Aragon (ANT) recensie: The Mother of All DAO’s

Aragon is een van die cryptocurrency-projecten die iets zo ambitieus probeert te bouwen dat het onmogelijk lijkt.

Hoewel de naam lijkt op een spelfout van Aragorn, het beroemde Lord of the Rings-personage, is het Aragon-project vernoemd naar een autonome regio in Spanje dat in de jaren dertig ooit een volledig staatloze vorm van bestuur had behouden gedurende een periode van ongeveer 6 jaar. Aragon probeert dit soort samenhangende en functionele gemeenschapsbestuur opnieuw te creëren met behulp van cryptocurrency.

Aragon Overzicht

Aragon stelt iedereen in staat om binnen enkele minuten een “niet te stoppen organisatie” te creëren. Afbeelding via Medium

Aragon beschouwt zichzelf om te besturen wat Bitcoin is voor geld. Hoewel het zelf een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) is, biedt Aragon sjablonen waarmee iedereen binnen 5 minuten een eigen DAO kan maken. Aragon drijft de DAO van Decentraland aan en zelfs de DAO van het beroemde DeFi-project, Aave.

Niet alleen dat, maar Aragon creëert ook een digitale jurisdictie waarin alle DAO’s (en individuen) in staat zullen zijn om geschillen op te lossen en consensus te bereiken zonder een gecentraliseerde autoriteit..

Oorsprong van Aragon

Het verhaal van Aragon begint met zijn twee medeoprichters, Luis Cuende en Jorge Izquierdo. Zeggen dat beide wonderkinderen zijn, is niet alleen een understatement, het is ook een belediging. Cuende begon zich te verdiepen in open source code om een ​​besturingssysteem te bouwen toen hij nog maar 12 jaar oud was.

Op 16-jarige leeftijd was hij technisch adviseur van de vice-president van de Europese Commissie. Op 18-jarige leeftijd had hij bijna een half dozijn startups gelanceerd en ontving hij de titel van Beste Programmeur van Europa door HackFWD. In 2016 haalde hij de Europese lijst van Forbes ’30 onder de 30 – hij was 20 jaar oud.

Aragon Oprichters

De oprichters van Aragon, Luis Cuende (links) en Jorge Izquierdo (rechts). Beeld Bron

Izquierdo raakte in 2011 via Twitter bevriend met Cuende nadat hij Cuendes indrukwekkende cv online had gelezen. Hoewel Izquierdo misschien niet dezelfde flitsende titels heeft als Cuende, heeft hij openlijk dezelfde mate van cognitieve vuurkracht. Het paar heeft samengewerkt aan veel startups in Spanje en de Verenigde Staten.

Terwijl ze in Silicon Valley waren, probeerden ze financiering te verwerven om een ​​AI-bedrijf te ontwikkelen die automatisch patenten zouden aanvragen. Dit was om patenttrollen te bestrijden, entiteiten die patenten zouden aanvragen voor veelgebruikte technologieën en proberen geld af te persen van bedrijven die deze technologieën gebruiken.

Nadat hun AI-patent-startup plat was gevallen, wendden Cuende en Izquierdo zich tot cryptogerelateerde ondernemingen en begonnen zelfs een kleine Zcash mijnbouwbedrijf. Ze zaten midden in de ontwikkeling van een nieuwe startup in 2016 toen Donald Trump tot president van de Verenigde Staten werd gekozen.

Aragon Founders Mine

Onderdeel van de mijnbouwboerderij Zcash in Cuende en Izquierdo. Beeld Bron

Cuende zag dit als een mislukking van het democratisch systeem en belde Izquierdo bij het zien van de verkiezingsuitslag. Hij stelde voor een cryptocurrency-project te ontwikkelen dat de transparantie en verantwoording zou kunnen herstellen waarvan Cuende denkt dat deze verloren is gegaan in moderne politieke en economische instellingen..

Aragon werd opgericht in november 2016, slechts enkele dagen na de presidentsverkiezingen. In een tijdsbestek van een paar weken was het paar teruggekeerd naar Spanje en hadden ze al een bruikbaar prototype van het gedecentraliseerde bestuurssysteem van Aragon gemaakt. Dit maakte hun project erg populair in de ruimte, omdat in Izequierdo’s woorden “We hadden een werkend product ontwikkeld”. De alfaversie van het Aragon-platform werd in februari 2017 vrijgegeven voor het publiek.

