Hva er Monero?

Kryptografer og talsmenn for personvern har alltid søkt etter den hellige gralen av anonyme oljetransaksjoner.

I utgangspunktet så mange på Bitcoin som de facto-valutaen for privatliv. Det var ingen navn knyttet til lommebøkene, og penger kunne sendes fritt og enkelt over landegrensene uten innblanding fra reguleringsbyråer.

Likevel, etter hvert som det har blitt mer populært, har folk innsett at den svært offentlige naturen til blockchain betyr at enkeltpersoner ganske effektivt kan overvåke og spore betalinger online.

Dette var en av hovedmotivasjonene bak etableringen av Monero, den personvernfokuserte digitale valutaen. Før vi kan fordype oss i teknologien til Monero, må vi forstå hvorfor Bitcoin kanskje ikke er så privat som mange kanskje tror.

Bitcoin-feilene

Selv om teknologien bak Bitcoin virkelig er revolusjonerende, er den over 8 år gammel. Som vi nylig har sett, er det mange utviklere som prøver å forbedre Bitcoin-protokollen med hensyn til skalering, transaksjonstider osv.

Selv om Bitcoin faktisk er anonym, betyr Blockchain-arten at folk lett kan se transaksjonsaktiviteten på den lommeboken. Når penger må strømme mellom disse lommebøkene, føres de inn i hovedboken.

Bitcoin-adressen din, som er en samling av tilfeldige strenger og sifre, kan ikke knyttes til deg. Likevel kan transaksjonskjeden som knytter lommeboken din til en konto på en Fiat-veksling, lett avsløre deg. Det er selskaper som Chainalysis som har programvare for enkelt å identifisere bevegelser av midler.

Noen mennesker tror at dette er en positiv trend, da det vil tillate mer vanlig adopsjon av kryptovaluta og vil spyle ut slike som den kriminelle og mørke nettmagen..

Imidlertid er det fortsatt mange mennesker som ønsker å bruke kryptovalutaen sin uten at folk vet hvor mye de har, hvem de sender til og hvem de mottar fra.

Monero vs. Bitcoin

Monero (XMR) er også en kryptovaluta som bruker blockchain-teknologi for å lette transaksjoner. Disse transaksjonene utvinnes også av datamaskiner som bekrefter transaksjonene.


Likevel, i motsetning til Bitcoin, bruker Monero avanserte grafiske kryptokonsepter som “ringsignaturer” for å skjule transaksjonen din fra blockchain, samt hvor mye penger du har i din offentlige lommebokadresse. Monero er også i stand til å skjule hvor mye penger som blir sendt til deg.

Selv om dette kan tilfredsstille alle personvernforkjemperne, er det en rekke andre bemerkelsesverdige fordeler med Monero fremfor Bitcoin

  • ASIC-resistent gruvedrift: Da Bitcoin først begynte å bli utvunnet tilbake i de tidlige dager, var folk i stand til å bryte det på hjemmecomputerne sine ved hjelp av CPUer. Dette var fordi beregningsvanskeligheten ikke var så høy som den er i dag. I dag er det veldig dyre applikasjonsspesifikke integrerte kretser (ASIC) som brukes til å utvinne Bitcoin. Disse er vanligvis i hendene på store gruvedrifter som har investert store mengder penger. Som sådan har selve naturen til desentralisert gruvedrift blitt ganske sentralisert. Med Monero er Cryptonote-gruvealgoritmen motstandsdyktig mot denne typen maskinvare, og som sådan holder gruvedriften desentralisert
  • Adaptiv blokkstørrelse: For de som følger de nåværende debattene i Bitcoin-samfunnet, har det vært et av de hotteste emnene å øke blokkstørrelsesgrensen. Grensen på størrelsen på Bitcoin-blokkene forårsaker betydelig overbelastning i nettverket. Monero ble kodet slik at blokkstørrelsen automatisk justeres dersom transaksjonsvolumet krever det.
  • I2P-protokoll: Når du handler med Monero, blir alle transaksjonene rutet gjennom det usynlige internettprosjektet I2P. Dette vil sikre at ingen kan lure på internettaktiviteten din og overvåke hva du gjør. Dette betyr at folk ikke engang vil kunne fortelle at du bruker Monero-nettverket i det hele tatt når du er online.

Monero forklart

Hvordan en Monero-transaksjon fungerer

Selv om Monero virker som et relativt greit konsept, er den faktiske mekanikken bak en Monero-transaksjon virkelig involvert. Den inneholder noen av de mest avanserte konseptene innen moderne kryptografi og informatikk.

For de som er interessert i å studere den underliggende teknologien til en transaksjon, originalen Monero whitepaper er tilgjengelig for offentlig visning. Imidlertid kan man gi et høyt nivå beskrivelse av hvordan en Monero-transaksjon fungerer og hvordan den forblir privat.

