Aave (LEND) Review: gedecentraliseerd leningsplatform

Gedecentraliseerde financiering (DeFi) is de afgelopen maanden een verzengend hot topic in crypto. Leningprotocollen voor cryptocurrency zoals Compound, MakerDAO en Aave zijn terecht de belangrijkste attracties van dit financiële spektakel geweest.

Er is veel veranderd sinds we Aave in april 2019 behandelden, toen het nog bekend stond als ETHlend. Case en point: het is uitgegroeid tot een van de meest populaire DeFi-apps sinds de rebranding en het herontwerp.

Alleen al in de afgelopen maanden heeft Aave enkele van de meest opmerkelijke functies geïntroduceerd die momenteel in DeFi worden aangetroffen, zoals flitsleningen en rentewisseling. LEND, het oorspronkelijke token, heeft ook een uitbreiding van de use-case gezien, aangezien het ontwikkelingsteam geleidelijk beweegt om Aave te veranderen in een volwaardige gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO).

Zoals u zult zien, is Aave niet “zomaar een ander cryptocurrency-uitleenplatform”, maar een van de onbetwiste leiders in de wereld van DeFi.

Wat is Aave?

Aave (uitgesproken als “ah-veh”) is een gedecentraliseerd platform voor het uitlenen van cryptocurrency. Het was zelfs het eerste DeFi-uitleenprotocol toen het in 2017 zijn eerste hoofdnet lanceerde als ETHlend (dit was voordat DeFi zelfs maar een ding was!).

Wat is Aave

Aave betekent “geest” in het Fins

ETHlend / Aave’s oprichter Stani Kulechov is gepassioneerd over het werken met toonaangevende ontwikkelaars van andere projecten binnen de DeFi-ruimte en is hypergericht om ervoor te zorgen dat het platform aantrekkelijk is voor institutionele en particuliere beleggers, zowel binnen als buiten cryptocurrency.

Om kort samen te vatten: ETHlend was een soort marktplaats waar leners en geldschieters zonder een derde partij over voorwaarden konden onderhandelen. Je kunt het zien als een vacaturebank, maar in plaats daarvan met leningen. Het platform was redelijk succesvol, maar het team besloot dat ze “klaar om serieuze spelers te zijn”In de DeFi-ruimte.

Dit leidde tot de lancering van Aave in januari van dit jaar, toen het Aave-mainnet een volledig nieuw protocol lanceerde en introduceerde voor zijn gebruikers, samen met een paar nieuwe functies die DeFi voor altijd hebben veranderd.

Hoe werkt Aave?

Met Aave kunnen gebruikers cryptocurrencies op een gedecentraliseerde en betrouwbare manier lenen en lenen. Simpel gezegd, er is geen tussenpersoon bij betrokken en er is geen Know Your Customer (KYC) of Anti Money Laundering (AML) -documentatie vereist om het platform te gebruiken.

Kortom, geldschieters storten hun geld in een “pool” waaruit gebruikers vervolgens kunnen lenen. Elke pool zet een klein percentage van het actief opzij als reserves om zich in te dekken tegen eventuele volatiliteit binnen het protocol. Hierdoor kunnen geldschieters ook gemakkelijk hun geld op elk moment opnemen.

Hoe Aave werkt

Hoe Aave werkt in een afbeelding. Afbeelding via Aave Docs

Aave biedt 17 verschillende activa voor uitlenen en lenen, waaronder de Dai stablecoin (DAI), USD-munt (USDC), True USD (TUSD), Tether (USDT), Synthetix USD (sUSD), Binance USD (BUSD), Ethereum (ETH) , ETHlend (LEND), Basic Attention Token (BAT), Kyber Network (KNC), Chainlink (LINK), Decentraland (MANA), Maker (MKR), Augur (REP), Synthetix Network (SNX), Wrapped Bitcoin (wBTC) en 0x (ZRX).

Hoewel dit inderdaad een indrukwekkende lijst is, kunnen ze niet allemaal worden gebruikt als onderpand voor een cryptolening.

Net als andere leenprotocollen binnen de ruimte, biedt Aave overcollateralized leningen, wat betekent dat een gebruiker een bedrag aan onderpand moet vergrendelen dat groter is (in USD) dan het bedrag dat wordt opgenomen. Dit bedrag is afhankelijk van het activum en varieert van 50-75%.

Aave-activa

Cryptocurrencies op het Aave-uitleenprotocol

Als de USD-waarde van het onderpand van een gebruiker onder de noodzakelijke onderpanddrempel valt, wordt zijn geld gepost voor liquidatie en kan het met korting worden gekocht door andere gebruikers binnen het systeem. Aave gebruikt Chainlink (LINK) als een orakel om prijsgegevens over activa op zijn platform te verzamelen. De rente wordt met de seconde opgebouwd en u kunt deze in realtime zien toenemen.

