10 jaar later: The Northern Rock Bank Run en het argument voor cryptocurrencies

Het zijn enkele van de meest huiveringwekkende beelden van de financiële crash – de aanblik van lange rijen buiten de filialen van Northern Rock terwijl duizenden klanten wanhopig probeerden hun spaargeld te redden voordat de bank ten onder ging.

In 2007 was Northern Rock een van de grootste geldschieters in het VK, maar het was cruciaal dat het zelf zwaar leende op de internationale markten. Toen de Amerikaanse subprime-hypotheekcrisis begon te bijten, ontdekte de bank al snel dat deze markten niet langer bereid waren krediet te verstrekken en, in de woorden van Mervyn King, was het “letterlijk zonder geld”. Velen van degenen die als gevolg van deze spectaculaire val aanzienlijke besparingen hebben verloren, wachten nog steeds op compensatie een decennium later.

Scènes zoals die getuige in 2007 herinneren ons er nog sterk aan hoe dicht Groot-Brittannië tijdens de financiële crisis op de rand van de afgrond kwam. Gordon Brown, de toenmalige premier, gaf later toe dat de geldautomaten in het land slechts enkele uren verwijderd waren van het opraken van contant geld. We zouden aantoonbaar dankbaar moeten zijn dat de dingen niet onmetelijk erger zijn geworden dan ze in werkelijkheid deden.

Een inherent risico

Nu de angst voor een nieuwe recessie begint toe te nemen, worden de tekortkomingen die inherent zijn aan de huidige bank- en valutasystemen steeds scherper onder de aandacht gebracht..

De Northern Rock-crisis is een goed voorbeeld van wat er kan gebeuren als activa te gecentraliseerd worden; duizenden mensen lijden onder de beslissingen van enkelen aan de top. De toegang van de alledaagse belegger tot de internationale markten is traditioneel beperkt geweest en ze zijn gedwongen te vertrouwen op een kliek van anderen die namens hen investeren en speculeren. Transparantie is vrijwel afwezig in het proces.

In de huidige wereld na de crash worden beleggers steeds meer op hun hoede voor deze ondoorzichtigheid en de kwetsbaarheid van de grote entiteiten (banken, hedgefondsen enz.) Die de controle hebben over investeringsactiva. Maar het grote financiële verhaal van het afgelopen jaar lijkt daar verandering in te brengen.

Blockchain-technologie schiet te hulp

Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum – momenteel de twee grootste spelers op de markt – en hun gebruik van blockchain-technologie zijn nieuwe mogelijkheden openen voor investeerders en het helpen creëren van een meer egalitair financieel landschap.

Om te beginnen zijn deze valuta’s geconstrueerd als eindige bronnen – tot nu toe zijn er bijvoorbeeld slechts ongeveer 16 miljoen bitcoins gedolven en beschikbaar gesteld voor aankoop. Dit vertegenwoordigt een veel meer geordende markt dan het wilde westen van de huidige financiële speculatie. De crash van 2007/8 werd grotendeels veroorzaakt door geld dat alleen theoretisch bestond. Net als in het geval van Northern Rock, toen klanten besloten om uit te betalen, kon de bank niet aan haar verplichtingen voldoen.

Het lijkt misschien ironisch om te beweren dat een valuta die geen overheidssteun heeft en alleen online bestaat, een veilig alternatief zou kunnen bieden voor het huidige handelsmodel, maar omdat er slechts een beperkt aantal bitcoins beschikbaar is, vertalen ze zich in een levensvatbare grondstof. De steeds groter wordende wereldwijde markt voor cryptocurrencies is het bewijs dat deze gedecentraliseerde activa een echt alternatief voor investeerders worden..

De sleutel tot het succes van cryptocurrencies is hun gebruik van blockchains als een overzicht van alle uitgevoerde transacties. Er zijn mensen die geloven dat blockchain-technologie een revolutie teweeg zal brengen in de manier waarop we internet gebruiken en dat de implicaties ervan voor belangrijke gebieden zoals gegevensbeveiliging, het delen van bestanden en financieel verkeer potentieel enorm zijn..

De fundamentele kracht van blockchain ligt in zijn onomkoopbaarheid. In financiële termen levert het loggen van transacties op een blockchain een onveranderlijk record van hun bestaan ​​op, dat niemand kan wissen. Geen enkele entiteit kan het controleren en er is geen gecentraliseerd gebied dat kan falen en dus gevolgen kan hebben voor de rest van het netwerk.

Blockchains zijn ingesteld om een nieuwe transparantie in de financiële wereld, zodat een bedrijf als Northern Rock de potentiële risico’s waaraan het het geld van zijn klanten blootstelt, niet langer kan verdoezelen.

De peer-to-peer-aard van blockchain is ook bedoeld om de efficiëntie van financiële systemen te stroomlijnen en te maximaliseren, tussenpersonen te elimineren en de wrijving te verminderen die wordt veroorzaakt door papierwerk, vergoedingen en vertragingen. Dit vertegenwoordigt een nieuw, gedemocratiseerd financieel landschap, waar de macht uit handen wordt genomen van grote, logge bedrijven met al hun kwetsbaarheden die daarmee gepaard gaan, en wordt overgedragen aan de individuen en bedrijven die met elkaar handelen. Deze decentralisatie zal het gemakkelijker maken voor de consument en moeilijker voor hackers die de huidige zwakheden in het systeem willen uitbuiten.

In Crypto We Trust

Het spook van een nieuwe recessie zal niet van de ene op de andere dag verdwijnen en er moet nog veel worden gedaan voordat de voordelen van blockchain-technologie echt de impact gaan maken die het potentieel belooft. Maar de verandering is al aan de gang en als het snel genoeg gaat, is de kans groot dat de beelden die in 2007 zijn gezien, beperkt blijven tot de geschiedenis.

Uitgelichte afbeelding via Wikimedia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me