0x Review: het protocol voor gedecentraliseerde uitwisseling

0x is het belangrijkste gedecentraliseerde uitwisselingsprotocol dat momenteel op de markt is. Ze zijn ook een van de eersten die in 2017 zijn gelanceerd.

Velen in de cryptocurrency-ruimte zijn ervan overtuigd dat het tijdperk van gecentraliseerde cryptocurrency-uitwisseling tot een einde moet komen. Dit heeft geleid tot een stroom van gedecentraliseerde uitwisselingsprotocollen die de afgelopen 3 jaar zijn gelanceerd.

Dus met zoveel concurrentie is 0x het nog steeds waard?

In deze 0x-review zal ik je alles geven wat je moet weten. Ik zal ook de use-cases op de lange termijn en het prijspotentieel van de ZRX-tokens analyseren.

Wat is 0x?

De 0x-protocol website is vrij duidelijk over het overkoepelende doel van het project, aangezien het meteen zegt:

0x, dat gedecentraliseerde uitwisseling aandrijft, is een open protocol dat peer-to-peer-uitwisseling van activa op de Ethereum-blockchain mogelijk maakt.

In 2016 hadden de oprichters van 0x, Will Warren en Amir Bandeali, een sterke overtuiging dat blockchain-technologie een ontwrichtende kracht zou worden. Ze zagen een toekomst waarin alle activa zouden worden getokeniseerd en openbaar zouden worden verhandeld op blockchains.

Met de veelzijdigheid en reikwijdte die Ethereum met zich meebrengt, besloten ze dat de Ethereum-blockchain het perfecte medium zou zijn voor het hosten van dit soort activa-uitwisseling en gingen ze aan de slag met het creëren van het 0x-protocol.

Basisprincipes van 0x

De gedecentraliseerde handel die door 0x wordt aangeboden, is gebaseerd op een off-chain relay dat ervoor zorgt dat het netwerk zo min mogelijk opgeblazen wordt en de gasprijzen zo laag mogelijk..

Voor degenen die bekend zijn met de stijging van de gasprijzen en een opgeblazen gevoel dat kan optreden op de Ethereum-blockchain (denk aan Crypto Kitties of Ether Delta), kunt u zich waarschijnlijk de voordelen voorstellen die worden gerealiseerd door een off-chain relay te gebruiken.

Voor degenen die minder bekend zijn met de werking van Ethereum, volgt hier een uitleg waarom off-chain de juiste keuze is voor gedecentraliseerde uitwisselingen.

De meeste gedecentraliseerde beurzen gebruiken de slimme contracten van Ethereum om alle bestelfuncties en transacties op de beurs aan te sturen. Door op deze manier slimme contracten te gebruiken, houdt het geld van de gebruiker onder hun controle, in plaats van geld naar een derde partij (zoals Coinbase of Bittrex) te hoeven sturen en te hopen dat het geld veilig blijft.

0x vergeleken

0x vergeleken met gecentraliseerd & Gedecentraliseerde beurzen. Afbeelding via 0x Blog

Het gebruik van slimme contracten betekent ook dat er een transactie op de blockchain moet worden uitgevoerd voor alles wat op de beurs wordt gedaan. Dat omvat stortingen en opnames, evenals het plaatsen, wijzigen, annuleren of uitvoeren van een bestelling. En elke transactie kost gas om ervoor te zorgen dat de transactie wordt verwerkt.

Als u bedenkt hoeveel transacties een daghandelaar zou kunnen doen, zou het aantal bestellingen dat wordt geplaatst, gewijzigd en gevuld, betekenen dat de gaskosten vrij snel kunnen oplopen. Dat is een groot deel van de keerzijde van gedecentraliseerde uitwisselingen. Ze lopen ver voor op gecentraliseerde uitwisselingen als het gaat om beveiliging, maar lopen achter op gecentraliseerde uitwisselingen als je kijkt naar kosten en toegankelijkheid.