Aave rentetarieven

Aave biedt twee rentetarieven: stabiel en variabel. De variabele rente wordt algoritmisch bepaald op basis van de bezettingsgraad van een activapool (met andere woorden, de vraag), waarbij een toename van de bezettingsgraad van een bepaalde pool resulteert in een stijging van de rentetarieven voor zowel kredietverstrekkers als kredietnemers (en vice versa). versa).

De stabiele rentevoet is het gemiddelde van de rentetarieven van de afgelopen 30 dagen voor het actief. Deze rentegeschiedenis is te zien bij het uitlenen of lenen van activa op het platform. U kunt op elk moment schakelen tussen stabiele en variabele tarieven (u hoeft alleen een kleine ETH-gasvergoeding te betalen).

Aave aToken

Telkens wanneer geld wordt gestort op Aave, hetzij als geldschieter, hetzij als onderpand bij het lenen, krijgt de gebruiker een gelijkwaardig bedrag in aTokens. Als u bijvoorbeeld 100 DAI in Aave hebt gestort, krijgt u 100 aTokens. De functie van deze tokens is om u rente te laten verdienen.

Aave aTokens

aTokens op Aave

Elke seconde wordt een klein deel van de overeenkomstige aTokens aan uw Ethereum-portemonnee toegevoegd in overeenstemming met de APR-rentevoet voor uw activum. Deze kunnen vervolgens worden ingewisseld voor het equivalente bedrag van de onderliggende waarde in Aave op het moment van opname.

Aave Flash-leningen uitgelegd

Flash-leningen zijn iets dat velen beschouwen als de volgende financiële generatie en het is misschien wel de beroemdste bijdrage van Aave aan DeFi tot nu toe. Met deze controversiële functie kunnen gebruikers grote hoeveelheden cryptocurrency lenen zonder absoluut onderpand.

Hoe dit op technisch niveau werkt, is vrij ingewikkeld, maar conceptueel gemakkelijk te begrijpen. De cryptocurrency die wordt geleend, moet worden terugbetaald tegen de tijd dat het volgende Ethereum-blok is gedolven. Als het niet is terugbetaald, wordt elke transactie die in die tijd heeft plaatsgevonden geannuleerd. Voor elke flitslening wordt een vergoeding van 0,3% betaald.

Aave Flash-leningen

Een voorbeeld van hoe Flash Loans in cryptocurrency werken. Afbeelding via Aave

Gezien de ongelooflijk korte tijd dat het actief kan worden geleend, vraagt ​​u zich misschien af ​​hoe deze functie nuttig zou kunnen zijn. Geloof het of niet, het nut van deze functie moet nog volledig worden gerealiseerd, aangezien zowel het als DeFi nog zo vroeg in hun ontwikkeling zijn.

Voorlopig flitsleningen hebben 3 primaire use-cases: om het actief elders te verhandelen om winst te maken (ook bekend als arbitrage), om leningen in andere leningsprotocollen te herfinancieren of om het onderpand dat momenteel daarop is gestort om te wisselen.

Flash-leningen hebben cryptocurrency-handelaren in staat gesteld om een ​​heleboel gekke dingen te doen, voornamelijk yield farm. Ze zijn de sleutel tot het nu beroemde Samengestelde opbrengst landbouw techniek binnen InstaDapp, een DeFi-protocolaggregator.

Wat meer is, is dat Aave de onderliggende code voor flitsleningen openbaar heeft gemaakt, wat de deur opent naar vele andere mogelijkheden, aangezien vrijwel elke andere Ethereum-ontwikkelaar het op hun platform kan implementeren. Dit is in feite de reden waarom InstaDapp de functie ook kan aanbieden.

Aave LEND Cryptocurrency

In 2017, toen Aave nog bekend stond als ETHlend, lanceerde het een multi-round ICO met zijn ERC-20 token LEND tegen een prijs van 1,6 cent USD. Meer dan 1 miljard van het totale aanbod van 1,3 miljard werd verkocht, waarmee meer dan 16 miljoen USD werd opgehaald. Ongeveer 23% van de tokens werd bewaard door de oprichters en ontwikkelaars van het project.

Het token was en wordt nog steeds gebruikt betalen voor vergoedingen op het protocol en wordt daarbij gebrand. Dit betekent dat het LEND-token een deflatoir actief is. Hoewel Aave ook van plan is om zijn LEND-token te gebruiken voor bestuur, moet dit op het moment van schrijven nog gebeuren.

Aave Roadmap

In overeenstemming met het thema van transparantie, definieert Aave duidelijk hun routekaart op hun website Over pagina. Het enige probleem is dat het in mei van dit jaar afloopt en geen toekomstige mijlpalen voor het project laat zien.