Sender Monero

I likhet med Bitcoin vil en Monero-bruker ha en offentlig adresse som er et sett med strenger og tall. I motsetning til Bitcoin vil det imidlertid ikke være noen midler som er direkte tilknyttet denne adressen.

Når du sender noe Monero til noen andre, opprettes en midlertidig offentlig adresse. Denne adressen er også bare opprettet for det eksakte formålet med denne transaksjonen og er helt ny. Derfor har den offentlige blockchain ikke noen oversikt over den transaksjonen.

Dette går selvfølgelig begge veier. Når du sender midler, blir ikke kilden til midlene anerkjent som din egen offentlige adresse. Derfor er det ingen som kan fortelle at du sendte Monero til noen andre på nettverket. Disse kjolene kalles “skjult” adressater og er kjent av ingen.

Finne din Monero

Selvfølgelig må mottakeren kunne kreve pengene sine fra skjult lommebok. For at mottakeren skal motta disse midlene, må de skanne Monero-blockchain for å finne transaksjonen. For å gjøre dette bruker de noe som kalles en “hemmelig visningsnøkkel”. Dette sjekker hver transaksjon for å se hvilke av de som gjelder mottakeren.

Denne hemmelige nøkkelen er bare kjent av mottakeren. Dette betyr at ingen andre er i stand til å se på blockchain og identifisere betaling som ikke var relatert til dem. Du kan også gi denne hemmelige nøkkelen til noen andre, og de kan også skanne blockchain for å se om det ble sendt penger til dem.

Transaksjonsblanding

Med transaksjonen ovenfor er det en unlinkability. Hva dette betyr er at ingen som ser på Monero blockchain, er i stand til å koble en transaksjon til din offentlige adresse. Imidlertid er den opprinnelige avsenderen av mynten fortsatt i stand til å se når mottakeren sender penger. For å unngå dette bruker Monero “ringsignaturer”.

Disse signaturene er det som tillater blanding av transaksjoner. Når avsenderen sender en transaksjon, velger de tilfeldig andre brukerfond som også skal vises i transaksjonen. Derfor kan disse avsenderne også være en kilde til midlene som sendes.

Når du bruker disse ringesignaturene, kan ingen fortelle hvem som faktisk sender pengene, ikke engang personen som opprinnelig sendte pengene til mottakeren.

Åpenbart, med mengden av folkemengder, jo flere mennesker som blir lagt til blandingen, jo mer uklare transaksjonen. Antall personer som er inkludert i en transaksjonsmiks blir referert til som “mixin level”. Du kan øke størrelsen på mixin-nivået, men dette vil da øke avgiftene for å bruke nettverkets beregningsressurser.

For personen som sendte pengene dine, selv om du ikke handler, vil det se ut som du er. Når du er koblet til nettverket, vil det se ut som om du kontinuerlig sender penger til alle hele tiden.

Du kan også spørre at hvis alle transaksjoner er maskert og ingen kan fortelle hvem som sender Monero over nettverket, hvordan sørger gruvearbeidere for at Monero ikke blir dobbelt brukt? Dette er mulig ved bruk av “nøkkelbilder”.

Nøkkelbilder er en kryptografisk nøkkel hentet fra en utgang som blir brukt, og er en del av hver ringesignatur på blockchain. Det er bare ett nøkkelbilde for hver utgang på blockchain. På grunn av de kryptografiske egenskapene kan man ikke fortelle hvilken utgang som produserte hvilket nøkkelbilde. Alle brukte nøkkelbilder opprettholdes i blockchain slik at gruvearbeidere kan bekrefte at ingen transaksjoner blir brukt to ganger.

Ringsignaturteknologi brukes også for å skjule nøyaktig hvor mye penger som blir sendt. Ring Confidential Transactions (RingCT) er et relativt nytt tillegg til Monero-protokollen som bruker en kryptografisk funksjon som maskerer transaksjonsbeløpet fra blockchain, men ikke fra avsender og mottaker..

Hvor kan jeg kjøpe og oppbevare XMR

Hvis du ønsker å få tak i noe Monero, må du gå videre til en kryptovaluta-utveksling. XMR er oppført på en rekke forskjellige børser, men noen av de største inkluderer slike som Binance og Kraken. Førstnevnte krever at du først tar tak i annen krypto som Bitcoin osv. Mens sistnevnte kan brukes som en fiat-gateway der du kan sende fiat-midler.

Når du har XMR, vil du flytte dem til en sikker lagringsenhet. Dette er fordi det ikke er trygt å lagre en stor beholdning av mynter på en børs gitt de mange risikoene som utgjør. Vi har dekket en omfattende liste over Monero lommebøker der du trygt kan lagre XMR.

Utvalgt bilde via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me