BitPanda Review: compleet Exchange-overzicht

In deze Bitpanda-recensie zullen we een relatief gevestigde Europese cryptocurrency-uitwisseling bekijken.

Ze staan ​​erom bekend een Fiat-beurs te zijn die een reeks verschillende valuta’s en betalingsopties accepteert. Bovendien zijn ze waarschijnlijk een van de weinige Fiat-beurzen die zo’n uitgebreide lijst met te kopen cryptocurrency-activa aanbiedt.

Toch is de belangrijkste vraag of Bitpanda een veilige uitwisseling is om te gebruiken?

In deze uitwisselingsreview gaan we dieper in op het Bitpanda-product. We kijken onder meer naar de beveiliging, vergoedingen, platformfunctionaliteit en klantenondersteuning. We hebben ook veel verschillende perspectieven verzameld van huidige en eerdere Bitpanda-klanten.

Bitpanda Overzicht

Bitpanda is gevestigd in Wenen, Oostenrijk. Ze zijn gevestigd aan de Burggasse 116/3 + 3A, 1070. Ze zijn opgericht in 2014 en zijn eigendom van en worden beheerd door Bitpanda GmbH. In de relatief nieuwe wereld van cryptocurrrency-uitwisselingen, maakt dit het een van de oudere beurzen in Europa.

Ze heetten voorheen Coinimal voordat ze in 2016 de naam veranderden naar Bitpanda. De belangrijkste redenen die werden opgegeven voor de rebranding waren om een ​​frisse start te maken met een volledig nieuwe dienst. Ze beweren dat ze momenteel meer dan 850.000 geregistreerd hebben.

Bitpanda is opgericht door drie personen. Het zijn Eric Demuth, Paul Klanschek en Christian Trummer. Ze beweren cryptocurrency-enthousiastelingen te zijn die het idee kregen om Coinimal in 2013 te starten. Sindsdien heeft Bitpanda zijn team uitgebreid tot meer dan 60 leden uit 21 verschillende landen..

De oprichters lijken volledig transparant te zijn over hun activiteiten. Dit is een goed teken in de huidige tijd waarin cryptocurrency-projecten en uitwisselingen met een relatieve mate van ondoorzichtigheid zullen werken. Bovendien zijn ze een geregistreerd Oostenrijks bedrijf, waardoor ze onderworpen zijn aan EU-wet- en regelgeving.

BitPanda-oprichters

Oprichters van BitPanda. Van links: Eric Demuth (CEO), Paul Klanschek (CEO), Christian Trummer (CTO)

Dit betekent dat Bitpanda gebruikers uit de EU kan meenemen, inclusief IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en Monaco.

Bitpanda-vergoedingen

Bitpanda heeft een vrij standaard en vast tarief. Ze zullen aanvallen 1,49% voor een kooporder en 1,29% voor een verkooporder. Dit is voor alle cryptocurrencies op hun platform.

Als we dat zouden vergelijken met andere beurzen waarmee ze concurreren, dan zijn deze iets boven het gemiddelde. Als u bijvoorbeeld Bitstamp zou gebruiken, zijn hun wisselkosten voor transacties onder $ 20.000 slechts 0,25%.

Er lijken echter geen fiat-aanbetalingskosten te zijn bij Bitpanda. Er kunnen kaartkosten zijn die uw creditcardmaatschappij in rekening brengt. Als u ze geld stuurt in een andere valuta dan GBP, USD, EUR en CHF, moet u ook een wisselkoersvergoeding betalen die niet door Bitpanda wordt bepaald..

Als u cryptocurrency naar Bitpanda verzendt, moet u mogelijk een aanbetaling betalen, afhankelijk van het bedrag dat u verzendt. Dit zou echter niet echt een probleem moeten zijn, aangezien het bedrag zo klein is (0,05 BTC). Er is ook een kleine vergoeding voor het opnemen van een portemonnee voor cryptovaluta die wordt toegevoegd aan de kosten voor het mijnnetwerk.

Als het om Fiat-opnames gaat, zijn deze gratis als u een betaling in SEPA naar een in euro’s gebaseerde rekening wilt doen. Als u geld opneemt dat niet in euro’s is, kunnen er afhankelijk van uw bank kosten in rekening worden gebracht voor inkomende betalingen.

Is Bitpanda veilig?

