Beste hardwareportefeuilles: 5 meest veilige opslagopties

Niet je sleutels …

Je cryptoportfolio komt goed op gang. Die BTC die je een paar jaar geleden hebt gekocht, laadt langzaam zijn stuwraketten op voor nog een maanschot. Je hebt een gezonde hoeveelheid ETH klaar voor de lancering van versie 2.0 volgende maand / jaar / maancyclus. Je XRP zit daar beschaamd terwijl je ADA vertrouwen uitstraalt. U logt af en toe in op uw uitwisselingsaccount om te zien hoe het allemaal gaat en over uw volgende zet.

Als je een paar honderd dollar in je portefeuille hebt zitten en het wordt allemaal op een gerenommeerde beurs bewaard, dan hoef je je niet al te veel zorgen te maken. De beste beurzen hebben goede beveiligingsprocedures en besteden elk jaar veel geld aan het onderhoud ervan. En in het onwaarschijnlijke geval dat het ergste gebeurt, is het niet alsof u het zilver van de familie bent kwijtgeraakt.

Onwaarschijnlijk, ja. Onmogelijk, nee. Exchange-hacks zijn al eerder voorgekomen, met catastrofale gevolgen. Veel grijze cryptoveteranen huiveren nog steeds om het zich te herinneren de Mt. Gox fiasco, terwijl de BitGrail-saga nog steeds door de ruimte resoneert.

hardware portemonnee crypto

Niet uw sleutels, niet uw crypto. Afbeelding via Shutterstock

In beide gevallen gingen hackers er vandoor met miljoenen dollars aan cryptovaluta en bleven investeerders stomverbaasd naar hun computerschermen staren. Dit zijn twee van de ergste voorbeelden, hoewel er zijn andere, recentere inbreuken. Er zijn lessen geleerd en de beveiliging is aangescherpt, maar de dreiging blijft.

In andere gevallen was de uitwisseling zelf de schurk van het stuk. Het QuadrigaCX-schandaal leest als een behandeling voor een Hollywood-film, maar veroorzaakte onnoemelijke ellende bij de betrokkenen.

Er zijn tal van uitwisselingen die ofwel ronduit duister zijn, of anders niet genoeg in hun veiligheid investeren, of gewoon slecht worden beheerd. Maar het is de moeite waard eraan te denken dat als u uw munten op een beurs bewaart – hoe goed beschouwd en veilig deze ook zijn – u er geen controle over heeft. De privésleutels van uw crypto worden bewaard door de centrale en als er iets misgaat, kunt u er weinig of niets aan doen.

… Niet jouw crypto

De beste uitwisselingen maken van beveiliging een van hun topprioriteiten. De meesten staan ​​erop dat gebruikers de KYC-procedures (ken uw klant) voltooien bij het registreren. Tweefactorauthenticatie is meestal vereist om in te loggen en opnames zijn vaak beperkt tot specifieke, op de witte lijst geplaatste portemonnee-adressen.

Elke beurs die het overwegen waard is, zal het grootste deel van zijn geld in koude opslag houden, zonder toegang tot internet. De schijven met alle privésleutels van de gebruikers worden dan soms opgeslagen in beveiligde kluizen met luchtopeningen en gewapende bewakers. Het digitale goud wordt behandeld alsof het het solide, glanzende spul is. De topbeurzen hebben ook een verzekering, wat betekent dat als er een inbreuk plaatsvindt, alle betrokken investeerders worden terugbetaald.

Binance Crypto-hack

Binance Hack van $ 40 miljoen. Afbeelding via Bloomberg

U kunt er echter zeker van zijn dat de hackers het niet zullen opgeven. Er is te veel geld te verdienen (of te stelen) en in sommige gevallen de hackers hebben een aantal behoorlijk sterke belangen achter zich. De technologie gaat voortdurend vooruit en de meest glanzende hangsloten kunnen er roestig uitzien.

En afgezien van de dreiging van diefstal is de kwestie van eigendom. U heeft betaald voor uw crypto, u beslist wat u ermee wilt doen, dus u moet de sleutels ervan hebben. In deze zaken loont het om naar ervaring te luisteren en degenen die al een tijdje over de cryptobereiken kloppen, zullen u vertellen dat het een slecht idee is om uw munten op een exchange te houden..

