Blockchain-domeinen: complete gids van DNS tot ENS

Ook al slaag ik erin allerlei dingen te vergeten – verjaardagen, waar ik mijn sleutels heb achtergelaten, de namen van de kinderen van vrienden – er blijven toch een aantal stukjes informatie in mijn hoofd achter. Een daarvan is het vaste nummer van de ouders van mijn beste vriend.

Ik kan het moeiteloos afrollen, ook al heb ik al meer dan 20 jaar geen reden om het te draaien. In het late krijt, toen ik opgroeide, waren mobiele telefoons nog steeds voorbehouden aan stadstypes met een grote zak.

Als ik contact wilde opnemen met Mark, moest ik de telefoon opnemen en het nummer intoetsen, in de hoop dat geen van zijn ouders zou opnemen. Die nummers die ik de hele tijd draaide, werden aan de binnenkant van mijn schedel gebrand en zijn daar sindsdien koppig gebleven.

Telefoon domeinen

De vroege dagen van telefoonnummers. Afbeelding via Shutterstock

Een paar decennia vooruitspoelen en dergelijke geheugenprestaties zijn niet langer nodig. Mijn telefoon slaat alle informatie voor me op en het enige wat ik doe om Mark te bellen, is op zijn naam tikken en wachten terwijl hij mijn oproep negeert.

Dit heeft geleid tot de bizarre situatie waarin ik me een nummer kan herinneren dat ik sinds eind jaren 90 niet meer heb gebeld, maar niet dat van de gsm van mijn vriendin. Als je mijn vingers in een bankschroef stak en begon te draaien, zou ik je eerlijk gezegd nog steeds niet kunnen vertellen wat het is.

Allemaal gegroet DNS

Internet werkt op een vergelijkbare manier. Als ik wil zien wat Mark heeft uitgespookt, kan ik het IP-adres bezoeken op 69.63.176.13 of ik kan de domeinnaam facebook.com in mijn browser typen en van daaruit verder gaan.

De domeinnaamsysteem (DNS) komt overeen met het lastig numerieke IP-adres van een site met een gemakkelijk te onthouden woord of zin. We kunnen zo de grenzeloze geneugten van IP-adressen overlaten aan de nerds en hackers terwijl de rest van ons doorgaat met ons leven.

DNS-systeem

Het internet in kaart brengen met DNS. Afbeelding via Shutterstock

In de begintijd van internet was er geld te verdienen met de DNS. Die mensen in het bezit van een werkende kristallen bol konden domeinnamen opkopen en doorverkopen, vaak met enorme winsten. In 2019 bijvoorbeeld, block.one betaalde $ 30 miljoen voor voice.com.

Degene die dat domein voor het eerst heeft geregistreerd, mag zichzelf beschouwen als een behoorlijke dag op kantoor. Een duistere versie van deze praktijk, bekend als cybersquatting, is onvermijdelijk ook ontstaan. Dit omvat het registreren van een handelsmerk als een domein en het vervolgens verkopen van het domein tegen een hoge vergoeding aan de eigenaar van het handelsmerk.

Dit leidt vaak tot geschillen en heeft door de jaren heen veel advocaten bezig gehouden. Een bijzonder vermakelijk voorbeeld was dat Microsoft het tegen elkaar opnam met een Canadese middelbare scholier, terwijl bij andere geschillen grote namen als Lufthansa en de rockband Jethro Tull betrokken waren.

IK KAN

De DNS is een van die dingen die het leven gemakkelijker maken en is zo ingebed in de structuur van internet dat we het meestal als vanzelfsprekend beschouwen. Het heeft echter zijn nadelen.

De eerste hiervan betreft een organisatie waar de meeste mensen waarschijnlijk nog nooit van hebben gehoord, de pakkende titel Internet Corporation for Assigned Names and Numbers of ICANN.

ICANN-logo

ICANN, de wereldwijde internetorganisatie. Afbeelding via IK KAN

Dit is een non-profitorganisatie, gevestigd in Californië, die de volledige DNS reguleert en beheert. Het machtigt ook andere organisaties om op te treden als domeinnaamregistrars die vervolgens zelf domeinnamen beheren. Domain.com, GoDaddy en Namecheap zijn drie van de bekendste voorbeelden van dergelijke registrars.

