BTC Global: nog een waarschuwend verhaal van een typisch Ponzi-schema

Wanneer de meeste mensen denken aan Ponzi-schema’s voor cryptocurrency, komt de Bitconnect-saga meestal in gedachten. Ze lachen om de belachelijke karakters en krabben zich achter het hoofd naar de talrijke investeerders die ondanks talloze waarschuwingen verloren hebben.

Toch was er in Zuid-Afrika nog een Ponzi-plan in de maak.

Hoewel er velen waren die twijfelden of Bitconnect een Ponzi-schema was, had er geen twijfel over moeten bestaan BTC Global. Als oplichting vanwege hun overtuigingskracht als een van 10 werd beoordeeld, had BTC Global moeten mislukken.

En toch, ondanks alle duidelijke tekenen die duidelijk te zien waren, slaagden de operators erin weg te rennen met meer dan $ 50 miljoen aan klantengelden.

Laten we het waarschuwende verhaal van BTC Global eens nader bekijken.

De BTC Global MO

Steven Twain Scammer

Steven Twain – Afbeelding via btcglobal.team

Vanaf het begin had de manier waarop de operators beweerden dat BTC Global geld verdiende, alarmbellen moeten laten rinkelen. Volgens de website zijn ze erin geslaagd een illusoire handelaar in binaire opties te vinden met de naam “Steven Twain”. De oorspronkelijke homepage is gewijzigd maar hier is hoe het verscheen.

Dit handelswunderkind is afgebeeld terwijl hij een milkshake drinkt. Blijkbaar had hij meer dan 6 jaar ervaring met het verhandelen van deze instrumenten voor een hele reeks vermogende particulieren.

Maar vandaag is het admin-team erin geslaagd om een ​​lucratieve handelsovereenkomst met hem te sluiten! Ze verklaarden:

Door ons partnerschap met Steven heeft BTC Global toegang tot een gegarandeerd WEKELIJKS rendement van 14% vanaf slechts $ 1.000 geïnvesteerd. We hebben ook gezorgd voor extra opbrengsten om uit te betalen als verwijzingscommissies als u besluit deze mogelijkheid met anderen te delen!

Laten we nu een snelle stap terug doen en dit analyseren …

Steven Twain, die eruitziet als iemand van de kust van MTV in Jersey, biedt aan om zijn klanten binaire opties te verhandelen en hen een fantastisch rendement te bezorgen? Terwijl Bitconnect beweerde dat ze een “uitleenplatform” waren, verdient Steven Twain in feite geld met het verhandelen van bekende instrumenten om oplichting te zijn.

Dan is er de belofte van “14% WEKELIJKS” rendement dat de investeerders zouden kunnen krijgen, evenals “verwijzingscommissies”. Dit zijn de typische modewoorden die worden geassocieerd met piramidemarketingprogramma’s van het type MLM.

De operators vertrouwden niet alleen op de sukkels om de Ponzi te geloven, maar ze moedigden hen ook aan om hun vrienden door te verwijzen. Ze creëerden het gevoel van een ‘exclusieve uitnodigingsclub’ die toegang zou kunnen krijgen tot de handelsdiensten van Steven Twain.

De vraag naar toegang tot deze exclusieve club was zo groot dat de website-ranking en het verkeer van BTC Global exponentieel toenamen. In de onderstaande afbeelding heb je de vergelijkbare webranglijst die de statistieken over BTC Global laat zien.

PowerPoint-presentatie door BTC Global

btcglobal.team website rankings. Bron: similarweb.com

Het belangrijkste ingrediënt voor een Ponzi-schema is dat het daadwerkelijk uitbetaalt. Dit is precies wat BTC Global deed. Ondanks dat ze aanvankelijk verdacht waren, kregen velen die investeerden wekelijks rendement en werden ze daardoor misleid om meer te investeren.

Hoe BTC Global werkte

Wat interessant is aan de berichtgeving over BTC Global is dat het een “cryptocurrency” Ponzi-schema is genoemd. Dit is niet helemaal juist. Hoewel hun naam BTC bevat en klanten in Bitcoin investeerden, was er geen native token of “zwendelmunt” zoals BCC die werd gebruikt in Bitconnect.

Zoals te zien is in de promotionele afbeelding hieronder, heeft de handelaar de Bitcoin omgezet in traditionele fiatvaluta en vervolgens verhandeld op de financiële markten. Hij zou dan zijn Fiat-winst weer in Bitcoin omzetten om de investeerders te betalen.

PowerPoint-presentatie door BTC Global

PowerPoint presentatie. Bron: btcglobal.team

Er was geen handel in cryptocurrency en Bitcoin werd hoogstwaarschijnlijk gebruikt omdat het een onveranderlijke betalingsvorm was die veel moeilijker te traceren was dan andere vormen van financiering. Beleggers werden aangemoedigd om de Bitcoin te kopen om de handel van Steven te financieren.

Nadat de gebruiker zich had geregistreerd met de gebruikersnaam van zijn verwijzing, werden ze naar een admin-paneel geleid waar ze hun “investeringen” konden volgen en hun vrienden en familie konden doorverwijzen. Ze hadden ook een gelaagde structuur voor de verwijzingen die werden gebracht (klinkt bekend?).