Bij het gebruik van een cryptocurrency-uitwisseling is een van de belangrijkste vereisten de veiligheid van fondsen. We hebben in het verleden genoeg voorbeelden gezien van exchange-hacks en andere ernstige beveiligingsinbreuken.

Ze gaan niet te diep in op hun beveiligingsprocedures online, dus moesten we contact opnemen met hun ondersteuning. Aangezien Bitpanda een geregistreerd Oostenrijks bedrijf is, kunnen we aannemen dat deze informatie inderdaad geldig is.

Koude opslag

Ze beweren al hun munten in een offline omgeving op te slaan in veilige koude opslag. Dit is tegenwoordig standaard op alle beurzen en is de veiligste vorm van opslag. Dit houdt in dat de uitwisseling de meeste van hun munten offline haalt en opslaat in een omgeving die niet elektronisch toegankelijk is.

Het grote voordeel hiervan is dat de munten niet toegankelijk zijn voor hackers. Dit is iets dat veel exchanges in het verleden hebben geleerd toen ze hun munten opsloegen op hot wallets die zijn gehackt. Het beste voorbeeld hiervan is misschien de Mt. Gox Saga.

DDoS-bescherming

Dedicated Denial of Service (DDoS) -aanvallen zijn een van de meest voorkomende vormen van cyberaanvallen die tegenwoordig bekend zijn. Ze zijn meestal behoorlijk effectief in het platleggen van websites en het beïnvloeden van het bedrijf in kwestie. Ze zijn ook met groot effect gebruikt op uitwisselingen zoals Bitfinex.

Bitpanda beweert dat ze bescherming hebben om de dreiging van DDoS-aanvallen te voorkomen. Dit zou eventuele downtime van externe actoren kunnen verminderen.

Communicatiebescherming

SSL-bescherming op BitPanda

SSL-bescherming op BitPanda

Een van de belangrijkste beveiligingen voor elke site die gevoelige informatie verwerkt, is dat alle versleuteling via SSL. Dit is om de dreiging te stoppen van een man-in-the-middle-type aanvallen waarbij iemand uw informatie kan krijgen.

Bitpanda heeft volledige SSL-codering op hun website. Dit is te zien aan hun groene browserhangslot. U moet er altijd voor zorgen dat wanneer u op het punt staat om in te loggen op Bitpanda, u dit groene hangslot ziet.

Als een hacker enige vorm van phishing-aanval probeert uit te voeren, wordt u gewaarschuwd voor een schadelijke website.

Gebruikersbeveiliging

Over phishing-aanvallen gesproken, de laatste fout in de beveiliging van een exchange is natuurlijk de gebruiker. In het geval van Bitpanda maken ze gebruik van tweefactorauthenticatieprocedures. Dit is niet standaard ingeschakeld, dus u moet dit waarschijnlijk doen op het moment dat u inlogt.

Ze houden ook de inloggeschiedenis van het apparaat bij en vergrendelen het account wanneer een nieuw apparaat is gebruikt. U moet in een e-mail bevestigen dat het nieuwe apparaat inderdaad is geautoriseerd. Dit is vergelijkbaar met de beveiligingspraktijken van Coinbase als u deze eerder heeft gebruikt.

Ongeacht de veiligheid op een beurs, moet u als gebruiker er altijd voor zorgen dat u geen grote hoeveelheden munten op een beurs bewaart. Dit zijn best practices voor cryptocurrency 101.

Bitpanda-activadekking

Een van de voordelen van Bitpanda is hun relatief uitgebreide lijst met munten die u met Fiat-valuta kunt kopen. Ze hebben meer dan 12 cryptocurrency-activa die u kunt kopen, waaronder BTC, LTC, ETH, XRP, BCH en MIOTA. U kunt hieronder een volledige lijst zien:

Activadekking bij BitPanda

Activadekking bij BitPanda

Als we dit zouden vergelijken met sommige van hun concurrenten, heeft Bitstamp bijvoorbeeld slechts dekking voor 5 cryptocurrency-activa. Dit komt misschien door het gemak waarmee een relatief kleinere beurs nieuwere activa kan vermelden.

Daarom, als er ooit een redelijke vraag is naar hen om een ​​nieuwe munt toe te voegen, zouden ze dit veel gemakkelijker kunnen doen dan andere beurzen..

