Dyp dykk ned i Cardano (ADA), den tredje generasjons kryptovaluta

Cardano (ADA) er en tredje generasjon blockchain. Hva betyr det?

I et nøtteskall bygger den på alle leksjonene fra andre mynter for å lage en lagdelt og distribuert databehandlingsplattform som legger spesiell vekt på sikkerhet og teknisk strenghet..

Cardano ble offisielt lansert i september 2017 under den såkalte ‘Byron’ bootstrap-fasen. Det ledes av en tidlig Ethereum og BitShares medstifter, Charles Hoskinson. Teknologien er utviklet av et blockchain ingeniørfirma kalt Inngangsutgang Hong Kong (IOHK).

Cardano påtar seg en langsom og bevisst prosess med å formalisere en ”vitenskap” for distribuert systemdesign. Dette oppnås ved å evaluere alt som har blitt gjort i bransjen det siste tiåret.

Teamet begynte med å stille grunnleggende, grunnleggende spørsmål for å hjelpe utviklingen. Disse inkluderer: Hva er en blockchain? Hva er målene for en gitt blockchain? Hvordan gjelder forskjellige løsninger for de spesifikke målene? Hvilke typer sentralisering inviterer man til ved å velge en tilnærming fremfor en annen?

Cardano vedtar en vitenskapelig metodikk bygget rundt akademisk fagfellevurdert forskning (det er ikke noe papir som sådan). Den legger opp til å formulere løsninger på noen av de vanligste problemene som plager plassen. Disse er: skalerbarhet, interoperabilitet og bærekraft.

Cardano-prosjektet

Cardano består av tre enheter, hver med sin rolle i prosjektet.

  1. Cardano Foundation: En sveitsisk ideell organisasjon for Cardano økosystem og samfunn. Det jobber proaktivt med regjeringer og reguleringsorganer og danner strategiske partnerskap med bedrifter og andre relevante open source-prosjekter.
  2. IOHK: Et ingeniørfirma dedikert til å instrumentalisere peer-to-peer-teknologier. Det er også fast bestemt på å tilby finansielle tjenester til over tre milliarder mennesker som ikke har tilgang til dem. Gruppen er kontraktet med å designe, bygge og vedlikeholde Cardano-plattformen til slutten av 2020.
  3. Emurgo: et selskap som er dannet for å integrere, utvikle og støtte selskaper, virksomheter og bransjer som ønsker å benytte seg av Cardanos desentraliserte blockchain- og beregningsplattform.

Haskell, formelle metoder og faglig fagfellevurdering

Cardano bruker omfattende bruk av Haskell, et rent funksjonelt og statisk skrevet språk med høy grad av feiltoleranse. Den bruker også et Haskell-avledet språk (Plutus) for å definere smarte kontrakter.

Selv om ikke Haskell er like vanlig, er det mye brukt i akademia og næringer. Det regnes som et av de sikreste programmeringsspråkene som gir ekstremt robust sikkerhet og formelle verifikasjoner. Dette gir matematiske bevis på kodens korrekthet (se zkSNARKs).

Cryptol, er for eksempel en Haskell-basert kryptografisk verktøykjede mye brukt av NSA og i systemer som brukes av luftfartsselskaper og forsvarsentreprenører.

Slike formelle matematiske bevis er av største betydning i applikasjoner der verdien står på spill. Haskell er ideell for smarte kontraktsapplikasjoner i stor skala og på bedriftsnivå og oppdragskritisk infrastruktur beregnet på å sikre milliarder av dollar i kryptovaluta.

En av de definerende egenskapene til Cardano er nivået på teknologisk gransking og høy sikkerhet for programvarestandarder. De har også en rekke forhold til forskere i den akademiske verden. For eksempel har de inngått samarbeid med University of Edinburgh og Tokyo teknologiske institutt.

Cardanos forskningsdrevne tilnærming bygger på et grunnlag for flittig, faglig fagfellevurdert arbeid. Dette introduserer ekstremt høye standarder innen kryptoøkonomisk teori og distribuert systemteknikk.

Arkitektur

Cardano Arkitektur

Cardano er strukturert som en to-lags blockchain som skiller arkitektonisk mellom et oppgjør eller regnskapslag (kalt Cardano Settlement Layer, CSL) og et beregningslag der smarte kontrakter utføres (Cardano Computation Layer eller CCL). Inkludert er sidekjeder som brukes til å koble transaksjoner mellom de to lagene.

