Dompet Lumens Stellar Terbaik: Tempat Simpan XLM Anda dengan Selamat

Anda mungkin pernah mendengar tentang Stellar Lumens kerana ia adalah salah satu cryptocurrency dan rangkaian yang paling popular.

Platform Stellar adalah rangkaian pembayaran terdesentralisasi yang dirancang untuk menghubungkan bank, orang, dan sistem pembayaran. Matlamat utamanya adalah untuk mewujudkan rangkaian kewangan global yang membolehkan pembayaran cepat, boleh dipercayai dan murah ke mana sahaja di dunia.

Mata wang asli di Rangkaian bintang adalah Lumen (XLM), dan pada akhir Julai 2018 ia adalah cryptocurrency keenam terbesar dengan permodalan pasaran.

Dengan penggunaan dan populariti Lumens yang meluas, anda mungkin mempertimbangkan untuk membeli sendiri, tetapi pertama-tama anda memerlukan dompet untuk menyimpan Lumens tersebut. Jadi, inilah panduan untuk lima Stellar XLM Wallets yang paling popular.

Apa yang perlu dicari dalam Stellar XLM Wallet

Semasa mencari dompet untuk menyimpan Lume anda, ingat perkara berikut:

 • Baki minimum diperlukan: Setiap dompet Stellar mesti menyimpan minimum 1 XLM. Dengan mempertimbangkan 1 XLM = $ 0.32 ini terlalu membebankan, dan lebih baik daripada minimum 20 XLM sebelumnya yang diperlukan sebelum Januari 2018.
 • Ciri-ciri keselamatan: Dengan sebarang keselamatan cryptocurrency adalah keutamaan. Anda tidak akan meninggalkan wang tunai dalam dompet fizikal yang dapat diakses oleh pencuri, jadi mengapa anda melakukannya dengan dompet cryptocurrency anda. Sentiasa mencari jalan penyelesaian yang paling selamat. Beberapa ciri yang ingin anda pertimbangkan adalah penyulitan yang disempurnakan, pengesahan 2 faktor, PIN selamat dan kata laluan.
 • Kunci peribadi: Dompet yang anda pilih harus memberi anda kawalan penuh terhadap kunci peribadi.
 • Sandarkan dan pulihkan: Ciri sandaran dan pemulihan yang mudah adalah sesuatu yang mungkin tidak anda anggap penting – sehingga anda tidak dapat mengakses dompet anda. Saya menganggap ini adalah bahagian keselamatan. Cari dompet dengan sandaran dan pemulihan yang mudah. Ini adalah polisi insurans anda sekiranya ada yang salah.
 • Pasukan pembangunan: Adakah dompet mempunyai pasukan pengembangan yang kuat yang secara konsisten mengemas kini dan memperbaiki dompet, atau dibiarkan tidak dibungkus selama berbulan-bulan pada satu masa. Pasukan pengembangan yang kuat sangat penting untuk memastikan dompet anda sentiasa dikemas kini dan selamat dari ancaman baru.
 • Sokongan untuk pelbagai mata wang: Sekiranya anda boleh mendapatkan dompet yang menyokong mata wang lain selain XLM, itu adalah ciri yang baik.
 • Sokongan pengguna: Sokongan pelanggan serupa dengan ciri sandaran. Anda tidak akan memikirkannya sehingga anda memerlukannya. Fikirkanlah sekarang dan cuba pilih dompet dengan sokongan pelanggan yang boleh dipercayai sekiranya ada yang tidak kena pada dompet anda.

Dompet Terbaik untuk Menyimpan Stellar Lumens

Sekarang setelah anda mengetahui apa yang perlu anda cari ketika mencari dompet Stellar XLM yang ideal, mari kita lihat beberapa dompet yang paling dihormati di luar sana hari ini. Penting untuk diperhatikan bahawa setiap kali anda memuat turun salah satu dompet ini, anda memastikan bahawa anda mendapatkannya versi rasmi dari mereka laman web rasmi.

Ledger Nano S (Dompet Perkakasan)

The Ledger Nano S adalah satu-satunya dompet perkakasan yang menyokong storan XLM Stellar, dan ini juga merupakan pilihan penyimpanan paling selamat anda. Ini amat penting jika anda mempunyai sebilangan besar Stellar Lumens. Bonus lain untuk memilih Ledger Nano S adalah bahawa ia menyokong pelbagai jenis cryptocurrency, dan menjadikan cadangan dan pemulihan menjadi mudah. Ia juga mempunyai pasukan pengembangan dan sokongan pelanggan yang mantap.

Sebab utama untuk mendapatkan lejar adalah keselamatan. Anda tidak akan menemui kaedah yang lebih selamat untuk menyimpan bukan sahaja XLM anda, tetapi cryptocurrency lain yang disokong oleh Ledger.