Betalingen & Opnames

Bitpanda heeft een reeks verschillende financierings- en opnamemogelijkheden van Fiat. Deze zijn afhankelijk van de valuta waarmee u geld op uw account wilt storten. Als u zich in de EU bevindt en in euro’s wilt financieren, dan is een SEPA-overschrijving de beste keuze. Dit is gratis en duurt maar een paar uur.

Als u gevestigd bent in Oostenrijk, België, Italië, Nederland of Spanje, kunt u een SOFORT-overschrijving gebruiken. Dit duurt meestal een of twee dagen en is ook relatief stil en goedkoop. Deze optie is ook beschikbaar voor opnames.

U kunt ook uw creditcard gebruiken als u dit de gemakkelijkste optie vindt. Ze nemen zowel Visa als Mastercard. Er kunnen echter kosten zijn die uw creditcardaanbieder in rekening brengt als u ervoor kiest om hiervan gebruik te maken. Deze optie is ook alleen beschikbaar voor betalingen en niet voor opnames.

Met Bitpanda kun je ook betalingen doen en opnames doen met twee populaire webportefeuilles. Dit zijn Skrill en Neteller. Dit vereist echter dat u een account aanmaakt bij een van deze services. U zult dan alsnog uit deze wallets moeten opnemen als u uw geld op uw bank wilt hebben.

Ten slotte is Amazon.de nog een enige optie voor opname die u kunt gebruiken. Het is vermeldenswaard dat u met al deze opnamemogelijkheden alleen geld kunt opnemen op een rekening op uw naam (geen rekeningen van derden).

Al deze betalings- en opnamemogelijkheden en individuele limieten zijn afhankelijk van of uw account is geverifieerd. Hieronder staan ​​bijvoorbeeld de limieten voor SEPA-betalingen / opnames.

Limieten (EUR) Niet geverifieerd Geverifieerd
Methode Storting  Intrekken  Storting Intrekken
Dagelijkse limieten 0 1.000 500.000 500.000
Maandelijkse limieten 0 7.500 5.000.000 5.000.000
Totale limieten 0 30.000 100.000.000 100.000.000

U mag ook geen aankopen doen met creditcards, SoFort of online webportefeuilles, tenzij u geverifieerd bent. Of u uw account wilt verifiëren, hangt er echt van af hoeveel u wilt opnemen versus uw vereiste voor privacy.

Als u uw account wilt verifiëren, kunt u een account aanmaken en deze stappen volgen.

Registratie & Verificatie

Wanneer u naar het registratiescherm gaat, wordt u om details gevraagd zoals uw naam, e-mailadres en land van verblijf. U moet een actief e-mailadres gebruiken om het account te bevestigen.

Registreren bij BitPanda

Registreren bij BitPanda

Bitpanda stuurt een verificatie-e-mail naar het e-mailadres dat u heeft opgegeven. Zodra je de verificatielink in de e-mail hebt gevolgd, is je account actief en kun je inloggen. Je kunt je een weg banen over het platform en het land bekijken.

Voordat u echter geld op uw account kunt storten met fiat-valuta, moet u zich laten verifiëren. Bitpanda vereist dat u hun verificatie- en KYC-procedures voltooit. Dit is nodig om witwassen en fraude tegen te gaan.

Bitpanda heeft het vrij eenvoudig gemaakt om uw identiteit te verifiëren. Dit hebben zij uitbesteed aan externe aanbieders van identiteitsverificatie. In dit geval zijn het identityTM en IDNow. Klik op “verificatie” en Bitpanda zal u het onderstaande scherm laten zien.

Verificatie van account bij BitPanda

Verificatie van account bij Bitpanda

Nadat u deze gegevens heeft ingevuld, moet u een identiteitsbewijs kiezen. Voor mensen die in Europa zijn gevestigd, kunt u een paspoort of een ID-kaart gebruiken (sommige EU-individuele EU-landen werkt mogelijk niet​Voor degenen die buiten Europa zijn, zal een paspoort moeten voldoen.

Vorm van ID voor BitPanda

Kies een identiteitsbewijs voor identiteitsverificatie

Nadat u het formulier heeft geselecteerd dat u wilt gebruiken, kunt u de provider voor identiteitsverificatie selecteren die u verkiest. Ze zijn beide relatief legitiem en zouden uw doeleinden dienen. Hiermee verlaat u de site en gaat u naar de verificatieprovider.

