3 Real World-toepassingen van Zero Knowledge Proofs

Het toepassen van geavanceerde technologie kan een enorme uitdaging zijn, vooral wanneer de technologie zelf niet triviaal is om uit te leggen.

Het is ook veel moeilijker om mensen bewust te maken van technologie die buitengewoon complex en zeer theoretisch is. En voor de acceptatie en het gebruik van welke technologie dan ook, is bewustzijn de sleutel. Je kunt geen baanbrekende applicaties bouwen als je niet op de hoogte bent van de nieuwste theoretische constructies.

Een voorbeeld van zo’n technologisch construct is dat van zero-knowledge proofs (ZKP’s). Dit is een baanbrekende technologie met talloze toepassingen voor blockchain- en niet-blockchain-use-cases.

In dit korte bericht zullen we enkele van de meest relevante gebruiksscenario’s van de technologie in de huidige tijd bekijken.

Overzicht van Zero Knowledge Proofs

ZKP’s zijn cryptografische methoden waarmee iemand (de verificateur) een claim van een tweede partij (de bewaarder) kan valideren, zonder dat de bewaarder enige onderliggende informatie over de claim hoeft te onthullen. Decentriq heeft een blogserie gemaakt over ZKP’s als je meer informatie wilde.

ZKP’s hebben pas onlangs meer publieke aandacht gekregen met de toenemende interesse in blockchain-technologie, ondanks dat de technologie dat wel is voor het eerst beschreven door Goldwasser, Micali en Rackoff in 1985, meer dan 20 jaar vóór de publicatie van Satoshi Nakamoto’s whitepaper over Bitcoin.

Sergey Brin Google

Bron: Twitter

Pas nu in 2018, meer dan 30 jaar na de start, wordt het op een praktische manier op grote schaal gebruikt. Het heeft ook een aantal spraakmakende donateurs, waaronder de mede-oprichter van Google hierboven.

ZKP’s gebruiken cases

Gegevensintegriteit, gegevensprivacy en geverifieerd computergebruik zijn de belangrijkste uitdagingen en kansen in een technologiegedreven omgeving.

Telkens wanneer we gegevens uitwisselen, worden we blootgesteld aan de mogelijkheid van een datalek. Bovendien moet de data-ontvanger zorgen voor de integriteit van de data die hem / haar wordt toegestuurd.

Dit geeft ons dan een perfecte use case voor zero-knowledge proofs (ZKP’s) en hun verifieerbare privacy verbeterende technologie.

Het is natuurlijk moeilijker om de implicaties van dergelijke technologie vanuit een puur theoretisch perspectief te begrijpen. Daarom hebben we besloten om vandaag drie van de meest relevante use-cases van ZKP’s te verzamelen.

Zero-knowledge is een transformatieve technologie, met toepassingen variërend van schaalbaarheid in de keten en anoniem stemmen tot het bewaren van gevoelige informatie bij B2B-gegevensuitwisseling – Valentin Ganev

Anonieme verifieerbare stemming

Als het gaat om gedistribueerde grootboektechnologieën, is het altijd moeilijk geweest om duidelijke bestuursprotocollen op te stellen. Om te zorgen voor passende bestuursstructuren in de keten, is anoniem en verifieerbaar stemmen cruciaal.

Stemmen is ook een essentieel onderdeel van elke democratie, van die van een land tot de aandeelhoudersparticipatie van een bedrijf. Met landen die op weg zijn naar digitalisering en met de proliferatie van beveiligingstokens, zal de vraag naar veilige en anonieme stemoplossingen dus toenemen..

Hier bieden ZKP’s een veelbelovende oplossing.

Stemmen met Zero Knowledge Proofs

Bron: Santeri Viinamäki

Dit heeft specifiek te maken met hoe ZKP’s omgaan met anoniem verifieerbaar stemmen. Door stemmen op een openbare blockchain te registreren, is er niet langer een vertrouwde derde partij nodig om de resultaten te verifiëren. Bovendien wordt elke vorm van censuur uitgesloten.

Met behulp van ZKP’s kunnen in aanmerking komende kiezers hun recht op het uitbrengen van een stem bewijzen zonder hun identiteit prijs te geven, waardoor het stemsysteem anoniem wordt. Bovendien stellen ZKP’s kiezers in staat om een ​​verifieerbaar bewijs te vragen dat hun stem is opgenomen in de definitieve telling door de entiteit die de resultaten rapporteert.

Hierdoor zijn de stemresultaten controleerbaar door het kiesorgaan, ook als de stemmen zelf niet zichtbaar zijn op een openbare blockchain.