Kelemahan utama Ledger Nano S adalah bahawa ia tidak percuma. Sehingga Julai 2018 harganya $ 111.01 di laman web Ledger.

Foxlet (Dompet Desktop)

The Dompet Foxlet adalah dompet desktop sumber terbuka untuk menyimpan XLM secara eksklusif. Ia tidak mempunyai sokongan untuk cryptocurrency lain, yang merupakan kelemahannya, tetapi sepenuhnya menumpukan pada keselamatan XLM anda, yang merupakan kebaikan.

Dompet Foxlet Destop

Antara Muka Pengguna Foxlet Wallet

Ia membolehkan anda menyulitkan kunci rahsia XLM anda dan kemudian menyimpannya di komputer anda sendiri, yang bermaksud keselamatan anda sama seperti komputer peribadi anda. Tidak ada syarat pendaftaran, dan transaksi ditandatangani di luar talian.

Foxlet adalah dompet yang direka dengan baik dan mudah digunakan, jadi jika kesederhanaan penting bagi anda, Foxlet patut dilihat. Selagi anda tidak mementingkan antara muka asas, atau kekurangan sokongan untuk cryptocurrency lain, Foxlet adalah pilihan percuma yang baik. Pengguna Asia juga akan senang dengan kemampuan menyimpan dan mengurus Yuan Tiongkok dan Yen Jepun.

Dompet Atom (Dompet Desktop)

Dompet desktop Stellar lain yang sangat berguna dan mesra pengguna yang boleh anda pertimbangkan adalah Atomic Wallet. Ini sebenarnya adalah dompet multicoin yang dapat menyimpan hingga 300 jenis duit syiling dan token yang berbeza.

Ia juga dapat memudahkan pertukaran dan pertukaran atom dari dompet. Ini dilakukan melalui penggunaan Changelly dan Shapeshift. Ini berguna kerana akan membolehkan pengguna membuat pertukaran dengan kos yang agak rendah.

Atomic XLM Destop Wallet

Antara muka pengguna dompet Stellar Atom

Antara muka pengguna disusun dengan baik dan cukup intuitif. Ini menjadikannya sesuai untuk pengguna cryptocurrency pemula. Ia kini tersedia di mesin Linux, Mac dan Windows. Versi mudah alih nampaknya sedang dalam perancangan dan akan segera dikeluarkan.

Memandangkan ini adalah dompet Stellar desktop, pengguna sentiasa mengawal kunci mereka. Ini bermaksud bahawa ia adalah versi yang lebih selamat daripada dompet berasaskan web atau pertukaran.

Antarbintang (Multi Wallet)

Antara bintang adalah dompet Stellar yang sangat menarik kerana mereka adalah satu-satunya yang telah membina Decentralized Exchange (DEX). Ini akan membolehkan pengguna menukar sejumlah wang syiling tanpa memerlukan entiti berpusat.

Dompet ini juga tersedia pada sejumlah peranti dan sistem operasi yang berbeza. Sebenarnya, ini mungkin satu-satunya dompet Stellar yang tersedia di semua sistem operasi (Mac, Linux, Android, iOS, web).

Dompet antara bintang

Tangkapan Skrin Dompet Antara Bintang di App Store

Ciri penting lain dari dompet ini termasuk sokongan perkakasan lejar dan penyelarasan multisig. Lebih-lebih lagi, fungsi DEX membolehkan anda menukar dua pasangan crypto yang berbeza walaupun tidak ada pasaran yang ada untuknya.

Dompet mempunyai lebih daripada 10,000 pemasangan di Google Play dan 5,000 dari kedai iTunes. Pembangun juga menyatakan bahawa lebih daripada 100,000 akaun telah dibuat melalui dompet aplikasi web.

Interstellar nampaknya mendapat sokongan kuat dari komuniti Stellar dan para pembangunnya cukup aktif dalam mengemas kini dompet. Sebagai contoh, mereka mendorong kemas kini ke dompet setiap 3 bulan yang bermaksud bahawa ia akan memasukkan ciri keselamatan terkini.

Stargazer (Desktop & Dompet Mudah Alih)

Stargazer terkenal kerana sokongannya untuk desktop dan mudah alih. Versi desktop boleh didapati dari Stargazer GitHub di Windows, Mac OS X, dan Linux, sementara versi mudah alih untuk Android boleh didapati dari Google Play Store. Buat masa ini tidak ada versi iOS untuk iPhone.

Dompet Stargazer dirancang sesederhana mungkin dan dipermudah, yang memudahkan pengguna baru untuk menghantar dan menerima XLM. Anda juga boleh menyediakan beberapa akaun dan aset, dan keselamatan multisig disokong.

