Dompet DASH Terbaik – Tempat Simpan Crypto Anda dengan Selamat

DASH adalah salah satu altcoin pertama, dan ia tetap menjadi salah satu pilihan pembayaran yang paling popular di awal era blockchain baru.

Sebahagian daya tarikan bagi pengguna DASH adalah kegunaan DASH sebagai sistem pembayaran peer-to-peer. Bitcoin mungkin merupakan sistem pembayaran P2P yang asli, tetapi DASH benar-benar bertambah baik pada ciri blockchain.

Salah satu peningkatan kukuh yang datang dari DASH adalah konsep masternode. Pada dasarnya, masternode membolehkan token dikunci sebelum disahkan, yang memungkinkan untuk melakukan transaksi yang lebih pantas, dan juga mengelakkan masalah berbelanja dua kali. Masternodes di DASH juga memperkenalkan pemerintahan terdesentralisasi, pemindahan dana tanpa nama melalui PrivateSend dan pemindahan hampir seketika melalui InstantSend.

Sokongan untuk ciri-ciri ini adalah pertimbangan penting ketika memilih dompet DASH, dan artikel saya yang selebihnya akan dikhaskan untuk memeriksa ciri, kekuatan dan kelemahan pelbagai dompet DASH.

Apa yang Perlu Diketahui dalam Dash Wallet

Walaupun anda tidak semestinya memerlukan semua ciri ini, ini adalah ciri terbaik untuk dicari dalam dompet DASH:

 • Sokongan DASH. Sudah tentu pertimbangan utama adalah bahawa dompet yang anda pilih mempunyai sokongan untuk DASH. Nasib baik ada sebilangan besar yang menawarkan sokongan DASH.
 • Sokongan untuk Ciri DASH. Ciri DASH InstantSend dan PrivateSend sangat hebat, tetapi jika anda ingin memanfaatkannya, anda harus memastikan dompet yang anda pilih mempunyai sokongan untuknya, kerana tidak semua dompet DASH menyokong InstantSend dan PrivateSend.
 • Antara Muka Pengguna Yang Baik. Ini berlaku untuk mana-mana dompet cryptocurrency yang anda gunakan. Teknologinya mungkin rumit, tetapi tidak ada alasan dompet anda tidak lurus dan mudah digunakan.
 • Ciri-ciri keselamatan. Saya pernah mengatakannya sebelumnya, tetapi selalu berulang – keselamatan adalah keutamaan dalam apa sahaja yang berkaitan dengan cryptocurrency. Semasa memilih dompet DASH, cari pengesahan 2 faktor, ciri PIN selamat, dan tentu saja kemampuan untuk mengawal kunci peribadi anda.
 • Pilihan Sandaran dan Pulihkan. Ini adalah ciri yang anda harap tidak akan anda perlukan, tetapi adakah anda sanggup mempertaruhkan pegangan DASH anda jika anda tidak dapat membuat sandaran dan memulihkan dompet anda?
 • Pembangunan yang sedang berlangsung. Perkembangan yang sedang berjalan sering diabaikan, tetapi jika anda mahukan dompet yang terus bertambah baik dan menawarkan ciri baru, anda perlu memilihnya dengan pasukan pembangunan yang aktif, dan lebih disukai yang juga mendengarkan komuniti pengguna.
 • Sokongan pengguna. Ini adalah salah satu bidang yang kurang dalam banyak perniagaan cryptocurrency. Pastikan dompet yang anda pilih mempunyai pasukan sokongan yang dapat membantu sekiranya anda mengalami masalah dompet. Baca di forum internet dan tinjau laman web untuk mengetahui sama ada pasukan sokongan dompet itu benar-benar bermanfaat.

Sekarang mari kita terus melihat dompet.

Dompet Perkakasan DASH

Terdapat beberapa dompet perkakasan di luar sana, tetapi yang paling popular adalah Ledger Nano S dan Trezor. Kedua-duanya menyokong penyimpanan DASH, jadi mari kita mulakan dengan pilihan paling selamat ini.

