API3 Review: gedecentraliseerde API’s bouwen voor Web 3.0

Gedecentraliseerde autonome organisaties, beter bekend als DAO’s, zijn een steeds vaker voorkomende manier om hands-off governance te bieden voor blockchain-projecten, en een van de projecten die onlangs in de schijnwerpers stond, is API3.

Het project is ambitieus en wil het “Oracle-probleem” aanpakken en een manier vinden om de verschillende API’s van dataproviders met elkaar te verbinden. De aanpak van het bouwen van een gedecentraliseerd API-netwerk (dAPI) is wat zoveel aandacht op het project trekt. Het wordt ook wel de “Chainlink Killer” genoemd en die naam zorgt ook voor veel hype in het project.

In de volgende recensie zullen we kijken naar het API3-project en hoe het werkt, terwijl we ook de aanpak bespreken om het Oracle-probleem op te lossen. We zullen ook kijken naar de tokenomics van het project, terwijl we de use cases en de belangrijkste functies van API3 bespreken.

Wat is API3?

Om een ​​idee te krijgen van wat API3 doet, moeten we eerst begrijpen wat de API zelf doet. De afkorting API staat voor Application Programming Interface, en het is een goed gedocumenteerd protocol dat de overdracht van gegevens en services mogelijk maakt.

API’s worden al lang gebruikt door web- en mobiele applicaties en programmeurs zijn er zeer vertrouwd mee. Een voorbeeld van een API is de methode die door de verschillende cryptocurrency-uitwisselingen wordt gebruikt om gegevens te verstrekken aan aggregators zoals Coinmarketcap.com.

API3-logo

Het API3-project is een mogelijke oplossing voor het orakelprobleem. Afbeelding via API3.org

De API is uitermate handig voor alle soorten toepassingen. Het wordt ook gebruikt om inkomsten te genereren met gegevens in veel gevallen waarin gegevensproviders ontwikkelaars toestaan ​​hun gegevens tegen betaling in een app op te nemen. Dit is vrij positief voor softwareontwikkeling, omdat het een manier is voor ontwikkelaars om hun app efficiënter te bouwen zonder alles zelf te hoeven maken. Zie API’s als een Lego-set, waar ontwikkelaars kunnen kiezen wat ze nodig hebben en het vervolgens in hun applicaties kunnen klikken. Zonder API’s zouden veel applicaties uit elkaar vallen.

Hoewel dit allemaal geweldig klinkt voor applicatie-ontwikkeling, doet zich een probleem voor vanwege de evolutie naar dApps en Web 3.0. Dat probleem is dat de API-infrastructuur niet compatibel is met deze nieuwe technologieën. API3 werkt er echter aan om het voor de oudere API-dataproviders mogelijk te maken om hun databronnen te koppelen aan slimme contracten zonder tussenkomst van een derde partij. Ze bereiken dit via het dAPI gedecentraliseerde blockchain API-netwerk.

Waardepropositie van dAPI

Voorafgaand aan de API3-oplossing werd gedacht dat Oracle-technologie gegevens zou kunnen leveren aan slimme contracten als middleware-oplossing. Een van de bekendste hiervan is Chainlink. De Chainlink-oplossing heeft een knooppunt dat zich tussen de API-provider en het slimme contract bevindt dat gegevens nodig heeft. Het probleem is dat dit een nieuwe tussenpersoon aan het proces toevoegt, en een van de leidende principes bij decentralisatie is het verwijderen van oplossingen van derden.

Een probleem met dit ontwerp is dat een orakelnetwerk vaak op zoek is naar huur, wat betekent dat de kosten van alles voortdurend stijgen. En aangezien Chainlink een dominant orakelnetwerk is geworden, krijgt het ook een monopolie op datafeeds, wat een soort centralisatie creëert. Bovendien is er geen manier om de gegevens die aan de orakels worden verstrekt, te regelen. Ja, de knooppunten worden gestraft voor het leveren van slechte gegevens, maar er wordt geen straf opgelegd aan de gegevensprovider.

Chainlink Oracle

Verzoeken op Chainlink worden verdeeld over zowel orakels als gegevensbronnen.

API3 gelooft dat de oplossing erin bestaat de API-providers hun eigen nodes te laten draaien. Dit creëert concurrentie die de inflatie zal verlagen, het bevordert de decentralisatie en het biedt de mogelijkheid om de dataproviders zelf te besturen. Met de immense groei van de DeFi-economie is het cruciaal dat applicaties in staat zijn om betrouwbare en betrouwbare data te verkrijgen. En een manier om dit te garanderen, is door het proces zo transparant mogelijk te maken.

