BitGrail en Nano Saga: een verdraaid verhaal over hacks, bedreigingen en een rechtszaak

In wat de tweede grote aanval dit jaar lijkt te zijn, leed de Italiaanse cryptocurrency-exchange BitGrail een groot verlies van bijna $ 200 miljoen. De hackers die zich op de site richtten, namen een onlangs omgedraaide valuta genaamd Nano (voorheen Raiblocks).

BitGrail zelf is de afgelopen maanden verwikkeld in controverse sinds december, toen ze de mogelijkheden van gebruikers om opnames te maken ernstig begonnen te beperken. Sommigen in de cryptocurrency-gemeenschap begonnen de solvabiliteit van BitGrail in twijfel te trekken en vermoedden dat de exchange mogelijk al enkele maanden insolvent was voor de meest recente hack.

In dit artikel gaan we bespreken wat er met BitGrail is gebeurd in de afgelopen maanden voorafgaand aan de hack.

“The Bomber” bommen uit

De leider van de BitGrail-uitwisseling, Francesco “The Bomber” Firano maakte eind vorig jaar een beperking van opnames mogelijk. De beperking vereist dat alle gebruikers een verificatie doorstaan ​​voordat ze geld kunnen opnemen. De uitwisseling kondigde ook aan dat het bedrijf zou stoppen met zaken doen met niet-EU-personen.

Dit maakte ongetwijfeld veel BitGrail-gebruikers woedend omdat hun geld in wezen tegen hun wil was vergrendeld. Volgens een Reddit post door Troy Retzer van het Nano-team, wachtten sommige BitGrail-gebruikers al meer dan twee maanden op verificatie van hun accounts. Retzer merkte op dat hij volgens Bomber duizenden accounts had om te verifiëren, en dat alleen hijzelf en één andere persoon het allemaal handmatig doen.

Sommige gebruikers van de Reddit-thread stelden zelfs dat Bomber misschien ergens het geld van mensen had geïnvesteerd en het was kwijtgeraakt. Hoewel er tot dusverre geen direct bewijs voor is, wordt dit sentiment nog verschillende keren herhaald op verschillende internetfora. Het Nano-team zelf lijkt er niet helemaal van overtuigd te zijn dat dit een hack was.

BitGrail wordt gehackt

In een aankondiging geplaatst op de officiële BitGrail-nieuwsfeed (onderstaande afbeelding), merkt het bedrijf op dat “interne controles ongeautoriseerde transacties aan het licht brachten die leidden tot een Nano-tekort van 17 miljoen”. De post merkt ook op dat er geen andere valuta zijn getroffen door de hack. Het bericht eindigt met een verontschuldiging en een opmerking dat “alle activiteiten tijdelijk worden opgeschort (inclusief opnames en stortingen)”.

Bitgrail Hack-aankondiging

Aankondiging van vermeende “hack”

De aankondiging kwam op 9 februari uit. Op die dag handelde Nano voor ongeveer $ 11 per stuk. Sindsdien zijn de prijzen iets gedaald tot ongeveer $ 8 per stuk. De prijs in bitcoin daalde met bijna 50%.

De woede van de gemeenschap neemt toe

Na maanden wachten worden BitGrail-gebruikers nu geconfronteerd met de realiteit dat alle activiteiten op de hele centrale volledig zijn stopgezet. Sinds de aankondiging op de negende heeft het bedrijf nog een aankondiging gedaan, maar deze is alleen beschikbaar in het Italiaans.

Volgens een niet-officiële vertaling maakt de post verschillende schijnbaar argumentatieve uitspraken waarin BitGrail wordt verdedigd en het Nano-ontwikkelingsteam wordt beschuldigd van weigering om te helpen. De post merkt ook op dat BitGrail Nano had gevraagd om een ​​harde vork uit te voeren om de vermeende diefstal ongedaan te maken. Tot nu toe lijkt Nano niet bereid om zo’n vork uit te voeren.

In een post vrijgegeven op de officiële mediumpagina van Nano, getiteld “BitGrail Insolvency Update”, beweert het team dat ze actief hebben onderzocht wat er is gebeurd sinds 8 februari. Ze beweren dat BitGrail sinds 9 februari “de communicatie met het Nano-team heeft stopgezet”. Volgens hun onderzoek is het mogelijk dat de diefstal ergens in oktober 2017 is begonnen. Interessant genoeg verwijst het bericht naar de hack als ‘vermeend’.

In de BitGrail-post merkt het bedrijf op dat ze vinden dat het Nano-ontwikkelingsteam “opzettelijk de CEO van BitGrail heeft beschuldigd het incident te willen verbergen”. Als gevolg hiervan zegt BitGrail dat ze een klacht hebben ingediend wegens “zware laster in de pers” tegen het Nano-ontwikkelingsteam..

BitGrail is misschien geschiedenis, wat is de volgende stap voor Nano?

Nieuw

Afbeeldingsbron: nano.org

Het lijkt erop dat de gemeenschap over het algemeen achter Nano staat en niet BitGrail. Hoewel de prijzen deze maand wat zijn gedaald, zijn ze over het algemeen nog steeds veel hoger dan net in december, toen Nano (onder zijn vroegere naam RaiBlocks) meer dan een halve dollar waard was.

De prijzen voor Nano volgden over het algemeen de neerwaartse trend vanaf half januari die de meeste cryptocurrencies hebben meegemaakt.

Net als bij de hack waarbij NEM werd gestolen van een Japanse beurs, geeft de gemeenschap de beurs de schuld voor het niet nemen van de juiste beveiligingsmaatregelen. In het geval van Nano beweert het ontwikkelingsteam stellig dat de reden dat de hack succesvol was, helemaal niet gerelateerd was aan hun eigen software.

Nano heeft de laatste tijd veel stoom gewonnen vanwege de functies en de groeiende community-ondersteuning. Cryptocurrencies overleven hacks zoals deze meestal, zelfs als hun prijzen op korte termijn wat dalen. Het is aannemelijk dat dit pakket op de lange termijn geen significant effect zal hebben op de nanoprijzen.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me