Lejar Nano S

Sebagai salah satu dompet perkakasan yang paling popular, anda pasti yakin bahawa Ledger Nano S adalah pilihan yang tepat. Mari kita lihat adakah itu benar.

Dengan keselamatan, dompet perkakasan Ledger membolehkan anda menyimpan DASH anda dalam persekitaran terpencil, dengan kunci peribadi dikunci oleh kod PIN. Terdapat sokongan untuk pengesahan 2 faktor dan sebarang transaksi memerlukan pengesahan manual menggunakan kombinasi butang pada peranti Ledger dan skrin OLED peranti.

Dompet Leher Nano DASH

Dompet Lejar Nano S. Sumber Gambar: Ledger.com

Sekiranya anda mempunyai duit syiling selain DASH, anda pasti gembira mengetahui bahawa Ledger menyokong semua cryptocurrency utama dan juga pilihan altcoin yang bagus. Ia juga mempunyai sandaran dan pemulihan, yang akan membantu anda menjaga ketenangan jiwa. Dan lebih banyak ciri dan syiling ditambahkan sepanjang masa oleh pasukan pembangunan yang aktif.

Kelemahan terbesar adalah kosnya, yang kini $ 99.99 (Ogos 2018). Tidak ada sokongan untuk peranti mudah alih, jadi ini bukan kaedah penyimpanan yang mudah. Akhirnya, tidak ada sokongan untuk ciri PrivateSend dan InstantSend, walaupun ini dirancang untuk masa depan.

TREZOR

Trezor adalah dompet perkakasan cryptocurrency pertama, dan ia tetap menjadi pilihan ramai. Ini adalah kecil dan selamat, memberikan anda perlindungan PIN, pengesahan transaksi manual, pengesahan 2 faktor, dan kriptografi lanjutan.

Dash Dompet Perkakasan Trezor

Pilihan Dompet Perkakasan Trezor. Sumber Imej: Trezor.io

Seperti saingannya Ledger Nano S, Trezor bukan sahaja menyokong DASH, tetapi juga semua cryptocurrency utama lain dan pelbagai altcoin. Seperti Nano S, terdapat sekumpulan pemaju aktif yang terus melakukan peningkatan pada Trezor.

Tidak ada sokongan untuk ciri PrivateSend dan InstantSend, tetapi sokongan dirancang untuk masa depan.

Trezor bermula dari € 89 + VAT, sehingga mungkin tidak menggalakkan sebilangan pengguna.

Dompet DASH Desktop

Dompet desktop tidak begitu selamat seperti dompet perkakasan, tetapi cenderung lebih selamat daripada dompet mudah alih. Berikut adalah beberapa alternatif yang baik untuk dompet desktop DASH.

Teras Dash

Ini adalah dompet DASH rasmi, dan dengan itu telah dirancang khusus untuk menyimpan, mengirim dan menerima DASH. Ia mempunyai sokongan untuk kedua-dua ciri PrivateSend dan InstantSend.

Dash Core Dompet

Dompet Desktop Teras Dash. Sumber Imej: Dash.org

The Dompet Core Dash memberi anda kawalan kunci peribadi anda dan mudah untuk disiapkan dan digunakan. Terdapat juga aplikasi iOS yang menghubungkan terus ke rangkaian DASH dan menggunakan Shapeshift untuk membolehkan pembayaran Bitcoin menggunakan DASH.

Belum ada sokongan Android, dan kerana ini adalah pelanggan penuh, penyimpanan dan pemprosesan agak berat.

Keluaran

Dompet Keluaran adalah pilihan yang popular sejak diperkenalkan pada bulan Julai 2016. Ini kerana antara muka pengguna yang mudah digunakan dan cantik, serta jumlah koin yang dapat disimpan.

