Panduan Langkah demi Langkah Membeli BCH pada Tunai Bitcoin Tempatan

Ketika membeli cryptocurrency untuk fiat, banyak orang akan beralih ke pertukaran terpusat.

Namun, terdapat banyak masalah yang dihadapi peniaga dengan pilihan ini, yang utama adalah privasi. Apabila anda membeli syiling di bursa terpusat, anda diminta untuk mengenal pasti diri anda. Ini bermaksud bahawa semua aktiviti perdagangan anda dipantau dan dijejaki.

Beberapa alternatif yang paling berjaya untuk ini adalah penyelesaian perdagangan tempatan yang terdesentralisasi seperti Bitcoins Tempatan dan Bitquick. Kami telah menyaksikan lonjakan aktiviti di platform ini kerana peniaga telah melihat faedah perdagangan tanpa nama.

Sekarang ada alternatif yang tersedia untuk pembeli Bitcoin Cash. Ini adalah Tunai Bitcoin Tempatan dan dalam panduan langkah demi langkah ini kami akan membahas pembelian BCH tempatan dan juga memberi ulasan ringkas mengenai pertukaran.

Mari masuk.

Apa itu LocalBitcoinCash?

Tunai Bitcoin tempatan adalah platform pertukaran mata wang kripto yang direka untuk orang ramai untuk berdagang Bitcoin Cash (BCH) dengan orang lain di kawasan tempatan mereka.

Pengguna berdagang dengan berjumpa secara peribadi sementara ada juga pilihan untuk wayar dan escrow. Lokasi dan harga yang berlainan disenaraikan untuk anda pilih dengan mana pengguna untuk berdagang, dan keseluruhan proses adalah peer to peer.

Platform ini dilancarkan pada 13 Oktober 2017 dan bertujuan untuk mengikuti jejak pertukaran tempatan lain yang berjaya seperti Local Bitcoin dan Local Monero.

Tidak banyak maklumat yang diberikan mengenai pasukan pengasas, tetapi struktur laman webnya menyerupai platform pertukaran tempatan yang lain. Ini bukan kebetulan.

Dalam keluaran pertama Bitcoin Bitcoin Tunai, pengguna reddit dengan nama MobTwo disiarkan di Subreddit Tunai Bitcoin menjelaskan bahawa mereka cuba berkolaborasi dengan Bitcoin Tempatan. Mereka memutuskan untuk membina laman web ini kerana kecewa dari pasukan Bitcoins Tempatan yang tidak menjawab permintaan mereka.

Panduan Membeli BCH

Bagi anda yang pernah membeli cryptocurrency di platform perdagangan tempatan sebelumnya, langkah-langkah yang diperlukan hampir sama. Bagi mereka yang masih baru, berikut adalah panduan langkah demi langkah untuk membeli dengan Tunai Bitcoin Tempatan.

Daftar

Buat akaun dengan memasukkan e-mel dan kata laluan, laman web ini kemudian akan menghantar pautan pengesahan e-mel kepada anda.

Daftar dengan tunai bitcoin tempatan

Imej melalui localbitcoincash.org

Setelah e-mel anda disahkan, log masuk ke akaun anda untuk memulakan perdagangan.

Pertukaran Crypto

Tunai Bitcoin tempatan membolehkan anda menukar Ethereum, bersama sebilangan kecil koin Alt seperti BAT, SKY dan STEEM untuk BCH.

Untuk menggunakan pertukaran, perkara pertama yang anda lakukan setelah mendaftar adalah memasukkan mata wang kripto ke dalam akaun anda dengan pergi ke halaman ‘Deposit’ di menu bar sebelah kiri.

Pilih jumlah BCH yang ingin anda depositkan, dan kemudian klik butang deposit untuk menerima kunci dompet untuk memindahkan dana ke:

Deposit Tunai Bitcoin Tempatan

Setelah anda memutuskan jumlah wang yang ingin anda depositkan, anda akan diberikan alamat tunai Bitcoin yang harus anda kirimkan. Apabila terdapat banyak pengesahan di rangkaian, ia akan mendaftarkan pembayaran anda.

