Hva er Blockchain Technology?

Opprinnelig grunnlaget for å registrere transaksjoner med kryptovalutaer som Bitcoin, har blockchain utviklet seg til noe av mye mer betydning i det 21. århundre. Det har potensial til å endre grunnleggende prinsipper for nettverk.

I sin enkleste form er Blockchain en desentralisert oversikt over informasjon som styres og oppdateres av et fellesskap av brukere. Det er ingen sentral enhet eller person som kontrollerer posten. I følge Don Tapscott som skrev Blockchain-revolusjonen

Blockchain er en uforgjengelig digital hovedbok med økonomiske transaksjoner som kan programmeres til å registrere ikke bare finansielle transaksjoner, men praktisk talt alt av verdi.

Mange mennesker er kanskje ikke interessert i de matematiske fagene som understreker blockchain-teknologien. Det er imidlertid nyttig å ha en høy forståelse av hva blockchain gjør, og hvordan det vil hjelpe verden å gå til neste internettrevolusjon..

Klientservermodellen

Tradisjonelt har World Wide Web arbeidet med klient-server-nettverksmodellen. En bruker, i dette tilfellet vil “klienten” koble til en sentralisert server og få tak i informasjonen som var nødvendig.

Denne serveren er vanligvis en datamaskin i et datasenter som har tilgang til all informasjonen som klientene vil ha tilgang til. Serveren vil også ha databasen på harddisken. Dette er bare en kopi av databasen og kan derfor betraktes som “hovedkopi”. Mange selskaper, inkludert banker, forsikringsselskaper, helsepersonell, medieselskaper osv., Må overvåke denne sentraliserte databasen. Nedenfor er et visuelt eksempel på klientservermodellen.

Client Server Architecture

Hvis det er noen endringer i informasjonen i databasen, administreres dette enten av klientene (brukerne) selv eller oppdateres av administratorene på serveren. Å ha all informasjonen på ett sted kan ha mange ulemper. Den mest pressende er cybersikkerhet.

På grunn av det faktum at hackere vet hvor serveren ligger og at dataene bare ligger på en server, gjør det det til et enkelt mål. Klient-server nettverksinfrastrukturen er også mer utsatt for sammenbrudd, et brudd på den ene serveren vil bety at ingen kan få tilgang til databasen fra klientene. Dette kan være skadelig, spesielt når tilgang til databasen er avgjørende.

En desentralisert løsning

Blockchain-teknologien, i kjernen, er en desentralisert versjon av klient-servermodellen. I stedet for å ha all data og informasjon på en server som klientene får tilgang til, må du heller plassere denne informasjonen på alle klientene. Disse klientdatamaskinene blir da kalt “noder” og utgjør en del av det desentraliserte nettverket.

Når det er en oppdatering til nettverket, vil hver node i blokkjeden oppdatere den distribuerte hovedboken og sørge for at det er enighet mellom alle nodene om den sanne formen for hovedboken. Konsensus dannes når flertallet av nodene er enige om gjeldende form. Dette vises alt på bildet nedenfor av en distribuert hovedbok.

Blockchain-teknologi med noder

Dette er det som gjør blockchain-teknologien så revolusjonerende, det er ikke behov for en sentral tillitsmyndighet. Hver av nettverksnodene kan autentisere oppføringene, og gjennom definerte matematiske og økonomiske disipliner er hver node klarert av de andre. Hvis det er redundans i noen av nodene, bør det ikke ha noen innvirkning på nettverket eller hovedboken.

Dessuten, gitt at blockchain vedlikeholdes av alle nodene i nettverket, kan ingen part skadelig endre den uten kjennskap til de andre nodene. Selv om dette er tilfelle, krever hovedboken konsensus for å bli oppdatert effektivt. Dette gjør blockchain gjennomsiktig og uforgjengelig.

Tillit gjennom kryptografi

For at noder i et desentralisert nettverk skal kunne stole på hverandre, må de sørge for at de virkelig er de de sier de er. De viktigste begrepene autentisering og tillatelse er sentrale i funksjonen til en blockchain.

Hvordan oppnår man dette med 100% nøyaktighet?

Det oppnås ved bruk av kryptografi med privatnøkkel. Det tillater en nettverksnode å bevise at det faktisk er hvem den hevder å være, og at den har myndighet til å gjøre det den gjør. Denne private nøkkelen er ikke mer enn en samling av sifre og bokstaver, og er derfor privat. Det er ikke noe krav om privat informasjon for å bevise ektheten.

Det er heller ikke nok at nodene bare er autentiserte og autoriserte. Den underliggende protokollen til blockchain krever økonomiske insentiver for å være “ærlig” med hensyn til blockchainens sanne natur. Med Bitcoin belønnes for eksempel nettverksnoder (gruvearbeidere) med Bitcoin for å autentisere transaksjoner og holde nettverket ærlig.

Tillit er virkelig en vare som er mangelvare og krever mange ressurser for å bekrefte. Tidligere var det et latterlig konsept å bekrefte at en annen datamaskin på internett kunne stole fullt ut. Gjennom bruk av disse strenge kryptografiske og spillteoriøkonomiske disipliner kan kraftige digitale forhold dannes.

Selv om blockchain-teknologi hovedsakelig er assosiert med digital valuta, er potensielle applikasjoner virkelig revolusjonerende.

