Ardor Platform Review: Blockchain-as-a-Service van het volgende niveau

Blockchain as a service (BaaS) wordt een steeds populairder gebied en een van de pioniers is Ardor. Ze werken eraan om bedrijven de blockchain-infrastructuur te bieden die nodig is om de voordelen van blockchain-technologie te benutten, zonder de tijd en kosten te dragen voor het ontwikkelen van hun eigen aangepaste blockchain-oplossingen..

Ardor doet dit door bedrijven een hoofdketen te geven die zorgt voor beveiliging en decentralisatie, gecombineerd met kindketens die kunnen worden gebruikt voor een verscheidenheid aan bedrijfstoepassingen.

Ardor is gemaakt door hetzelfde team dat het Nxt blockchain, en is in sommige kringen bekend als Nxt 2.0. Ardor lost enkele van de kritieke problemen op waar Nxt aan leed, waaronder problemen met schaalbaarheid, bloat blockchain en maatwerk.

De rest van dit artikel gaat dieper in op Ardor, het begin in Nxt, en het eerste kinderketenproject genaamd Ignis. Er is grote hoop dat het Ardor-project een nieuw niveau van bruikbaarheid voor blockchain as a service zal creëren.

Toch kan het succes van Ardor sterk afhangen van hoeveel tractie het ontwikkelingsteam kan genereren voor het project. Nxt en Ardor hebben allebei niet veel buzz gegenereerd, hoewel Nxt erin slaagde om significante partnerschappen te sluiten met Accenture en BNP Paribas.

Eerst was er Nxt

Alvorens aan te pakken Vurigheid, het is belangrijk om te begrijpen hoe Nxt heeft bijgedragen aan het ontstaan ​​van Ardor. Zoals ik hierboven al zei, wordt Ardor Nxt 2.0 genoemd, voornamelijk omdat het sterk afhankelijk is van de Nxt-kernprogrammering. Ardor is ontwikkeld met alle functies die in Nxt zijn opgenomen, plus nieuwe geavanceerde eigen functies.

NXT Platform overzicht

Overzicht van het NXT-platform. Bron: NXT-platform

Nxt begon helemaal in 2013 en was een van de allereerste ICO’s. Het zou volgens de huidige normen als een behoorlijk slechte ICO zijn beschouwd, met slechts $ 6.000, maar dat weerhield de Nxt-ontwikkelaars er niet van om door te gaan met hun visie.

Nxt was destijds behoorlijk baanbrekend, omdat het een van de eersten was die zijn eigen blockchain helemaal opnieuw bouwde in plaats van de programmering te baseren op de Bitcoin-kern. Nxt is een open-sourceproject, is geschreven in Javam en was de eerste blockchain die Proof-of-Stake (PoS) gebruikte als consensusmechanisme.

Een van de belangrijkste redenen voor Nxt was om experimenten aan te moedigen. Hiermee konden bedrijven zijn API gebruiken om hun eigen blockchain-oplossingen bovenop de Nxt-blockchain te implementeren. Er waren verschillende functies ingebouwd en beschikbaar zodra een nieuw token is gemaakt. Deze omvatten blockchain-stemmen, handelen, het creëren van activa en het creëren van marktplaatsen. Nxt wil het voor bedrijven eenvoudig maken om nieuwe tokens te maken die direct bruikbaar zijn.

Nxt-problemen

Met een lange ontwikkelingsgeschiedenis is Nxt een zeer gerespecteerd en gevestigd blockchain-project geworden. De ontwikkelaars realiseren zich echter dat naarmate het gebruik van blockchain toeneemt, Nxt en andere blockchains met enkele kritieke problemen zullen worden geconfronteerd met schaalbaarheid, maatwerk en betalingen. Laten we deze basisproblemen eens nader bekijken.

Systeemeigen tokenvereiste

Het meest eenvoudige probleem is het gebruik van native tokens om transactiekosten te betalen. Omdat Nxt een vervalst Proof-of-Stake-protocol gebruikt, worden er geen nieuwe tokens gemaakt. In plaats daarvan ontvangen de vervalsers die blokken verifiëren een deel van de netwerktransactiekosten.

Om dit te laten werken, moeten de transactiekosten in Nxt worden betaald. Dit geldt zelfs als er een nieuwe valuta is gecreëerd die onafhankelijk is van Nxt. De nieuwe blockchain-eigenaar moet nog steeds eigenaar zijn van Nxt om transactiekosten te betalen, en dit verwatert de waarde van hun eigen valuta. Dit geldt ook voor het ERC-20-protocol van Ethereum, waarbij vergoedingen voor dat netwerk in Ether worden betaald.

