7 bewezen manieren om uw cryptocurrencies te beschermen in 2021

>

De prijs van Bitcoin is de afgelopen maanden enorm gestegen, bereikte $ 19.000 en komt dichter bij het doorbreken van zijn hoogste punt in 2017. Hoewel deze recente stijging goed nieuws is voor de meeste crypto-investeerders, heb je vast wel eens stilgestaan ​​bij de veiligheid van je crypto-bezit..

Ongeacht hoeveel uw cryptocurrencies waard zijn, uw uiteindelijke doel zou moeten zijn om ze veilig op te slaan. Nu staan ​​we voor de vraag, "Waarom zou u uw cryptocurrencies veilig bewaren??"

Welnu, het voor de hand liggende antwoord is dat cryptocurrency, net als andere activaklassen, functioneert als een medium voor het uitwisselen en opslaan van waarde. Het is bijvoorbeeld logisch dat een cybercrimineel uw Bitcoin zou kunnen stelen. De zogenaamde slechteriken worden nu steeds geavanceerder, meer dan $ 100 miljoen stelen van DeFi-projecten alleen al in 2020.

Bovendien is het volkomen normaal om je af te vragen waarom je de moeite zou moeten nemen om je cryptovaluta te beveiligen, terwijl sommige investeerders beweren dat Bitcoin bedoeld is als ‘s werelds veiligste financiële oplossing..

Hoewel Bitcoin en andere cryptocurrencies zelf misschien veilig zijn, is de zwakke schakel in de vergelijking iets dat je misschien niet verwacht: jij bent de zwakke schakel.

In tegenstelling tot het traditionele financiële landschap is de cryptocurrency-ruimte grotendeels gedecentraliseerd. Blockchain, de onderliggende technologie, is in wezen een open, gedistribueerd grootboek dat transacties verwerkt via een peer-to-peer netwerk van knooppunten.

Wat is Blockchain?

Blockchain is een vorm van gedistribueerde grootboektechnologie, misschien wel het eenvoudigste en meest populaire voorbeeld. DLT zelf is een veilig recordsysteem dat gebruikmaakt van een consensus van gerepliceerde en gesynchroniseerde gegevens die over meerdere instanties worden gedeeld.

Het ontbreken van een centrale autoriteit of ‘vertrouwde’ derde partij legt de last op u. In gewoon Engels, u bent uw eigen bank en als zodanig bent u grotendeels verantwoordelijk voor het beschermen van uw crypto-activa.


Het enge is dat een van de volgende scenario’s u mogelijk kwetsbaar maakt om uw crypto-bezit te verliezen:

 • Uw uitwisselingsaccount, mobiele portemonnee of email account kan worden gehackt.

 • U kunt geld overboeken naar het verkeerde portefeuilleadres, zonder de kans om de transactie terug te draaien.

 • Uw computer – of zelfs smartphone – kan worden geïnfecteerd met verschillende malware die is ontworpen om uw munten te stelen.

 • Misschien vergeet u een back-up van uw seed-frase te maken, waardoor het onmogelijk wordt om uw portemonnee terug te krijgen in geval van verlies, schade of diefstal.

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop u deze bedreigingen kunt vermijden. In dit artikel geven we u zeven snelle tips om uw cryptovaluta te beschermen en uzelf te beschermen tegen een mogelijk rampzalige situatie.

Hoewel u in het verleden een aantal van deze punten misschien bent tegengekomen (waarschijnlijk toen niet al te veel over nadacht), brengen we het u nu terug, samen met nieuwe informatie.!

1. Gebruik sterke wachtwoorden

Een van de gemakkelijkste manieren om uw cryptocurrencies te beschermen, is door sterke wachtwoorden te gebruiken om uw portemonnee en cryptogerelateerde accounts te beschermen. De meeste hackers gebruiken verschillende tools om gestolen wachtwoorden te kraken, dus hoe langer en gecompliceerder uw wachtwoord is, hoe moeilijker het is om te kraken.

Het is ook belangrijk om de volgende best practices voor wachtwoorden in gedachten te houden:

 • Een sterk wachtwoord bevat een lange, complexe reeks tekens, dus het is moeilijker te kraken. Idealiter is een sterk wachtwoord minimaal 12 tekens lang, met een gezonde mix van cijfers en symbolen (de meest voorkomende zijn! £ $% ^&# @), hoofdletters en kleine letters.

 • Gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts op meerdere platforms. Dit maakt je kwetsbaar voor een brute-force aanval, vooral als het wachtwoord is gelekt bij een eerdere datalek.

 • Log altijd uit bij uw account als u klaar bent met een transactie. Als u dit doet, wordt u beschermd tegen hackers (met name op openbare WiFi-netwerken) die proberen uw account te hacken door uw sessiecookies te stelen.

 • U kunt kiezen voor een wachtwoordbeheerder, zodat u uw wachtwoord niet vergeet of elke keer opnieuw moet typen. LastPass en Dashlane zijn twee populaire oplossingen voor wachtwoordbeheer.

2. Twee-factorenauthenticatie (2FA) instellen

Tweefactorauthenticatie (ook bekend als tweestapsverificatie) wordt meestal toegevoegd aan verschillende digitale processen als een extra beveiligingslaag. In wezen heeft u met tweefactorauthenticatie alleen toegang tot een website of app nadat u meerdere beveiligingscontroles heeft doorstaan.

Dus afgezien van uw gebruikelijke wachtwoord, kan het platform u vragen om een ​​geheime code in te voeren die u via e-mail, sms of pushmelding ontvangt. Deze verificatiecodes vervallen meestal na enige tijd, waardoor het voor kwaadwillende actoren onmogelijk wordt om oude (d.w.z. verlopen) codes te gebruiken om toegang te krijgen tot uw account.

Bijna alle cryptocurrency-uitwisselingen ondersteunen tweestapsverificatie om uw account beter te beveiligen. Sommige exchanges bieden eenvoudige e-mail- en sms-verificatie, terwijl andere nog een stap verder gaan met 2FA-apps zoals Google Authenticator.

Nadat u 2FA heeft ingesteld, ontvangt u een eenmalig wachtwoord elke keer dat u kritieke acties wilt uitvoeren, zoals inloggen op uw account, crypto overbrengen naar andere mensen, uw accountgegevens wijzigen en opnames voltooien..

3. Beveiliging van uw crypto-portemonnee

De veiligheid van uw crypto hangt ook af van het type portemonnee dat u gebruikt. Over het algemeen kunt u kiezen tussen een bewaarneming en een niet-bewaarplichtige portemonnee voor het bewaren van uw munten.

Bewaarportefeuilles zijn digitale portefeuilles die worden beheerd door derden (meestal cryptomakelaars en uitwisselingen) die uw privésleutels bewaren en helpen uw crypto-bezit te beveiligen. Hoewel bewaarportemonnees een gebruiksvriendelijke optie zijn om uw munten op te slaan (u kunt uw cryptovaluta gemakkelijk beheren en uw sleutels zijn veilig), zijn ze een slecht idee om uw cryptocurrency op lange termijn vast te houden. Dit is waarom:

 • Bewaarportefeuilles zijn gecentraliseerd, waardoor ze niet verschillen van banken, omdat ze controle hebben over uw geld.

 • U heeft geen toegang tot uw privésleutels, wat betekent dat u de portefeuilleprovider nodig heeft om u toegang te verlenen tot uw eigen geld.

 • Met een derde partij die bij uw ‘bedrijf’ betrokken is, ontstaat er een maas in de wet voor duistere eigenaren om uw geld te stelen.

 • De portemonnee kan worden gehackt, waardoor u de mogelijkheid heeft uw crypto te verliezen.

Aan de andere kant zijn niet-bewarende portefeuilles gedecentraliseerd omdat u de enige bewaarder van uw privésleutels bent. Ze geven u de controle over uw crypto en niemand heeft toegang tot uw geld zonder uw toestemming.

In feite krijg je een keystore-bestand met je private / publieke sleutelparen en een geheugensteuntje (of seed). Het geheugensteuntje is meestal een geordende reeks van 12 tot 24 woorden lang.

U moet uw geheugensteuntje hebben gekopieerd en correct opgeslagen; u gebruikt het om uw portemonnee en geld terug te krijgen.

Blijf in de regel indien mogelijk uit de buurt van bewarende portefeuilles.

Gebruik altijd koude opslag

Koude opslag is een brede term die wordt gebruikt voor portefeuilles met cryptocurrency die zonder internetverbinding werken. Cold wallets zijn fysieke elektronische apparaten die speciaal zijn gemaakt om uw cryptocurrencies offline veilig op te slaan.