Onder het API3-systeem zou elk orakel de eigenaar zijn van zijn gegevens en de geleverde diensten, waardoor het orakels van de eerste partij worden. Dit verhoogt niet alleen de decentralisatie, het zorgt er ook voor dat de datafeeds transparant kunnen worden beheerd, wat een belangrijke overweging is bij DeFi-toepassingen..

Het Oracle-probleem

Een van de meest bekende problemen waarmee slimme contracten jarenlang te maken hebben, is het orakelprobleem. Het ontstaat omdat wanneer je een on-chain smart contract hebt met afdwingbare functies en regels, het erg handig lijkt. Tot je beseft dat het alleen nuttig is met de gegevens die zich al in het Ethereum-netwerk bevinden.

Een voorbeeld uit de financiële markten: er is geen manier om een ​​slim contract te sluiten voor de prijs van een actief, zoals een aandeel of goud, als de enige gegevensbron buiten de keten ligt. En daar is de kern van het orakelprobleem.

Oracle-probleem

Wat moet een blockchain doen als hij off-chain data nodig heeft? Afbeelding via InfoQ.com

Hoe is het mogelijk om deze data on-chain te krijgen, en hoe doe je dat op een gedecentraliseerde en betrouwbare manier? En daarnaast, hoe kunt u zich beschermen tegen een aanval op de gegevensbron en de waarheid van de gegevens verifiëren? Wanneer u op orakels vertrouwt, vergroot u de beschikbare aanvalsvectoren op het slimme contract en op de orakelprovider.

Sinds slimme contracten zijn ontwikkeld, zijn blockchain-ingenieurs op zoek naar manieren om het orakelprobleem op te lossen, en ze zijn op een aantal manieren naar de oplossing gegaan. Sommige hiervan, zoals Augur en Gnosis, gebruiken de zeer omslachtige methode van voorspellingsmarkten. Maar de voorkeursmethode is altijd een Oracle-provider geweest die gegevens anoniem, kosteneffectief en zonder tussenkomst van derden levert..

Dat heeft geleid tot de oprichting van Chainlink.

Chainlink Onchain

Gedrag van een on-chain Oracle zoals gedefinieerd door Chainlink. Afbeelding via: Whitepaper over chainlink

Gezien de huidige staat van oplossingen die orakels omvatten, kunnen we het orakelprobleem niet zo goed bespreken zonder Chainlink te bespreken. Het is de meest bekende orakeloplossing geworden en in de afgelopen jaren heeft het project aanzienlijke vooruitgang geboekt in de blockchain-industrie. Ze hebben een grote en geïnvesteerde gemeenschap en hun LINK-token positioneert zichzelf als een van de blue-chip crypto-tokens die de tand des tijds kunnen doorstaan.

Alles is echter niet perfect met Chainlink. Het heeft problemen. Problemen die API3 kan oplossen.

Het API-probleem

Dus eigenlijk is het orakelprobleem eigenlijk gewoon een vergissing in de ontwikkeling van slimme contracten op het Ethereum-netwerk. De ontwikkeling van orakels hield geen rekening met de decentralisatie van de knooppunten die orakeldata verzamelen en afleveren. En we moeten het probleem niet te ingewikkeld maken door te bedenken dat iedereen orakelgegevens zou kunnen leveren, als we dat zouden doen?

In werkelijkheid is het probleem dat orakels oplossen niet zo ingewikkeld als velen denken. Wat orakels op een vrij complexe manier proberen op te lossen, is simpelweg de mogelijkheid om off-chain data in on-chain smart contracts te verwerken. In dat opzicht zijn orakels vergeleken met API’s die worden gebruikt in web- en mobiele apps, aangezien beide oplossingen worden gebruikt om gegevens aan een eindgebruiker te leveren.

Data overdracht

Orakels zijn slechts één manier om gegevens door te geven aan een blockchain. Afbeelding via 3commas.io

Dus, in plaats van een orakel te zien als een abstractie van de API, waarom zou je niet gewoon de feitelijke ontwerpfilosofie van de API in de blockchain gebruiken??

Zou het niet beter zijn om een ​​netwerk te ontwerpen waarin u een API-oproep kunt gebruiken om gegevens op te halen in plaats van een orakel meerdere dollars te betalen? Zelfs als de orakelkosten worden teruggebracht tot centen, zou het na verloop van tijd behoorlijk duur zijn. En zou het niet goed zijn als u echt wist waar de gegevens vandaan kwamen, in plaats van te vertrouwen op een reeks anonieme knooppunten?

