Ulasan Bitquick: Panduan Pemula Lengkap

Dalam tinjauan Bitquick ini, kami akan menggali salah satu cara yang paling mesra pengguna untuk membeli Bitcoin.

Mereka memposisikan diri sebagai cara cepat dan mudah untuk menggunakan crypto dan telah mendakwa bahawa mereka adalah “Perkhidmatan utama untuk membeli bitcoin hanya dalam 3 jam”.

Namun, ini menimbulkan persoalan penting: Adakah selamat?

Ini adalah sesuatu yang akan kami cuba dan tetapkan. Kami akan meneliti sejarah, pengendali, sokongan pelanggan dan reputasi dalam talian Bitquick. Kami juga akan membawa anda melalui proses langkah demi langkah yang anda perlukan untuk membeli syiling di bursa.

Apa itu BitQuick?

BitQuick adalah pertukaran Bitcoin peer-to-peer yang membolehkan peniaga membeli duit syiling antara satu sama lain. Dengan kata lain, BitQuick mirip dengan LocalBitcoins dan bukannya seperti Bitstamp atau Kraken.

BitQuick dikendalikan dan dikendalikan oleh Athena Bitcoin Inc, yang berpusat di AS dan mempunyai pejabat di Chicago, Saint Louis dan Dallas. Dulunya disebut BuyBitcoin.us tetapi memutuskan untuk menjenamakan semula pada tahun 2013. Ini dilakukan kerana mereka menganggap nama baru itu lebih sesuai dengan perniagaan utama mereka.

Athena Bitcoin Inc. adalah pengendali ATM Bitcoin dan mereka membeli BitQuick.co dari pasukan di belakangnya pada masa itu, Jad Mubaslat dan Chad Davis. Ini dilakukan sejurus BitQuick mengalami pelanggaran pangkalan data pada tahun 2016 (lebih lanjut mengenai ini di bawah).

Memandangkan ini adalah pertukaran P2P, pertukaran dilakukan secara langsung dari penjual ke pembeli. Penjual akan menyenaraikan duit syiling yang ingin mereka jual dan kemudian pembeli akan berhubung terus dengan penjual. Setelah penjualan disepakati, para pihak akan melakukan pertukaran dan perkhidmatan escrow BitQuick akan digunakan.

Negara yang Disokong BitQuick

Apa itu BitQuick

Imej melalui Bitquick.co

BitQuick adalah pertukaran terdesentralisasi yang bermaksud bahawa mereka tidak perlu menghadapi kebanyakan rintangan peraturan yang mungkin dihadapi oleh pertukaran terpusat. Mereka tersedia untuk peniaga di 49 negeri di Amerika Syarikat.

Satu-satunya negeri yang tidak termasuk dalam senarai ini ialah New York State. Ini kerana pelaksanaan Perundangan kepahitan di negeri dan kos yang berkaitan dengan mendapatkan lesen.

Walaupun sebahagian besar jumlah mereka adalah dalam USD untuk penjual di AS, mereka mempunyai sokongan antarabangsa untuk peniaga di negara lain. Menurut laman web mereka, mereka menawarkan sokongan untuk negara-negara berikut.

  • USA
  • Kanada
  • Eropah
  • Rusia
  • Australia

Walau bagaimanapun, ini nampaknya hanya secara bertulis kerana tidak ada tawaran untuk menjual Bitcoin dari mana-mana peniaga di luar AS. Mungkin peniaga di Eropah dan bidang kuasa lain lebih selesa dengan alternatif tempatan mereka.

Keselamatan BitQuick

Ketika berkaitan dengan pertukaran cryptocurrency, salah satu pertimbangan yang paling penting adalah keselamatan dana. Ini adalah sesuatu yang perlu dilakukan pertukaran secara berpusat kerana mereka merupakan sasaran besar penggodam dan pelaku luaran.

BitQuick tidak menjadi sasaran penggodam ini kerana mereka tidak menyimpan kunci peribadi pelanggan di pelayan mereka. Satu-satunya masa mereka mempunyai dana adalah ketika mereka menyelesaikan transaksi escrow. Dalam kes ini, jumlah yang disimpan hanyalah jumlah yang dihantar untuk pembelian.

Walaupun begitu, penggodam telah menyasarkan BitQuick sebelumnya dan telah berjaya mengekstraksi data. Peretas dapat memperoleh akses ke nama pengguna, alamat e-mel dan nombor telefon. Namun, tidak ada dana pelanggan yang dicuri dan tidak ada dokumen sensitif yang diambil.