Met dit type portemonnee kunt u een transactie alleen verwerken als deze is aangesloten op uw computer of smartphone. Koude portefeuilles zijn duurder dan hete portefeuilles (die meestal gratis zijn), maar als je het kunt betalen, slaap je als een roos, wetende dat je crypto veilig is.

Hardware wallets zijn misschien wel de meest veilige vorm van koude opslag. Het zijn fysieke apparaten die lijken op USB-flashstations, maar zijn ontworpen om alleen uw portemonnee-informatie (lees: geld) offline op te slaan. Net als bij computers met luchtopeningen, hackers hebben geen externe toegang tot deze portemonnees om uw crypto te stelen.

Er zijn verschillende hardware wallets, maar de meest populaire zijn Ledger Nano X en Trezor.

Wat is een crypto-portemonnee? Bitcoin veilig opslaan

In dit artikel zullen we bespreken hoe experts hun cryptocurrency wallets kiezen en welke soorten wallets er bestaan.

Portefeuilles met meerdere handtekeningen

Portemonnees met meerdere handtekeningen (of multisig) zijn als de kruising van bewarende en niet-bewarende portefeuilles. Elke copayer heeft een privésleutel voor toegang tot de wallet, maar heeft de sleutels van andere copayers nodig om transacties vanuit de wallet te autoriseren.

In wezen vereisen multisig-portefeuilles dat twee of meer privésleutels tegelijkertijd worden verstrekt voordat geld kan worden geüpload of geopend. Zonder het vereiste aantal sleutels (afhankelijk van het type multisig-portemonnee) kan niemand transacties uitvoeren met de portemonnee.

Multisig voegt een extra beveiligingslaag toe wanneer u cryptocurrency-transacties wilt uitvoeren.

4. Verlies uw sleutels, verlies uw crypto

Privésleutels zijn ongetwijfeld het belangrijkste aspect om uw cryptocurrencies veilig te houden. Een privésleutel is een reeks cijfers die de cryptocurrency in uw portemonnee vertegenwoordigt.

In de eerste plaats bewijzen privésleutels het eigendom van crypto-activa op een specifiek blockchain-adres en geven ze u toegang tot uw geld. Onnodig te zeggen dat hackers volledige toegang tot uw portemonnee kunnen hebben als het in verkeerde handen valt.

Met betrekking tot de beveiliging van portefeuilles is de vuistregel: u bent niet de eigenaar van uw crypto als uw privésleutel niet in uw bezit is.

Gemakkelijk.

Aangezien het belang van privésleutels duidelijk is, is het essentieel dat u een back-up maakt van uw privésleutels. Een gemakkelijkere manier om uw portemonnee veilig te houden, is door uw geheugensteuntje op te schrijven en deze te verbergen voor nieuwsgierige blikken.

Als u geen back-up van uw privésleutels heeft gemaakt en u uw portemonnee kwijtraakt, kunt u deze gemakkelijk herstellen met deze zin. Een geheugensteuntje ziet er meestal als volgt uit:

vader goedkope noorden heropenen maag stam bamboe tijger vulkaan soep wonder oven

(Dat is geen geldige geheugensteuntje, trouwens.)

Hoewel een geheugensteuntje u een gebruiksvriendelijke optie biedt om uw portemonnee te herstellen, zijn er gevallen waarin de zin misschien nutteloos is; zeggen

 • Je hebt het uitgeprint en nu is het papier versleten of beschadigd.

 • De portemonnee-aanbieder is failliet.

 • U hebt een of meer woorden verkeerd opgeschreven.

In elk van deze scenario’s moet u mogelijk een andere portemonnee gebruiken, en u kunt dit alleen doen als er een back-up van uw privésleutels is gemaakt.

Kopieer ‘s werelds beste handelaren

Wanneer uw leider handelt, handelt u. Shrimpy werkt uw portfolio automatisch bij zodat deze altijd overeenkomt met die van uw leider. Blader door honderden cryptocurrency-handelaren om te kopiëren.

Als u een back-up van uw portemonnee maakt, moet u uw sleutels uit uw portemonnee exporteren. U kunt uw sleutels exporteren en vervolgens afdrukken om ze ergens veilig te bewaren. U kunt ook uw privésleutelback-up op een USB-station opslaan, maar vergeet niet het bestand te versleutelen.