Het 0x-protocol loste deze tekortkomingen van de gedecentraliseerde uitwisseling op door gebruik te maken van een off-chain relay samen met on-chain settlement. In dit scenario kan elke gebruiker zijn bestelling off-chain verzenden.

Deze bestellingen kunnen worden opgehaald en ingevuld door een andere gebruiker, en het enige deel van de hele transactie dat in de keten plaatsvindt, is de daadwerkelijke waardeoverdracht. Dit vermindert het aantal transacties dat on-chain wordt uitgevoerd, waardoor de kans op een opgeblazen gevoel wordt verminderd en de gasvergoedingen voor handelsacties zo laag mogelijk blijven.

De 0x Relayer

De sleutel tot transacties buiten de keten voor 0x is het gebruik van wat zij ‘relayers’ noemen. Deze relayers zenden de geplaatste bestellingen uit via de openbare of particuliere orderboeken, en brengen ook liquiditeit naar het netwerk door de orderboeken te hosten.

Hoewel deze functie vergelijkbaar is met een beurs, verschilt de relayer van een beurs omdat deze geen transactie kan uitvoeren. Het is meer als een prikbord waarop bestellingen van makers aan het netwerk worden gepresenteerd.

Om een ​​bestelling uit te voeren, moet een nemer zijn eigen handtekening samen met de makers indienen bij het slimme contract van de beurs. Relayers worden gecompenseerd voor het leveren van deze service met de 0x-valuta ZRX.

0x Protocoloverzicht

Overzicht van hoe het 0x-protocol werkt. Beeld Bron

Wanneer een transactie via een relayer wordt verzonden, worden ze ‘Broadcast Orders’ genoemd. Hierdoor kan iedereen eenvoudig bestellingen naar het netwerk verzenden en kan iedereen de bestellingen zien terwijl ze worden uitgezonden en deze vervolgens invullen.

De 0x-oplossing is ook geschikt voor point-to-point-bestellingen waarin de maker een afnemer specificeert wanneer de bestelling wordt uitgezonden. Met dit type bestelling kunnen gebruikers direct geld overboeken via verschillende communicatiekanalen, waaronder e-mail en verschillende berichtenprogramma’s.

Wanneer een bestelling op deze manier als point-to-point is gespecificeerd, kan alleen de opgegeven afnemer de bestelling uitvoeren, waardoor de transactie wordt beschermd tegen kaping door kwaadwillende actoren.

Extra 0x-functies

Behalve dat het een eenvoudige gedecentraliseerde uitwisseling is, heeft het 0x-project verschillende andere functies en producten toegevoegd. Deze omvatten een beheersmechanisme, open-source slimme contracten en een tokenregister.

0x Governance

Het ZRX-token wordt niet alleen gebruikt als compensatie voor relayers, maar wordt ook gebruikt om het gedecentraliseerde beheer van het 0x-platform te vergemakkelijken. Stakeholders van het ZRX-token kunnen stemmen over voorstellen die de blockchain zullen beïnvloeden, en dus de toekomstige ontwikkeling van het 0x-protocol beïnvloeden.

0x Update-structuur

Een groot voordeel van 0x is dat de slimme contracten open source zijn en dat het protocol zelf applicatie-agnostisch is.

Dit betekent dat elke ontwikkelaar op 0x kan bouwen om een ​​uitwisselingsfunctie te creëren, waardoor het protocol kan dienen als een plug-in voor andere Ethereum dApps. Hierdoor worden er al een aantal projecten op 0x gebouwd, waaronder Publish0x, Augur, Gnosis, district0x en meer.

0x Launch Kit

0x Launch Kit Screenshot. Beeld Bron

0x zelf heeft dit nog verder verbeterd door de 0x Launch Kit uit te brengen, waarmee iedereen binnen enkele minuten zijn eigen beurs of marktplaats kan lanceren. De Launch Kit verwijdert de complexiteit van het bouwen van een relayer. Met de codebase kan elke gebruiker verbinding maken met portefeuilles, ETH verpakken, bestellingen plaatsen en opnemen en op de hoogte worden gehouden van wijzigingen in de bestelstatus.