De ICANN is een van die entiteiten die over het algemeen op de achtergrond meesleept zonder gehoor te geven aan het grootste deel van de wereld, en een cruciale, zij het onbezongen rol speelt in het dagelijks leven. Het bestaan ​​van de ICANN werpt echter een van de smerigste woorden op in het moderne internetgebruik: centralisatie.

IK KAN NIET

Iedereen die bekend is met het concept van blockchain, weet dat een van de belangrijkste kenmerken de gedecentraliseerde structuur is. Er is geen enkel toegangspunt, geen achterdeur op een kier. Blockchains zijn veiliger vanwege het ontbreken van een centrale hub die het doelwit kan zijn van mensen met kwaadaardige bedoelingen en omdat geen enkele persoon of organisatie in staat is om de volledige controle over te nemen.

Voor de velen die het concept van netneutraliteit dierbaar zijn, vertegenwoordigt de ICANN een gecentraliseerde zachte onderbuik die macht en invloed op één voor de hand liggende plaats concentreert. Iedereen die de DNS wil verstoren, aanvallen of manipuleren, weet precies waar hij moet beginnen.

Sommigen zullen het niet met me eens zijn, maar ik vind het nogal verontrustend dat een dergelijke belangrijke organisatie zich in de Verenigde Staten bevindt, binnen handbereik van personages als Mark Zuckerberg of die fluorescerende gozer die blijkbaar de zaak runt.

Misschien beter dan wanneer het zich in China bevond, maar dan is dat in het huidige klimaat een betwistbaar punt. De registrars waarop de ICANN toezicht houdt, zijn zelf ook de belangrijkste uitgangspunten voor iedereen die probeert het systeem te manipuleren of aan te vallen.

Gecentraliseerde DNS

Gecentraliseerde storingspunten. Afbeelding via Shutterstock

Naast het probleem van centralisatie staat het feit dat DNS-servers kwetsbaar zijn voor manipulatie van buitenaf. Websites die door deze servers worden gehost, kunnen worden aangevallen en uitgeschakeld door hackers of nationale regeringen voor hun eigen snode doeleinden.

De eigenaren van deze websites leven met de constante zorg dat ze het slachtoffer kunnen worden van afpersing of censuur, mogelijk gemaakt door de immanente zwakheden van het DNS-model.

Vooral hackers zijn goed thuis in het manipuleren van de DNS en kunnen vaak misbruik maken van de andere kwetsbaarheid: het feit dat de enige informatieservers over een cliënt kunnen zien, is hun IP-adres. Elke hacker die zijn zout waard is, is in staat om zijn IP-signaal over de hele wereld te laten kaatsen en zichzelf niet detecteerbaar te maken.

Dus hoewel DNS een essentieel onderdeel is van ons online leven, is het kwetsbaar voor verstorende krachten. In het verleden konden dergelijke zwakke punten worden afgeschreven als een prijs die de moeite waard was om te betalen voor het gemak en de snelheid die de DNS biedt. Zoals TinyDNS.org stelt het, zonder dit ‘het internet zou niet bestaan.’ De opkomst van blockchain zet dergelijke aannames echter in twijfel.

Domein 2.0

U hoeft niet in Palo Alto te werken om erachter te komen wat een blockchain-domein is. Het werkt op dezelfde manier als een gewoon domein, maar de site in kwestie staat op een blockchain. Maar, trouw aan de geest van blockchain, zijn zijn domeinen in staat tot veel meer dan hun Web 2.0-equivalenten.

Een domein op een blockchain kan niet alleen het adres van een site in een meer gedenkwaardige vorm bevatten, het kan ook betalingen in cryptocurrency verwerken. Als een website-eigenaar moet worden betaald voor goederen of diensten, kunnen ze de klant eenvoudig hun blockchain-domein geven (bijvoorbeeld payment.crypto) in plaats van een onhandig wallet-adres te kopiëren en te plakken.

Het domein kan een cryptobetaling ontvangen en de transactie wordt onveranderlijk op de blockchain bewaard. Momenteel hebben blockchain-domeinen plug-ins nodig om in de meeste browsers te werken, maar platforms zoals Opera, Metamask en Status zijn ontwikkeld om ze te ondersteunen.

