Hva er Bitcoin? En enkel introduksjon

Bitcoin er en digital valuta kjent som en kryptovaluta. Det er ulikt noen penger du kanskje har brukt før. Du kan sende den til hvem som helst på nettverket med relativt lave avgifter og praktisk talt ingen hindring. Den styres av deg selv i en digital lommebok på PCen.

Det som gjorde Bitcoin virkelig unik var dens desentraliserte natur. Bitcoin er ikke kontrollert eller overvåket av et enkelt organ. Den distribueres fullstendig over et nettverk av datamaskiner på en peer-to-peer-måte. Transaksjoner kan skje med anonymitet mellom deltakerne. Det er ingen bankkontoer knyttet til en persons navn. Dette var virkelig et av de ledende prinsippene til skaperen, Satoshi Nakamoto.

Bitcoin har allerede revolusjonert måten folk tenker på penger og eiendeler. Det som en gang var en begynnende idé, så på så mye av en hobby, har forvandlet det globale økonomiske systemet. Det er mange som sier at Bitcoin vil gjøre for å finansiere hva internett gjorde med informasjonssystemet.

Det kan imidlertid virke relativt komplisert for de som er nye i konseptet. Vi dykker inn i de underliggende prinsippene til Bitcoin i det følgende innlegget.

Kryptovaluta og digitale eiendeler

Selv om Bitcoin kalles en “digital” valuta, kan dette være forvirrende for noen mennesker. Dette er fordi det egentlig ikke er en ressurs i tradisjonell forstand. Det er ikke engang et digitalt aktivum eller en fil på datamaskinen din. Det er faktisk en oversikt over en transaksjon som viser at noen har sendt deg noe av verdi tidligere.

Denne verdien av verdien er Bitcoin. Bitcoin er en kryptovaluta som ble “utvunnet” av en datamaskin. I hovedsak viet denne datamaskinen ressurser (strøm og prosessorkraft) for å løse et komplisert kryptografisk problem. I likhet med klassisk økonomisk teori var dette arbeidet fra gruvearbeideren arbeid og kapital som ble lagt i ressursen (Bitcoin).

Denne Bitcoin, selv om den ikke er en materiell eiendel, har verdi og kan derfor brukes som en valuta. Du kan sende den til alle over hele verden, akkurat som FIAT-penger. Dette sendes til noen andre i form av en transaksjon fra lommeboken og offentlig adresse til mottakeradressen. Denne transaksjonen blir deretter bekreftet av gruvearbeiderne og plassert på Bitcoin blockchain.

Bitcoin Blockchain

Bitcoin BlockchainBitcoin-blockchain er en desentralisert hovedbok som inneholder alle transaksjonene i Bitcoin-nettverket siden begynnelsen av tiden. Tenk på det som en stor regnskapsbok med mange debet og kreditter. Hver eneste transaksjon i Bitcoin-nettverket kan spores på blockchain.

Denne blokkjeden er desentralisert, noe som betyr at den ikke lagres på et bestemt sted. I samsvar med Bitcoins natur opprettholdes blockchain av alle nettverksnodene (datamaskiner) på Bitcoin-økosystemet. Dette betyr at blockchain er offentlig. Alle kan se transaksjoner som fant sted i nettverket. Du kan se den nyeste bitcoin hovedboken på blockchain.info.

Denne desentraliserte hovedboken kalles en “kjede” fordi alle blokkene er knyttet til blokkene før. Ved hjelp av avanserte kryptografiske prinsipper vil hver blokk inneholde data om tidligere blokker. Dette gjør at disse transaksjonene er uforanderlige, et konsept som eliminerer muligheten for dobbeltbruk. Vi vil gå nærmere inn på dette nedenfor.

Offentlige adresser for Bitcoin

Bitcoin-transaksjonSom nevnt ovenfor er Bitcoin anonym. Det er ingen Bitcoin-kontoer der du oppbevarer pengene dine. Ingen kan se identiteten til personen som sender eller mottar penger. Man er i stand til å sende Bitcoin til noen andre på nettverket ved å bruke deres offentlige Bitcoin-adresse. Dette er en streng med bokstaver og tall som genereres fra lommeboken. Et eksempel er dette 1PzNiHPM9iVRd2fBpqcMv78m5pgQsag3pn.