0x tokenregister

Niet in de laatste plaats bevat 0x een token-registercontract waarin een lijst met ERC-20-tokens en de bijbehorende metadata voor elk wordt opgeslagen, zoals de tokennaam, het symbool, het contractadres en andere details. Dit is de officiële on-chain referentie die kan worden gebruikt om adres en wisselkoersen te verifiëren.

0x Asset Swapper

Handelsstatistieken met Asset Swapper. Beeld Bron

Het is ook gebruikt om de 0x Asset Swapper en de gerelateerde 0x Instant te maken. Met de Asset Swapper kan elk digitaal activum programmatisch worden uitgewisseld. Dit was de basis voor 0x Instant, waarmee iedereen eenvoudige crypto-aankopen als widget op elke website kan aanbieden.

0x sociaal bewijs

Je zou denken dat een project dat in 2016 begon, een vrij grote aanhang zou hebben op de meeste sociale mediasites, vooral de grote drie voor cryptocurrencies – Twitter, Telegram en Reddit.

Je zou ook grotendeels gelijk hebben, op één wijziging na. Het 0x-team gebruikt Discord, niet Telegram. Aan Twitter, ze hebben maar liefst 151.000 volgers. Dat is enorm, zelfs voor cryptocurrency-projecten. Ze zijn ook actief op dat Twitter-account en plaatsen niet alleen hun eigen dingen, maar tweeten ook interessante stukjes van anderen.

Op Reddit is de 0x sub-Reddit heeft meer dan 15.000 volgers, wat ook een behoorlijk grote aanhang is. Het is hier echter wat rustiger. Soms gaan er een paar dagen voorbij zonder nieuwe berichten, en de meeste berichten hebben maar een paar opmerkingen en antwoorden. Goed, maar niet geweldig.

Discord voor 0x

Een deel van het gesprek vindt plaats in de 0x Discord. Afbeelding via Onenigheid

Ik zou ook zeggen dat de Discord-server gewoon goed is, niet geweldig. Met iets meer dan 2.500 leden was ik eigenlijk verrast, want ik had een grotere aanhang verwacht. Er was echter nogal wat interessante discussie gaande met een reeks verschillende onderwerpen.

Het 0x-team zit ook op Facebook, met iets meer dan 2.000 volgers. Het account heeft reguliere posts, maar ze zitten een paar dagen uit elkaar en er is niet veel interactie.

Eindelijk is er een forum speciaal gemaakt voor het 0x-protocol. Dat heeft een activiteit vergelijkbaar met Reddit. Berichten worden meerdere dagen uit elkaar gespreid en er zijn meestal maar een handvol reacties op berichten. Het goede nieuws is dat het lijkt alsof de meer recente berichten de meeste aandacht krijgen, wat betekent dat de acceptatie van het forum kan toenemen.

Het 0x-team

Het 0x-team wordt geleid door medeoprichters Zal Warren en Amir Bandeali, die respectievelijk als CEO en CTO dienen. Het team is uitgegroeid tot 38 kernleden in San Francisco, maar er zijn er wereldwijd nog tientallen die bij het project assisteren.

Een opvallend aspect van het 0x-team zijn de adviseurs van het project. Fred Ehrsam (medeoprichter van Coinbase), Joey Krug (Co-CIO van Pantera Capital) en Linda Xie (medeoprichter Scalar Capital) adviseren allemaal het project.

0x Teamleden

Enkele van de 0x-teamleden

CEO Will Warren heeft een bachelordiploma in werktuigbouwkunde van de University of California – San Diego. Hij ging verder om een ​​Ph.D. in Structural Engineering aan dezelfde universiteit, maar nooit de opleiding afgemaakt, in plaats daarvan doorgegaan naar de oprichting van 0x.