Private Exchange & Afwikkeling van digitale activa

Transparantie over de openbare blockchain was inderdaad een van de factoren die het vertrouwen gaven, het heeft grote nadelen. Hoewel sommige gegevens beschikbaar zouden moeten zijn om openbaar te worden geverifieerd, is er een hele reeks andere informatie die beter privé kan worden gehouden.

Een daarvan is de uitwisseling van een digitaal token zoals een equity-token.

Het opnemen van een privacylaag is essentieel om ervoor te zorgen dat het bedrag dat wordt afgehandeld en de deelnemers die aan elke transactie deelnemen, niet bekend worden gemaakt. ZKP’s lossen dit pijnpunt op. Doordat alle relevante transactie-informatie verborgen is, kunnen problemen zoals front-running van bestellingen gemakkelijk worden vermeden.

Bovendien, als er ooit behoefte is aan controle van bepaalde orders, kan deze functionaliteit ook worden opgenomen.

In termen van de afwikkeling van activa kan bijvoorbeeld de beste uitvoering van een order worden geverifieerd zonder het volledige orderboek openbaar te maken. Dit zorgt voor een efficiënte auditprocedure aangezien het verificatieproces geautomatiseerd is. Dit minimaliseert ook het risico van geschillen tussen tegenpartijen.

Bovendien kan de uitwisselingsoperator gevoelige informatie indien nodig geheim houden. Deze technologie kan worden toegepast op zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde centrales.

Digital Asset Exchange met ZKP's

Bron: Fotolia

Dit is met name relevant nu een aantal beurzen hun eigen op blockchain gebaseerde gedecentraliseerde alternatieven ontwikkelen. Als ze ZKP-technologie zouden opnemen in deze gedecentraliseerde uitwisselingen (DEX’s), zouden ze hun klanten en hun behoefte aan privacy verder kunnen verzachten.

Privacy op openbare blockchains

Openbare blockchains zoals Ethereum, Cardano en Tezos zijn al behoorlijk geavanceerde protocollen. Om hun volledige potentieel te benutten, moet gegevensprivacy echter worden ingeschakeld. Geen enkel bedrijf dat privacy nodig heeft voor hun waardevolle gegevens, zal een volledig transparante blockchain gebruiken.

Als het bijvoorbeeld gaat om bedrijven die de blockchain gebruiken om hun toeleveringsketen te volgen, willen ze hun waardevolle leveranciersinformatie liever privé houden. Daarom moeten bepaalde privacylagen worden geïmplementeerd. Dit geldt ook voor blockchains op particulier bedrijfsniveau.

ZKP’s kunnen deze noodzakelijke privacy bieden.

In het geval van blockchains wordt momenteel een bepaalde implementatie van ZKP’s gebruikt. Dit zijn zk-SNARKS, die momenteel in de protocollen van een aantal blockchains zijn ingebouwd. Dit zijn onder meer Zcash, Horizen en Komodo.

Ze kunnen niet alleen helpen om informatie op een openbare blockchain af te schermen, maar ze kunnen ook helpen om de problemen met schaalvergroting te verminderen.

In de komende jaren zal het interessant zijn om te zien welke protocol (len) voorop zullen lopen bij onderzoek en implementatie van ZKP’s. Sommige protocollen leggen al de basis door onderzoeksinstellingen te financieren of samen te werken met experts uit de industrie.

Zcash is bijvoorbeeld momenteel bezig met het lanceren van verdere updates voor hun op ZKP gebaseerde zk-SNARK-protocol. Dit wordt allemaal voltooid als onderdeel van hun jonge boom-upgrade, waardoor de complexiteit van het bouwen van ZKP’s aanzienlijk wordt verminderd.

Als de upgrade van het jonge boompje de beoogde resultaten oplevert, zullen de afgeschermde Zcash-transactiekosten en -tijden waarschijnlijk dalen. Dit betekent dat ZEC langzaam dichter bij hun doel zou kunnen komen om een ​​digitaal equivalent te zijn van niet-traceerbare, koude, harde contanten.

Gevolgtrekking

ZKP’s zijn ongetwijfeld een behoorlijk revolutionair stukje technologie. Hun complexiteit blijkt uit de tijd die het heeft gekost om ze op een praktische manier te gebruiken sinds ze werden getheoretiseerd..

Onze recente ervaringen met datalekken en andere privacyproblemen hebben de vraag naar een nieuwe optie aangewakkerd. Pas toen privacybewuste cryptocurrencies ZKP’s in hun protocollen begonnen te gebruiken, ontdekten we hun ware kracht.

Nu de voordelen van ZKP’s bekend zijn, kunnen we een bredere toepassing ervan verwachten in zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde omgevingen. Van anoniem verifieerbaar stemmen tot privacy op openbare blockchains, de technologie is het antwoord op veel uitdagingen waarmee we zowel op als buiten de blockchain worden geconfronteerd.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me