Blockstack Review: binding aan Bitcoin om te bouwen

Wist je dat Vitalik Buterin Ethereum heeft gemaakt nadat hij zich realiseerde dat Bitcoin slimme contracten niet effectief kon ondersteunen? Privacy munten zoals Monero en Zcash zijn gemaakt om dezelfde reden: hun oprichters zagen dat Bitcoin niet de mate van privacy kon ondersteunen die ze wilden. Het zou dan ook geen verrassing moeten zijn dat zowel Monero als Zcash eigenlijk privacygerichte forks van Bitcoin zijn.

Hoewel we op korte termijn misschien geen baanbrekende slimme contracten of kogelvrije privacy op Bitcoin zullen zien, zijn er enkele projecten die proberen ons zo dicht mogelijk bij dat punt te krijgen. Blockstack is een van deze projecten. Het is echter niet zomaar een laag 2-schaaloplossing zoals het Lightning Network. Blockstack brengt slimme contracten en privacy naar Bitcoin door de blockchain te verankeren in die van Bitcoin.

Een korte geschiedenis van Blockstack

Blockstack werd in 2013 opgericht aan de Princeton University door Muneeb Ali en Ryan Shea. Muneeb heeft een PhD in computerwetenschappen van Princeton en Ryan heeft een bachelor in werktuigbouwkunde met een minor in computerwetenschappen.

Blockstack-oprichters

Blockstack-oprichters Muneeb Ali (links) en Ryan Shea (rechts). Afbeelding via CoinDesk

Beiden waren tot 2018 co-CEO’s van Blockstack, toen Ryan wegging om zijn eigen bedrijf te starten dat zich zou concentreren op het aanpakken van wat volgens hem de grootste problemen zijn waarmee de mensheid tegenwoordig wordt geconfronteerd. Dit was niet zo merkbaar aan een verandering van buitenaf, aangezien Muneeb sinds het begin het de facto gezicht van Blockstack is geweest.

Blockstack-geschiedenis

Afbeelding via YouTube

Net als bij Cardano werd de vroege ontwikkeling van Blockstack geleid door academici van zowel Princeton als Stanford. De eerste vier jaar van Blockstack waren bijna volledig gericht op onderzoek en ontwikkeling, met initiële startfinanciering voor het project aan het einde van die periode van 4 jaar.

Blockstack Oprichter Thesis

Het proefschrift van Blockstack-oprichter Muneeb Ali.

Dit komt vooral omdat Blockstack eigenlijk het onderwerp was van Muneebs proefschrift, die probeerde het oorspronkelijke ontwerp van internet te realiseren als een peer-to-peer netwerk zonder tussenpersonen. Bovendien zou Blockstack de privacy van gebruikers beschermen door ze volledige controle te geven over hun informatie en alle gegevens die ze hebben gegenereerd bij interactie met applicaties en platforms met dit nieuwe web.

Blockstack Edward Snowden

Edward Snowden bij Blockstack’s 2018-evenement in Berlijn.

Het eerste muntenaanbod van Blockstack in 2018 was een van de eersten die werd gesanctioneerd door de Securities and Exchange Commission van de Verenigde Staten. Het project kreeg ook behoorlijk wat aandacht voor zijn conferenties met sprekers als Andreas Antonopoulos en Edward Snowden.

Blockstack Billboard

In juni 2019 ging Blockstack daarna viraal een reclamebord kopen aan de overkant van het hoofdkantoor van Google in Californië, waar ‘Can’t Be Evil’ staat, een verwijzing naar dat van Google nu verlaten gedragscode van “Wees niet kwaadaardig”. Dit is de semi-officiële slogan van Blockstack en verwijst naar hun mening dat techreuzen niet de macht zouden moeten hebben om na te denken of ze überhaupt slecht moeten zijn.

Wat is Blockstack?

Blockstack is een cryptocurrency-project dat ernaar streeft een open-source netwerk op te bouwen bovenop Bitcoin. Op actueel niveau is Blockstack bedoeld om te functioneren als de applicatielaag voor internet, een laag die momenteel wordt ingenomen door de eerder genoemde technische giganten.