Tot slot, zou het niet geweldig zijn om alle mogelijke aanvalsvectoren te vermijden die worden geopend door het gebruik van orakels en gewoon gegevens te leveren in een naadloze integratie zonder extra beveiligingsrisico’s?

Dat is precies wat Chainlink niet kan, maar wat API3 probeert te doen.

De API3-oplossing

Nu we alle problemen kennen bij het leveren van gegevens in de keten aan slimme contracten, laten we eens kijken hoe API3 van plan is om de problemen effectiever op te lossen dan de huidige op Oracle gebaseerde oplossingen.

In feite wil API3 alle waarde die zou worden doorgegeven aan de knooppunten in Chainlink en deze aan de feitelijke dataproviders leveren. Hierdoor wordt de middleware verwijderd. In plaats van enkele knooppunten tussen de dataproviders en de slimme contracten te plaatsen, suggereert API3 dat het beter zou zijn om de dataproviders eenvoudig zelf knooppunten te maken.

Dat verwijdert een extra en onnodige laag en lost een aantal van de problemen op waar Chainlink al tegen werkt, en andere waarmee het in de toekomst zal worden geconfronteerd als het schaalt.

Chainlink versus API3

De chainlink-oplossing (links) versus de API3-oplossing (rechts). Afbeelding via API3 Whitepaper

Bedenk dat de dataproviders onder API3 nu een reputatie hoog moeten houden. Ze zijn niet langer anoniem, maar verstrekken hun gegevens rechtstreeks aan consumenten, en als die gegevens gebrekkig zijn, is dit onmiddellijk bekend en zijn er gevolgen.

In orakeloplossingen wordt het knooppunt gestraft, maar de dataprovider kan zonder straf doorgaan met het verstrekken van valse gegevens. En omdat knooppunten in Chainlink anoniem zijn, weet niemand ooit welk knooppunt bij de slechte gegevens was betrokken. De API3-oplossing houdt in dat de dataproviders direct worden geïnvesteerd in het proces en in de waarheidsgetrouwheid van hun data.

De API3-oplossing elimineert de mogelijkheid van ‘omkopen van orakel’ en dit gebeurt op de meest kosteneffectieve manier. Om zeker te zijn heeft Chainlink ook het probleem van het omkopen van orakel opgelost, maar de oplossing die ze hebben gebruikt is onbetaalbaar. Om te voorkomen dat een knooppunt wordt omgekocht, heeft Chainlink zijn netwerk zo ontworpen dat het meerdere knooppunten gebruikt om de echte gegevens te leveren, maar elk knooppunt is duur en het gebruik van meerdere knooppunten wordt erg duur.

Airnodes

Airnode is ontworpen om één keer door de API-provider te worden geïmplementeerd en is daarna niet nodig

verder onderhoud. Afbeelding via API3 Whitepaper

De API3-oplossing heet Airnode. Het is on-chain inzetbaar en vereist weinig onboarding voor de API-provider. Het API3-team kan helpen, waardoor de toevoeging van Airnode eenvoudig is. En het is een set it and forget it-oplossing, die geen onderhoud vereist van de kant van de API-provider. De data is aanwezig, live on-chain en beschikbaar voor iedereen die ze wil bellen. Er zijn geen knooppunten nodig, geen stimuleringskosten en geen extra aanvalsvectoren.

Het is een eenvoudige en elegante oplossing.

Hoe werkt Airnode?

Airnode is ontwikkeld door API3 op het netwerk van Ethereum. Het is een off-chain systeem dat gegevens naar een aggregatorcontract stuurt met behulp van Ethereum-knooppunten. Dat aggregatorcontract is een gedecentraliseerde API die opvraagbaar is vanuit andere contracten. In wezen is Airnode een orakelknooppunt, maar het wordt door de API-providers op een bijna wrijvingsloze manier beheerd.

Een uitdaging voor gedecentraliseerde API-oplossingen was dat de API-providers relatief onbekend zijn met blockchain-architecturen en -systemen, wat betekent dat het buitengewoon moeilijk is om ze over te zetten naar de werking van Oracle-knooppunten. Door een oplossing zoals Airnode te bieden, die in feite een wrapper is op een traditionele web-API, kunnen de API-providers hun gegevens eenvoudig naar een blockchain laten schrijven.

Airnodes Cloud

De Airnodes API-gateway werkt net als een stukje cloudservice-infrastructuur. Afbeelding via API3-blog.