Potensielle Blockchain-applikasjoner

Crowdfunding

Vi er alle klar over crowdfunding-plattformer som Kickstarter og Gofundme. Du vil lage en side som prøver å skaffe penger fra detaljinvestorer til virkelig små investeringsbilletter per investor. Med blockchain-teknologi er mulighetene uendelige.

For eksempel kan investorer kjøpe seg inn i en organisasjon som vil fungere som et stort desentralisert risikokapitalfond. De kan da kjøpe retten til å stemme på potensielle investeringer gjennom smarte kontrakter som er kodet i. Dette var faktisk DAO (Decentralized Autonomous Organization). Selv om dette fikk et hack, var ideen uten tvil imponerende.

Smarte kontrakter

Smarte kontrakter danner grunnlaget for Ethereum-nettverket. I hovedsak er det kodelinjer som vil utføre den smarte kontrakten på nettverket hvis visse vilkår er oppfylt. Disse kan programmeres til å utføre funksjoner når bestemte egenskaper oppfylles. Dette gjør smarte kontrakter gjeldende for mange applikasjoner.

Hvis du for eksempel skulle selge et hus og trengte å betale penger underlagt en rekke vilkår, kan du bruke en smart kontrakt i stedet for advokater. I stedet for å bekrefte overføring av midler på bestemte dokumenter som mottas, la vilkårene bli kodet inn i en smart kontrakt. I hovedsak kan enhver form for komplisert økonomisk transaksjon i teorien kodes til en smart kontrakt.

Styring av forsyningskjeder

Forsyningskjeder er store og komplekse kjeder som noen ganger er tungvint. Dette gjør det vanskelig for organisasjonene som er avhengige av dem og kan føre til svinn etc. Ved å plassere produktforsyningskjeden i en offentlig blockchain, kan potensielle feil bli oppdaget oftere og i en mye raskere tidsramme. Alle parter i forsyningskjeden, inkludert forbrukere, kan spore varens bevegelse.

Det forhindrer også skumle handlinger eller hjørneskjæring fra noen av leverandørene i kjeden. På grunn av at deres handlinger faktisk er offentlige, kan andre medlemmer i kjeden få øye på denne aktiviteten.

Data beskyttelse

Som nevnt tidligere, kan det å ha alle dataene dine lagret på et sentralisert sted gjøre deg til et enkelt mål for hackere. De siste to årene har vist oss den katastrofale effekten av datainnbrudd hos en rekke selskaper og offentlige organisasjoner.

Med blockchain-teknologi er nodene spredt over hele nettverket og er derfor vanskeligere å gå på kompromiss. En potensiell anvendelse av teknologien kan være på DNS-systemet. Gitt at disse er avhengige av hurtigbufring, er de sårbare for DDoS-angrep. Det er ikke behov for hurtigbufring når blockchain-teknologi brukes.

Digitale identiteter

Nesten alt vi gjør online bruker identiteten vår. Nettsteder og tjenester må autentisere nøyaktig hvem vi er for å hjelpe oss bedre. Selvfølgelig kan dette være ineffektivt og farlig. Hackere målretter vanligvis forbrukere med phishing-taktikk for å få personlig identifiserbar informasjon.

Distribuerte hovedbøker gir oss en mer effektiv og sikker måte å identifisere hvem vi er. Blockchain gir også tilbake kontrollen over våre personlige data til oss uten å ha dem lagret på et sentralt sted. Når denne digitale identiteten er lagret i blockchain, er den dessuten uforanderlig, noe som betyr at ingen kan endre den for ondsinnede formål..

Datalagring

Rom er en stadig mer sparsom ressurs som vi ofte går tom for. Imidlertid er det over internett millioner av datamaskiner som har ekstra lagringsplass som ikke blir brukt. Dette er egentlig en bortkastet ressurs som man ikke bruker mest mulig ut av. Videre, når du bruker skylagringsløsninger som Dropbox, kan de ha blitt hacket mens de er sentraliserte.

En desentralisert blockchain-løsning for online lagring er den eneste måten vi kan dra nytte av denne ubrukt plassen på en sikker måte. For eksempel hevet en nylig ICO av Filecoin en rekord på $ 257m for sine desentraliserte lagringskonsepter. De vil uten tvil med glede ta imot de etablerte gigantene i skylagringsplassen.

Deleøkonomien

Det er stort potensiale for bruk av Blockchain-teknologi i delingsøkonomien. Fra AirBnB til Uber er det rom for vekst med desentraliserte løsninger der de som vil dele noe kan matche opp med de som gjør delingen.

Tilsvarende er det muligheten for plattformsamarbeid. Dette betyr at de som har tenkt å bruke plattformen og de som tjener på den, kan være de samme individene. Dette kan oppmuntre brukere til å sørge for at den desentraliserte plattformen fungerer til fordel for alle.

Web 3.0 revolusjon

Mange har sammenlignet desentraliserte nettverk med den tredje versjonen av internett. Internet 2.0 var “internett av informasjon”. Folk hadde fingertuppene på alle ressursene som vanligvis ville trengt lang tid å finne. Blockchain-teknologi er nå det første trinnet vi tar mot Web 3.0 eller internett av verdi.

Bilder via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me