Wat is Blockstack

Blockstack als de applicatielaag van internet.

Terwijl Blockstack zijn eigen blockchain heeft, is die blockchain “verankerd” aan die van Bitcoin. In eenvoudige bewoordingen kan alles wat er op de Blockstack-blockchain gebeurt, worden geverifieerd op de Bitcoin-blockchain, en het consensusmechanisme (mining) van Blockstack is gekoppeld aan Bitcoin. Blockstack maakt het mogelijk om te bouwen gedecentraliseerde applicaties en slimme contracten op Bitcoin bij uitbreiding (via Blockstack).

Blockstack-website

Een van de unieke waardeproposities van Blockstack.

Bovendien hebben alle gebruikers op het Blockstack-netwerk eigendom en controle over hun gegevens bij interactie met deze dApps en slimme contracten. Dit geeft hen een verbeterd niveau van privacy in vergelijking met het huidige internet, waarin alle gegevens eigendom zijn van en worden opgeslagen door technische giganten zoals Google, Facebook en Microsoft..

Hoe werkt Blockstack?

Er zijn nogal wat componenten in het Blockstack-ecosysteem. Eenvoudigheidshalve zal dit artikel zich concentreren op het consensusmechanisme van Blockstack, de Blockstack-blockchain, het gebruikersidentiteitssysteem van Blockstack, hoe Blockstack gegevens opslaat en Clarity, de programmeertaal van Blockstack..

Blockstack-architectuur

Een technisch overzicht van de architectuur van Blockstack.

Blockstack Proof of Transfer uitgelegd

De blockchain van Blockstack maakt gebruik van een nieuw consensusmechanisme genaamd Bewijs van overdracht (PoX in het kort). Bij PoX zijn twee partijen betrokken: miners en stackers. Mijnwerkers op de Blockstack-blockchain zetten hun Bitcoin in voor een kans om een ​​blok te minen om STX-tokens te verdienen. Stackers ‘stapelen’ (lees: staken) hun STX-tokens om het netwerk te beveiligen en de Bitcoin te verdienen die door miners wordt ingezet als beloning.

Blockstack-mijnbouw

Een eenvoudige visualisatie van mining op Blockstack.

Terwijl de exacte beloningen die stapelaars kunnen verdienen kan in de toekomst veranderen, ze moeten minstens 94.000 STX-tokens stapelen (lees: inzet) die gedurende een periode van 10 dagen vergrendeld zijn. Ze verdienen 9-10% van hun belang in BTC per jaar ervan uitgaande dat 50% van de vloeistoftoevoer van STX neemt deel. Miners verdienen 1000 STX per blok gedurende de eerste 4 jaar na de lancering van het 2.0 hoofdnet.

Blockstack STX Halving

Het halveringsschema voor het STX-token van Blockstack.

Deze beloning wordt gehalveerd elke 4 jaar parallel aan de halveringscyclus van Bitcoin voor een periode van 12 jaar. STX-mijnbeloningen worden betaald met behulp van inflatie (hierover later meer). Het exacte aantal Bitcoin-mijnwerkers dat zich zal moeten committeren om een ​​blok te minen is ook niet gedefinieerd, maar hun kansen om te worden gekozen hangt af van hoeveel Bitcoin ze plegen.

Blockstack Blockchain

De Blockstack blockchain mirror’s Bitcoins doordat er een nieuw Blockstack-blok wordt gemaakt elke keer dat een nieuw Bitcoin-blok wordt gemaakt (ongeveer elke 10 minuten).

Blockstack Blockchain

Afbeelding via Ethan Tan

De enige gegevens die op de Blockstack-blockchain zijn opgeslagen, zijn geregistreerde gebruikersidentiteiten en hun transactiemetagegevens. Gebruikersidentiteiten omvatten zaken als gedecentraliseerde applicaties en slimme contracten.

Wat is Blockstack Auth?

Blockstack Auth is het gebruikersidentificatiesysteem van Blockstack. Het maakt het mogelijk om dezelfde inloggegevens te gebruiken voor elke app die op Blockstack is gebouwd.

