Membeli Monero dengan LocalMonero – Panduan Langkah demi Langkah

LocalMonero hanya melakukan itu, laman web berfungsi sebagai platform pertukaran yang menghubungkan pembeli dan penjual cryptocurrency tempatan.

Platform ini menawarkan fungsi yang serupa dengan Localbitcoins dan membantu pengguna melakukan transaksi mata wang fiat dengan selamat untuk Monero (XMR).

2018 terus menyaksikan peningkatan pertukaran cryptocurrency terdesentralisasi dan platform perdagangan peer to peer. Oleh kerana sektor ini terus matang, terdapat peningkatan jumlah perkhidmatan yang bertujuan untuk menghubungkan pengguna sambil menghilangkan keperluan untuk pihak berkuasa terpusat.

Dalam ulasan ini, kami akan merangkumi semua perkara yang perlu anda ketahui mengenai LocalMonero serta membawa anda melalui panduan pembelian langkah demi langkah.

Mari masuk.

Apa itu LocalMonero?

Misi Monero tempatan

Imej melalui localmonero.co

LocalMonero dilancarkan pada bulan Ogos 2017 dan pertukaran dalam talian membolehkan pengguna berhubung dengan individu yang membeli atau menjual cryptocurrency Monero di kawasan tempatan mereka. Laman web ini dilancarkan oleh sekumpulan peminat yang berpusat di Hong Kong dan projek ini menjadi hidup kembali melalui pos Reddit yang muncul menjelang akhir bulan Ogos.

Pasukan di sebalik projek ini memilih untuk tetap tanpa nama dan tidak memberikan banyak maklumat mengenai diri mereka. Namun, mereka telah mengembangkan laman web yang beroperasi dengan cara yang hampir sama dengan Localbitcoins, dan membolehkan pengguna mencari pembeli dan penjual Monero tempatan, dan membuat pembelian dalam talian, atau bertemu dan menukar Monero dengan wang tunai.

Laman web ini memberi akses kepada pedagang di negara-negara seperti Kanada, Amerika Syarikat, United Kingdom dan Emiriah Arab Bersatu dan memudahkan transaksi fiat dengan pengguna yang dibenarkan untuk memperdagangkan mata wang tanpa nama untuk “wang sebenar”.

Monero telah wujud sejak 2013, dan merupakan cryptocurrency yang menekankan privasi dan tanpa nama. Pasukan di belakang Monero menggunakan teknologi Ring Signature untuk membuat alamat dan transaksi sukar dijejaki dan ciri-ciri ini telah menarik komuniti pengguna yang berminat untuk menjaga privasi mereka ketika bertransaksi dalam talian.

Spesifikasi Perdagangan

  • Monero tempatan membenarkan perdagangan cryptocurrency Monero (XMR) sebagai pertukaran mata wang fiat. Laman web ini pada masa ini menyokong mata wang fiat seperti CAD, EUR, PDB, USD, dan JPY yang digunakan di kawasan di mana laman web ini mempunyai komuniti aktif.
  • Laman web ini mengendalikan had transaksi untuk perdagangan yang melibatkan perpindahan dari satu mata wang fiat ke mata wang yang lain. Had ini ditentukan oleh pengiklan dan pengguna menentukan semua syarat perdagangan seperti harga dan nilai tukar pada iklan tersebut.
  • Untuk menampilkan iklan secara terbuka, pengguna mesti mempunyai sekurang-kurangnya 0.35 XMR di dompet mereka.
  • Semua perdagangan dalam talian dilindungi oleh perkhidmatan escrow, dan ketika perdagangan dimulakan, Monero yang diperlukan untuk perdagangan secara automatik ditempah dari LocalMonero Wallet penjual. Oleh itu, jika penjual tidak melepaskan Monero yang diperlukan, pasukan sokongan boleh melepaskan XMR kepada pembeli dari escrow. Penjual dinasihatkan untuk tidak melepaskan wang jaminan sebelum memastikan bahawa mereka telah menerima pembayaran dari pembeli.
  • Semua pertikaian dikendalikan oleh staf sokongan laman web, dan perselisihan diselesaikan setelah syarat perdagangan, bukti pembayaran, reputasi pengguna dan data lain yang relevan diperiksa dengan teliti. Pengguna disarankan untuk memeriksa skor reputasi dan jumlah perdagangan sebelumnya yang dilakukan oleh pedagang untuk membantu mencari pedagang yang paling dipercayai dan bereputasi.
  • Semua transaksi yang dilakukan di LocalMonero sepenuhnya tidak dapat dipulihkan oleh itu pengguna harus berhati-hati dan memilih kaedah pembayaran dengan risiko paling rendah.