5. Handel en investeer alleen op gerenommeerde cryptoplatforms

De crypto-ruimte is in de loop der jaren geëxplodeerd. We hebben nu veel munten die de markt binnenstromen, en nieuwe beurzen, investeringsprogramma’s enz. Duiken ook zo nu en dan op. Met zoveel beschikbare platforms wordt het steeds moeilijker om zeker te weten welke u kunt vertrouwen.

Hiertoe zijn hier drie crypto-scams waar u op moet letten:

Valse cryptoplatforms

Er zijn zoveel nep-crypto-portefeuilles en -uitwisselingen; het is net iets uit een enge film.

Ze doen zich meestal voor als legitieme platforms waar u uw cryptocurrencies kunt verhandelen of uw munten kunt opslaan. Ze kunnen je zelfs sappige bonussen en extraatjes aanbieden, zoals nul handelskosten, geen KYC, enz. Maar als je eenmaal een storting hebt gedaan, zul je het moeilijk vinden om je crypto op te nemen en zullen ze je crypto in hun portemonnee legen..

Bij twijfel dient u de legitimiteit van een bepaald platform te verifiëren door beoordelingen van andere mensen online te lezen. Je kunt ook bladeren door cryptocurrency-forums en community’s – Reddit helpt meestal – voor meer informatie.

Valse investeringsregelingen

Valse cryptoplatforms zijn, maar meer nog, u moet opletten voor crypto-investeringsplatforms die u buitensporige opbrengsten bieden. Deze platforms bieden u de mogelijkheid om uw investering te verdubbelen of te verdrievoudigen. U kunt zelfs rendement krijgen op uw eerste storting, maar de volgende wordt niet beloofd.

Meestal kun je deze advertenties vinden op verschillende sociale mediaplatforms zoals Facebook en Instagram. De fraudeurs gebruiken vaak afbeeldingen van legitiem ogende artikelen uit nepnieuwspublicaties om nietsvermoedende slachtoffers te verlokken om afscheid te nemen van hun geld.

Cryptocurrency Ponzi-schema’s

Ponzi-schema’s bestaan ​​al decennia en zijn nog steeds erg aanwezig. Crypto of niet, deze schema’s werken onder het uitgangspunt van ‘gegarandeerd’ rendement, afhankelijk van hoeveel mensen u kunt aanmelden. Alle Ponzi’s storten echter uiteindelijk in als ze verzadigd raken.

Een perfect voorbeeld is OneCoin, een bedrijf dat veel mensen overtuigde om te investeren in een nieuwe cryptocurrency die waardevoller zou zijn dan Bitcoin. Volgens de FBI is de maker van OneCoin en zelfbenoemde ‘Cryptoqueen’ Ruja Ignatova nog steeds op vrije voeten nadat ze in oktober 2017 verdween. De BBC meldt naar schatting € 4 miljard tussen augustus 2014 en maart 2017 in OneCoin geïnvesteerd, in wat werd genoemd “crypto’s meest beruchte Ponzi-schema.

Veel gebruikers zijn het slachtoffer geworden van exit-scams en verloren hun zuurverdiende geld aan duistere cryptoprojecten en -platforms. Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten bij het kiezen van een crypto-uitwisseling, portemonnee-app of investeringsplatform:

 • Onrealistische winstclaims: veel fraudeurs doen veel beloftes die meestal niet gebaseerd zijn op feitelijke gegevens of ondersteund worden door onderzoek; in plaats daarvan jagen ze op je emoties met buitensporige claims. Als wat u wordt aangeboden te mooi klinkt om waar te zijn, komt dat omdat het hoogstwaarschijnlijk (oplichterij) is. Doe altijd je onderzoek voordat je de sprong maakt naar iets in de crypto-ruimte. Een eenvoudige Google-zoekopdracht “[Platformnaam] + recensie” zou voldoende zijn.

 • Weinig achtergrondinformatie: een ander veel voorkomend kenmerk van onwettige cryptoplatforms is dat er geen sprake is van een team. Hoewel veel uitwisselingsplatforms niet het hele team vermelden, kun je de naam van de directeur en de chef-officieren vinden. Als u deze details niet kunt vinden, moet u op uw hoede zijn. Als er namen zijn, doe dan onderzoek en kijk of ze geloofwaardig zijn.