Gedecentraliseerde DNS

Gedecentraliseerde domeinnamen. Afbeelding via Hackernoon

Zowel de eigenaar van de blockchain-gebaseerde site als hun klant hebben hun leven al gemakkelijker gemaakt. Maar het wordt nog beter dankzij het feit dat de eigenaar van de site ook een grotere mate van controle en autonomie heeft over zijn domein en de inhoud ervan.

Door deel uit te maken van een gedecentraliseerd netwerk, zijn blockchain-domeinen onmogelijk te blokkeren en bestand tegen censuur. De voordelen hiervan zijn duidelijk voor iedereen die in een autoritaire staat leeft of meer dan tien seconden heeft besteed aan het nadenken over hoe dat zou kunnen zijn. De vrijheid van meningsuiting wordt veel moeilijker in te perken.

De controle is in handen van website-eigenaren en makers van inhoud, omdat de blockchain-domeinen die ze gebruiken, zijn opgeslagen in portefeuilles waarvan alleen zij de sleutels hebben. Het oude systeem, waarbij domeinnamen worden opgeslagen en beheerd door registrars die ertoe kunnen worden aangezet ze te sluiten, begint achterhaald te lijken..

Ten slotte is er natuurlijk de kwestie van veiligheid. Blockchains zijn niet helemaal immuun voor hackers en je kunt er vrij zeker van zijn dat ze aan manieren werken om ze te kraken, maar ze zijn een stuk veiliger dan andere netwerken. Een website met een blockchain-domein is een ontmoedigend vooruitzicht voor hackers en malware.

ENS & Vrienden

Als je je afvraagt ​​welke blockchains het voortouw nemen bij het ondersteunen van domeinen, dan zal het je niet verbazen dat Ethereum hoog op de lijst staat. De Ethereum-naamservice (ENS) is een open-source, non-profit onderneming die, in de woorden van Director of Operations Brately Millegan, richt zich op ‘Decentralisatie, weerstand tegen censuur en programmeerbaarheid.’

Niet te stoppen domeinen

Niet te stoppen domeinservices

ENS stelt gedecentraliseerde websites in staat om de goedkeuring van DNS-registrars en de ICANN te omzeilen om hun services rechtstreeks op de ENS-blockchain te bouwen en een .eth-adres te registreren. Millegan doet er ook alles aan om erop te wijzen dat dergelijke sites niet eens de goedkeuring van ENS zelf nodig hebben om van start te gaan.

Een andere grote speler in de wereld is Unstoppable Domains, dat verantwoordelijk is voor zowel de .zil (een samenwerking met Zilliqa) als .crypto domeinnaamsystemen. Deze in San Francisco gevestigde outfit noemt het ‘tribalisme’ van een groot deel van de cryptogemeenschap als een belangrijke barrière voor massale acceptatie.

Censuurbestendig domein

Censuurbestendige en gedecentraliseerde domeindienst

Met hun .crypto-register kunnen gebruikers elke gewenste cryptocurrency verzenden en ontvangen naar elke portemonnee van hun keuze. CEO Matthew Gould stelt dat:

geld verzenden naar een .crypto-domein is een veel eenvoudigere gebruikerservaring voor de miljoenen cryptocurrency-gebruikers die momenteel lange adressen moeten kopiëren / plakken en typen om transacties te kunnen uitvoeren.

Wereldwijd gaan

Het is de moeite waard eraan te denken dat adoptie een belangrijke onderliggende factor is in de blockchain-domeinruimte. Alles dat het proces van dagelijks gebruik van cryptocurrencies kan vereenvoudigen, is een welkome stimulans voor meer mensen om de crypto-wateren in te waden..

Evenzo hebben degenen die het Web 3.0 willen uitbouwen dat blockchain mogelijk maakt alle hulp nodig die ze kunnen krijgen om hun processen te vereenvoudigen en hun autonomie te behouden. ENS en Unstoppable Domains, evenals nieuwere spelers zoals UniLogin, begrijpen allemaal de potentiële reikwijdte van blockchain-domeinen en hun plaats in dit steeds groter wordende ecosysteem.

In de woorden van Brantley Millegan, ‘onze klantenkring is de hele wereld’.

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me