Door API-providers toe te staan ​​hun eigen orakels te runnen, wordt het voor hen veel gemakkelijker om blockchaintoepassingen te onderhouden en alle metadata te beheren die nodig zijn voor betrouwbaarheid en het genereren van inkomsten met de gegevens. In het oracle-systeem hebben de beste Chainlink-node-operators maar liefst $ 100.000 per maand kunnen verdienen naarmate DeFi steeds populairder wordt.

Als die beloningen rechtstreeks naar de API-providers zouden worden verleend, zou dit een geheel nieuwe markt voor de providers kunnen openen en de kosten voor de applicaties die de dAPI-gegevens gebruiken, verlagen.

Een bijkomend voordeel van API3 is dat het een dataconsument de mogelijkheid biedt om on-chain verzekeringen te gebruiken. Deze verzekering beschermt hen tegen de storing van een orakel of API, en compenseert dataconsumenten voor kwantificeerbare verliezen. Deze methode stimuleert het bestuursorgaan van API3 om de integratie en datakwaliteit te behouden, en maakt het ook mogelijk om terug te vallen in het geval van een technologiefout.

API3-tokengebruiksvoorbeelden

API3 is van plan om een ​​gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) te gebruiken voor het beheer ervan, wat betekent dat elke deelnemer in het ecosysteem zijn eigen stem heeft in de ontwikkeling en beveiliging van het netwerk.

API3 Ecosysteem

Het volledige ecosysteem en interacties op API3. Afbeelding via API3 Whitepaper.

Als resultaat heeft het API3-token de volgende use-cases:

  • Uitzetten: Houders van API3-tokens kunnen API3 inzetten om beloningen te verdienen en deel te nemen aan on-chain governance.
  • Bestuur: Er is een directe economische prikkel om te stemmen, aangezien stakers een deel van de dAPI-inkomsten ontvangen en hun ingezette tokens een onderpand zijn voor on-chain verzekeringen.
  • Onderpand: De uitzetpool zal fungeren als onderpand voor on-chain verzekeringen.
  • Betalingen: Er zijn abonnementskosten voor dApps die het dAPI-netwerk gebruiken. Bovendien ontvangen gegevensproviders betalingen in API3-tokens.
  • Geschillen: In het geval van inkomstenderving als gevolg van storing, downtime of onjuiste gegevens, kunnen dApps geschillen openen om een ​​verzekeringsclaim in te dienen. Het team is van plan Kleros te gebruiken om verzekeringsclaims op te lossen.

Governance-hype

Governance, met name gedecentraliseerd bestuur, lijkt tegenwoordig een vereiste te zijn voor alle blockchain-projecten. API3 heeft dat gedekt omdat het van plan is een DAO-governancemodel te volgen. Dat draagt ​​bij aan de waarde van de tokens naast een simpele geldwaarde.

Het betekent dat degenen die API3-tokens bezitten en inzetten, zeggenschap hebben over het beheer van de blockchain. Ze kunnen beslissen om voor of tegen updates van de vergoedingsstructuur of andere bestuursveranderingen te stemmen die een impact kunnen hebben op hun investering in het project. Gezien het feit dat API3 een datamarktplaats zal zijn, kan dit behoorlijk krachtig zijn, en is het een positief signaal voor het project.

API3 DAO

Het concept van DAO’s en sub-DAO’s naar voren gebracht door API3. Afbeelding via API3 Whitepaper

Inbegrepen in het bestuursaspect is een uitzetmechanisme, dat niet alleen stemmen en bestuur mogelijk maakt, maar ook diegenen beloont die bereid zijn hun tokens in te zetten als verzekering tegen gegevensfouten of storingen in het systeem.

Het zou naïef zijn om te denken dat dit niet zal gebeuren, maar met een goed ontwerp zouden ze er maar weinig tussen moeten zijn. We hebben al soortgelijke fouten gezien op andere platforms en het is goed om te zien dat API3 dit erkent en een oplossing biedt voor de mogelijkheid.

Het andere voordeel van uitzetten is dat het het circulerende aanbod vermindert, wat altijd goed is voor de prijs.

Het API3-team

API3 is mede opgericht door drie personen. De teamleider is Heikki Vanttinen die een ontwikkelingsteam van ongeveer 20 leden leidde. Hij is een veteraan in het segment van de taalmachine.

Hij werd vergezeld door Burak Benligiray, een voormalige Google-geleerde. Hij is ook de voormalige CTO bij CLC Group en Honeycomb. Volgens zijn eigen samengestelde online cv doet hij orakel- en vision-dingen. Hij heeft een passie voor slimme contracten en het toepassen van geavanceerde technologie in de praktijk. Eerder werkte hij bij start-ups en gaf hij freelance onderzoeksadvies op het gebied van computervisie en kunstmatige intelligentie.