Aan elk van hen werd voldaan en enkele van de belangrijkste waren het succesvol starten van het protocol, het integreren van het Chainlink-orakel, het toevoegen van ondersteuning voor MyEtherWallet en Trust Wallet, en de integratie van de Uniswap Market op Aave, waarmee traders allerlei soorten magie kunnen doen met Aave’s Flash Loans.

Aave-routekaarten

De roadmap van het Aave-protocol. Afbeelding via Aave Docs

Het meeste gerucht over de ontwikkeling van Aave ging over de introductie van governance in het protocol. Hierdoor kunnen houders van het LEND-token zeggenschap hebben in de toekomst van het project en er een DAO van maken.

Hoewel de exacte werking hiervan niet officieel is aangekondigd, in een recente interview met Messari, Stani Kulechov verklaarde dat houders van LEND het token kunnen inzetten om een ​​fractie van de rente op leningen te verdienen. Deze pool van ingezette LEND-tokens zou ook dienen als noodreserves voor het protocol, waarbij kleine hoeveelheden worden geliquideerd om de stabiliteit te behouden tijdens Black Swan-evenementen.

Aave vs. verbinding

Aave en Compound zijn beide protocollen voor het uitlenen van cryptocurrency met te veel onderpand en werken in feite op dezelfde manier. Beiden bundelen de activa van geldschieters in uitleenpools waaruit leners kunnen putten, ze hebben allebei hun eigen governance-token, en zij samen met MakerDAO zijn de grootste protocollen in DeFi in termen van “activa onder beheer” (AUM). Dat gezegd hebbende, Compound is veel minder complex en biedt daarom lang niet zoveel functies als Aave.

Aave vs. verbinding

Het dashboard van de Compound Finance-app. Afbeelding via Samengesteld dashboard

Aave biedt stabiele rentetarieven, Compound niet. Met Aave kunt u schakelen tussen stabiele en variabele rentetarieven, Compound niet. Aave heeft Flash-leningen, Compound niet. Aave heeft 17 activa voor uitlenen en uitlenen, Verbinding heeft 9. Het beste van alles is dat gebruikers met Aave een hoger percentage van het onderliggende onderpand kunnen lenen (75% versus 66,6% van Compound).

Aave onderpand

Aave onderpand- en liquidatiedrempels. Afbeelding via YouTube

Op papier lijkt het erop dat Aave objectief gezien beter is dan Compound als een cryptocurrency-uitleenprotocol. Er zijn echter twee belangrijke voordelen die Compound heeft ten opzichte van Aave. De eerste is dat het veel gebruiksvriendelijker is.

Het feit dat het niet zoveel functies biedt, maakt het fundamenteel gemakkelijker om te begrijpen en te navigeren voor nieuwe gebruikers. Ten tweede geeft Compound gebruikers veel meer stimulansen om deel te nemen aan het protocol door zowel geldverstrekkers als geldnemers een klein deel van COMP-tokens elke paar seconden.

Het laatste element dat de twee projecten verdeelt, is dat Compound in wezen “af” is, terwijl Aave nog maar net is begonnen. Compound bevindt zich in de laatste fase van het overhandigen van het protocol aan zijn gemeenschap, op welk punt het een volledig operationele DAO zal zijn zonder tussenkomst of invloed van het oorspronkelijke ontwikkelingsteam. Aave is pas dit jaar gelanceerd en moet nog het gemeenschapsbestuur implementeren dat vereist is om een ​​DAO te zijn.

LEND Prijsanalyse

Het zal u misschien verbazen dat de prijs van Aave’s LEND-token nooit boven 1 $ USD is gestegen. Het LEND-token maakte zijn debuut op de cryptomarkt in november 2017 en werd meegesleurd in de historische bull run die een maand later begon. Het bereikte zijn hoogste punt ooit van meer dan 40 cent USD voordat het instortte tot onder de 2 cent en uiteindelijk 1 cent waar het bleef tot eind 2019.

LEND Prijsprestaties

De prijsgeschiedenis van LEND cryptocurrency. Afbeelding via CoinmarketCap

Zoals je misschien al geraden had, heeft de introductie van het nieuwe Aave-protocol in januari van dit jaar het LEND-token in een baan om de aarde gebracht. Het steeg geleidelijk in prijs van 1 cent USD naar meer dan 14 cent USD in juni van dit jaar, toen DeFi echt begon op te warmen.

Dit is enigszins indrukwekkend gezien het beperkte gebruik van het token als een optioneel middel om vergoedingen voor het protocol te betalen. Het zal interessant zijn om te zien welke effecten de introductie van governance zal hebben op de prijs van LEND zodra deze is uitgerold.