Coinbase versus Uniswap

Dus, wat is beter in de uitwisseling tussen Coinbase en Uniswap? Laten we eens kijken naar het aanbod van elke beurs, samen met een paar interessante extra’s voor je opleiding.

Al met al moet u altijd uitkijken voor iets verdachts voordat u uw crypto naar een beurs of portemonnee stuurt. Sterker nog, gebruik alleen gerenommeerde uitwisselingen en platforms die zijn beoordeeld en aanbevolen door vertrouwde websites.

6. Vermijd onbeveiligde netwerken zoals de pest

De volgende essentiële tip voor het beschermen van uw cryptocurrencies is om te voorkomen dat u cryptogerelateerde activiteiten uitvoert via een openbaar wifi-netwerk. Zorg er altijd voor dat u cryptocurrency-transacties uitvoert via een veilig netwerk dat u vertrouwt.

In 2017 een man in Wenen verloor meer dan $ 117.000 aan Bitcoin aan hackers terwijl hij was ingelogd op het openbare wifi-netwerk van een restaurant. Erger nog, hij logde gewoon in om de waarde van zijn cryptocurrency te controleren, een beslissing die hem uiteindelijk veel geld kostte.

Volgens een politieverklaring werd de Bitcoin in een volledig vermijdbare situatie overgebracht naar een “onbekende, niet-traceerbare rekening”. Hoewel het onduidelijk is of zijn account al was gehackt voordat hij verbinding maakte met het netwerk, is het nog steeds mogelijk dat het openbare netwerk hem heeft blootgelegd.

Zoals u nu weet, is het een enorm veiligheidsrisico als u ervoor kiest om in te loggen op uw crypto-uitwisselingsaccount of geld te uploaden via openbare wifi. Hackers kunnen gemakkelijk uw inloggegevens stelen en bovendien zijn open netwerken een perfecte plek voor hen om uw computer te infecteren met cryptostelende malware.

“Beter dan genezen” … je moet de neiging weerstaan ​​om je crypto elke minuut te controleren – ze gaan nergens heen! Krijg geen toegang tot uw portemonnee wanneer u zich niet op een veilige locatie bevindt, tenzij het dringend is.

Er zijn ongetwijfeld momenten waarop u verbinding moet maken met een openbaar wifi-netwerk. Wacht in deze situatie gewoon met uw crypto-gerelateerde zaken totdat u bent verbonden met een beveiligd netwerk.

7. Tips en best practices voor het beveiligen van uw crypto (en uzelf)

Hier zijn enkele andere punten die we niet hebben behandeld, maar die even belangrijk zijn als de bovenstaande punten.

1. Pas op voor verdachte telefoontjes, e-mails en berichten van oplichters die beweren afkomstig te zijn van populaire cryptocurrency-platforms, exchanges of nieuwswebsites.

Een voorbeeld hiervan is de recente phishing-zwendel met valse CoinDesk-e-mails. In dit schema maken oplichters nep-e-mails die zijn ontworpen om eruit te zien als nieuwsbrieven van CoinDesk en een kwaadaardige link bevatten. De link leidt gebruikers naar een nepversie van de CoinDesk-website en vraagt ​​hen om een ​​bedrag in BTC te betalen voor advertentieruimte op de CoinDesk-website. Als je eenmaal betaald hebt, verdwijnen de hackers en mag je je wonden likken.

2. Wees slim en gebruik gezond verstand.

Het is waarschijnlijk ook vanzelfsprekend, maar schep niet op over uw crypto-bezit op online forums of sociale media. Als u dit doet, wordt u een zwaar doelwit voor hackers, oplichters en zelfs criminelen in uw buurt.

In mei 2018 was Pavel Nyashin, een 23-jarige Russische crypto-investeerder en blogger dood aangetroffen in zijn appartement. Voorafgaand aan zijn dood had hij online opgeschept over zijn enorme crypto-rijkdom en kort daarna werd hij aangevallen door gemaskerde overvallers die $ 425.000 verdienden.

Het is verstandig voorzichtig te zijn met wat u online zegt, omdat u nooit weet wie er kijkt. Hoewel dit een extreem scenario was, is het altijd beter om veilig te zijn dan sorry.

