Cartesi Review (CTSI): Ethereum Smart Contracts opschalen

Naarmate de DeFi-revolutie blijft groeien en Ethereum een ​​steeds belangrijker netwerk wordt, is er enorm veel aandacht besteed aan het vergroten van de schaalbaarheid en het verlagen van vergoedingen voor de slimme contracten die bij dergelijke transacties worden gebruikt..

Een innovatief ontwikkelingsteam dat het Cartesi-project leidt, is op zoek naar het verbeteren van slimme contracten door de urgente problemen van hoge transactiekosten en de behoefte aan schaalbaarheid in het Ethereum-netwerk op te lossen.

Het bereikt dit door een variant op Optimistische roll-ups te gebruiken en wat nog belangrijker is, is een revolutie teweeg te brengen in het creëren van slimme contracten door ontwikkelaars in staat te stellen te coderen met meer reguliere softwarestacks in plaats van Solidity.

Ondersteunde ketens

Bouw dApps op uw favoriete blockchain met Linux. Afbeelding via Cartesi.io

Ontwikkelaars zijn zich al geruime tijd terdege bewust van de moeilijkheid om dApps te bouwen gezien de momenteel beschikbare blockchain-technologie. Cartesi ontwikkelt een oplossing waarmee dApps al hun complexe en dure berekeningen off-chain draaien, waardoor de onbetaalbare blockchain-kosten en de andere beperkingen die worden opgelegd door blockchain-technologie worden verwijderd..

In feite zijn de dApps die met Cartesi zijn gebouwd de kabel van het uitvoeren van berekeningen die miljoenen keren intensiever zijn dan wanneer ze on-chain zouden draaien.

Cartesi doet dit door een Linux runtime-omgeving aan te bieden. Dit heeft het tot het enige op software gebaseerde verifieerbare computersysteem buiten de keten gemaakt. Door Linux te gebruiken, hebben ontwikkelaars nu de mogelijkheid om de uitgebreide selectie software te gebruiken die in de afgelopen 3 decennia is ontwikkeld en waarop veel van de internettoepassingen worden uitgevoerd die tegenwoordig worden gebruikt.

Cartesi-functies

Er zijn een aantal kenmerken die Cartesi tot een aantrekkelijke ontwikkelomgeving maken. Hieronder staan ​​drie van de belangrijkste kenmerken die het gebruik van Cartesi bij dApp-ontwikkeling aanbevelen:

 1. Berekeningen uit de echte wereld ontmoeten de blockchain: De blockchain is niet ontwikkeld met het oog op intensieve berekeningen. Deze veeleisende soorten berekeningen hebben een realistisch platform nodig. Met Cartesi kunnen externe berekeningen extern worden uitgevoerd met behulp van een RISC-V-processor onder het Linux-besturingssysteem. Hierdoor kunnen ontwikkelaars alle tools, services en bibliotheken gebruiken die de afgelopen 30 jaar voor Linux zijn ontwikkeld.

  Blockchain echte wereld

  Cartesi is de kruising van blockchain en real-world computing. Afbeelding via Blockfyre

 2. Draagbaar over meerdere blockchains: Cartesi-knooppunten weten niet welke blockchain het gebruikt voor berekeningen, waardoor het in staat is om berekeningen uit te voeren voor elke blockchain. Dit verwijdert de details van de blockchain, waardoor de berekeningen geïsoleerd raken. Dit maakt ze op hun beurt draagbaar, terwijl ze ook onveranderlijkheid en veiligheid bieden, en de inzet van een betalingssysteem mogelijk maken.
 3. Gegarandeerde consensus: De berekeningen die buiten de blockchain worden uitgevoerd, kunnen eenvoudig door elke betrokken partij worden geverifieerd. Bij geschillen worden deze automatisch door Cartesi gesorteerd. Hierdoor worden ook de nodige berekeningen binnen de blockchain tot een minimum beperkt.