Deposit Tunai Bitcoin Tempatan Berbayar

Pertukaran Fiat

Di bar sebelah kiri, klik ‘Fiat Exchange’ jika anda ingin menukar wang fiat dengan Bitcoin Cash.

Sebaik sahaja anda sampai di halaman itu, tatal ke bawah untuk melihat pelbagai senarai orang di seluruh dunia yang menjual wang tunai Bitcoin dengan harga USD.

Senarai Penjual Bitcoin Cash

Penyenaraian menunjukkan di mana setiap orang berada, jumlah BCH yang mereka tawarkan, dan harga USD yang mereka tawarkan per BCH.

Anda juga boleh mencari senarai di bahagian atas halaman dengan memasukkan maklumat berikut

  • Sama ada anda ingin membeli atau menjual BCH
  • Negara, negeri dan kota tempat anda tinggal
  • Isih mengikut ‘Harga’, ‘Perdagangan Dari’, atau ‘Berdagang Ke’

Tunai Bitcoin Pertukaran Fiat

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai penyenaraian tertentu, klik butang ‘lihat’ untuk pergi ke halaman Lihat Penyenaraian:

Lihat Penyenaraian Tunai Bitcoin Tempatan

Halaman senarai paparan menunjukkan kepada anda ID Pengguna penjual, berapa lama mereka aktif, mata wang yang mereka jual dari dan ke, harga, negara, negeri, bandar dan syarat perdagangan (peniaga ini ingin bertemu secara langsung untuk membuat pertukaran).

Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai peniaga, klik pada ID Pengguna mereka untuk pergi ke halaman ‘Lihat profil’ mereka:

Profil Pengguna Tunai Bitcoin tempatan

Di sini anda dapat melihat apakah mereka mempunyai nama panggilan, jika e-mel atau nombor telefon bimbit mereka disahkan, jumlah perdagangan atau kerja yang diselesaikan, pendapatan, ketika akaun mereka dibuat, dan terakhir kali aktif. Semua maklumat ini dapat membantu anda membuat keputusan sama ada membeli dari orang ini.

Menyelesaikan Perdagangan

Setelah anda melihat profil penjual, kembali ke halaman ‘lihat senarai’. Sekiranya anda mendapati harganya boleh diterima, masukkan jumlah yang anda minati untuk diperdagangkan (penjual telah menetapkan maksimum 0.4 BCH) dan cukup klik butang ‘Trade’. Penjual akan diberitahu untuk mengesahkan kadar pertukaran sebelum meneruskan ke langkah seterusnya.

Anda juga boleh menghantar pesanan kepada penjual dengan mengklik ‘message’ di halaman sebelumnya, atau ‘message message’ di halaman ‘view’.

Setelah memulakan perdagangan, anda akan diarahkan ke halaman pengesahan dengan mesej di atas yang mengatakan:

Anda telah memulakan perdagangan. Setelah penjual mengesahkan kadar pertukaran, pemberitahuan e-mel akan dihantar kepada anda untuk langkah seterusnya

Perdagangan Dimulakan

Dari sini, anda hanya perlu menunggu penjual bertindak balas dan mengesahkan jika mereka ingin meneruskan transaksi.

Dalam kes ini (dan kebanyakan kes dilihat di laman web ini), penjual ingin bertemu, yang bermaksud perdagangan akan dilakukan dengan menyerahkan wang tunai kepada penjual, sementara penjual BCH akan dipindahkan secara langsung menggunakan penerima awam kunci dari dompet crypto mereka.

Sekiranya terdapat transaksi Escrow, wang tunai Bitcoin disimpan secara automatik secara berasingan dari Dompet Tunai Bitcoin Tempatan penjual. Sekiranya penjual tidak melepaskan wang tunai Bitcoin yang diperlukan setelah mengesahkan bahawa mereka telah menerima pembayaran dari pembeli, pasukan sokongan hanya dapat melepaskannya kepada pembeli dari akaun escrow. Pembayaran wang fiat dalam talian dilakukan melalui pindahan wang melalui bank, kerana kad debit dan kredit tidak diterima di laman web ini kerana risiko penipuan.