Denne flerlagsarkitekturen gir enklere myke gaffeloppdateringer enn Ethereum gjør. Dette er fordi det ikke er noe tydelig skille mellom de to lagene i Ethereums arkitektur.

Cardano Settlement Layer

Oppgjørslaget gir grunnleggende regnskapsbok (tenk Bitcoin) og funksjonaliteten til ADA. CSL er basert på Haskell-implementeringen av papir som beskriver Cardanos konsensusmotor. Den er utviklet av IOHK i samarbeid med University of Edinburgh, University of Athens og University of Connecticut.

Cardano Computation / Control Layer

CCL som Settlement Layer skal utvides med, vil tjene som et pålitelig rammeverk som muliggjør smart kontraktsfunksjonalitet. Dette vil gjøres på en måte som ikke nødvendiggjør endring av bakkenivåprotokollen som er ansvarlig for den opprinnelige kryptovalutaen. Denne separasjonen gjør det mulig at regulerte beregningslag kan struktureres slik at de samsvarer med forskjellige jurisdiksjoner.

Ouroboros: En sannsynlig sikker bevis for stavsprotokoll

Logikken til konsensusalgoritmer er det som driver aktivitet og produksjon av validerte transaksjonsblokker i distribuerte hovedbøker. Dette resulterer i en oppdatert og gjeldende tilstand av hovedboken i samsvar med den totale historikken til postene. Det er to brede kategorier av konsensusmekanismer som kjører på blokkjeder – Proof of Work (PoW) og Proof of Stake (PoS).

Den grunnleggende ideen med Proof of Stake er at i stedet for å kaste bort strøm for å tøffe hasjen før du legger til en blokk til hovedboken, blir en node valgt i stedet for å lage en ny blokk. Sannsynligheten for valget er proporsjonal med mengden mynter / poletter denne noden har. PoS er ment å oppmuntre til ærlighet og langsiktig, engasjert deltakelse.

Det er to hovedgrupper investert i forskning og utvikling av PoS-mekanismer: den ene er Ethereums Casper og den andre er Cardanos spesielle iterasjon av PoS kalt Ouroboros, utviklet av IOHK-forskere ledet av Prof. Aggelos Kiayias.

Ouroboros har gjennomgått formell faglig fagfellevurdering og støttes av formelle sikkerhetsbevis. Spillteoretiske tilpasninger og stimulerende belønningsmekanismer som strukturert i Ouroboros har vist at ærlig oppførsel er en omtrentlig Nash-likevekt. Dette betyr at det ikke er noe å tjene på å fravike protokollen. Dette er i stand til å nøytralisere muligheten for egoistiske skuespillere.

Ouroborous er designet for å være modulært og fremtidssikkert. For eksempel skal sporledersignaturer ved bruk av kvantebestandige ordninger innføres en stund i 2018. Dette vil derved gjøre det mulig for konsensus å oppnås over en rekke blokkjeder på forskjellige baner med epoker som går parallelt..

Epoker og slotledere

Ouroboros-protokollen deler tid i epoker som er delt inn i spor. Disse sporene, som er korte perioder på omtrent 20 sekunder, vil ha nøyaktig en blokk som blir opprettet i seg. Slotsledere velges blant alle interessenter med sannsynligheten for å bli valgt proporsjonalt med mengden mynter en node har.

For å sikre at valgprosessen er upartisk, innføres en grad av tilfeldighet via en flerpartsimplementering av en myntkastingsprotokoll. Dette vil gi det endelige resultatet der en node er valgt for å verifisere og legge til nøyaktig en blokk.

Den rekursive inter nettverksarkitekturen (RINA), et foreslått alternativ til TCP / IP og OSI-modellen, skal implementeres i Cardano. RINA er så konstruert at den sømløst kan koble til og samarbeide med TCP / IP. I Cardano vil dette tillate at flere epoker kan kjøres parallelt på forskjellige kjeder og dermed gjøre det svært skalerbart.

Skatte- og pengepolitikk

Cardano Proof of Stake

Cardano vil ha et statskasse som er en desentralisert bankkonto. Dette ligner i prinsippet den tidlige DAO på Ethereum, men modellert på Dashs treasury-system. Denne spesielle adressen / lommeboken styres kollektivt av alle ADA-innehavere i forbindelse med Cardano-utviklingsprosjekter..

Deltakerne vil stemme for hvilke prosjekter midlene skal frigis til. Dette gjør at systemet kan betale for sine egne forbedringer og sørger for langsiktig bærekraft. Skattkammeret finansieres via inflasjon, eller trekker en liten prosentandel av hver transaksjon som foregår på Cardano-plattformen og en del av nylig myntet ADA.