Neem de controle over uw crypto

Als u eenmaal heeft besloten om uw munten niet te bewaren op welke beurs u ook gebruikt, heeft u drie hoofdopties. De eerste is om ze op een mobiele portemonnee op te slaan – in feite een app voor uw smartphone. Er zijn een enkele van deze daarbuiten en ze zijn een goede optie voor degenen die misschien maar een paar honderd dollar in hun portefeuille hebben.

Deze mobiele portemonnees geven u meer controle over uw cryptovaluta en geven u meer vrijheid om deze te gebruiken om goederen en diensten te betalen. Ze hebben natuurlijk één groot nadeel, dat u waarschijnlijk zult hebben opgemerkt: ze zijn nog steeds verbonden met internet en daarom nog steeds kwetsbaar voor aanvallen.

De tweede optie – en degene die waarschijnlijk vóór 1970 geboren zal zijn – is een papieren portemonnee. Ja, papier … ik meen het me nu te herinneren. Hier print je je private keys (meestal in de vorm van een QR-code) en bewaar je ze op een veilige plek. Op deze manier zijn er natuurlijk voordelen aan verbonden. Als u van plan bent uw munten jarenlang te verspillen, kunt u ze nooit meer uitgeven of verkopen als u de sleutels in een la stopt en ze vergeet..

Bitcoin-papieren portemonnee

1 miljoen Bitcoin-dollars !. Beeld Bron

Zolang het stuk papier veilig wordt bewaard en niet wordt verloren of gestolen, of wordt gerecycled door een goedbedoelende partner die eindelijk het geduld met u heeft verloren omdat u de studie niet hebt opgeruimd, zou alles goed moeten komen.

De derde optie is degene die ons vandaag zorgen baart en is verreweg de beste voor degenen die een behoorlijke hoeveelheid crypto bezitten en deze veilig willen houden. Of je nu een minnow of een walvis bent of ergens daartussenin (een barracuda?), Dan is een hardware wallet wat je zou moeten gebruiken om die munten op te slaan.

Hardware wallets zijn fysieke apparaten die uw privésleutels opslaan en beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Ze kunnen op uw computer worden aangesloten (net als een flashstation) om u in staat te stellen uw crypto te beheren en uit te geven, maar alle aspecten van transacties en validaties worden op het apparaat zelf uitgevoerd. Zelfs als de gebruikte computer is geïnfecteerd met malware of anderszins gecompromitteerd, blijft de hardwareportefeuille veilig en kan niemand anders toegang krijgen tot de privésleutels.

Top 5 beste hardwareportefeuilles

Er zijn een aantal hardware wallets op de markt en het kiezen van de juiste kan lastig zijn. Daarom hebben we hieronder een handige gids voor onze top vijf samengesteld. Er zijn een paar dingen die u moet afwegen voordat u kiest welke het beste bij u past en we zullen deze allemaal in overweging nemen met betrekking tot elke portemonnee:

 • Veiligheid: Hoewel hardwareportefeuilles de veiligste optie zijn, zijn sommige veiliger dan andere. Ondersteunde munten: alle hardwareportefeuilles kunnen BTC, ETH en de meeste andere topcryptocurrencies opslaan. Als uw portefeuille echter enkele minder bekende altcoins bevat, zijn sommige portefeuilles mogelijk niet geschikt.
 • Prijs: Als uw portefeuille relatief klein is, is de kans groot dat u geen hoge dollar wilt betalen voor een apparaat om het op te slaan. Zoals bij elk product, variëren de prijzen voor hardwareportefeuilles.

Een laatste punt om te onthouden bij het kopen van een hardware-portemonnee is om deze altijd rechtstreeks bij de maker te kopen. Er zijn een paar gevallen geweest van gewetenloze types die een portemonnee kochten, de zaadwoorden eruit haalden en het apparaat vervolgens doorverkopen. Toen de nietsvermoedende koper vervolgens zijn crypto erop laadde, konden de klootzakken hun geld verwijderen met behulp van deze startwoorden.