Waar LENEN te krijgen

Hoewel het LEND-token op ongeveer een dozijn beurzen wordt vermeld, is Binance helaas de enige betrouwbare met enig volume. Het LEND-token heeft een relatief 24-uursvolume gezien zijn marktkapitalisatie, en het lijkt erop dat bijna de helft van dat volume nep is.

Binance LEND

Registreer bij Binance en koop LEND

Dit lage volume dat zich concentreert op een enkele beurs zou de openheid kunnen openstellen voor ernstige marktmanipulatie, dus wees voorzichtig bij het kopen of verkopen van LEND!

LEND cryptocurrency-portefeuilles

Omdat LEND een ERC-20-token is, kan het worden opgeslagen op vrijwel elke cryptocurrency-portemonnee die Ethereum ondersteunt. De lijst is vrij lang, maar de bekendste digitale portefeuilles zijn MyEtherWallet (web), MetaMask (web), Exodus (desktop en mobiel) en Atomic Wallet (desktop en mobiel).

Hardware wallets zijn onder andere Trezor, Ledger en KeepKey. Merk op dat u alleen kunt communiceren met het Aave-protocol met behulp van een handvol wallets, waaronder MetaMask, Ledger en de Coinbase portemonnee.

Onze mening over Aave

Aave is een buitengewoon veelbelovend project dat enigszins onder de radar lijkt te zijn gevlogen. In vergelijking met andere DeFi-leenprotocollen biedt het een arsenaal aan functies, activa en ontwikkelingstools waarmee anderen dezelfde functies in hun eigen DeFi-projecten kunnen implementeren.

DeFi Lending Aave

De top 5 uitleenprotocollen in DeFi. Afbeelding via DeFi Pulse

Het belangrijkste is dat het feit dat het momenteel de 3e plaats bezet als een gloednieuw en zeer onvoltooid DeFi-leningplatform, suggereert dat dit slechts het begin is voor dit project en de waardering van zijn LEND-token.

Dat gezegd hebbende, lijdt Aave aan hetzelfde probleem dat Compound en zowat elk ander DeFi-uitleenprotocol plaagt: wie zou het eigenlijk buiten de crypto-ruimte gebruiken?

Het voordeel van leningen als een service is dat u meer kunt lenen dan wat u momenteel bezit, soms aanzienlijk meer. Minder lenen dan wat u momenteel bezit, is bijna volkomen zinloos, tenzij u van plan bent iets te doen DeFi magie.

Flash-uitleenaanval

Een van de vele controversiële gebeurtenissen met betrekking tot flitsleningen:. Afbeelding via Trust Nodes

Dit brengt ons bij Flash Loans. Als er iets is dat moet worden onthouden over Aave, is het deze buitengewoon unieke functie. Voorstanders van Flash Loans beweren (en terecht) dat het mensen zonder absoluut geen activa in staat stelt om snel winst te maken in DeFi.

Misschien wel het meest bekende geval hiervan betreft een “hacker” die een Flash-lening hebben gebruikt met 10 $ USD om een ​​winst van bijna 400.000 $ USD te maken door middel van arbitrage. Iets als dit doen zonder een aanzienlijke hoeveelheid schulden of risico’s op te lopen, is onmogelijk in klassieke financiën en opent een hele nieuwe wereld van potentieel.

Bovendien lijkt Aave’s oprichter Stani Kulechov een goed begrip te hebben van wat nodig is voor DeFi om de reguliere acceptatie te bereiken. In een recent interview, hij merkte op dat het allemaal neerkomt op het kwantificeren van risico’s en het transparant maken voor beleggers, met name institutionele beleggers.

Een CEO-interview

De CEO van Aave legt uit wat nodig is voor DeFi om algemene acceptatie te bereiken:. Afbeelding via YouTube

Risico is fundamenteel waarom mensen zich afkeren van cryptocurrency en de realiteit is dat het een zeer risicovolle en vluchtige activaklasse is. Kulechov is echter van mening dat als dit risico adequaat kan worden gecommuniceerd en uitgelegd, het eindelijk de acceptatiegolf zal veroorzaken waar de hele crypto-ruimte op heeft gewacht..

Ten slotte heeft Kulechov iets heel belangrijks opgemerkt als het gaat om DeFi: hoe stimuleer en beheer je diensten zoals klantenondersteuning zonder een gecentraliseerde structuur? Dit soort vragen kan de reden zijn waarom we nog geen solide documentatie of uitleg hebben gezien over de nieuwe tokenomics van het LEND-token.

Het ontwikkelingsteam van Aave is misschien gewoon een governanceprotocol aan het creëren dat net zo goed een game-changer is als Flash Loans. Het beste van alles is dat u er zeker van kunt zijn dat ze het zullen maken die code ook open source!

Feature afbeelding via Shutterstock

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me