De opgeblazen blockchain

NTX opgeblazen blockchain

Opgeblazen Blockchains. Afbeelding via Fotolia

Naarmate blockchains langer worden en intensiever worden gebruikt, ervaren bijna alle, inclusief Nxt, een zekere bloat in de blockchain. De oorsprong van deze bloat is de noodzaak om de volledige blockchain te downloaden en op te slaan om een ​​netwerkknooppunt te draaien. Naarmate de hoogte van de blockchain toeneemt, wordt dit steeds moeilijker.

Binnenkort moet een node-operator mogelijk terabytes aan transactiegegevens downloaden en opslaan. Dit creëert duidelijk een enorme belemmering voor het maken van nieuwe knooppunten. Nxt heeft enkele maatregelen voor het snoeien van informatie geïmplementeerd, maar zelfs daarmee is het huidige systeem om de hele blockchain te downloaden niet duurzaam op de lange termijn.

Aanpassingsproblemen

Wanneer u een blockchain-as-a-service-oplossing heeft die bedrijven aanmoedigt om nieuwe activa te creëren en hun versie van de blockchain aan te passen, ontstaan ​​er problemen met het onderhoud van al deze aangepaste systemen. Het is eenvoudig genoeg om de Nxt-blockchain te sluiten, maar daarvoor zijn ook nieuwe servers en doorlopend onderhoud nodig om de aangepaste blockchain goed te laten werken.

En zelfs als de gekloonde systemen nauwlettend in de gaten worden gehouden, zullen ze nog steeds achterlopen op het gebied van beveiliging en software-updates. Het zou simpelweg veel te middelenintensief zijn voor Nxt om maatwerkoplossingen te blijven ondersteunen.

Hoe Ardor Nxt-problemen oplost

Elke functie die Nxt ondersteunt, was ook opgenomen in Ardor, maar er was een belangrijke wijziging doorgevoerd in de manier waarop Ardor nieuwe blockchains implementeert. Ardor creëert meerdere ketens, genaamd kindketens, waarmee functionaliteit kan worden gescheiden van beveiliging. Dat betekent dat de Ardor-hoofdketen kan worden afgeslankt en exclusief gebouwd voor veiligheid en snelheid.

Elk nieuw project dat op Ardor wordt geïmplementeerd, creëert een aparte kindketen. Deze kindketens bevatten alle functionaliteit en maatwerk die door Nxt werden ondersteund, maar het krijgt zijn beveiliging en decentralisatie van de Ardor-hoofdketen.

Door deze architectuur kunnen nieuwe ketens zeer snel worden geïmplementeerd, in uren of zelfs minuten. Doordat de Ardor-hoofdketen al beschikt over de infrastructuur voor beveiliging en decentralisatie, zijn de child chains snel ontwikkeld om maatwerk use cases aan te kunnen. Omdat ze nog steeds op hetzelfde platform zitten, kunnen ze gebruik maken van de veiligheid, snelheid en decentralisatie van de hoofdketen.

HitBTC ARDR

Registreer bij HitBTC en koop ARDR-tokens

Blockchain-bloat is ook door Ardor aangepakt. Het maakt gebruik van een nieuw transactiesnoei-systeem dat uiteindelijk zal betekenen dat elk knooppunt niet langer een volledige kopie van de blockchain-transacties hoeft te bewaren. In plaats daarvan kunnen de knooppunten alleen de recente transactiegeschiedenis bijhouden. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van archiefknooppunten die de volledige transactiegeschiedenis bijhouden, zodat alleen kan worden getekend als dat nodig is.

Ten slotte heeft Ardor het native token-probleem aangepakt door een systeem van bundlers te creëren. Dit zijn netwerkknooppunten die betalingen in de child chain-tokens accepteren en vervolgens de betalingen naar ARDR converteren om de Ardor-vervalsers te betalen. In wezen zullen ze een uitwisseling op de keten zijn. Hierdoor kan elke kinderketen in zijn eigen valuta betalen.

Gebruikers hoeven zich eigenlijk niet eens bewust te zijn van het bestaan ​​van Ardor, aangezien de functies allemaal op de achtergrond werken. Juist dit, de unsexy business van infrastructuurontwikkeling, zorgt ervoor dat Ardor niet veel buzz genereert. Afgezien daarvan zou Ardor een basis kunnen bieden voor een eindeloze verscheidenheid aan blockchain-toepassingen, op voorwaarde dat het wat grip kan krijgen.