Blockstack Auth

Een technisch overzicht van Blockstack Auth.

Blockstack Auth wordt ook gebruikt voor toegang tot en beheerde gebruikersgegevens, die buiten de keten worden opgeslagen in een opslagsysteem genaamd Gaia.

Blockstack Gaia-opslagsysteem

De Gaia-opslagsysteem is waar Blockstack alle gebruikersgegevens opslaat die in zijn ecosysteem zijn gegenereerd, met uitzondering van gebruikersidentiteit en transactiemetagegevens. Gaia bestaat uit een handvol cloudserviceproviders, waaronder AWS 3 en Azure. Gegevens zijn volledig onder controle van gebruikers, die Blockstack Auth gebruiken om hun gegevensrechten te beheren met de verschillende applicaties waarmee ze communiceren.

Blockstack Gaia-opslag

De basisarchitectuur van het Gaia Storage System van Blockstack

Het is belangrijk op te merken dat de codering van gegevens die op Blockstack worden gegenereerd, niet standaard wordt gecodeerd. Dit wordt beschouwd als een “client-side” -probleem, wat betekent dat het gegevensbeheer in wezen een taak van elke gebruiker is. Dat gezegd hebbende, kan een gebruiker ervoor kiezen om zijn eigen persoonlijke gegevenswolk in het Gaia Storage System te hosten als hij over voldoende rekenkracht en opslag beschikt..

Duidelijkheid versus soliditeit

Duidelijkheid is de programmeertaal die wordt gebruikt om gedecentraliseerde applicaties en slimme contracten op Blockstack te bouwen. Het werd gebouwd met de hulp van het team van Algorand, een ander smart contract cryptocurrency-project. Het wordt uitgebracht met de lancering van Blockstack 2.0.

Blockstack-architectuur

Een technisch overzicht van de architectuur van Blockstack.

Het grootste verschil tussen Clarity en Solidity (de programmeertaal van Ethereum) is dat Clarity niet volledig Turing is en dat er geen code wordt gecompileerd voordat deze naar de blockchain wordt uitgezonden. In niet-technische termen ruilt Clarity flexibiliteit (wat u kunt coderen) in voor meer veiligheid (het is veel moeilijker om fouten te maken). U kunt meer lezen over Clarity hier.

STX Cryptocurrency

STX is Blockstack’s eigen cryptocurrency-token. Het wordt gebrand om digitale activa, inclusief gebruikersidentiteiten en slimme contracten, te registreren voor de Blockstack-blockchain. Inflatie wordt echter gebruikt om mijnwerkers op het netwerk te betalen, wat betekent dat STX inflatoir is en geen vast aanbod heeft. Bij het ontstaan, STX had een totale voorraad van 1,32 miljard tokens.

Blockstack STX inflatie

Geschat inflatieschema voor het STX-token.

Zoals u in de bovenstaande afbeelding kunt zien, wordt verwacht dat, hoewel STX inflatoir is, de jaarlijkse inflatie in de komende decennia zal dalen van iets minder dan 5% per jaar tot minder dan 1% per jaar. Dit komt zowel door de tokens die worden verbrand tijdens netwerkdeelname als door de vermindering van nieuw geslagen STX vanwege het eerder geschetste halveringsschema.

Blockstack ICO

Blockstack heeft meerdere openbare en privéverkopen van zijn STX-token gehouden. Hun aanvankelijke ICO’s van 2018 en 2019 verkochten iets meer 1/3 van de aanvankelijke voorraad van 1,32 miljoen tokens tegen een prijs van 12 cent USD per STX. Als u vroege verkopen door investeerders meetelt, is dit goed voor ongeveer 50% van het oorspronkelijke aanbod.

STX-tokenverdeling

Van het resterende aanvankelijke aanbod van STX werd ongeveer 15% toegewezen aan het Blockstack-team en de oprichters, en de rest werd verdeeld over twee schatkisten die worden beheerd door Blockstack. Een klein deel van de STX-tokens werd ook gebruikt om voor Blockstack’s te betalen App Mining-programma.