CTO Amir Bandeali studeerde af met een bachelordiploma in financiën aan de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign. Hij werkte vier jaar als handelaar voordat hij in 2016 bij het 0x-team kwam.

Het ZRX-token

Het 0x-team hield een ICO in augustus 2017, verkocht 500 miljoen ZRX-tokens voor $ 0,07 elk en haalde $ 24 miljoen op in slechts 24 uur en 10 minuten.

De ICO was enigszins uniek omdat er geen marketing werd uitgevoerd, en zodra de verkoop begon, kregen geregistreerde kopers slechts een totaal van 6,77 ETH ($ 1.893) aan ZRX-tokens. Die limiet werd ingesteld om een ​​bredere distributie van de ZRX-tokens aan te moedigen, en na de verkoop stelde het team vast dat ZRX-tokens verspreid waren over meer dan 13.000 Ethereum-adressen.

ZRX heeft tijdens zijn handelsgeschiedenis een aantal pieken en dalen gehad, maar het is opmerkelijk dat het laagste punt ooit voor het token $ 0,103962 was op 16 augustus 2017. Dat is opmerkelijk omdat het bijna 50% boven de ICO-prijs ligt en het zich heeft voorgedaan de dag dat de ICO eindigde.

ZRX-prijsprestaties

ZRX-prijsprestaties. Afbeelding via CMC

In tegenstelling tot de meeste altcoins die het grootste deel van 2018 vielen, zag ZRX het hele jaar door nog drie significante pieken. De eerste was eind april en mei, toen de prijs weer even boven de $ 2 uitkwam. Het viel snel vanaf die hoogte en handelde in juni onder $ 0,70, maar sprong vervolgens terug boven $ 1 in combinatie met de lancering van het 0x v2-testnet.

Het daalde terug onder $ 1, maar bleef de komende maanden in het bereik van $ 0,70 tot $ 0,90, omdat enthousiasme over de lancering van 0x door het mainnet in september de prijs hoog hield. Verrassend genoeg begon de prijs te dalen in oktober nadat Coinbase had aangekondigd dat het ZRX vermeldde.

Sindsdien daalt de prijs gestaag en vanaf 9 september 2019 is de prijs van ZRX gedaald tot $ 0,160732.

Zoals we hebben gezien in de historische bewegingen in ZRX, lijkt het token een gezonde boost te krijgen wanneer het team belangrijke mijlpalen bereikt. Met dat in gedachten kan het goed zijn om de roadmap van het project in de gaten te houden om te bepalen wanneer de volgende grote aankondiging kan plaatsvinden.

Kopen & ZRX

Als u geïnteresseerd bent in het kopen van ZRX, zult u blij zijn te weten dat deze verkrijgbaar is bij een groot aantal beurzen. Het grootste volume is bij MXC, gevolgd door HitBTC en BitMax. Het is ook verkrijgbaar bij Coinbase Pro, Binance, OkEx, Bittrex, Poloniex en vele anderen.

Het volume is goed verdeeld over deze beurzen, wat betekent dat ZRX niet afhankelijk is van een enkele markt. Er is ook een sterke liquiditeit op de individuele orderboeken. Op Binance zijn de ZRX / BTC-boeken bijvoorbeeld diep en is er een hoge omzet.

Binance ZRX

Registreer bij Binance en koop ZRX-tokens

Als je je ZRX eenmaal in de hand hebt (om zo te zeggen), is het gemakkelijk op te bergen. Het is een ERC-20-token, dus het kan in elke portemonnee met ERC-20-ondersteuning worden opgeslagen. Dat omvat MyEtherWallet en MetaMask, evenals de hardware-wallets Trezor en Ledger. Er zijn ook een aantal softwareportefeuilles die kunnen worden gebruikt, zoals de Exodus-desktopportemonnee.