En lommebok er bare en samling filer som gir tilgang til en rekke offentlige adresser. Dette er unikt for lommeboken du har og kan brukes kontinuerlig eller kastes når en betaling er mottatt. Når denne adressen opprettes, genererer du faktisk et “kryptografisk nøkkelpar” som består av en privat nøkkel og en offentlig nøkkel. Den private nøkkelen er bare kjent for deg og den offentlige nøkkelen er kjent for hele nettverket (din unike offentlige adresse).

Når du sender Bitcoin til noen andre, må transaksjonen være “signert” kryptografisk av din private nøkkel. Den offentlige nøkkelen lar nettverket og gruvearbeiderne bekrefte at meldingen faktisk er signert med riktig privat nøkkel.

Det er viktig å merke seg at ingen kan smi din private nøkkel. Dette er fordi den er knyttet til den offentlige nøkkelen din ved hjelp av et konsept som kalles asymmetrisk kryptografi og hashfunksjoner. Den eksakte forklaringen er utenfor denne første introduksjonen, men alt du trenger å forstå er at det er umulig å replikere den private nøkkelen. Selv en liten endring av en faktor i den private nøkkelen vil resultere i en helt annen offentlig nøkkel.

På samme måte er hash-funksjonen som produserer den offentlige nøkkelen fra den private nøkkelen, en enveisfunksjon. Dette betyr at du kan beregne publikum fra den private nøkkelen, men det er ingen måte å beregne den andre veien. Det er enda et trinn med algoritmisk hashing som skjer på den offentlige nøkkelen din før den blir opprettet til en menneskelig lesbar bitcoin-adresse. Hashfunksjonen som brukes i Bitcoin er en SHA 256-algoritme. Du kan lese mer om kryptografiske hashfunksjoner i dybden hvis det interesserer deg.

Bitcoin-sikkerhet

En av de mange bekymringene som Bitcoin nye adoptere har, er hvor sikker blockchain egentlig er. Hva er å hindre noen i å dobbeltbruke Bitcoins? Hva er å stoppe en hacker fra å endre en transaksjon i blockchain og tildele seg mer penger?

Selvfølgelig går sikkerhet og tillit hånd i hånd. Du kan ikke ha en desentralisert valuta uten at alle deltakerne har 100% tillit til nettverket. Teoretisk sett, med mindre 51% av nettverket kontrolleres av en part, er blockchain helt manipuleringssikkert. Denne “regelen om 51” er sentral i Bitcoin-protokollen og var adresser i originalen hvitt papir av Satoshi.

I hovedsak, hvis det noen gang er uenighet om blockchain-strukturen, vil nettverket overstyre og velge kjeden som blir presentert av flertallet av gruvearbeiderne i nettverket..

Når det gjelder en hacker som kan endre en tidligere transaksjon og tildele mer Bitcoin til seg selv, er dette umulig på grunn av uforanderligheten til blockchain. Alle blokker med transaksjoner i er knyttet til blokkene før dem. Denne lenken er også gjennom en lignende hashing-funksjon som beskrevet for den private og offentlige nøkkelen.

Selv en liten endring av en transaksjon i en tidligere blokk i kjeden ville resultere i en helt annen blockchain enn den etablerte. Derfor vil gruvearbeiderne legge merke til at dette er en feil blockchain umiddelbart, og deretter gå tilbake til den som flertallet av dem er enige om.

Bitcoin Mining

Bitcoin MiningBitcoin er et digitalt gull. Folk ser på det som et aktivt fristed som er begrenset i tilbud og derfor alltid vil være etterspurt. Som gull må Bitcoin utvinnes for å bli opprettet. Denne gruvedriften utføres imidlertid av datamaskiner som løser kompliserte matematiske problemer ved hjelp av brute force computing. Når en gruvearbeider har løst dette problemet, blir det belønnet i Bitcoin. Det er her nye Bitcoin kommer inn i tilbudet.

Det er også viktig å merke seg at det er en øvre grense for hvor mye Bitcoin som noen gang kan opprettes. Dette er begrenset til 21m BTC. Derfor er Bitcoin naturlig deflatorisk. Nettverket kan også regulere mengden Bitcoin som utvinnes ved å justere beregningsvanskeligheten til problemene. Etter hvert som det blir vanskeligere, blir det dyrere å løse problemene og dermed min Bitcoin.