Vitalik Aragon

Ethereum-maker Vitalik Buterin. Beeld Bron

In diezelfde maand presenteerden Cuende en Izquierdo Aragon op een conferentie in Parijs met Ethereum (ETH) bedenker Vitalik Buterin op de eerste rij. Vitalik tweette vervolgens dat “gedecentraliseerde bedrijven stom zijn als je geen gedecentraliseerde rechtbank hebt om 51% aanvallen te stoppen”.

Toen het team dit las, realiseerde het zich dat ze verder moesten gaan dan alleen het maken van een DAO met Aragon. Izequierdo beschouwt dit als een van de meest waardevolle meningen over het project sinds het begin.

De Aragon (ANT) ICO

De ICO van Aragon vond plaats in mei 2017 met een tokenprijs van ongeveer 0,90 $ USD per ANT, een ERC-20-token gebouwd op de Ethereum-blockchain. Beleggers konden ANT-tokens kopen met behulp van ETH en Amerikaanse beleggers werden uitgesloten vanwege de voorwaarden van de ICO.

De ICO had een ‘soft cap’ van 25 miljoen dollar, die iets meer dan een half uur werd bereikt. Bijgevolg konden nog eens 8 miljoen USD aan lopende ETH-transacties niet doorgaan. Het totale aantal verkochte tokens was iets minder dan 28 miljoen, 70% van de totale voorraad van het ANT-token van 39,6 miljoen. ANT staat voor Aragon Network Token.

Aragon ICO-tijdlijn

Een technische tijdlijn van Aragon’s ICO. Beeld Bron

15% (of ongeveer 6 miljoen ANT) werd behouden voor de Aragon Foundation en de overige 15% ging naar de eerste donateurs en oprichters. Een interessant ding om op te merken is dat de ICO van Aragon is ontworpen om te voorkomen dat een enkele partij te veel ANT-tokens koopt, omdat dit de integriteit van het netwerk in gevaar zou brengen..

Ongeveer 2400 unieke adressen kochten ANT-tokens en Cuende heeft opgemerkt dat het Aragon-team “letterlijk geen idee” heeft wie de ICO-tokens heeft gekocht. EEN daaropvolgende analyse van de ICO gedaan door een Aragon-fan ontdekte dat de allereerste investeerder op de een of andere manier meer dan 3 miljoen ANT-tokens won.

Wat is Aragon?

Aragon is een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) waarmee derden eenvoudig hun eigen DAO’s kunnen maken met behulp van een toolbox met voorgeprogrammeerde slimme contracten. Aragon biedt ook DAO-sjablonen, afhankelijk van of de DAO bedoeld is om te functioneren als een bedrijf, een goed doel, enz.

Aragon Dao-incubator

Aragon is een DAO-incubator. Afbeelding via Aragon

De ruggengraat van het Aragon-protocol is zoiets als het Aragon Court, een gedecentraliseerde digitale jurisdictie die wordt gebruikt voor het beheer van het Aragon-netwerk en om geschillen tussen DAO’s en individuen op het netwerk op te lossen. ANT-tokenhouders beheren het Aragon-netwerk.

Aragon ziet bestuur als de top van elke menselijke structuur. Door de ambiguïteit in veel bestaande governance-protocollen en zelfs projecten zoals Bitcoin te erkennen, worden alle beslissingen, ontwikkelingen en geschillen binnen het netwerk genomen in overeenstemming met de kernwaarden van de Aragon-manifest.

Dit zijn: keuzevrijheid (zelfsoevereiniteit), het ontmoedigen van geweld (niet-agressie), de decentralisatie van macht, langetermijnwaarde boven kortetermijnwinst en inclusie (het gemak van bruikbaarheid en gebruikerservaring van de gemiddelde persoon met het Aragon-netwerk).

Aragon Pledge

Alle ontwikkelingen en initiatieven op het Aragon-netwerk moeten voldoen aan de waarden van het Aragon-manifest. Afbeelding via Aragon

In plaats van een enkele bestuursstructuur op te leggen aan het hele netwerk, stelt Aragon zich een wereld voor die bestaat uit duizenden Aragon DAO-gemeenschappen die elk opereren vanuit hun eigen unieke bestuursstructuren met het Aragon-netwerk als het medium waarmee ze communiceren..

