC.

Menggunakan ASIC untuk Mine Decred

Kembali pada bulan Januari Obelisk mengumumkan bahawa mereka telah membuat penambang ASIC Decred. Disebut DCR1, ia memiliki kecepatan hash 1200 GH / saat dan hanya memerlukan 500 watt untuk penggunaan tenaga. Pengilang lain mengikuti dengan pelombong ASIC Decred mereka sendiri.

Lembah Crypto Switzerland

Penambang ASIC DragonMint. Sumber crypto-miningblog.com

Seperti yang anda jangkakan, ini akan meningkatkan kesukaran perlombongan. Sebenarnya, sejak awal Mei kesukaran perlombongan meningkat dari 273,629,001 kepada 3,975,462,300. Seperti yang anda duga sekarang, perlombongan GPU untuk Decred sudah hampir mati, dan mungkin sudah mati.

Sudah tentu masih ada kolam penambangan di luar sana untuk Decred, dan jika anda menggunakan pelombong Claymore, anda juga boleh menggunakan dua tambang Decred dengan Ethereum. Tetapi oleh banyak laporan dalam talian, tidak semestinya menggandakan periuk api lagi, berkat peningkatan kesukaran perlombongan yang besar disebabkan oleh pengenalan ASIC.

Pertimbangan Kolam Perlombongan

Sekiranya anda akan bergabung dengan kolam penambangan untuk Decred, ada beberapa perkara asas yang harus anda perhatikan ketika membandingkan kolam tersebut. Sebahagian besarnya tidak ada banyak perbezaan dalam kolam perlombongan, tetapi ada beberapa faktor yang akan membezakan satu kolam dari yang lain.

  1. Bayaran kolam. Sudah tentu semakin rendah yuran, semakin banyak duit syiling masuk ke dompet anda, jadi yuran yang lebih rendah selalu lebih baik. Secara amnya, yuran akan menjadi 1% di kebanyakan kolam perlombongan, tetapi kadang-kadang anda masih menemui kolam dengan bayaran perlombongan 0%.
  2. Lokasi geografi. Anda memerlukan kolam perlombongan yang berada di kawasan geografi yang sama dengan anda untuk membuat perlombongan anda berfungsi dengan berkesan. Oleh itu, jika anda berada di A.S. anda mahu memilih kumpulan perlombongan dengan pelayan di A.S. Perkara yang sama berlaku di Eropah, Asia, Australia atau di mana sahaja di dunia anda berada. Pada dasarnya, semakin dekat pelayan ke lokasi anda, semakin baik.
  3. Dipercayai – Sebilangan besar kolam penambangan telah beroperasi cukup lama untuk mempunyai sejarah, dan pengguna tahu bahawa pemilik kolam itu boleh dipercayai. Mereka yang biasanya tidak ditutup dengan cepat ketika penyebaran berita. Pastikan anda membuat kajian mengenai kolam perlombongan untuk memastikan tidak ada pertanyaan mengenai kebolehpercayaannya.
  4. Kaedah pembayaran. Terdapat beberapa skema pembayaran yang digunakan oleh kumpulan perlombongan, dengan yang paling biasa pada masa ini adalah Saham Bayar Per Terakhir (PPLNS). Luangkan sedikit masa untuk mengetahui skema pembayaran yang berbeza dan pastikan anda selesa dengan skema yang digunakan oleh kolam penambangan pilihan anda.

Kolam Perlombongan Decred Terbaik

Sekiranya anda ingin terus maju dan mencuba kolam perlombongan Decred, empat di bawah ini adalah pilihan yang baik untuk bermula dengan:

Suprnova – Salah satu kolam perlombongan Decred terbesar dan paling popular, Suprnova mempunyai kumpulan hampir 4 lusin syiling dan pelayan yang berlainan yang terdapat di seluruh dunia. Ia menggunakan skim pembayaran Proportional (Prop) dan mempunyai 0% yuran.

Duit syiling – Coinmine adalah pilihan lain yang popular, terutamanya untuk pelombong yang berkaitan dengan privasi kerana Coinmine membenarkan perlombongan tanpa nama. Ia mempunyai pembayaran minimum 0.1 DCR, yang cukup rendah, dan menggunakan skema pembayaran PPLNS. Ia juga mempunyai 0% yuran dan pelayan di lokasi utama di seluruh dunia.

Decredpool – Decredpool adalah kolam perlombongan yang lebih kecil, tetapi masih merupakan pilihan yang baik. Dengan bayaran 0% dan pembayaran Berkadaran, ia hampir sama dengan Suprnova.

Perlombongan Luxor – Luxor Mining baru-baru ini melancarkan kolam Decred mereka yang menawarkan skema PPS 1%. Mereka kini mempunyai empat pelayan yang anda sambungkan dengan dua di AS, satu di Eropah dan satu di Asia.