Cara Memulakan

Pengguna boleh membeli Monero di laman web dengan:

Membuat akaun di platform – Anda boleh mendaftar dengan memasukkan nama pengguna dan kata laluan antara 8 dan 72 aksara. Penghantaran dan alamat e-mel adalah pilihan.

Selepas ini, klik pada pilihan beli di sebelah kiri halaman utama dan isikan maklumat yang diperlukan seperti jumlah, mata wang, lokasi dan kaedah pembayaran. Kemudian klik carian, maklumat diproses dan pengguna kemudian dapat melihat senarai iklan dari mana mereka boleh memilih. Anda kemudian boleh mengklik butang ‘beli’ untuk melihat maklumat tambahan mengenai iklan yang dipilih.

Di sini, syarat perdagangan pengiklan dipaparkan, dan jika pembeli bersetuju dengan syarat tersebut, mereka boleh terus mengklik butang ‘kirim permintaan perdagangan’ untuk memulakan perdagangan.

Pembeli dan penjual kemudian dapat menyetujui kaedah pembayaran yang paling mudah, dan pembayaran pembeli akan diproses oleh laman web dan disahkan oleh penerima. Setelah ini berlaku, Monero yang dibeli akan dipindahkan dari escrow dan dipindahkan ke dompet LocalMonero pembeli.

Pengguna boleh menjual Monero di laman web dengan:

Membuat akaun seperti di atas – Kemudian Mengklik pada pilihan ‘jual’ di sebelah kiri halaman utama dan isikan maklumat yang diperlukan seperti jumlah, mata wang, lokasi, dan kaedah pembayaran pilihan. Selepas ini, klik cari.

Platform ini akan memproses maklumat yang dihantar dan memaparkan senarai iklan yang disarankan dari sejumlah calon pembeli. Penjual kemudian boleh memilih pembeli dengan reputasi dan sejarah perdagangan terbaik dengan mengklik butang “jual” iklan.

Setelah ini, syarat perdagangan pengiklan akan ditampilkan, dan jika penjual bersetuju dengan syarat ini, mereka dapat mengklik butang “kirim permintaan perdagangan” untuk memulai perdagangan. Pembeli akan meminta maklumat pembayaran penjual dan membuat pembayaran. Penjual kemudian mengesahkan pembayaran dan melepaskan duit syiling yang dibeli dengan mengklik butang “lepaskan Monero” di halaman.

Mata Wang yang Disokong

Monero tempatan menyokong pembelian dan penjualan Monero (XMR) sebagai pertukaran untuk pelbagai mata wang fiat. Ini termasuk mata wang seperti USD, CAD, EUR, GDP, JPY, dan KES. Platform ini juga menyokong banyak kaedah pembayaran dan kaedah pembayaran global termasuk pemindahan Bank, kad hadiah, MoneyGram, Skrill, pembayaran Apple, pemindahan Crypto, Neteller, Perfect money, Payoneer, PayPal, Venmo, dan Western Union.

Kaedah pembayaran tempatan berbeza bergantung pada negara dan beberapa kaedah pembayaran tempatan yang biasa termasuk Wang Tunai, kad hadiah Walmart, M-Pesa, Advcash, CashU, Xoom, Dwolla, Payza, dan OneCard.

Keselamatan dan Privasi

Laman web ini menggunakan pengesahan dua faktor (2FA) di atas kata laluan minimum lapan digit. Kaedah ini memberikan lapisan pengesahan dan keselamatan tambahan untuk pengguna platform. Semasa membuat akaun, hanya nama pengguna dan kata laluan yang diperlukan, dan e-mel adalah pilihan. Prosedur 2FA juga menggunakan kata laluan satu kali berdasarkan Masa pilihan (TOTP) dan pengguna menerima kata laluan berangka rentetan panjang sebagai sandaran.

Pertukaran ini juga menggunakan keamanan Distributed Denial of Service (DDoS) canggih dari Cloudflare sebagai kaedah perlindungan terhadap serangan web.