Dengan itu, mari kita perhatikan lebih dekat prosedur keselamatan mereka.

Dompet pelbagai tandatangan

Dompet Multisig BitGo

Dompet Multisig Selamat BitGo

Dalam kes transaksi Multi-sig, BitQuick adalah salah satu platform P2P pertama yang melaksanakan alamat multisignature P2SH (Pay To Script Hash). Ini dilakukan melalui platform BitGo. Mereka juga merupakan pasar pertama pada tahun 2015 yang menerapkan “bukti cadangan” kemas kini.

Dompet multisignature adalah langkah tambahan untuk keselamatan kerana memerlukan pentadbiran di BitQuick dan BitGo untuk menggunakan ketiga-tiga kunci untuk menandatangani transaksi. Ini secara substansial akan mengurangkan risiko pelanggaran keselamatan yang mengakibatkan penggodam menghantar dana keluar.

Prosedur keselamatan BitGo ini membolehkan pengguna membuat transaksi sehingga $ 250,000. Had ini harus mencukupi bagi kebanyakan pedagang Bitcoin kerana saiz perdagangan individu biasanya jauh lebih kecil daripada ini.

Komunikasi Selamat

SSL BitQuick Selamat

SSL BitQuick Selamat

Seperti biasa hari ini, laman web ini sepenuhnya disulitkan SSL. Ini bermaksud bahawa semua lalu lintas antara anda dan pelayannya disulitkan menggunakan standard penyulitan AES 256 yang maju.

Perkara ini sangat penting pada zaman dan zaman sekarang memandangkan berlakunya serangan phishing dan serangan man-in-the-middle (MITM). Sebenarnya, anda harus selalu memastikan bahawa semasa anda mengunjungi BitQuick, anda akan diberi gembok yang selamat (ditunjukkan dalam gambar).

Keperluan KYC

Ini biasanya merupakan titik pelekat yang besar bagi peniaga yang menggunakan pertukaran P2P. Dokumen KYC adalah keperluan oleh pertukaran ini untuk mencegah penipuan. Namun, peniaga boleh melihat mereka sebagai pencerobohan privasi.

BitQuick didaftarkan sebagai Perniagaan Perkhidmatan Wang oleh perbendaharaan AS (nombor lesen 31000069357653). Ini bermaksud bahawa mereka harus meminta dokumen minimum tertentu untuk peraturan Anti Pencucian Wang (AML).

Untuk itu, mereka lebih berat dari segi dokumentasi daripada seperti LocalBitcoins dan pertukaran lain. Syarat minimum untuk membeli syiling di BitQuick adalah pengenalan gambar. Selepas itu, mereka mengendalikan sistem verifikasi berjenjang di mana had transaksi yang lebih tinggi diangkat dengan lebih banyak maklumat yang diberikan.

Ini bermaksud bahawa anda tidak boleh membeli / menjual Bitcoin tanpa nama di BitQuick yang mungkin menjadi penghalang utama bagi sesetengah peniaga.

Bayaran BitQuick

Struktur Bayaran di BitQuick agak sederhana. Mereka mengendalikan kadar tetap 2% untuk semua pembelian. Tidak ada bayaran yang dikenakan kepada penjual duit syiling. Walaupun ini memang berita baik bagi penjual, pembeli mungkin mendapati tahap 2% cukup tinggi jika dibandingkan dengan laman web lain seperti LocalBitcoins yang tidak mengenakan sebarang bayaran sama sekali.

Orang boleh mengatakan bahawa bayaran di BitQuick sedikit lebih tinggi untuk membayar perkhidmatan escrow yang disediakan di platform. Walau bagaimanapun, mungkin lebih adil jika ini dikongsi dengan penjual dan mereka juga mendapat manfaat daripada ini.

Pilihan Pembiayaan

Salah satu faedah utama dengan BitQuick ialah mereka dapat mempermudah pembelian tunai Bitcoin. Di sini, pembeli boleh memasukkan wang tunai ke dalam akaun bank penjual dan BitQuick akan mengesahkan dan kemudian melepaskan Bitcoin.

BitQuick tidak menjadikan pindahan kawat berdasarkan AS sebagai pembayaran. Walau bagaimanapun, bagi pedagang yang ingin menggunakan perkhidmatan di Eropah maka pembayaran EUR SEPA adalah mungkin.