Dette er grunnen til at det er ganske sammenlignbart med gruvedrift for en naturressurs. For eksempel når den først gruver gull er den på overflaten og lett å trekke opp. Når mer gull utvinnes, må de grave dypere, noe som vil koste mer penger. Etter hvert vil gull som leveres til markedet begynne å avta. Det er bare en viss mengde endelig gull på planeten jorden som noen gang kan utvinnes.

Hva er inne i blokken?

Bitcoin-blokkerVi har nevnt blokkene i blokkjeden uten å gå gjennom en forklaring på nøyaktig hva blokkene består av. Bitcoin-blokker inneholder all informasjon om transaksjonen i en bestemt tidsperiode. De har også andre data som en tidsstempel (som identifiserer når den ble plukket opp) og avgjørende, en hash av blokken før. Hver blokk har en blokkstørrelsesgrense på 1 MB.

Gitt at den nåværende blokken har en hash av blokken før, er den uløselig knyttet til den blokken. Derfor kan det ikke være noen endringer i blokkene før uten å endre strukturen til hashfunksjonen. Du lurer kanskje også på hvordan blokken kan inneholde informasjon om alle tidligere blokker og forbli innenfor størrelsesgrensene. Dette er gjennom en kryptografisk disiplin kalt Merkle trær. Dette ligger utenfor omfanget av dette innlegget, men det er i stand til å hasjere alle transaksjoner effektivt og lagre det effektivt under grensene.

Når en Bitcoin-gruvearbeider er i stand til å fjerne en blokk, får de ikke bare betalingen i Bitcoin for å løse problemet, men de får også transaksjonsgebyrene for alle transaksjonene. Det er viktig å merke seg at dette er Bitoin som allerede er i omløp og derfor ikke vil påvirke Bitcoin-tilbudet. Når det gjelder 1 MB-grensen, er det for øyeblikket et forslag om å øke blokkstørrelsesgrensen i november til 4 MB. Alt dette var et resultat av implementeringen av SegWit2-skalering.

Kostnader ved bruk av Bitcoin

Når du vil sende penger til Bitcoin-nettverket, må du betale en viss avgift for å stimulere gruvearbeideren til å bekrefte disse transaksjonene. Imidlertid, i motsetning til å bruke tradisjonelle banksystemer og online betalingsbehandling, er denne avgiften ganske ubetydelig. Selv med de nylig tilførte kostnadene ved å bruke Bitcoin-nettverket, er disse avgiftene markant lavere.

Når det gjelder å sende penger online med en onlineforhandler som PayPal, er gebyrene dine vanligvis omtrent 2-3% av transaksjonsbeløpet. Når du sender mynter, blir du vanligvis belastet med 0,1 mBTC (1 tusendel av en Bitcoin) per 1000 byte, når du sender mynter. Hvis man skulle vurdere den gjennomsnittlige Bitcoin-transaksjonsstørrelsen og antall transaksjoner, kan man få en ide om den totale prosentandelen av alt volum som betales i avgifter. For øyeblikket er Bitcoin-avgifter for bruk av nettverk ca. 0,760%, noe som er mye lavere enn PayPal.

Så er det selvfølgelig spørsmålet om internasjonale betalinger i utlandet. Hvis noen har måttet foreta en SWIFT-betaling, vil de vite hvor lang tid det kan ta, samt hvor mye det koster. Det er vanligvis en rekke mellomledde banker som må være involvert som kan legge til rette for transaksjonene. Betalinger kan ta alt fra 3-4 virkedager. Til sammenligning er Bitcoin-nettverkets gjennomsnittlige bekreftelsestid for øyeblikket omtrent 25 minutter.

Hva holder fremtiden

Måten en desentralisert selvstyrende global valuta kan endre måten vi tenker på verden på, er virkelig fascinerende. Det vil ikke være noen banker som vil betale ublu gebyrer. Det vil ikke være noen statlige banker som kan devaluere andres penger med inflasjon og kvantitativ lettelse.

Men når det gjelder forstyrrelser, er det den underliggende blokkjede-teknologien som har det virkelige potensialet til å virkelig forandre verden. Det er allerede en rekke selskaper som prøver å bruke en desentralisert hovedbok til å administrere forsyningskjeder, skaffe midler gjennom mengdefinansiering, forbedre sikkerheten, fortsetter listen. Det har også vært en rekke andre kryptovalutaer som er blitt utviklet som har forbedret Bitcoin-protokollen sterkt, og inkluderer kan være fokusert på personvern som Monero eller smart kontraktsteknologi som Ethereum.

Enkel Bitcoin-video

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me