Koop uw portemonnee niet op ebay of ergens anders waar deze mogelijk verstoord is en bestel rechtstreeks vanaf de website van de leverancier. De meeste bieden ook gratis verzending, tenzij je toevallig op een bijzonder exotische plek woont.

Laten we dus gewapend met deze kennis eens kijken naar de beste hardwareportefeuilles op de markt.

1. Ledger Nano X

De eerste plaats op ons podium gaat naar Ledger’s Nano X. Voor degenen die het niet weten, Ledger is een bedrijf dat is gevestigd in Frankrijk en wordt beschouwd als de standaard op de markt voor hardwareportefeuilles..

De Ledger Nano X is het belangrijkste product in de Ledger-stal en is duurder dan het instapmodel Nano S. Dit apparaat slaat meer dan 1.250 verschillende cryptocurrencies op. Uw grootboekapparaat maakt verbinding met uw pc via een USB-kabel die is aangesloten op uw pc.

Ledger Nano X portemonnee

Koop je Ledger Nano X in de officiële winkel

Vervolgens kunt u met behulp van de Ledger Live-software op uw pc uw munten beheren. Uw privésleutels zijn niet toegankelijk vanaf uw computer of apparaat. Ledger is ongelooflijk veilig en tot op heden zijn er geen kwetsbaarheden of exploits.

Hoewel de meeste crypto beheerd kan worden door het gebruik van de Ledger Live-software, zijn er veel die native wallets hebben die nog niet door de software worden ondersteund. Gezien de populariteit van de Ledger-hardwareapparaten, zijn veel van deze apparaten ermee geïntegreerd om gebruikers in staat te stellen hun sleutels veilig op te slaan.

Ja, de Nano X is duurder, maar hij heeft alles wat de Nano S heeft, terwijl hij ook wordt geleverd met bluetooth-connectiviteit, een iets groter scherm en de mogelijkheid om 100 apps op te slaan, in tegenstelling tot de vijf die beschikbaar zijn op de Nano S.

 • Prijs: $ 119 (£ 94 / € 105)
 • Munten ondersteund: 1.000+ Volledige lijst hier

Je kunt de Nano X ook gebruiken met de Ledger Live-app van je mobiel, waardoor het een betere optie is als je onderweg toegang wilt tot je cryptovaluta. Het is compatibel met zowel iOS als Android, waardoor de overgrote meerderheid van de smartphonegebruikers tevreden zou moeten zijn.

Er is niet veel scheiding tussen de twee Ledger-apparaten en de meeste mensen zouden waarschijnlijk meer dan tevreden zijn met de goedkopere Nano S. Maar voor allround functies (en nog steeds een stuk goedkoper dan de Trezor Model T) neemt de Nano X terecht de nummer één in plek.

2. Ledger Nano S

Het Ledger Nano S-model is het instapmodel dat wordt aangeboden door het Ledger-team. Het wordt beschouwd als de naaste concurrent van de Trezor Model One die we hieronder behandelen. Beide kosten ongeveer hetzelfde, maar de Nano S loopt voor op zowel de Trezor One als de Model T.

Het ondersteunt meer munten dan de Trezor-apparaten, is geïntegreerd met een aantal DeFi-toepassingen en heeft een onberispelijk beveiligingsrecord. Ook hoef je geen bridge te installeren en kun je het apparaat gebruiken via de Ledger Live software.

Ledger Nano S

Transactie autoriseren op Ledger Nano S. Image via Ledger

Hoewel de Ledger Nano S meer dan 1.000 munten ondersteunt, is een van de grootste nadelen dat je een limiet hebt van slechts 5 apps tegelijkertijd op het apparaat. Dat betekent dat als u meer dan 5 cryptocurrencies op het apparaat wilt opslaan, u regelmatig apps moet verwijderen en installeren.