Heikki Burak Sasa

De drie medeoprichters van API3. Afbeelding via LinkedIn.com

De derde mede-oprichter van het project is Saša Milić, die zichzelf omschrijft als een software engineer / data scientist / onderzoeker in de cryptocurrency / blockchain-ruimte. Voordat ze bij API3 kwam, werkte ze in software engineering (zowel kleine startups als grote technologiebedrijven, waaronder Facebook), data science in durfkapitaal, onderzoek (computationele taalkunde, cognitieve wetenschap) en lesgeven (informatica, data science) in zowel de academische wereld als de industrie..

Het API3-token

API3 heeft afgelopen november $ 3 miljoen opgehaald in een particuliere financieringsronde. Dat werd gevolgd door een openbare verkoop in december 2020. Die openbare verkoop bracht $ 23 miljoen op en API3-tokens werden verkocht op een bonding-curve die begon bij $ 0,30 elk en oplopend tot $ 2,00. Sindsdien heeft het token het erg goed gedaan en heeft het ongeveer 1.300% op USD-basis teruggegeven aan de vroege investeerders.

Met een totaal aanbod van 100.000.000 API3-tokens werden er in totaal 30.000.000 verkocht in de particuliere (10 miljoen) en openbare (20 miljoen) verkopen. Het is opmerkelijk dat alleen de openbare tokens worden ontgrendeld. Alle andere tokens zijn onderhevig aan een verwervingsschema van 2 of 3 jaar. Tokens zijn ook vereist voor staking en governance, dus de vroege investering lijkt een behoorlijk slimme zet.

API3-tokens toewijzen

De meeste API3-tokens blijven 2-3 jaar onbelegd. Afbeelding via API3-blog,

De tokens werden op 1 december 2020 verhandeld voor $ 1,30 en begonnen onmiddellijk hoger te klimmen. Binnen een week waren ze duidelijk boven het $ 2,00-niveau. Eind 2020 was er een dip terug onder de $ 2,00. De prijs steeg begin 2021 gestaag en sprong midden januari 2021 scherp, in feite verdubbelde hij tot een hoogste punt van $ 4,70 op 17 januari 2021..

Die scherpe stijging was onderdeel van een bredere beweging in alle DeFi-gekoppelde namen op dat moment, dus het is onzeker of de winst zal aanhouden of dat het token de komende weken weer naar beneden zal drijven..

Gevolgtrekking

Het lijdt geen twijfel dat naarmate het gebruik van blockchain groeit en ontwikkelaars met meer nieuwe en complexe gebruiksscenario’s komen, de gemaakte dApps ook betere manieren nodig hebben om te communiceren met gegevensbronnen van derden. De bestaande Oracle-oplossingen zijn functioneel, maar er zijn compromissen gesloten in hun ontwerp die tot ernstige problemen kunnen leiden, aangezien de oplossingen moeten worden geschaald.

Gegevens kunnen in gevaar worden gebracht en de kosten zullen waarschijnlijk oplopen tot het punt van uitsluiting. In het geval van gegevenscompromis of corruptie kunnen de gevolgen enorm zijn, aangezien de sterk geautomatiseerde aard van slimme contracten en dApps elke gegevensbeschadiging over het hele netwerk kan verspreiden.

De oplossing van API3 waarmee de API-providers het Airnode-orakel kunnen bedienen, zou ons op een gedecentraliseerde manier interoperabiliteit bieden met services van derden. En het zorgt er ook voor dat de API-providers worden gestimuleerd om betrouwbare, hoogwaardige gegevens te leveren.

Als je kijkt naar de enorme opbrengsten die node-operators in Oracle-systemen hebben gezien, is het vrij waarschijnlijk dat API-providers graag zullen profiteren van hun vermogen om eenvoudig gegevens en services te leveren via de ongelooflijk eenvoudig te implementeren Airnodes.

Tenzij er iets superieur komt, lijkt het erop dat API3 een krachtige oplossing biedt voor het probleem van het verbinden van traditionele API-services en gedecentraliseerde blockchain-technologie.

Het is zeker te vroeg om te bepalen of API3 de oplossing zal zijn voor het orakelprobleem, maar de zaken zien er in deze begindagen veelbelovend uit. Misschien wilt u dit project in de gaten houden en zien hoe het zich ontwikkelt en groeit.

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me