Bagi penjual Bitcoin, duit syiling terlebih dahulu harus dipindahkan ke dompet BitQuick sebelum penyenaraian itu muncul. Sebaik sahaja satu pengesahan selesai di rangkaian maka penyenaraian akan disiarkan.

Sokongan pengguna

Memandangkan BitQuick terlibat dalam banyak aspek transaksi, mereka harus mempunyai sokongan pelanggan yang cukup responsif.

Ini benar-benar sesuatu yang mereka berjaya mendapat reputasi dalam talian. Terdapat empat cara untuk mendapatkan sokongan pelanggan di BitQuick. Cara paling berkesan untuk mendapatkan maklumat seseorang di BitQuick adalah melalui borang dalam talian atau melalui alamat e-mel mereka.

Sudah tentu, mereka juga cukup responsif di saluran sosial mereka seperti Twitter dan Facebook. Rata-rata kadar sambutan tiket adalah sekitar 1 hari bekerja.

Menggunakan BitQuick: Langkah demi Langkah

Memandangkan BitQuick bertujuan untuk menjadi cara yang cepat dan berkesan bagi seseorang untuk membeli Bitcoin, kami ingin mengujinya sendiri. Dalam panduan di bawah ini, kami melalui langkah-langkah yang kami simpulkan untuk membeli Bitcoin pertama kami di BitQuick.

Membeli Bitcoin

Sekiranya anda ingin membeli Bitcoin, anda akan memilih “beli“Pesan pesanan di platform. Kemudian anda akan diberikan senarai semua tawaran dari penjual di platform.

Anda juga mempunyai pilihan untuk memilih “beli cepat”. Apa yang akan dilakukan ini adalah membolehkan anda memasukkan keperluan anda dan kemudian BitQuick akan membantu anda mencari tawaran terbaik. Kami telah melakukannya dan ia ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Opsyen Beli Segera BitQuick

Beli Pantas di BitQuick

Setelah anda melakukannya, ia akan memberi anda senarai institusi kewangan yang boleh anda pilih untuk deposit. Ini membolehkan anda memilih yang paling dekat dan paling mudah untuk anda. Masing-masing berkaitan dengan pembeli yang berbeza dan oleh itu mempunyai harga yang berbeza.

Setelah anda memilih institusi dan harga yang ingin anda gunakan maka anda akan dibawa ke halaman akhir. Di sini anda perlu mengesahkan nombor telefon anda terlebih dahulu dan memasukkan alamat Bitcoin anda untuk Bitcoin yang menerima.

Borang Pesanan Beli BitQuick

Borang Pesanan Beli BitQuick

Setelah selesai, mereka akan meminta nama dan e-mel anda. Anda perlu menggunakan e-mel yang sah kerana ini akan mengandungi pautan ke tempat anda boleh memuat naik bukti deposit anda. Mereka mungkin tidak meminta ID anda pada awalnya tetapi mereka berhak menanyakannya pada bila-bila masa.

Setelah anda bersetuju dengan terma dan syarat dan menghantar pesanan, anda akan menerima e-mel untuk memasukkan dana ke bank yang dipilih dalam masa 3 jam. Anda hanya perlu mengisi borang pesanan deposit di bank, menyimpan wang tunai dan menyimpan resit.

Untuk mengesahkan dengan BitQuick bahawa anda benar-benar telah membuat pembayaran, anda akan memuat naik resit dengan mengikuti pautan yang BitQuick hantar kepada anda. Setelah penjual mengesahkan wang telah dibayar, BitQuick akan melepaskan Bitcoin ke alamat yang anda telah tentukan sebelumnya.

Menjual Bitcoin

Apabila anda ingin menjual syiling di BitQuick, anda akan memukul butang jual dan dibawa ke borang dalam talian. Di sini anda diminta untuk mengisi semua butiran yang berkaitan dengan penyenaraian anda.

Borang Pesanan Jual BitQuick

Borang Pesanan Jual BitQuick

Anda akan mengisi maklumat seperti Akaun Bank yang ingin anda gunakan, harga yang ingin anda tawarkan dan juga jumlah yang anda ingin jual secara umum.

Anda juga mempunyai pilihan untuk menetapkan harga “dinamik”. Ini adalah alat yang berguna agar anda tidak perlu terus mengemas kini senarai kerana harga Bitcoin berubah-ubah. Anda akan memilih harga peratusan di atas atau di bawah harga pasaran yang bersedia anda terima untuk penyenaraian anda.