Het doel is om een ​​soort ‘bestuurskapitalisme’ te bevorderen waarin de meest robuuste bestuursmechanismen maximale levensvatbaarheid bereiken door middel van concurrentie. Als zodanig wordt Aragon door de oprichters vaak aangeduid als een experiment dat probeert de meest effectieve bestuursstructuur (en) in openbare en particuliere instellingen te ontdekken..

Hoe werkt Aragon?

Om te begrijpen hoe Aragon werkt, is het belangrijk om de structuur van Aragon kort uit te leggen. De Aragon Foundation is verantwoordelijk voor het Aragon-netwerk en is een Zwitserse non-profitorganisatie. Aragon One is het ontwikkelingsteam met winstoogmerk dat is gecontracteerd door de Aragon Foundation om het Aragon-netwerk te onderhouden.

Aragon One

Aragon One ontwikkelt en onderhoudt het Aragon-netwerk. Afbeelding via Linkedin

Er is een aanzienlijke overlap in de teams in de twee entiteiten, waarbij Luis Cuende en Jorge Izquierdo tegelijkertijd de leiders zijn van de Aragon Foundation en de hoofdontwikkelaars van Aragon One. Zowel de Aragon Foundation als Aragon One zijn gevestigd in Zug, Zwitserland (Crypto Valley).

Aragon bestuur

Aangezien Aragon een DAO is, wordt over alle voorgestelde wijzigingen in het netwerk gestemd door de gemeenschap en geïmplementeerd door de Aragon Foundation, die Aragon One de opdracht geeft om het werk te doen. Tot maart van dit jaar, 1 ANT-token was gelijk aan één stem en minimaal 1% van het totale ANT-aanbod moest voor of tegen het voorstel worden gestort.

Ten minste 51% van de stemmen moest het voorstel steunen voordat het werd aangenomen, in welk stadium een ​​slim contract geld uit de schatkist van Aragon zou ontgrendelen. Hoewel de schatkist wordt bewaard door de Aragon Foundation, kunnen fondsen alleen worden vrijgemaakt door stemmen van de gemeenschap.

Aragon-bestuur

Een overzicht van de structuur en het bestuur van Aragon. Beeld Bron

Er moesten minimaal 1000 ANT worden gestort om een ​​voorstel in te dienen dat “te goeder trouw moet worden gedaan met de bedoeling om de operationele efficiëntie, kwaliteit of breedte van de dienstverlening van het netwerk te verbeteren, en alle ANT-houders in gelijke mate ten goede te komen”.

Zoals opgemerkt in de vorige paragraaf, werd deze bestuursstructuur onlangs gepauzeerd om plaats te maken voor het Aragon Court, dat niet alleen het ‘wettelijke’ kader zou bieden voor DAO’s en individuen om op het netwerk te communiceren, maar uiteindelijk ook een robuuster bestuursmechanisme zou introduceren. naar het Aragon-netwerk zelf.

Aragon Court

De rechtbank van Aragon kan worden verwekt van als de gerechtelijke tak van een overheid die bestaat uit slimme contracten. Deze regering heeft het Aragon-manifest als grondwet. Over voorstellen aan het Aragon-netwerk zal ook worden gestemd binnen de Aragon-rechtbank, maar het exacte proces hiervoor moet nog worden uitgewerkt. De technische structuur van de Aragon Court is vrij complex en valt buiten het bestek van dit artikel, maar is vrij gemakkelijk te begrijpen vanuit vogelperspectief.

Aragon Court

De Aragon Court is een protocol dat centraal staat in het Aragon-netwerk. Beeld Bron

In de rechtbank van Aragon moeten alle partijen die willen deelnemen als juryleden, eisers of beklaagden worden neergelegd een minimale inzet van 10 000 ANJ-tokens (hierover meer in de volgende sectie). Een eiser moet een inzet inzetten om een ​​kwestie voor de ‘rechtbank’ te brengen. Als de verdachte niet binnen een bepaald tijdsbestek reageert, wint de eiser automatisch en verliest de verdachte zijn of haar inzet.