We kozen voor identityTM en ze vroegen ons om een ​​videosessie te starten. Ze vroegen ons toen om ons identiteitsbewijs naast onze gezichten te houden terwijl ze de video opnamen. Dit is vrij standaard voor de meeste identiteitsverificatiebureaus.

Nadat we dit hadden voltooid, gebruikte het bureau hun interne algoritmen en kon het ons op afstand verifiëren. Dit duurde slechts een paar minuten en toen we eenmaal waren geverifieerd, werd onze financieringsoptie volledig ingeschakeld op het platform.

Bitpanda-handelsplatform

Laten we het onderliggende handelsplatform eens nader bekijken. Dit is misschien wel het belangrijkste, aangezien u hier waarschijnlijk veel tijd zult doorbrengen tijdens het gebruik van de centrale. Hieronder is een screenshot van de homepage van Bitpanda.

BitPanda-handelsplatform

Overzicht van het BitPanda-handelsplatform

Het lijkt alsof alles relatief overzichtelijk is en je vanaf hier eenvoudig je hele account kunt beheren. U kunt bijvoorbeeld geld op uw account storten in het gedeelte “storten” in de kop. Zodra u Bitpanda het geld heeft gestuurd, kunt u direct naar de sectie “ruilen” gaan en een bestelling plaatsen.

Bitpanda heeft geen op orderboek gebaseerde beurs zoals Bitstamp of Kraken enz. Ze lijken meer op een Coinbase die de marktmaker is voor de orders. Dit betekent dat ze u de prijs zullen aanbieden om de munten te kopen / verkopen, inclusief hun vergoeding.

In de rechterbovenhoek van het platform kunt u uw portefeuillesaldi grondig bekijken via de link “portemonnee”. Dit geeft u een overzicht van alle fondsen die in uw fiat- en cryptocurreny-portefeuilles staan.

Ten slotte kunt u ook de prijsprestaties van een bepaalde cryptocurrency volgen door op het tabblad “grafieken” te klikken. U kunt op een grafiek klikken die u dieper wilt verkennen en u krijgt een standaardoverzicht.

Overzicht van grafieken BitPanda

Kaartoverzicht bij BitPanda

Een ding om op te merken is echter dat dit geen beurs is voor de gevorderde handelaar of technisch analist. Deze grafieken zijn erg basic en geven er slechts één de functionaliteit om naar een cryptocurrency-prijs over een bepaalde periode te kijken.

Bovendien kun je op dit platform alleen echt een prijswaarschuwing instellen. U kunt geen limietorders plaatsen of verliezen stoppen. Daarom is het Bitpanda-platform hoogstwaarschijnlijk geschikt voor een nieuwe cryptocurency-handelaar of iemand die gewoon zou willen kopen voor HODLing-doeleinden.

Bent u een handelaar die meer functionaliteit wil van een geavanceerde beurs, dan kunt u altijd gebruik maken van een beurs zoals Kraken. Ze accepteren klanten uit Europa en hebben een onlangs vernieuwde handelsmotor en platform.

Als Bitpanda voor u de gemakkelijkste optie is om cryptocurrency te kopen met uw Fiat, dan kunt u deze natuurlijk altijd gebruiken als een “Fiat Gateway” en uw geld verplaatsen naar een speciale handelsbeurs zoals BitMEX. Als u uw crypto opnieuw in Fiat wilt laten uitbetalen, kunt u uw geld weer naar BitPanda verplaatsen.

Klantenservice

Dit is een ander heel belangrijk criterium voor ons. Als het gaat om het omgaan met een uitwisseling, is het reactievermogen en de behulpzaamheid van het ondersteunend personeel van een uitwisseling essentieel. Dus wilden we testen hoe effectief dit was bij Bitpanda.

Momenteel heeft Bitpanda maar één optie als het gaat om het bereiken van hun ondersteunend personeel en dat is via een online ticketsysteem en telegram. Dit kan bereikt worden door op de “support” link in de footer van de site te klikken. Om ervoor te zorgen dat ze uw verzoek effectief behandelen, moet u ervoor zorgen dat u het juiste onderwerpgebied selecteert. Als dit betrekking heeft op een aanbetaling die u verzendt, is er een optie om uw transactie-ID in te voeren.