Anda juga diminta memasukkan kata laluan sekiranya anda perlu mengubah pesanan anda. Setelah anda puas dengan semua maklumat penyenaraian anda maka anda boleh menyerahkannya untuk disemak.

Borang Pesanan BitQuick Hantar

Borang Pesanan BitQuick Hantar

Anda akan dihantar alamat Bitcoin yang boleh anda kirimkan dana. Ini akan menjadi alamat multisignature yang kita bicarakan di atas yang berada di bawah kawalan BitQuick dan BitGo.

Setelah menyelesaikannya, anda perlu menunggu pembeli mencari anda. Seberapa besar kemungkinan anda menjual duit syiling anda akan bergantung pada harga yang telah anda tetapkan dan seberapa selesa pembeli untuk memasukkan ke dalam akaun bank pilihan anda.

Setelah anda menerima dana dari pembeli di bank anda, maka anda boleh mengesahkan selesainya penjualan dengan BitQuick dan mereka akan melepaskan dana.

Apa yang Kami Tidak Suka

Walaupun BitQuick memang merupakan salah satu kaedah yang paling cekap dan mesra pengguna untuk membeli Bitcoin dengan wang tunai, terdapat beberapa perkara yang kami fikir memerlukan peningkatan dalam perkhidmatan. Ini disenaraikan di bawah:

  • Perlindungan Aset: Salah satu perkara yang paling mencolok bagi kami ialah satu-satunya duit syiling yang boleh dijual ialah Bitcoin. Diberikan sebagai duit syiling yang paling dominan tetapi mungkin ada sebilangan pembeli tunai yang ingin membeli syiling lain.
  • Pembiayaan Terhad: Walaupun sangat senang bahawa pengguna dapat dengan mudah membeli Bitcoin dengan wang tunai di AS, ini tidak selalu disukai. Sebilangan pengguna menginginkan pilihan untuk mengirim dana melalui wayar tradisional. Perkara ini tidak dibenarkan dengan BitQuick.
  • Keperluan KYC: Walaupun ini adalah sesuatu yang harus dilakukan oleh BitQuick dengan memberikan lesen mereka dari perbendaharaan, terdapat banyak peniaga yang masih tidak selesa menyediakan ini. BitQuick pernah mengalami pelanggaran data sebelum dan setelah dokumen pengenalan diri anda berada di tangan penggodam, identiti anda dapat dicuri dan anda boleh menjadi sasaran serangan phishing.

Tidak syak lagi bahawa perkara pertama dapat dengan mudah diselesaikan oleh BitQuick. Perkara kedua dan ketiga agak sukar untuk ditangani. Ini semua berkaitan dengan Lesen Perniagaan Wang mereka dan syarat ketat ini meletakkan pengguna.

Kesimpulannya

Seperti yang telah kami tunjukkan dalam ulasan ini, BitQuick memang salah satu kaedah termudah dan paling selamat untuk anda membeli Bitcoin dengan wang tunai. Walaupun anda selalu dapat menggunakan perkhidmatan seperti LocalBitcoins, ini memerlukan anda berjumpa dengan orang asing secara peribadi yang jauh lebih berisiko.

Lebih-lebih lagi, memandangkan ia adalah platform P2P, anda tidak perlu menyimpan dana anda dengan pertukaran dan menghadapi risiko dari penggodaman pertukaran atau aktiviti jahat lain. Ia juga kurang ralat kerana semua yang anda perlukan untuk menerima duit syiling anda di alamat Bitcoin.

Ini juga merupakan kaedah yang baik bagi penjual untuk mengiklankan duit syiling mereka tanpa membayar yuran dan menerima dana terus ke dalam akaun bank mereka.

Walaupun bayarannya berada di tahap yang lebih tinggi, rasanya seseorang mungkin membayar sedikit lebih banyak untuk keselamatan dan keselamatan yang disediakan oleh bursa.

Ya, dokumen KYC dapat membuatnya tidak selesa tetapi seperti yang telah kami tetapkan, dokumen ini tidak benar-benar di bawah kawalan BitQuick dan diharuskan oleh undang-undang.

Walau bagaimanapun, jika anda mencari cara yang sangat cepat, mudah dan selamat untuk menukar wang tunai anda yang sejuk dengan duit syiling, BitQuick boleh menjadi penyelesaian yang tepat untuk anda.

Gambar Pilihan melalui BitQuick.co

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me