Juryleden worden pseudo-willekeurig geselecteerd uit de pool van ‘geactiveerde’ deelnemers (degenen die geld hebben ingezet) van de rechtbank van Aragon om uitspraak te doen over een bepaald geschil, waarbij de kans om als jurylid te worden geselecteerd wordt beïnvloed (niet bepaald) door het aantal ingezette tokens en eerdere reputatie van het jurylid.

Beslissingen van juryleden worden onafhankelijk en anoniem genomen en omvatten een principe dat wordt aangeduid als ‘veelvoud​Simpel gezegd, juryleden worden gestimuleerd om het “juiste” (meerderheids) oordeel te geven, aangezien “onjuiste” (minderheids) juryleden hun inzet verliezen.

Dashboard van Aragon Court

Het dashboard van Aragon Court. Afbeelding via Aragon

Omgekeerd verdienen juryleden die de juiste beslissing hebben genomen beloningen in ANJ-fiches die zijn genomen uit de verloren inzet van de verdachte en onjuiste juryleden (als die er waren). Gedaagden kunnen in beroep gaan tegen een vonnis door meer inzet te plaatsen, waarna hetzelfde proces zich herhaalt met een grotere pool van juryleden.

Deze beroepsprocedure kan worden herhaald totdat elk jurylid op het netwerk is opgeroepen om het geschil op te lossen. U kunt meer details over de Aragon Court lezen op het onlangs bijgewerkte Aragon-whitepaper.

Aragon-tokens

Zoals je misschien hebt gemerkt, zijn er meer tokens dan alleen ANT in het Aragon-netwerk. In feite daar zijn momenteel 3 gemarkeerd door Aragon: ANT, ANJ en ARA. Voor het geval je het bent vergeten, ANT is het token dat centraal staat in het Aragon-netwerk en wordt gebruikt voor het beheer van het netwerk.

Aragon ANJ

Aragon’s ERC-20 ANJ-token. Afbeelding via Aragon

ANJ is een ERC-20-token dat wordt gebruikt voor staking en juryplichten bij het Aragon Court en is gebonden aan ANT, waarbij ANT-tokens worden gestort in een smart contract om ANJ-tokens te slaan. ANJ-tokens kunnen feitelijk worden verhandeld op cryptocurrency-beurzen (zij het met een laag volume en een vrij lage prijs).

ARA is een aankomend token dat zal worden gebruikt binnen de Aragon-ketting, een ander protocol dat een pijlerfunctie zal vervullen binnen het Aragon-netwerk zoals het Aragon Court (meer hierover in de volgende sectie).

Aragon ARA

ARA is een ERC-20-token op het Aragon-netwerk dat zal worden gebruikt om de Aragon Chain van stroom te voorzien. Afbeelding via Aragon

Zowel ANJ als ARA worden continue tokens genoemd, omdat hun aanbod is gekoppeld aan een zogenaamd Bonding Curve smart contract dat vooraf gedefinieerde wisselkoersen creëert tussen ANJ- en ARA-tokens op basis van hun huidige prijs en aanbod. Elk protocol (niet DAO’s) binnen het Aragon-netwerk heeft zijn eigen native token dat op deze manier aan ANT is gekoppeld.

Aragon-routekaart

Net als bij andere DAO’s heeft Aragon’s geen vaste routekaart omdat deze fundamenteel wordt getekend door de wil van de gemeenschap van Aragon. Kijkend naar de mijlpalen uit het verleden, lanceerde Aragon in oktober 2018 zijn DAO-creërende hoofdnet.

Aragon Aankomend

Het blog van Aragon One dat het dichtst bij een roadmap van Aragon komt. Afbeelding via Aragon

2019 zag Aragon ga door met het toevoegen van nieuwe DAO-sjablonen en het aanbrengen van verbeteringen aan het netwerk, en introduceer ook officieel Aragon One als het leidende ontwikkelingsteam binnen de structuur die aan het begin van de vorige sectie is beschreven. In februari van dit jaar werd ook de Aragon Court officieel gelanceerd.

Andere ontwikkelingen omvatten de Aragon Agent, een sjabloonplug-in waarmee elke Aragon DAO kan communiceren met andere apps op Ethereum, inclusief DeFi-apps zoals MakerDAO. Aragon heeft onlangs ook AraCred geïmplementeerd, een protocol dat de reputatie van gebruikers op het Aragon-netwerk volgt en hen beloont met tokens die eigen zijn aan het protocol waarmee ze communiceren (bijvoorbeeld ANJ in Aragon Court).