The First Child Chain: Ignis

De geavanceerde functies en functionaliteit die beschikbaar zijn op de beproefde Nxt-blockchain werden op 1 januari 2018 geïmplementeerd in de openbare en toestemmingsloze Ignis-kinderketen. Ignis biedt meer dan 250 API’s die concurreren met marktleiders zoals Ethereum en Stellar, waardoor iedereen dApps, KYC / AML-compatibele STO’s en blockchain-services.

Ignis Side Chain Ardor

Ignis kinderketting. Afbeelding via Ardor

De Ignis-keten bevat functies zoals het uitgeven en verhandelen van digitale activa op de ingebouwde gedecentraliseerde uitwisseling, het lanceren van stemsystemen, het maken van apps via willekeurige berichten, het verzenden van privétransacties en gedistribueerde cloudopslag. Het potentiële gebruik van deze functies wordt verder uitgebreid door revolutionaire aanbiedingen zoals lichtgewicht contracten, account- en activacontrole en samengestelde gefaseerde transacties.

Ignis-transacties zijn ‘gebundeld’ en gevalideerd door het bewijs van consensus van de Ardor-moederketen. Bundlers kunnen door iedereen worden beheerd en het zijn knooppunten die transactiekosten innen in het native child chain-token, IGNIS, terwijl ze betalen met ARDR-tokens om de child chain-transacties te verzenden voor validatie op de ouderketen..

Er zijn vijf aangepaste bundelsjablonen ingebouwd in het platform om eigenaren van apps en services in staat te stellen de transactiekosten alleen voor hun beoogde eindgebruikers te sponsoren, waardoor gebruikers niet direct hoeven te communiceren met de blockchain.

De Ignis ICO heeft in 2017 $ 15 miljoen opgehaald om de ontwikkeling van het project te financieren. Voor bedrijven die deze functionaliteiten willen aanpassen, zoals het elimineren van privétransacties, kan een aangepaste child chain worden gelanceerd die gebruikmaakt van de gedecentraliseerde beveiliging van de Ardor parent chain..

Toekomstige kindketens op Ardor kunnen veel verschillende functies vervullen. In feite kan elk van de services die door andere blockchains worden ontwikkeld, allemaal als kindketens in de Ardor-blockchain worden gebundeld. Ardor-kinderketens kunnen worden gebruikt om aandelenhandelsplatforms, digitale bestandsoverdrachtservices, blockchain-toepassingen voor particuliere ondernemingen en nog veel meer use-cases te creëren.

Ardor biedt enorme aanpassingsmogelijkheden en snelle installatie, waardoor het ideaal is voor bedrijven die blockchain-technologie willen gebruiken zonder al te veel tijd en geld te besteden aan het ontwikkelen van een eigen blockchain..

Het Ardor-team

Ardor, Nxt en Ignis zijn allemaal projecten die eigendom zijn van de besloten vennootschap Jelurida. Het Jelurida-team is begonnen met de oprichting van Nxt in 2013 en is een van de meest ervaren blockchain-ontwikkelaars ter wereld. Het team heeft tal van software-engineers die inmiddels meer dan vijf jaar werken met de Nxt-, Ardor- en Ignis-platforms.

Jelurida-teamleden

Jelurida-teamleden. Bron: Jelurida

Er is ook een juridisch expert in het team die alle juridische implicaties van blockchain- en open-source-applicaties afhandelt. Zo’n langdurige inzet van het Jelurida-team is een goed teken voor de toekomst.

Gevolgtrekking

Hoewel ze niet veel aandacht krijgen, doet het Ardor-team heel belangrijk werk bij het creëren van nieuwe manieren om blockchain-infrastructuur te gebruiken om problemen op het gebied van beveiliging, snelheid, schaalbaarheid en bloat op te lossen. Als hun plannen werken zoals verwacht, zou het Ardor-platform kunnen resulteren in een oplossing waarmee bedrijven van elke omvang kunnen profiteren van blockchain-technologie.

Het accepteren van netwerktransactiekosten in kindtokens lijkt misschien alsof de ARDR-tokens weinig meer worden dan operationele tokens, maar onthoud dat de bundelaars zullen werken als uitwisselingen, die liquiditeit voor ARDR zouden moeten bieden en de prijs van het token zouden moeten ondersteunen.

Onlangs stuiterde de prijs van ARDR nadat Binance de munt op 18 juli noteerde. Dat toont enige steun achter het project, maar het team achter Ardor moet echt meer buzz en opwinding rond het project genereren als ze verwachten adoptie en partnerschappen te krijgen..

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me