De schaalbaarheidsoplossing van Cartesi

Met Cartesi kunnen dApps alle berekeningen uitvoeren zonder je zorgen te hoeven maken over transactiekosten en andere blockchain-beperkingen. Bovendien zijn alle berekeningen die binnen het Cartesi-knooppunt worden uitgevoerd, reproduceerbaar en verifieerbaar. Dit handhaaft de decentralisatie die nodig is voor de blockchain, evenals de veiligheidsgaranties van de blockchain. Lokale consensus wordt bereikt binnen het knooppunt, waarbij eventuele geschillen worden overgedragen aan de hoofdketen voor oplossing.

Cartesi schaalbaarheidsoplossing

Cartesi biedt schaalbaarheid via knooppunten en zijketens. Afbeelding via Blockfyre.

Dit maakt Cartesi een off-chain schaalbaarheidsoplossing. Schaalbaarheid is een belangrijk probleem geweest voor blockchains in hun huidige evolutie, aangezien het gebrek aan schaalbaarheid een beperkende factor is geweest bij de grootschalige acceptatie van dApps. Met de duidelijke behoefte aan schaalbaarheid op de infrastructuurlaag is er een groot aantal openbare blockchains die hun ontwikkelingsinspanningen hebben gericht op oplossingen voor het schaalbaarheidsprobleem.

Momenteel werken deze projecten voornamelijk aan twee soorten oplossingen voor het schaalbaarheidsprobleem: Layer-1-oplossingen en Layer-2-oplossingen.

In Layer-1-oplossingen wordt de schaalbaarheid van de blockchain verbeterd door wijzigingen door te voeren in de onderliggende mechanismen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de projecten die sharding-oplossingen implementeren of die op zoek zijn naar manieren om het consensusmechanisme te verbeteren.

Laag-2-oplossingen zijn anders omdat ze de schaalbaarheidsproblemen van de off-chain blockchain willen oplossen. Op deze manier is het mogelijk om elk van de projecten gericht op zijketens, plasma-oplossingen en staatskanalen collega’s van Cartesi te noemen. Dit maakt de concurrentie in deze oplossing behoorlijk hevig, maar vanaf begin 2021 is er geen ideale technische oplossing voorgesteld en op de markt gebracht.

Cartesi Layer 2

Layer-2-technologie biedt schaalbaarheid buiten de blockchain. Afbeelding via LimeChain.tech

Cartesi hoopt de eerste te zijn in zijn unieke methode om de schaalbaarheid te verbeteren. Dat omvat het uitvoeren van de complexe berekeningen buiten de keten om een ​​vertrouwde knooppuntomgeving te creëren en vervolgens eventuele geschillen op te lossen door prikkels te bieden voor het verifiëren van de resultaten van de berekeningen.

Cartesi-knooppunt Lokale consensus buiten de keten

Een van de problemen met blockchains is dat ze erg traag werken in vergelijking met andere softwareoplossingen. Dit gebrek aan snelheid komt doordat de blockchain veel computers nodig heeft om consensus te bereiken. Een dergelijke wereldwijde consensus is erg tijdrovend en bovendien vrij duur. En natuurlijk compliceert dit ook de kwestie van schaalbaarheid.

Elke gedecentraliseerde app hoeft echter geen wereldwijde consensus te bereiken, het hoeft in de meeste gevallen alleen lokale consensus te bereiken. Hierdoor kan een oplossing als Cartesi de vitale on-chain processen splitsen van het minder belangrijke proces en deze draaien in de Cartesi VM. Door waar mogelijk gebruik te maken van lokale consensus, wat het merendeel van de berekeningen is, kan Cartesi de kosten van dApps verlagen en tegelijkertijd de snelheid verhogen.

Cartesi Core

Cartesi splitst de berekening op en gebruikt waar mogelijk consensus buiten de keten. Afbeelding via Blockfyre.