Ontwikkeling

Vaak is er een discrepantie tussen de hoeveelheid ontwikkeling die een project beweert te doen en de hoeveelheid die daadwerkelijk is gedaan.

Daarom duik ik graag rechtstreeks in hun openbare codebronnen en kijk ik naar de hoeveelheid coderingsactiviteit. Hieronder staan ​​de top drie van meest actieve opslagplaatsen in de 0x GitHub.

0x GitHub

Code verbindt zich ertoe om opslagplaatsen in de afgelopen 12 maanden te selecteren

Zoals je kunt zien, zijn de ontwikkelaars erg actief en hebben ze het afgelopen jaar regelmatig commits gepusht. Dit zijn ook slechts drie van de repo’s, terwijl er nog 71 andere zijn met verschillende graden van code-commits.

Dit scoort 0x behoorlijk hoog als het gaat om onbewerkte ontwikkelaarsoutput. In feite, als we het zouden bekijken in vergelijking met sommige van de andere blockchain-projecten, is het dat wel gerangschikt op 13 in termen van code commits en 14 met algemene activiteit.

Dit niveau van coderingsactiviteit zou inderdaad zinvol kunnen zijn in de context van het bredere roadmap. In september vorig jaar brachten ze bijvoorbeeld v2.0 van hun protocol uit, waarvoor uitgebreide tests en iteraties nodig waren.

0x Routekaart

Vooruitkijkend, zijn er enkele echt opwindende projecten en functies waar de 0x-ontwikkelaars aan werken. Deze omvatten grotere protocolupgrades en talrijke 0x Improvement Proposals (ZEIP’s).

Er zijn er een aantal, dus ik zal er hier niet op ingaan, maar enkele van de meest opwindende zijn de 0x Mesh & genetwerkte liquiditeit. Dit is een peer-to-peer-netwerk voor het delen van bestellingen dat zal dienen als alternatief voor de Standard Relayer API.

Er vindt ook echt opwindend onderzoek plaats coördinatoren. Dit zijn in wezen een service die bepaalde regels over de uitvoering van transacties afdwingt. Ze combineren de beste eigenschappen van Ordermatching en het Open Orderbook.

Er zijn ook de vele stappen die worden gemaakt bij de lancering van v 3.0 van het 0x-protocol. Dit is momenteel geïmplementeerd op het Kovan-testnet. Een van de meest interessante features van v3.0 is de inaugurele lancering van 0x staking.

Het 0x-team houdt hun community volledig op de hoogte van hun ontwikkeling in hun officiële blog evenals hun bredere documentatie.

Gevolgtrekking

0x probeert de sterke punten van zowel gedecentraliseerde als gecentraliseerde uitwisselingen naar de crypto-ruimte te brengen, terwijl de zwakke punten achterwege blijven. Decentralisatie biedt geldzekerheid, terwijl het gebruik van off-chain relayers gebruikers dezelfde goedkope handel geeft die ze gewend zijn van gecentraliseerde beurzen.

Door nederzettingen on-chain te houden, ontvangen gebruikers alle voordelen van een gedecentraliseerde uitwisseling, waarbij transacties slechts één keer worden gewist om de kosten tot een minimum te beperken. Door slimme contracten toe te voegen om het hele proces te beheren, blijft alles zo veilig mogelijk.

Als je kijkt naar de enorme bedragen die zijn betrokken bij zoveel verschillende gecentraliseerde uitwisselingshacks, is het duidelijk dat een goede gedecentraliseerde oplossing nodig is.

0x zou die oplossing kunnen zijn, maar we vragen ons af of hun first-mover-voordeel voldoende zal zijn om hen voorop te houden terwijl Binance zich voorbereidt om hun eigen gedecentraliseerde uitwisseling te lanceren, en andere toonaangevende gecentraliseerde uitwisselingen onderzoeken ook de mogelijkheid van decentralisatie.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me