IQ Option Handel met creditcard

We wilden meer weten over de opnamekosten en opties van Fiat bij Bitpanda, dus stuurden we een supportticket. Het kostte het Bitpanda-ondersteuningsteam ongeveer 4 uur om contact met ons op te nemen. Dit wordt eigenlijk beschouwd als een standaard voor een cryptocurrency-uitwisseling. Bitpanda maakt gebruik van zendesk bij het uitbesteden van hun klantenondersteuning.

Over het algemeen is het niet nodig om contact op te nemen met hun klantenondersteuning als de vraag al eerder is gesteld door een van hun andere gebruikers. Daarom is hun “helpdesk” -gedeelte bijzonder nuttig. Hier hebben ze een lijst met veelgestelde vragen die andere gebruikers hebben gehad.

Bitpanda to Go

Iets dat we bij Bitpanda best interessant vonden, waren hun “To Go” -opties. Hierdoor kunnen gebruikers in Oostenrijk die anoniem cryptocurrency met contant geld willen kopen, dit doen. Om crypto te kopen met de To Go-optie, moet je een code kopen bij een postkantoor.

Er zijn meer dan 400 postkantoren in Oostenrijk die u kunt gebruiken, evenals 1.300 postpartners. Als je iets bij het postkantoor koopt, krijg je een code die je kunt gebruiken om in te wisselen op het Bitpanda-platform. Deze zijn beschikbaar in coupures van € 50, € 100 en € 500.

BitPanda to Go Post Office

BitPanda to Go postkantoorlocaties in Oostenrijk

Zodra u uw code heeft, kunt u een nieuw en anoniem account op Bitpanda aanmaken. U hoeft niets op te geven behalve een e-mail. Zodra u zich heeft aangemeld, klikt u op “voucher inwisselen” in het tabblad “ruilen”. Hierdoor wordt een nieuw scherm geopend waarmee u de voucher kunt inwisselen voor een munt in kwestie. Eenmaal voltooid, stuurt Bitpanda het geld rechtstreeks naar uw cryptocurrency-portemonnee.

Deze optie is natuurlijk alleen echt voor die gebruikers die zich in Oostenrijk bevinden. We hebben eerder gedekt om Bitcoin anoniem te kopen voor gebruikers die in andere rechtsgebieden zijn gevestigd.

Bitpanda Plus

Dit is weer een interessant aanbod van Bitpanda. Hun ‘plus’-service is meer een op maat gemaakte OTC-optie voor die handelaren die veel grotere volumes willen verhandelen die momenteel worden aangeboden op hun retailproducten. Over the Counter (OTC) handel is waar u rechtstreeks zult coördineren met iemand op de beurs die zal proberen een koper / verkoper voor u te vinden.

OTC-handelaren worden gemaakt omdat de meeste orderboeken op openbare beurzen niet liquide genoeg zijn om grote block-trades volledig uit te voeren zonder de prijs te beïnvloeden. Er zijn nogal wat beurzen die soortgelijke diensten openen.

Deze service is gereserveerd voor handelaren die meer dan € 1 miljoen kopen of verkopen. Daarom is het onwaarschijnlijk dat dit voor de meeste handelaren een oplossing zal zijn, maar het is geweldig om te weten dat ze dit momenteel aanbieden. Als u meer wilt weten over Bitpanda plus, kunt u contact met hen opnemen hier.

Bitpanda versus Coinbase

Voor Europese handelaren zijn er nu nogal wat opties voor een cryptocurrency-uitwisseling. Een van die uitwisselingen die actief hun marktaandeel voor Euro-cryptoparen vergroot, is Coinbase. Ze zijn waarschijnlijk ook een van de meest vergelijkbare concurrenten met hun standaard Coinbase-platform.

Dus hoe stapelen de twee uitwisselingen zich op? We nemen een kijkje in de onderstaande tabel.