Aragon-routekaart

Aragon’s volgende ontwikkelingen volgens Cuende in juni van dit jaar. Afbeelding via YouTube

Gebaseerd op recente blogposts door de Aragon Foundation en een interview met Luis Cuende zal het komend jaar zich richten op de ontwikkeling van de Aragon Court en de Aragon Chain. De Aragon Court voert momenteel “voorrangscampagnes” uit om de efficiëntie van het protocol te testen voordat het bestuur van zowel de Aragon Court als het Aragon-netwerk wordt overgedragen aan ANT-tokenhouders. Dit was eigenlijk het langetermijndoel van de oprichters van het project, die hopen dat de Aragon Foundation geleidelijk volledig uit het netwerk verdwijnt..

De Aragon Chain is momenteel in ontwikkeling en fungeert als een tweede laag voor het Aragon-netwerk. In tegenstelling tot het onderliggende netwerk, gebruikt de Aragon Chain een Proof of Stake-consensusmechanisme en maakt het mogelijk om tegen zeer lage kosten snelle transacties met een laag risico tussen DAO’s op het netwerk uit te voeren. Als we twee en twee samenvoegen, suggereert dit dat deelnemers aan de Aragon-keten ARA-tokens moeten inzetten die aan ANT zijn gebonden.

ANT-prijsanalyse

De prijsgeschiedenis van ANT is relatief weinig indrukwekkend in vergelijking met de meeste andere cryptocurrencies. Het debuteerde op de cryptomarkt in mei 2017 voor een prijs van ongeveer 1,50 $ USD per token, wat minder was dan het dubbele van de initiële ICO-prijs van 0,90 $ USD. ANT bereikte een recordhoogte van bijna 8 $ USD in januari 2018. Terwijl andere cryptocurrencies meer dan 100x winst boekten in vergelijking met hun ICO-prijzen tijdens de bull run, slaagde ANT er niet in om zelfs maar 10x de oorspronkelijke waardering te behalen..

ANT Prijsprestaties

ANT Prijsprestaties. Afbeelding via CMC

Dat gezegd hebbende, bevindt ANT zich in een zichtbare opwaartse trend sinds januari van dit jaar, toen elk token slechts 0,40 $ USD waard was, een prijs die sinds eind 2018 fluctueerde. De lancering van de Aragon Court bracht een aanzienlijke mate van fanfare met zich mee, vooral na de bekende durfkapitalist Tim Draper kocht een miljoen dollar USD aan ANT-tokens van de Aragon Foundation tegen een prijs van $ 0,50 per token.

ANT Prijs 12 maanden

ANT-prijs over afgelopen 12 maanden. Afbeelding via CMC

Hoewel de flitscrash in maart van dit jaar ANT weer op de eerste plaats zette, zijn de prijzen hersteld tot niveaus die sinds medio 2018 niet meer gezien waren, en kenden begin juli een scherpe piek tot meer dan 2 $ USD toen werd aangekondigd dat het Aragon-netwerk eindelijk het beheer van het protocol overdragen aan ANT-tokenhouders zonder beperkingen. Het lijkt erop dat ANT de komende tijd zal blijven waarderen (dit is echter geen financieel advies!).

Waar kun je ANT krijgen

Als je Aragon’s ANT-token wilt bemachtigen, heb je helaas niet veel opties. Er zijn slechts ongeveer twee dozijn handelsparen met het ANT-token, waarvan de meeste zich op onbekende beurzen of gedecentraliseerde beurzen met een laag volume bevinden. Je enige haalbare optie lijkt Bittrex te zijn, en zelfs het volume is daar niet zo hoog.

Aragon Markten CMC

Aragon Market Pairs in CoinMarketCap. Afbeelding via CMC

Het is ook belangrijk om het 24-uursvolume van ANT en het totale aanbod te benadrukken. Het 24-uursvolume van ANT is ongelooflijk laag gezien de marktkapitalisatie, en het lijkt erop dat een deel van dat volume ook nep kan zijn.