STX-emissie ontgrendelen

Ontgrendel het schema voor het STX-token. Merk op dat dit het oude emissieschema is – zie de laatste link in de onderstaande tekst voor het bijgewerkte.

Bijna alle toegewezen tokens hebben hun eigen unieke vesting (release) schema’s die ergens tussen de 2 en 7 jaar duren. De meeste van deze verwervingsschema’s begonnen in oktober / november 2018 toen het genesisblok van Blockstack werd gedolven en de token-distributies begonnen. U kunt de bijgewerkte details van het emissieschema lezen hier.

STX-prijsanalyse

STX is iets meer dan een jaar op de markt voor cryptocurrency en heeft niet erg indrukwekkende prestaties gezien. Het bereikte een hoogtepunt van bijna 30 cent in augustus van dit jaar, maar vertoont sindsdien een lichte neerwaartse trend. Dit is slechts een 2,5x rendement van de ICO-prijs van 12 cent, en dat gaat ervan uit dat je de piek hebt verkocht (wat bijna niemand kan).

STX-prijsgeschiedenis

Prijsgeschiedenis van het STX-token. Afbeelding via CoinMarketCap

Gezien het feit dat Blockstack’s 2.0 belangrijkste netlancering om de hoek staat, zou dit enige vraag naar het STX-token kunnen stimuleren. Dit komt omdat het stapelen (lees: staking) van het STX-token beloningen biedt in Bitcoin, iets dat nog moet worden gezien in cryptocurrency. De exacte economische aspecten van deze beloningen moeten echter nog worden uitgewerkt, en als ze niet lucratief zijn, kan dit vrijwel geen effect hebben op de vraag naar STX..

Waar STX Cryptocurrency te krijgen

Als je op zoek bent naar STX-tokens, dan is Binance waar je heen moet. Het handelsvolume is daar het hoogst, maar wees gewaarschuwd dat STX-opnames momenteel niet beschikbaar zijn.

Blockstack STX-markten

Marktparen voor het STX-token. Afbeelding via CoinMarketCap

Het wordt niet aangeraden om uw cryptocurrency op een beurs te houden, aangezien de veiligheid van uw geld niet gegarandeerd is. Wanneer opnames voor STX beschikbaar komen op Binance, vergeet dan niet om ze naar uw eigen portemonnee te verplaatsen.

STX-portefeuilles

Voorlopig is de enige portemonnee voor het STX-token die van Blockstack desktop portemonnee. Het is beschikbaar voor zowel Windows- als macOS-computers.

Blockstack Desktop Portemonnee

Disclaimer: we hebben geen 1,3 miljoen STX-tokens (maar dat zou leuk zijn).

Zorg ervoor dat u uw ogen open houdt, aangezien grote leveranciers van software- en hardwareportefeuilles momenteel ondersteuning voor het STX-token toevoegen. U kunt verwijzen naar deze pagina om deze toevoegingen bij te houden.

Blockstack-routekaart

In oktober 2020 heeft Blockstack omgedoopt tot Stacks. Diezelfde maand, Blockstack PBC, het in New York gevestigde bedrijf dat het Blockstack-ecosysteem ontwikkelt, omgedoopt tot Hiro Systems PBC. Beide rebrands waren bedoeld om een ​​paradigmaverschuiving voor het project aan te geven. Deze rebranding is aan de gang op het moment van schrijven.

Blockstack Rebrand Stacks

De 4 redenen waarom Blockstack is omgedoopt tot Stacks.

De beslissing om te rebranden naar Stacks was bedoeld om het idee te benadrukken dat Blockstack is uitgegroeid van een cryptocurrency-project naar een veel groter ecosysteem. Bovendien hoopt het gebruik van een universele naam voor alle producten (bijvoorbeeld Stacks blockchain, Stacks Auth, Stacks token) het project minder verwarrend te maken voor nieuwkomers..

Hiro Systems PBC is vernoemd naar de hoofdrolspeler van een sciencefictionroman genaamd Sneeuwcrash. Deze roman was zeer invloedrijk voor Blockstack-oprichter Muneeb Ali en werd zelfs geciteerd in zijn proefschrift. Hiro Systems PBC is van plan zich meer te concentreren op de ontwikkeling van het Blockstack-ecosysteem en de ontwikkeling te helpen bevorderen in plaats van aan de blockchain zelf te werken.