 • Prijs: $ 59 (£ 47 / € 52)
 • Munten ondersteund: 1.000+ Volledige lijst hier

Als u echter bedenkt dat de Ethereum-app kan worden gebruikt om uw ETH en andere ERC-20-tokens die u bezit, op te slaan, suggereert dit dat het apparaat uw portfolio zonder al te veel problemen moet kunnen verwerken. Ledger ondersteunt ook uitzetmunten zoals Tezos, EOS en Tron, dus als het verdienen van die inzetbeloningen jouw ding is, dan heeft Ledger jou gedekt.

3. Trezor Model One

Het merk Trezor is een creatie van het in Praag gevestigde bedrijf Satoshi Labs (Trezor betekent ‘kluis’ in het Tsjechisch) en het eerste apparaat werd gelanceerd in 2013. De Trezor One is een andere goede, goedkope optie die profiteert van de mogelijkheid om een ​​geheel laad meer munten dan de KeepKey.

Het bedrijf is ook een nuttige samenwerking aangegaan met Exodus Wallet (de beste mobiele portemonnee die er is), waardoor enige interoperabiliteit tussen de twee mogelijk is. Dit betekent dat gebruikers die meer vertrouwd zijn met de Exodus-gebruikersinterface, de software kunnen gebruiken terwijl ze hun sleutels op de Trezor bewaren..

Mijn grootste probleem met de Model One is dat, hoewel het een indrukwekkend aantal munten ondersteunt, om de een of andere reden houders van XRP, EOS, Tezos, Monero en Cardano teleurgesteld zullen zijn. Ik weet niet waarom dit het geval is en voor velen van jullie maakt het misschien niet uit, maar voor mij is het een flagrante omissie. Dit zijn enkele van de beste altcoins die er zijn en veel van de crypto-evangelisten die ik ken (inclusief ikzelf) hebben er minstens één van deze lijst in hun portfolio.

Trezor Model One

Inhoud van de Trezor Model One Box. Afbeelding via Trezor

Ik moet hier eerlijk zijn en zeggen dat geen van de Trezor-portefeuilles op deze lijst zo esthetisch aangenaam is, hoewel dat slechts mijn mening is. Beiden zien er een beetje te veel uit als iets dat je zou gebruiken om op afstand een garagedeur te openen, als je het mij vraagt.

 • Prijs: $ 55 (£ 44 / € 49)
 • Munten ondersteund: 1.000+. Volle lijst hier

Niet dat dit enige invloed heeft op hoe goed ze het werk doen bij het opslaan van uw crypto, maar ze missen de ontwerp-elegantie van de KeepKey- en Ledger-modellen. De Trezor One loopt net voor op de KeepKey vanwege zijn superieure muntondersteuning, maar hij zal geen schoonheidswedstrijden winnen.

Iets anders dat u moet weten over de Trezor-apparaten is dat er een kwetsbaarheid was die werd ontdekt door de mensen van Kraken labs. De kwetsbaarheid gebruikte “kluis” glitching om de privésleutels van het apparaat te extraheren.

Hoewel dit voor sommigen verontrustend kan zijn, zou iemand fysieke toegang tot het apparaat nodig hebben gehad om de exploit uit te voeren. Dus als u niet denkt dat u zich in een situatie bevindt waarin iemand uw hardwareportefeuille in handen zou hebben, dan zou u relatief veilig moeten zijn.

4. Trezor Model T

De Trezor Model T is het vlaggenschipproduct dat wordt aangeboden door de mannen van Trezor. Dit komt op $ 165 en is dus meer dan $ 100 meer dan de Model One. Het is de vraag of de weinige extra voordelen van de Model T dat hoge prijskaartje waard zijn – en dus mijn plaatsing op de lijst.

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van de Model T ten opzichte van de Model One is dat u meer muntondersteuning hebt. Dit omvat enkele van die voor de hand liggende omissies die ik hierboven heb genoemd, zoals Cardano, XRP, EOS enz.

 • Prijs: $ 165 (£ 130 / € 146)
 • Munten ondersteund: 1.000+ Volledige lijst hier

Een ander groot voordeel van de Trezor Model T ten opzichte van het model één apparaat is dat het dat gebruiksvriendelijke kleurenaanraakscherm heeft. Ik vond dit veel efficiënter dan te moeten shuffelen met de knoppen op zowel het Model One-apparaat als de grootboeken.