  Bitpanda Coinbase
Gevestigd 2014 2012
Jurisdictie Europese Economische Ruimte Globaal
Koop- / stortingsmethoden SEPA-overschrijving, SOFORT, Visa / Mastercard, Skrill, Neteller, Cryptocurrencies Creditcard, betaalpas, bankoverschrijving (SEPA), cryptocurrencies
Methoden voor verkopen / opnemen Giro-Pay, EPS, SEPA-overschrijving, SOFORT, Cryptocurrencies PayPal, bankoverschrijving, cryptocurrency
Beschikbare cryptoparen BTC, BCH, ETH, XRP, REP, DASH, OMG, EOS, KMD, MIOTA, 0x, LTC, XLM BTC, ETH, ETC, LTC, BCH, ENZ
Fiat-valuta geaccepteerd EUR, GBP, CHF, USD USD, EUR, GBP
Ruilplatform Alleen kopen / verkopen (geen grafieken) Geavanceerd (Coinbase Pro)
Talen Engels, Duits Engels
Klantenservice Online tickets, ondersteuningsmails en telegram E-mail, contactformulier, ondersteuningsnummer
Handelskosten 1,49% voor KOOP, 1,29% voor VERKOOP 1,49%
Veiligheid Standaard Geavanceerd
Mobiele app Binnenkort beschikbaar… iOS en Android

Welke service je moet gebruiken, hangt echt af van je eigen voorkeuren. Hoewel Coinbase een veel geavanceerder handelsplatform heeft in Coinbase Pro, hebben ze minder dekking voor munten dan Bitpanda. Ze hebben allebei vergelijkbare vergoedingen, hoewel Bitpanda iets lagere kosten heeft voor de verkoop van munten.

Coinbase heeft momenteel een mobiele applicatie, maar Bitpanda beweert dat ze binnen een paar weken op het punt staan ​​hun eigen applicatie te lanceren. Hoewel we het leuk vinden dat Coinbase meer ondersteuningsopties heeft, hebben ze geen opties voor contante aankoop.

Wat we niet leuk vonden

Hoewel Bitpanda een relatief veilige, gebruiksvriendelijke centrale lijkt met een goede muntdekking, zijn er een paar dingen waarvan we dachten dat ze verbetering dienden. Deze zijn vooral nodig als Bitpanda wil concurreren met enkele van de grotere en meer gevestigde beurzen.

Ten eerste moeten ze gebruikers iets meer geavanceerde functionaliteit bieden als het gaat om hun handelsgrafieken en software. Hoewel Bitpanda ongetwijfeld probeert hun platform zo eenvoudig en begrijpelijk te maken, is er geen reden dat ze geen ‘geavanceerd’ handelsplatform kunnen opnemen waar gebruikers op zijn minst stop- of limietorders kunnen plaatsen.

Ten tweede kunnen ze, hoewel ze Telegram-ondersteuning hebben, ook overwegen om telefonische ondersteuning toe te voegen voor gebruikers in Europa. Dit is iets dat zowel Coinbase als Bitstamp hebben en helpt de zorgen van de klant weg te nemen.

We dachten ook dat de vergoedingen bij Bitpanda aan de hogere kant waren. Hoewel ze ongeveer in lijn zijn met Coinbase, zijn ze nog steeds veel hoger dan uitwisselingen zoals Bitstamp en Kraken. Gezien hoe kostenbewust cryptocurrency-handelaren zijn geworden, kan dit een doorslaggevende factor zijn.

Gevolgtrekking

Onze Bitpanda-beoordeling was relatief eenvoudig uit te voeren. Dit was te danken aan de transparantie van het bedrijf en hun stabiele trackrecord. We waren onder de indruk van hun munten, aangezien zij de enige Fiat-beurs zijn die we hebben gezien met zoveel munten om uit te kiezen.

Ze zijn ook een van de meest gebruiksvriendelijke uitwisselingen die we onlangs hebben besproken en ze lijken relatief goed gewaardeerd te worden in de gemeenschap. We vonden de opties voor contant kopen echt heel verfrissend, vooral gezien het feit dat veel andere beurzen hiervan afwijken.

Zoals gezegd is er ruimte voor verbetering en hopelijk zullen ze deze punten te zijner tijd waarschijnlijk aanpakken. We wachten om te zien hoe de mobiele applicatie uitpakt, zodat we deze ook kunnen beoordelen (bekijk deze ruimte).

Samengevat is Bitpanda een geweldige optie voor gebruikers van cryptocurrency in Europa. Hun nadruk op gebruiksvriendelijkheid is misschien wel een van de belangrijkste redenen dat ze zo’n unieke naam hebben.

“Zo vriendelijk als een Panda”

Uitgelichte afbeelding via Bitpanda

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me