Routekaart Blockstack 2021

Blockstack’s huidige roadmap geeft een prognose van wat te verwachten in 2021. De meeste van deze doelen hebben betrekking op de groei van het ecosysteem met behulp van subsidies en een tweede iteratie van hun App Mining-programma.

Hoewel het eerste App Mining-programma ongelooflijk succesvol was, merkte het team dat veel ontwikkelaars de scorestatistieken gamen om beloningen te verdienen in plaats van kwaliteitsapps te bouwen. Na uitvoerig overleg met oud-deelnemers en de Blockstack-community hoopt men dat de tweede ronde nog succesvoller zal zijn dan de eerste.

Blockstack Testnet-fasen

De 4 fasen van het 2.0-testnet van Blockstack.

Op het moment van schrijven is Blockstack dagen verwijderd van Fase 4 van zijn 2.0-testnet. Dit is de vierde en laatste fase voordat het 2.0 main-net wordt gelanceerd. De lancering van het main-net van Blockstack zal naar verwachting kort na de fase 4 plaatsvinden, ervan uitgaande dat alles volgens plan verloopt. De huidige tijdlijn hiervoor is 15 december.

Ten slotte is Blockstack van plan om stemmen uit de gemeenschap naar zijn ecosysteem te brengen. De exacte details van hoe dit zal werken, moeten nog worden onthuld, maar velen interpreteren het als een voorloper van Blockstack die een DAO (gedecentraliseerde autonome organisatie) wordt.

Waarom we Blockstack tegenhouden

Blockstack is tot nu toe verreweg een van de meest interessante projecten in cryptocurrency. Slimme contracten en privacy op Bitcoin is al lang een fantasie voor veel Bitcoin-houders en vooral voor Bitcoin-maximalisten.

De kracht van het team achter het project is een grote bonus, en hun toewijding aan de waarden van privacy, decentralisatie en zelfbezit van cryptocurrency is een kers op de taart.

Blockstack Stapelen Uitzetten

Ziet er goed uit op papier, maar in de praktijk …

Het verstrengelen van de economische prikkels van Blockstack met die van Bitcoin kan echter een ramp zijn voor het project. In zekere zin hangt het succes van Blockstack ervan af of miners hun Bitcoin aan de Blockstack blockchain zullen binden. Deze ‘toezegging’ houdt in wezen in dat Bitcoin wordt verhandeld voor STX-tokens, een transactie die niet veel mensen bereid zullen zijn te doen tijdens een bullmarkt..

Bovendien zal een groot deel van de koopdruk voor STX-tokens komen van degenen die hopen hun tokens te stapelen (oftewel inzet) om de Bitcoin te verdienen die door miners is toegewezen. Als er geen miners zich committeren, doen er geen stackers mee en komt het netwerk nooit van de grond. Gezien de huidige markt zijn er waarschijnlijk niet veel bereid om hun Bitcoin los te laten.

Blockstack loopt in dit opzicht een fijne lijn. Aan de ene kant van de lijn heb je de afgrond van onverschilligheid – netwerkparticipatie was ongelooflijk moeilijk voor veel projecten. Aan de andere kant van de lijn heb je opportunisten – het segment van de cryptogemeenschap dat graag hun Bitcoin voor STX zal verhandelen als de beloningen hoog genoeg zijn.

XRP Prijspomp

XRP’s recente prijspomp. Het is bekend dat het twijfelachtige grondbeginselen heeft. Afbeelding via CoinMarketCap

Positief is dat XRP’s recente prijspomp is waarschijnlijk het beste voorbeeld van hoe fundamentals niet echt zo belangrijk zijn als het gaat om de prijs van een cryptocurrency. Idealiter zal Blockstack echter overleven buiten deze bullmarkt en zijn visie van een betrouwbaar internet waarmaken. Als het de prikkels op zijn platform goed kan balanceren en de aandacht op zichzelf kan vestigen met slimme capriolen, houdt het misschien stand.

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me