Ciri Unik Lain

Wang Tunai Bitcoin tempatan bukan sahaja membolehkan anda menukar dolar dan mata wang kripto lain untuk BCH, anda juga dapat memperoleh BCH dengan mencari dan melamar pelbagai jawatan pekerjaan di mana anda mendapat bayaran di BCH (jadi pada dasarnya seperti pasaran Craigslist sebagai tambahan kepada pertukaran).

Cari Wang Tunai Bitcoin Tempatan Kerja

Sebaik sahaja anda mendapat senarai pekerjaan yang kelihatan menarik bagi anda, anda boleh mengkliknya untuk melihat keperluan dan spesifikasi projek.

Gambaran keseluruhan mengenai Pekerjaan Tunai Bitcoin Tempatan

Anda dapat melihat pelbagai pekerjaan dan melamar dengan hanya menyebutkan harga anda dan menjelaskan mengapa anda sesuai untuk pekerjaan tersebut.

Begitu juga, anda boleh menghantar pekerjaan di laman web yang membayar dalam BCH.

Tambah pekerjaan anda sendiri Wang Tunai Bitcoin Tempatan

Faedah Tunai Bitcoin Tempatan

Terdapat sebilangan besar keuntungan yang terdapat pada perdagangan tunai bitcoin tempatan.

Bertemu dengan Peniaga BCH Tempatan

Ini jelas salah satu yang paling jelas. Menggunakan Tunai Bitcoin Tempatan memberi anda kemampuan untuk bertemu secara langsung untuk melakukan pertukaran. Ini membolehkan peminat BCH bertemu sesama pengguna tunai Bitcoin di kawasan tempatan mereka. Ini adalah sesuatu yang tidak dapat difasilitasi oleh pertukaran terpusat.

Yuran Transaksi Pilihan & Escrow

Tidak ada bayaran transaksi dan pengendali mengenakan sedikit kos pilihan untuk membiayai hosting laman web yang sedang berlangsung. Terdapat juga urus niaga eskrow yang bermaksud bahawa anda dapat merasa sedikit lebih selesa dengan pertukaran nilai yang lebih besar.

Urus niaga escrow ini berlaku selagi kedua-dua pihak mempunyai keseimbangan yang mencukupi.

Tiada had & Komunikasi Swasta

Oleh kerana pertukaran tidak berpusat, tidak ada had perdagangan. Anda boleh berniaga seberapa banyak yang anda mahukan dengan rakan niaga anda. Sekiranya terdapat kesilapan dalam urus niaga, maka ada alamat dompet pengembalian dana.

Sekiranya anda ingin berkomunikasi dengan pihak lain, maka ada sistem pesanan langsung. Ini dienkripsi dengan protokol lanjutan untuk memastikan bahawa tidak ada pihak ketiga yang dapat mendengar perbualan anda.

Khidmat Pelanggan & Sokongan Bahasa

Terdapat talian komunikasi terbuka melalui Tunai Bitcoin Tempatan sub reddit. Terdapat juga pilihan sokongan pelanggan melalui halaman hubungan laman web.

Apa yang cukup mengagumkan ialah laman web telah dibuat pelbagai bahasa dan terdapat beberapa pilihan bahasa (termasuk, Cina, Hindi, Jepun dan Korea).

Kekurangan

Walaupun terdapat sejumlah faedah dari perdagangan tempatan dan tunai bitcoin tempatan, terdapat beberapa kebimbangan yang kami alami.

Soalan Kesahan

Walaupun anda mungkin menikmati faedah perdagangan BCH tempatan, status sah menggunakan perkhidmatan Peer-to-Peer seperti wang tunai Bitcoin Tempatan tidak jelas. Sebagai contoh, di Amerika Syarikat terdapat sekatan untuk menjadi perniagaan wang tanpa izin. Terdapat sebilangan besar peniaga Bitcoin yang dikenakan untuk ini.

Tidak terlalu banyak ketelusan dalam cara peniaga di platform. Tidak ada maklumat yang diberikan selain nama panggilan dan jumlah perdagangan yang diselesaikan. Ini mungkin menakutkan pengguna dalam pertemuan awal.

Arahan Terhad & Ketelusan

Bagi pengguna yang lebih baru, tidak banyak arahan mengenai cara menyelesaikan wire transfer atau escrow. Akan lebih bermanfaat sekiranya pentadbir laman web memasukkan maklumat ini dalam Soalan Lazim.