ADA-valutaen er fast forsyning, vilkårlig begrenset til førtifem milliarder. Mer informasjon om Cardanos pengepolitikk finner du her.

Deadalus lommebok

Daedalus er Cardano Settlement Layer-lommebokapplikasjonen som har ADA-valutaen. Det er ment å bli videreutviklet for å fungere som en universell lommebok med kryptoaktiver med funksjoner som automatisk handel, børsintegrasjon og krypto-til-fiat-transaksjoner.

Mantis, den Scala-baserte Ethereum Classic-klienten, har også blitt integrert med Deadalus-lommeboken for å koble til Ethereum Classic-nettverket.

Scala er et annet språk som er veldig godt egnet for distribuerte systemer og blokkjeder. Dette er fordi den er kortfattet og uforanderlig, mens den bruker en funksjonell stil for å skrive kode.

Videre er Scala kompatibelt med Java og JavaScript og kompilerer også med LLVM og til Java bytecode (som gjør prosessen med integrering med Ethereum enklere).

Team og veikart

Charles Hoskinson Bloomberg

Bilde via Bloomberg.com

De IOHK-teamet består av et stort antall ingeniører og akademiske forskere. Grunnlegger Charles Hoskinson er kjent i kryptosamfunnet. Han er utdannet matematiker som har studert Analytic Number Theory ved University of Colorado.

Han hadde opprinnelig vært involvert i den tidlige utviklingen av Bitcoin og var med å grunnlegge Ethereum. Han var også grunnlegger av Bitcoin Foundation utdanningskomite og etablerte Cryptocurrency Research Group i september 2013.

Sjefforsker og utvikler av den Ouroborous konsensusmotoren er professor Aggelos Kiayias, som for tiden er leder for cybersikkerhet og personvern ved University of Edinburgh. Hans forskningsinteresser ligger innen anvendt kryptografi og grunnlag for kryptografi med særlig vekt på blockchain-teknologier og distribuerte systemer.

En teknisk oppdateringssporing som følger github-forpliktelser og fremdrift av veikart, finner du på Cardano oppdateringer. Det har vært 868 forpliktelser den siste uken.

Børs

ADA handles for tiden på Bittrex, UpBit, HitBTC og er nylig notert på Binance med handelsparene BNB token og USDT nettopp introdusert i går (17. april) og per i dag også notert på kinesiske Huobi.

Tilleggsressurser

  • Cardano Hub er det viktigste Cardano-nettstedet som inneholder all informasjon og ressurser.
  • Cardano Block Explorer for å søke på adresser, transaksjoner, epoker og spor på Cardano-nettverket. I nær fremtid vil utforskeren bli supplert med diagrammer, diagrammer, statistikk og andre dataanalysekomponenter og verktøy.
  • Retningslinjer for sikkerhet for å unngå å bli offer for phishing-angrep og slike uheldige scenarier som når mange brukere fikk tømt IOTA-lommebøker fordi de genererte frø online.

Det er også omfattende teknisk dokumentasjon fra IOHK som kan vises her.

Kraftige brukstilfeller

Mens Cardano utvilsomt utvikler revolusjonerende blockchain-teknologi, ligger den virkelige fordelen i brukssaker fra den virkelige verden. For eksempel Long Finance nettopp publisert 78 sider lang rapport som er sponset av Cardano-stiftelsen.

Dette undersøker den økonomiske effekten av smarte / distribuerte hovedbøker på verdenshandelen og globale kapitalstrømmer. Det antyder også Cardanos ambisjon om å tjene som et rammeverk og operativsystem som menneskelige sivilisasjoner kan blomstre og blomstre på. Som det fremgår av publikasjonen:

Konseptuelt vil virkningen av Smart Ledgers bli realisert av reduserte kostnadsfriksjoner knyttet til prosesser som papirarbeid og identitetskontroll, som letter etableringen av nye forretningsmuligheter og reduserer volatiliteten knyttet til internasjonal handel.

Cardanos oppdrag er spesielt fokuserte utviklingsland og tredjelandsland som er belastet av korrupsjon, vanskelige byråkratier og manglende tilgang til finansielle tjenester.

Derfor, i slaget om blokkjedene, kan Cardano ha en teoretisk fordel. Men hvis det praktisk talt kan brukes til å transformere måten visse samfunn fungerer på, vil det oppnå det som ingen andre blockchain-prosjekter så langt har klart..

Utvalgt bilde via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me