De promotors op de website noemden zichzelf het “admin-team”. Het waren een stel Zuid-Afrikanen waarvan bekend was dat ze zich bezighielden met eerdere online marketingprogramma’s van het type MLM.

Een van deze mensen was een persoon met de naam Cheri Ward, die de Facebookgroep van BTC Global leidde en talloze video’s plaatste. De rest van de lokale operators in deze admin-groep werden in februari gedocumenteerd Middelgrote post.

Of deze individuen het brein waren van de zwendel of slechts radertjes in het wiel van een grotere criminele onderneming, is onzeker. Je zou moeten twijfelen aan de wijsheid van het bewust promoten van een Ponzi-plan met je echte identiteit.

Wat het naar beneden bracht

Net als Ponzi-schema’s ervoor, werkte BTC Global totdat het niet meer werkte. Terwijl de Bitcoin-markten zich herstelden, waren ze in staat om constant aan hun wekelijkse betalingen te voldoen.

Toen de prijs van Bitcoin begin februari begon te dalen, begonnen de betalingen echter te vertragen. De klanten begonnen zich af te vragen hoe veilig hun investering eigenlijk was en waarom Steven het zo slecht deed op de financiële markten.

Er waren veel tegenstrijdige verhalen die werden verteld, waaronder dat Steven een nieuwe vader was geworden en een paar weken niet kon ruilen. Toen veranderde het verhaal plotseling in het feit dat Steven een huisinbraak had gehad terwijl de dieven vertrokken met al zijn handelsuitrusting.

Deze tegenstrijdige verklaringen brachten velen ertoe te geloven dat het admin-team in feite medeplichtig was en veel meer had kunnen zijn dan onwetende deelnemers. Ongeacht de veronderstellingen is het volgende nu op de site van BTC Global geplaatst.

We zijn net zo geschokt en boos als iedereen. Maar we kenden allemaal de risico’s van het plaatsen van fondsen bij Steven. We werden allemaal zelfgenoegzaam met Steven. En we hebben hem allemaal onafhankelijk gefinancierd.

Ze beweren dan ook dat ze Steven niet kunnen lokaliseren en vragen iedereen die informatie heeft over zijn verblijfplaats om contact op te nemen..

Wat was de impact

Het is triest om te zeggen dat dit Ponzi-plan duizenden mensen heeft weten te verstrikken. Het directoraat van het openbaar ministerie verklaarde dat ze meer dan 27.500 klachten hebben ontvangen van mensen uit het hele land. De investeringen varieerden van $ 1.000 tot $ 120.000.

Zoals bij veel oplichting van deze aard, waren degenen die het meeste verloren hadden, meestal de mensen die het niet konden betalen. Een boomvelder uit Pretoria had bijvoorbeeld $ 10.000 genomen van zijn woningkrediet om in het platform te investeren.

In totaal zeggen schattingen dat het Ponzi-plan ongeveer $ 50 miljoen van de investeerders kon ophalen. Hoewel de meeste slachtoffers Zuid-Afrika lijken te zijn, zijn er meldingen van slachtoffers in andere landen, waaronder de VS en Australië.

Onnodig te zeggen dat veel slachtoffers de lokale operators en het ‘admin’-team de schuld begonnen te geven. Ze richtten zich specifiek op Cheri Ward en maakten talloze doodsbedreigingen. Dit bracht haar ertoe om een ​​beschermingsbevel te krijgen. De website merkte op:

We roepen op om de bedreigingen, pesterijen en geweld tegen leiders en administraties te stoppen. Het is ondoorgrondelijk dat mensen zich zo kunnen gedragen. Als u denkt dat er een misdrijf tegen u is gepleegd, moet u de juridische procedures volgen om de zaak te behandelen.

Ook lopen er onderzoeken door zowel de lokale autoriteiten als een privédetective. Helaas is het onwaarschijnlijk dat de slachtoffers iets van hun geld terugkrijgen. De Bitcoin die ze naar de operatie hebben gestuurd, is waarschijnlijk al witgewassen en bankieren.

Wat kan worden geleerd

Dit is ongetwijfeld een schokkend voorbeeld van investeringen die te mooi klinken om waar te zijn. Dit was een bekende zwendel in de Zuid-Afrikaanse cryptocurrency-gemeenschap. Degenen die in het plan investeerden, keken met argwaan naar sceptici en aten de pens op die door het admin-team was verzonnen.

Als het echter om online oplichting in de cryptowereld gaat, lijkt de lat elke week lager te worden. We hebben u bijvoorbeeld onlangs het nieuws gebracht dat mensen worden opgelicht door twitterbots die gratis cryptocurrency aanbieden als promotie.

Hoewel niemand wil dat onschuldige mensen van hun geld worden opgelicht, moet persoonlijke verantwoordelijkheid voorrang krijgen. Van investeren in ICO’s tot het kopen van cryptocurrencies en deelnemen aan airdrops, je eigen onderzoek doen is essentieel.

Zal gerechtigheid zijn gang gaan?

Net als de Bitconnect-promotors, zal het admin-team waarschijnlijk te maken krijgen met civiele claims. Als echter wordt bewezen dat ze medeplichtig waren, zouden ze een aanzienlijke straf kunnen uitzitten in een Zuid-Afrikaanse gevangenis.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me