Tidak begitu banyak ketelusan pentadbir laman web. Walaupun pentadbir lebih suka tetap tidak dikenali, lebih selesa dari perspektif pengguna untuk mengetahui bahawa ada orang sebenar di sebalik laman web ini.

Namun, ketika melihat halaman kontak mereka, kita dapat melihat bahawa mereka telah memberikan lokasi di Singapura sebagai alamat mereka.

UI asas

Memandangkan laman web itu dibuat tanpa keperluan dan kurangnya komunikasi oleh Local Bitcoins, antara muka pengguna masih agak asas. Melainkan jika pasukan Tunai Bitcoin Tempatan mula mengenakan yuran untuk transaksi, tidak mungkin banyak kerja kosmetik akan dilakukan di laman web ini.

Adakah Selamat Digunakan?

Tunai Bitcoin tempatan pasti mempunyai jalan untuk pergi sebelum dapat menjadi sumber yang lebih dipercayai untuk berdagang BCH. Namun pada masa ini ia menyelesaikan masalah mendasar untuk mendapatkan akses ke lebih banyak BCH dengan cara yang dilokalkan, relatif efisien dan murah.

Walaupun ada pilihan untuk berdagang menggunakan Escrow atau transfer Bank, kebanyakan penjual memilih untuk bertemu secara langsung, menunjukkan bahawa laman web ini masih perlu mendapat kepercayaan orang yang bosan melakukan transaksi dalam talian.

Laman web ini telah mengharapkan untuk mempunyai ciri penilaian pengguna / reputasi pedagang selama beberapa bulan sekarang, tetapi sepertinya ciri tersebut tidak dilaksanakan. Memiliki semacam skor tinjauan yang lebih komprehensif untuk pedagang mungkin memberi pengguna lebih banyak keselesaan ketika melakukan pertukaran menggunakan Escrow atau transfer Bank. Saya pasti ramai yang lebih suka ini daripada bertemu secara peribadi, jika tidak kerana masalah keselamatan.

Seperti biasa, anda harus berhati-hati ketika bertemu di luar talian atau berniaga dalam talian dengan orang asing. Lebih-lebih lagi dalam hal ini kerana tujuan utamanya adalah untuk menukar dana dengan pengguna yang tidak perlu mengesahkan identiti mereka, semakin menambah kurangnya kepercayaan.

Jangan memperdagangkan maklumat peribadi lebih daripada yang diperlukan untuk melaksanakan transaksi. Mungkin hanya memberikan alamat e-mel anda dan bukannya nombor telefon jika anda bertemu secara langsung.

Walaupun pilihan bertemu dapat membantu mengukuhkan komuniti Bitcoin Cash tempatan, ia masih seperti proses yang sangat manual yang tidak semestinya diperlukan untuk memperdagangkan mata wang yang dibina berdasarkan kepercayaan yang terdesentralisasi.

Namun sehingga Bitcoin Cash tempatan dapat menyempurnakan proses peninjauan pedagang, dan mungkin melaksanakan syarat KYC, pertemuan tatap muka mungkin terus diperlukan..

Kesimpulannya

Walaupun terdapat beberapa faktor yang harus dipertimbangkan oleh pedagang tempatan, salah satu yang paling penting adalah kemungkinan implikasi undang-undang dari berdagang di bursa seperti Tunai Bitcoin Tempatan.

Lebih-lebih lagi, apabila jumlah dagangan terus meningkat dengan wang tunai bitcoin tempatan, kita mungkin akan melihat lebih banyak kajian yang dilakukan oleh pihak berkuasa kerajaan. Kami juga telah melihatnya di Bitcoins Tempatan kerana mereka telah mula melancarkan KYC sejak awal masalah undang-undang yang telah dibangkitkan mengenai perkhidmatan tersebut.

Walau apa pun, sehingga masa itu nampaknya Tunai Bitcoin Tempatan adalah pilihan yang wajar untuk perdagangan BCH tempatan. Pastikan anda mengikuti amalan terbaik keselamatan umum dan akal apabila berniaga tempatan.

Gambar Pilihan melalui Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me