Dash Keluaran Keluaran

Dompet Keluaran untuk DASH. Sumber Imej: Exodus.io

Saya suka Keluaran sehingga saya menggunakannya sendiri. Ini menyediakan enkripsi untuk kunci peribadi dan data transaksi, dan keduanya disimpan di peranti anda. Terdapat juga sistem sandaran dan pemulihan satu klik yang berguna.

Exodus telah menggunakan Shapeshift, yang memungkinkan pertukaran kripto yang cepat. Terdapat versi untuk Windows, Mac dan Linux dan ada juga pasukan sokongan 24/7 yang sangat baik.

Sudah tentu ia tidak selamat seperti dompet perkakasan, dan beberapa pengguna mengadu kekurangan pengesahan 2 faktor, tetapi tetap menjadi pilihan dompet yang kukuh.

Jaxx

The Dompet Jaxx telah wujud selama kira-kira 4 tahun, dan dibina untuk memberikan pengalaman pengguna yang sederhana. Anda akan menemui versi desktop untuk Windows, Mac dan Linux, serta versi mudah alih untuk Android dan iOS dan versi web sebagai pelanjutan penyemak imbas Chrome. Kerana direka untuk pemula, antara muka sangat intuitif dan mudah digunakan.

UI Dompet Desktop Jaxx

UI Dompet Desktop Jaxx. Sumber Gambar: 99 Bitcoin

Jaxx menyimpan kunci peribadi anda pada peranti anda sendiri, tetapi belum ada sokongan untuk pengesahan 2 faktor. Dompet ini serasi dengan puluhan cryptocurrency dan Shapeshift dengan mudah dibina untuk pertukaran token yang mudah.

Dompet Atom

Atomic Wallet adalah dompet pelbagai mata wang yang menyokong DASH. Pada masa ini ia mempunyai sokongan untuk lebih dari 300 cryptocurrency. Ia juga menyokong penukaran DASH anda seketika menjadi cryptocurrency lain menggunakan Changelly atau Shapeshift. Ini dapat menjimatkan yuran transaksi pertukaran terpusat.

Dash Atom Atom

Antara muka pengguna Atomic Wallet pada Mac dan Mobile

Antara muka pengguna bersih, intuitif dan mesra pengguna. Ia kini tersedia di Windows, Mac, dan Linux. Mereka merancang pelepasan dompet mudah alih mereka pada bulan Oktober 2018. Tidak seperti dompet lain dalam senarai ini, Atomic juga telah menyokong sokongan pelanggan langsung.

Dengan dompet Atomic DASH, pengguna sentiasa mengawal kunci mereka. Ini bermaksud bahawa ia adalah alternatif yang lebih selamat daripada dompet berasaskan web dalam talian. Terdapat juga banyak fungsi dengan dompet termasuk kemungkinan untuk menambah token ERC20 dengan cepat dan mudah.

Dompet DASH Mudah Alih

Dompet mudah alih memberikan sesuatu yang selamat, tetapi merupakan kaedah paling mudah untuk menyimpan wang anda. Oleh kerana DASH dimaksudkan untuk digunakan sebagai kaedah pembayaran yang memiliki dompet mudah alih untuk menyimpan sekurang-kurangnya sejumlah kecil koin dalam perjalanan adalah pintar.

Coinomi

Coinomi adalah dompet mudah alih yang kuat yang dapat menyimpan DASH dan lebih dari 100 cryptocurrency lain, termasuk semua duit syiling utama.

Aplikasi Mudah Alih Coinomi DASH

Aplikasi Mudah Alih Coinomi di iStore. Sumber Gambar: iTunes

Ia direka untuk semudah mungkin, dan antara muka yang sempurna walaupun untuk pemula. Dan terdapat Shapeshift yang terpasang, menjadikan penukaran cepat dan mudah.