3. Installeer een goede antivirus en controleer regelmatig op malware

In de eerste plaats zullen hackers uw computer infecteren met cryptomining-malware, die de CPU (of GPU) van uw computer gebruikt om cryptocurrencies te minen. Andere aanvalsvormen zijn:

 • keyloggers die uw toetsenbordaanslagen controleren en opnemen voor gevoelige informatie;

 • ransomware die uw bestanden versleutelt en u om losgeld vraagt ​​om uw bestanden te ontgrendelen; en

 • malware voor het kapen van het klembord die uw gekopieerde portefeuilleadres vervangt door het adres van de hacker.

Om dit te voorkomen, moet u elk verdacht bestand verwijderen – met name uitvoerbare bestanden (d.w.z. EXE’s) – en regelmatig een volledige malwarescan van uw systeem uitvoeren.

4. Pas op voor iemand die vraagt ​​om op afstand toegang tot uw computer te krijgen.

Geef ten slotte nooit iemand op afstand toegang tot uw smartphone of computer.

Een stijgende trend van aanvallen die in de loop der jaren hebben plaatsgevonden, is dat een hacker de computer van een slachtoffer overneemt via software voor externe toegang. Met behulp van geavanceerde tools kunnen hackers uw apparaat overnemen zodra u ze toegang geeft en uw crypto stelen.

Dit komt vaak voor bij oplichters die zich voordoen als technische ondersteuningsagenten die computergerelateerde problemen op afstand oplossen. Ze laten u geloven dat uw computer een ernstig probleem heeft, zoals een berucht probleem dat het op elk moment kan laten crashen, en vragen u om in cryptovaluta te betalen, zodat ze u kunnen ‘helpen’ het probleem op te lossen.

Ze kunnen u ook vragen om externe desktopsoftware te installeren, zodat ze het probleem vanaf hun pc kunnen oplossen. Nadat u de software heeft geïnstalleerd en ze verbinding maken met uw computer, hebben ze toegang tot uw portemonnee. Het is natuurlijk uitgebreider, maar zo werkt het eigenlijk.

Vermijd crypto-zwendel – 24 rode vlaggen

Het evalueren van rode vlaggen kan u niet alleen veel geld besparen, maar u kunt ook beter tijd besteden aan het evalueren van activa zonder zoveel rode vlaggen. Dit zijn veel voorkomende rode vlaggen die gemiddeld genomen problematische situaties vertegenwoordigen voor de toekomst van een munt.

Gevolgtrekking

Cryptocurrencies worden ongetwijfeld een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven. Investeren in crypto is elke cent waard vanwege de groeiende wereldwijde acceptatie en het enorme verdienpotentieel.

Nu echter meer hackers en cybercriminelen hun activiteiten richten op de crypto-ruimte, moet u ervoor zorgen dat uw munten veilig worden opgeborgen. Onthoud dat u verantwoordelijk bent voor het veilig houden van uw crypto en, in tegenstelling tot gecentraliseerde platforms, heeft blockchain geen functie voor het herstellen van de privésleutel.

Daarom is het belangrijk om een ​​gezonde gewoonte te ontwikkelen om uw digitale activa op de juiste manier te beveiligen en een back-up van uw portemonnee te maken. Gelukkig is deze gedetailleerde gids precies wat u nodig heeft om aan de slag te gaan met het beveiligen van uw cryptocurrencies.

Extra goede resultaten

Hoe maak je een crypto-handelsbot met Python

De eenvoudige handelsstrategieën voor cryptocurrency-arbitrage

Script voor Bitcoin Price Live Ticker (met behulp van websockets)

Drempelherbalancering voor Crypto Portfolio Management

Crypto Trading 101: Selectie van portfolio-activa

Ons sociale handelsplatform

Garnaal is een sociaal handelsplatform voor cryptocurrency. Het is ontworpen voor zowel professionele als beginnende handelaren om te komen leren over de groeiende crypto-industrie. Op Shrimpy kunnen gebruikers de portefeuilles en handelsstrategieën van andere handelaren kopiëren.

Volg ons op Twitter en Facebook voor updates en stel eventuele vragen aan onze geweldige, actieve gemeenschappen op Telegram & Onenigheid.

Bedankt voor het langskomen!

Het Shrimpy-team

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me