Aragon Supply

Een geschiedenis van de levering van Aragon’s ANT-token. Afbeelding via Aragon Blog

Wat betreft het totale aanbod, wanneer het Aragon-netwerk wordt overgedragen aan ANT-tokenhouders, zullen zij de macht hebben om verander de toevoerdop van het token en de inflatie naar eigen goeddunken. Dit kan uw wens om te investeren in de war sturen als u geen fan bent van inflatoire valuta’s.

ANT cryptocurrency-portefeuilles

Omdat het ANT-token van Aragon op het Ethereum-netwerk is gebouwd als een ERC-20-token, kun je het vrijwel overal opslaan waar je je ETH kunt neerleggen. Enkele goede softwareportefeuilles zijn MyEtherWallet (web), Exodus-portemonnee (desktop / mobiel), Atomic Wallet (desktop / mobiel) en Vertrouw op Wallet (mobiel). Hardware wallets zijn onder andere Ledger-, Trezor- en Keepkey-apparaten.

Onze mening over Aragon

Als het gaat om hoe we ons voelen over Aragon, zitten we in hetzelfde schuitje als de oprichter en hoofdontwikkelaar, Luis Cuende. Hoewel Aragon iets ongelooflijks wil doen en serieuze vooruitgang boekt, blijft de vraag: zal iemand het echt gebruiken?

Hoewel er meer dan 1400 DAO’s zijn gemaakt met behulp van Aragon’s ingenieuze ‘Governance Lego-blokken”, Blijkt het ongelooflijk moeilijk te zijn om een ​​zinvolle acceptatie van hun technologieën te bereiken.

Aragon Betrokkenheid

Een mislukking van de betrokkenheid bij het Aragon-netwerk tijdens het eerste jaar dat het actief was. Afbeelding via Aragon Blog

In een recent interview, Cuende werd gevraagd naar de schrikbarend lage deelname aan het Aragon-netwerk van 7% onder houders van ANT-tokens. Hoewel hij ook niet blij is met dat aantal, zegt hij dat niet het aantal deelnemers telt, maar de kwaliteit van de uitkomsten. Hij wijst er ook nauwkeurig op dat deze lage participatiegraad endemisch is in gedecentraliseerde applicaties (vooral die niet gerelateerd zijn aan DeFi).

Crypto J-curve

De Crypto J-Curve toont de mogelijke voortgang van de acceptatie van cryptocurrency. Afbeelding via Medium

Het belangrijkste is dat Cuende zich zeer bewust is van het feit dat er een enorme kennis- en ervaringskloof is tussen de gemiddelde persoon en doorgewinterde cryptocurrency-geeks. Niet alleen dat, maar veel protocollen en toepassingen binnen de crypto-ruimte zijn legitiem onaantrekkelijk voor de gebruiker.

Dit maakt deel uit van de reden waarom een ​​van de “geboden” van het Aragon Manifesto inclusie is – een intuïtieve gebruikerservaring die het voor de gemiddelde persoon gemakkelijk maakt om te werken en bij te dragen aan het netwerk. In de ogen van Cuende heeft Aragon in dit opzicht nog een lange weg te gaan.

Aragon Gemeenschap

Een screenshot van de promotievideo van Aragon

Al met al is het jammer dat Aragon niet de aandacht heeft gekregen die het echt verdient. Het is een van de weinige projecten waarbij de gemeenschap daadwerkelijk aan het roer staat. Het heeft het laatste woord gehad over hoe de schatkistfondsen van de Aragon Foundation worden toegewezen sinds het Aragon-netwerk werd gelanceerd.

De ICO was rechtvaardig en het project heeft nooit een krachtig durfkapitaalbedrijf gehad dat de Aragon Foundation ertoe aanzette zich bezig te houden met dezelfde soort duistere praktijken die je achter de schermen ziet bij veel vergelijkbare projecten.

Zei Izquierdo vorig jaar dat Aragon genoeg geld heeft om de ontwikkeling nog minstens een decennium voort te zetten. Dit betekent dat het Aragon-netwerk er is om in ieder geval tot die tijd te blijven en misschien wel de nodige vooruitgang boekt om zichzelf te versterken als een van de toonaangevende projecten in cryptocurrency. Dit lijkt waarschijnlijker dan niet, gezien het feit dat hun hoofdontwikkelaars tot de beste ter wereld behoren.

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me