Kunci peribadi anda selalu ada di peranti anda, tetapi hanya sekuat peranti itu sendiri. Malangnya untuk pengguna iOS pada masa ini hanya terdapat versi Android Coinomi.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai dompet dalam tinjauan Coinomi mendalam kami.

Dash Dash

The Dompet DASH adalah aplikasi Android sumber terbuka yang dibuat khusus untuk menyimpan, mengirim, dan menerima DASH. Mudah digunakan dan mudah dan kerana ia direka khas untuk DASH, ia menyokong InstantSend.

Kedai Play Dompet Core DASH

Dompet Core DASH di Play Store. Sumber Gambar: Kedai mainan

Menggunakan dompet semudah memuat turun dan memasang aplikasi kerana tidak diperlukan pendaftaran. Dan semasa anda berada di luar talian, anda bahkan boleh menghantar pembayaran melalui Bluetooth.

Kelemahan terbesar adalah kekurangan versi iOS dan kurangnya sokongan untuk sebarang duit syiling selain DASH.

Dompet Web DASH

Sekiranya anda mahukan pilihan berasaskan web yang mudah maka anda boleh mempertimbangkan MyDashWallet.

Ini adalah projek menarik yang diilhamkan oleh MyEtherWallet. MyDashWallet menjadikannya mudah untuk menyambung ke blockchain DASH.

Walaupun ini adalah dompet web, itu bukan dompet dalam talian kerana anda sentiasa mengawal kunci peribadi anda, kunci tersebut tidak pernah dihantar ke pelayan MyDashWallet.

Ia juga serasi dengan dompet perkakasan Ledger dan Trezor dan menyokong kedua-dua ciri InstantSend dan PrivateSend dari DASH.

Kelemahannya adalah bahawa ia hanya serasi dengan DASH dan mungkin terlalu rumit untuk pemula.

Alternatif Penyimpanan Lain

Sekiranya anda tidak mahu membelanjakan wang untuk dompet perkakasan, tetapi masih mahu keselamatan sebanyak mungkin, dompet kertas DASH mungkin jawapannya. DASH menyediakan a Penjana Dompet Kertas yang boleh anda gunakan untuk memindahkan DASH dengan cepat ke lokasi yang selamat di persekitaran penyimpanan sejuk.

Anda juga boleh menyimpan DASH di dompet pertukaran, tetapi itu tidak digalakkan melainkan anda merancang untuk menggunakan duit syiling untuk berdagang. Jika tidak, dompet pertukaran boleh menjadi pilihan paling tidak selamat kerana pertukaran akan menyimpan kunci peribadi anda, dan pertukaran sering menjadi sasaran penggodam.

Kesimpulannya

Kerana DASH telah lama wujud, dan merupakan cryptocurrency yang sangat popular, terdapat banyak dompet untuk dipilih – lebih daripada yang saya bincangkan di sini. Anda boleh pergi sekaman mungkin dengan dompet perkakasan, atau menggunakan dompet mudah alih untuk kemudahan perbelanjaan. Terdapat juga dompet desktop dan dompet berasaskan web. Dan tentu saja selalu ada dompet kertas berteknologi rendah, yang memberikan perlindungan yang serupa dengan dompet perkakasan, tetapi tanpa kos.

Demi keselamatan, pastikan anda menyimpan kunci peribadi anda tidak kira apa jenis dompet yang anda pilih. Satu penipuan yang biasa dilakukan ialah dompet menyimpan kunci peribadi anda dalam talian, yang memberi pemaju akses penuh ke dompet dan duit syiling anda.

Semua dompet yang saya bincangkan di sini disenaraikan di laman web rasmi DASH dan disokong oleh DASH. Saya rasa selamat mengatakan dompet ini adalah pilihan yang baik untuk menyimpan DASH anda.

Tempat Terbaik untuk Membeli DASH:

 • Binance
 • Kraken
 • Bittrex
 • HitBTC
 • Huobi

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me