LocalMonero juga berusaha untuk memudahkan perdagangan tanpa nama sepenuhnya dan tidak memerlukan pengguna mempunyai alamat e-mel dan tidak menyimpan sebarang rekod alamat IP. Log sembang perdagangan yang berlaku di laman web dienkripsi, sementara lampiran yang dimuat naik dalam sembang juga dienkripsi dan diberi tanda air untuk mengelakkan penggunaan yang tidak dibenarkan. Log sembang perdagangan disimpan selama 180 hari untuk membantu laman web ini menangani mediasi pertikaian.

Laman web ini juga menggunakan Tor dan I2P (Projek Internet Tidak Terlihat) dan boleh diakses melalui nama domain .onion (localmonerogt7be.onion) dan alamat I2P (http: //yeyar743vuwmm6fpgf3x6bzmj7fxb5uxhuoxx4ea76wqssdi4f3q.b32. Tidak ada pengesahan alamat IP yang dilakukan melalui portal laman web ini.

Bayaran

Mendaftar, membeli, dan menjual Monero adalah percuma di platform dan pengguna yang membuat iklan di LocalMonero dikenakan bayaran 1% untuk setiap perdagangan yang selesai.

Urus niaga ke dompet pengguna LocalMonero lain adalah percuma sementara transaksi ke dompet Monero lain dikenakan bayaran transaksi rangkaian Monero. Bayaran transaksi dibayar dari dompet LocalMonero anda semasa anda menghantar transaksi, dan bayaran semasa dapat dilihat di halaman dompet di bawah tajuk Bayaran Monero Keluar.

 Sokongan pengguna

Laman web ini menawarkan perkhidmatan sokongan dan pengguna boleh membuka tiket dan bercakap dengan anggota pasukan sokongan melalui e-mel. Terdapat juga Soalan Lazim bahagian yang dirancang untuk menjawab soalan yang paling biasa dan pasukan juga telah memasukkan a panduan mengenai cara memulakan platform.

Di samping itu, pasukan juga dapat dihubungi melalui saluran media sosial mereka seperti Telegram saluran dan Twitter akaun.

Sekiranya Anda Menggunakan LocalMonero?

Sekiranya Anda menggunakan LocalMonero

Imej melalui Fotolia & Localmonero

Laman web ini jelas menarik bagi individu yang hanya berminat untuk membeli Monero dan membolehkan orang melakukan perdagangan cryptocurrency lebih tanpa nama daripada ketika membeli melalui pertukaran dalam talian yang lebih utama.

LocalMonero membolehkan pengguna melakukan transaksi dengan orang yang anda urus niaga sahaja dengan mempunyai akses ke maklumat yang relevan. Laman web ini umumnya mudah digunakan dan ketika mengunjungi laman web ini, adalah mungkin untuk melihat senarai orang yang menjual dan menjual Monero beserta lokasinya di halaman utama..

Terdapat juga penjual Monero dalam talian dan pengguna boleh membayar dengan mata wang fiat dengan laman web ini menyokong banyak kaedah pembayaran. Ini semua ciri menarik dan yang paling penting, LocalMonero telah mengembangkan tahap kepercayaan masyarakat yang baik.

Platform ini telah menerima ulasan positif dari penggunanya dan belum ada sejumlah besar laporan negatif mengenai laman web atau ekor penipuan yang berlaku di LocalMonero. Perkhidmatan escrow dan langkah keselamatan keseluruhannya banyak membantu; namun, pengguna tetap disarankan untuk berhati-hati ketika menggunakan laman web ini.

Laman web ini masih agak muda dan mempunyai banyak ruang untuk diperbaiki, pengguna harus berhati-hati dan menguji platform dengan mencari pedagang dengan reputasi yang kuat dan membuat pembelian kecil untuk memulai. Pengguna juga harus berhati-hati ketika mengatur pertemuan dengan penjual untuk menyelesaikan perdagangan dan secara amnya harus menggunakan akal ketika berdagang di platform.

Penting juga untuk diingat bahawa LocalMonero tidak memudahkan sebarang aktiviti haram dan wujud semata-mata untuk membantu pengguna memperdagangkan mata wang XMR. Laman web ini beroperasi secara sah di sejumlah bidang kuasa yang berbeza dan pengguna disarankan untuk memeriksa undang-undang mengenai perdagangan cryptocurrency di negara tempat mereka tinggal.

Imej melalui Localmonero.co

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me