Cara Lain untuk Mengkritik Tambang

Decred sedikit berbeza dengan cryptocurrency lain kerana ia menggunakan algoritma Proof of Work / Proof of Stake hibrid.

Oleh kerana kesukaran mencari blok dalam sistem perlombongan Proof of Work meningkat, lebih banyak orang telah mencari jalan ke kolam perlombongan Decred Proof of Stake (Stake Pools) untuk menjana keuntungan dari pelaburan mereka di Decred.

Diakui Stakey

Gambaran keseluruhan Sistem PoS Decred dengan “Stakey”. Sumber: Sedang

Terdapat sebilangan besar kumpulan ini, dan satu-satunya metrik sebenar untuk menilai kumpulan mana yang akan disertai adalah seberapa besar kolam itu (kolam yang lebih kecil lebih disukai untuk desentralisasi, tetapi kumpulan yang lebih besar mempunyai undi yang kurang), dan bayaran yang dikenakan oleh kepentingan kolam.

Anda mempunyai banyak kumpulan saham yang boleh dipilih dan anda dapat melihat senarai lengkapnya di sini di laman web Decred.

Mengapa Pilih Kolam Stake

Kumpulan kepentingan digunakan untuk menyerahkan hak suara anda kepada pihak ketiga (kumpulan). Kolam tidak dapat mencuri dana anda.

Berpartisipasi dalam kumpulan kepentingan sangat sesuai untuk orang yang ingin mengambil bahagian dalam bukti pengundian kepentingan Decred tetapi tidak dapat disebabkan oleh:

  • Tidak mahu menyimpan dompet yang tidak terkunci
  • Kekurangan sambungan Internet yang boleh dipercayai / kependaman rendah

Untuk berpartisipasi dalam pengundian Proof of Stake dan kumpulan saham, anda memerlukan dompet yang menyokong pengundian kumpulan saham, dan DCR yang cukup untuk membeli tiket untuk mengundi.

Terdapat dua dompet yang menyokong pengundian kumpulan saham:

  • Decrediton – Dompet GUI untuk Windows / macOS / Linux. The Tab Tiket Pembelian digunakan untuk membeli tiket.
  • dcrwallet – Dompet CLI untuk Windows / macOS / Linux. The Membeli Tiket dengan dcrwallet panduan menerangkan cara membeli tiket melalui baris perintah.

Pada akhir bulan Julai 2018, purata DCR yang diperlukan untuk membeli tiket berada di atas 93. Pada harga semasa yang hampir $ 7,000, yang harus diingat oleh mereka yang mempertimbangkan untuk menggunakan pengundian Proof of Stake dan kumpulan kepentingan.

Kolam Stake mana yang hendak dipilih

Terdapat perbezaan yang sangat sedikit dalam kumpulan kepentingan selain daripada peratusan undian rangkaian yang dikendalikan, peratusan undi yang tidak dijawab, dan yuran yang dikenakan oleh kumpulan kepentingan.

Dua terbesar adalah Stakeminer, yang mempunyai lebih daripada 17% suara rangkaian, dan Stakepool, yang mempunyai lebih daripada 7% undi rangkaian. Tidak digalakkan untuk bergabung dengan kumpulan dengan lebih daripada 5% suara rangkaian untuk menyokong peningkatan desentralisasi. Yang pertama mengenakan yuran 1% dan yang kedua mengenakan yuran 2%.

Statistik Stakeminer yang ditafsirkan

Statistik StakeMiner yang Dihuraikan. Sumber: Stakeminer.com

Beberapa alternatif yang lebih kecil yang sama baiknya, atau lebih baik daripada kumpulan saham Decred terbesar adalah:

Ubiqsmart – Kolam saham ini bersaiz sederhana, dengan lebih dari 400 pengguna, dan memiliki biaya 0,95% rendah. Tahap undi yang terlewat agak lebih buruk daripada di Stakepool, tetapi serupa dengan Stakeminer.

UltraPool – Alternatif berpusat di Eropah dengan bayaran 1%, kadar undi ketinggalan rendah 0,08% dan lebih daripada 500 pengguna.

Stakeynet – Ini adalah Stake Pool yang cukup baru dengan lebih dari 200 pengguna, telah beroperasi selama enam bulan. Ia mempunyai bayaran 1% dan kadar undi ketinggalan 0.05% yang sangat rendah.

Kesimpulannya

Seperti banyak syiling lain, perlombongan ASIC telah merosakkan perlombongan GPU untuk Decred. Syukurlah, masih mungkin menggunakan perlombongan Proof of Stake dalam duit syiling ini untuk mendapat keuntungan dari pegangan DCR semasa.

Saya tidak akan menyarankan anda membeli DCR hanya untuk Proof of Stake mining kerana ini adalah pelaburan yang cukup, tetapi jika anda sudah mempunyai cryptocurrency yang diperlukan dan ingin mengumpulkan Decred tanpa membelinya secara langsung, Decred Stake Pools mungkin yang terbaik pilihan.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me