Dompet Bintang Stargazer

Aplikasi Stargazer di Play Store

Apa yang membimbangkan mengenai dompet ini ialah di gedung Google Play terdapat penilaian 2.6 bintang, dengan separuh daripada 64 ulasan memberikan ulasan bintang 1 kepada dompet ini. Sebilangan besar ulasan 1 bintang ini adalah untuk pepijat yang menjadikannya mustahil untuk menghantar atau menerima XLM dengan dompet, dan ada juga yang menilai dompet desktop.

Lobstr (Dompet Mudah Alih)

The Dompet Lobstr adalah dompet XLM mudah alih, jadi ini bukan pilihan yang paling selamat, tetapi menarik dan mudah digunakan. Ia tersedia untuk kedua-duanya Android dan iOS peranti, dan bahkan pendatang baru crypto akan merasa mudah dan senang digunakan.

Menghantar dan menerima XLM cepat dan mudah, malah ada penukar harga XLM yang terpasang. Ciri-ciri lain termasuk pengesahan 2 faktor, sokongan cap jari dan perlindungan PIN yang selamat.

Dompet Lobstr di iStore

Dompet Lobstr di iStore

Penilaian untuk aplikasi bagus untuk versi Android dan iOS, tetapi perlu diperhatikan bahawa keselamatan untuk dompet mudah alih tidak begitu bagus. Juga, dompet Lobstr adalah dompet Lumens sahaja, jadi anda tidak boleh menyimpan cryptocurrency lain di sini.

Astral (Dompet Web)

Astral adalah dompet Stellar berasaskan web dengan pelbagai ciri berguna. Teratas dalam senarai itu adalah cara mudah untuk menyimpan dan mengakses XLM anda setiap kali anda memerlukannya.

Satu ciri baik dompet Astral ialah ia menawarkan pembayaran dividen melalui kumpulan inflasi. Kumpulan ini memberi anda tambahan XLM setiap minggu berdasarkan baki akaun anda. Dompet juga membolehkan anda menghasilkan banyak alamat, dan selain sokongan XLM, ia juga menyokong token MOBI dan SLT.

Dompet Web Astral XLM

Dompet Web Astral XLM. Sumber: galactictalk

Kelemahan utama adalah bahawa dompet dalam talian tidak begitu selamat, walaupun Astral cuba mengatasinya dengan menjadikan pengesahan 2 faktor wajib, dan menyulitkan semua data dengan AES-256. Mereka juga memerlukan pengesahan e-mel untuk penarikan ke alamat baru.

Pilihan Storan XLM Stellar yang lain

Anda mempunyai dua pilihan lain semasa menyimpan XLM anda. Salah satunya ialah membiarkannya di dompet pertukaran. Ini mungkin berfungsi jika anda merancang untuk memperdagangkan XLM anda, tetapi jika niat anda adalah untuk menahan atau mengumpulkan XLM, ini adalah salah satu kaedah penyimpanan yang paling tidak selamat yang dapat anda pilih. Saya tidak pernah mengesyorkan menyimpan cryptocurrency dalam dompet pertukaran.

Pilihan kedua adalah salah satu yang paling selamat. Anda boleh menyimpan XLM anda dalam dompet kertas di tempat penyimpanan sejuk. Ini menyimpan kunci peribadi di luar talian dan tidak dapat diakses, tetapi menghadapi risiko kerosakan fizikal pada dompet kertas, atau potensi kecurian fizikal dompet kertas.

Dompet kertas hanyalah kunci awam dan peribadi yang ditulis pada sehelai kertas. Cara termudah untuk melakukan ini dengan Stellar Lumens adalah dengan menggunakan Pemapar Akaun Stellar untuk menghasilkan pasangan kunci awam / swasta yang baru. Tuliskan (atau salin / tampal dan cetak) dan hantarkan XLM anda ke alamat awam.

Kesimpulannya

Seperti yang anda lihat terdapat beberapa pilihan yang baik untuk menyimpan XLM anda, walaupun ada yang lebih selamat daripada yang lain. Untuk keselamatan terbaik, saya selalu mengesyorkan menggunakan dompet perkakasan, jadi jika perbelanjaan Ledger Nano S tidak terlalu besar untuk anda, saya cadangkan mendapatkannya.

Sebagai alternatif, menggunakan dompet kertas selalu menjadi pilihan yang selamat. Untuk seaman mungkin dari ancaman fizikal, dompet kertas itu sendiri perlu disimpan di tempat yang selamat, dan juga idea yang baik untuk menyimpan beberapa salinan sekiranya satu atau lebih akan musnah.

Sekiranya anda berminat untuk meneliti lebih banyak pilihan ada 14 dompet XLM berbeza disenaraikan di laman web rasmi Stellar Lumens.

Tempat Terbaik untuk Membeli XLM:

 • Pertukaran Binance
 • Kraken
 • Huobi
 • Bittrex
 • HitBTC
 • Pertukaran Huobi

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me