Trezor Model T

Koop uw Trezor Model T in de officiële winkel

Het opzetten van de Model T gaat ook vrij snel. Het enige dat u hoeft te doen is installeer de brug en zorg ervoor dat de firmware up-to-date is en dat zou het moeten zijn. Vervelend is echter dat de software niet iOS-compatibel is, dus als u de Trezor-software in uw browser gebruikt, wees dan gewaarschuwd dat deze niet werkt met Safari.

Dus als u op zoek bent naar extra munten die niet worden ondersteund door Model One, dan kunt u Model T overwegen.Als u echter niet van plan bent, bent u misschien beter geschikt om Model One of de goedkopere Ledger te kopen. Nano S-apparaat.

5. KeepKey

Als laatste op onze lijst komt het KeepKey-hardwareapparaat. Je kunt KeepKey niets verwijten over de prijs, want voor minder dan $ 50 zou je moeite hebben om een ​​betere hardware-portemonnee te vinden. Het is ook prachtig ontworpen, met een groter scherm dan al zijn rivalen. KeepKey werd in 2017 door Shapeshift gekocht, dus de portemonnee heeft volledige integratie met het Shapeshift-platform en de uitwisseling ervan.

Keepkey

Keepkey Hardware Portemonnee. Afbeelding via KeepKey

De beveiliging van KeepKey kwam in gevaar toen rivalen Ledger een manier vonden om pincodes uit de portemonnee te halen, hoewel hiervoor fysiek bezit nodig was. De storing is later opgelost in een update.

 • Prijs: $ 49 (£ 39 / € 43)
 • Munten ondersteund: Rond de 40+. Volle lijst hier

Het belangrijkste nadeel van KeepKey is het relatieve gebrek aan muntondersteuning in vergelijking met de andere wallets op deze lijst. Het ondersteunt native Bitcon, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Dash, Dogecoin, Ethereum, Kyber Network, Litecoin en DigiByte en kan worden gekoppeld met MyEtherWallet om ondersteuning voor elk ERC-20-token mogelijk te maken.

Dit is nog steeds een vrij beperkte lijst in vergelijking met zijn rivalen en zou best ongeschikt kunnen blijken te zijn voor iemand met een bijzonder diverse portefeuille.

Houd het geheim, houd het veilig

Welke portemonnee u ook kiest, u moet nog steeds het risico verkleinen dat deze in verkeerde handen valt. Alle portefeuilles hebben pincodes, evenals startwoorden en -zinnen die worden gebruikt voor toegang en herstel. Het behoeft geen betoog dat deze alleen bij u bekend moeten zijn.

Schrijf ze op en bewaar ze op een veilige plek, uit de buurt van nieuwsgierige blikken. Sommige mensen met grote portefeuilles nemen hun beveiliging buitengewoon serieus. Guy bewaart bijvoorbeeld zijn portemonnee in de ene kluis en zijn zaadwoorden in een andere, beide op verschillende locaties.

Technologie kan ons slechts tot op zekere hoogte beschermen. Als iemand erin slaagt om zowel jou als je hardware wallet te pakken te krijgen, dan is er niet veel dat kan worden gedaan om te voorkomen dat ze je dwingen je pincode of zaadwoorden over te dragen met behulp van een wapen en enkele bedreigende gebaren (een $ 5 moersleutelaanval als je de technische term wilt).

Er zijn echter twee stappen die u kunt nemen om dit risico te verkleinen. Een daarvan is een verborgen portemonnee functie waarmee u extra portemonnees op uw apparaat kunt instellen waarvan u alleen op de hoogte bent. Zowel Ledger als Trezor bieden dit, hoewel het een beetje aan de lastige kant is.

En de andere? Deze stap is de eenvoudigste van allemaal: houd uw cryptovaluta op de QT en laat uw glimmende nieuwe portemonnee niet flitsen. Wil je tenslotte echt dat iemand weet hoeveel XRP je in de loop van de dag hebt geladen??

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me