En de Cartesi VM is niet exclusief. Het is complementair aan Ethereum 2.0 en aan andere schaaloplossingen van niveau 2. Deze omvatten zijketens, ZK-bewijzen, statuskanalen en plasma. Al deze andere Layer-2-oplossingen zijn in staat om “volledige Cartesi-berekeningen binnen hun transacties” te specificeren.

Cartesi’s gedecentraliseerde gaming

Tot nu toe zijn er twee benaderingen gevolgd met gedecentraliseerd gamen. De eerste oplossing gebruikt de blockchain om te communiceren met NFT’s. De tweede maakt gebruik van volledig gedecentraliseerde spellogica om een ​​aantoonbaar eerlijke speloplossing te bieden. Dit tweede type heeft de voorkeur voor situaties zoals toernooien, omdat het valsspelen voorkomt.

Met een gedecentraliseerd logicaspel is het niet nodig om een ​​centrale autoriteit te gebruiken om scores te verifiëren. Sterker nog, dit type game is open-source van aard, waardoor andere ontwikkelaars vorken van het spel kunnen maken. Bovendien kunnen ze zelfs op dezelfde manier worden beheerd als een DAO.

Creept

Creepts is de eerste volledig gedecentraliseerde app voor torenverdediging. Afbeelding via Creepts.cartesi.io

Een leuke manier waarop Cartesi deze technologie demonstreert, is door middel van een torenverdedigingsspel genaamd Creept. Het is de eerste volledig gedecentraliseerde tower defense-dApp en door gedecentraliseerde logica te gebruiken is de uitkomst van het spel aantoonbaar redelijk.

En omdat Creepts is gebouwd op een gedecentraliseerd Linux-platform, kan het extreem zware rekenkracht gebruiken, wat gewoon niet mogelijk zou zijn als het spel on-chain draait. Omdat het spel wordt uitgevoerd op een Layer-2-oplossing, is het zowel goedkoop als snel. Hoewel deze en andere dApps zich in de gaming- en gokruimte bevinden, zijn er veel andere use-cases voor Cartesi. Deze omvatten AI-marktplaatsen, logistiek en DeFi.

De Cartesi Core

We hebben veel gesproken over de off-chain kant van Cartesi en hoe het de snelheid en kosten kan verbeteren, maar Cartesi gebruikt een hybride on-chain / off-chain benadering. Het meeste computerwerk wordt off-chain gedaan, maar vitale taken zoals betalingen blijven off-chain. Het volledige systeem bestaat uit drie primaire kerncomponenten: Cartesi Nodes, Cartesi Machines en The Cartesi Data Ledger.

Wat is een Cartesi Node?

De Cartesi-knooppunten zijn waar alle off-chain componenten en berekeningen van een app zijn opgenomen. Knooppunten bestaan ​​uit zowel hardware als software. Om een ​​app op Cartesi uit te voeren, moeten gebruikers communiceren met de knooppunten. Binnen elk knooppunt bevindt zich een Cartesi-machine, een type virtuele machine waarop gedistribueerde Linux draait. Alle gedecentraliseerde logica voor de app wordt uitgevoerd en gerepliceerd in de virtuele machine.

Wat is een Cartesi-machine?

Zoals hierboven vermeld, is de Cartesi Machine een virtuele machine die zich in de Cartesi Node bevindt en waarop een gedecentraliseerde versie van Linux draait. Alle berekeningen die door de Cartesi-machine worden afgehandeld, zijn reproduceerbaar en verifieerbaar. De kern van de Cartesi Machine is in staat te bepalen welke berekeningen reproduceerbaar moeten zijn en welke niet en verdeelt ze dienovereenkomstig. Door de berekeningen op deze manier te verdelen, kan de Cartesi Machine de snelheid en opslagcapaciteit van het systeem in lijn brengen met andere moderne systemen.

Het gegevensboek

Hoewel Layer-2-projecten kosten- en snelheidsproblemen oplossen, hebben ze wel een probleem met de beschikbaarheid van gegevens dat optreedt als een van de partijen offline gaat tijdens een transactie. Cartesi lost dit probleem op door een Proof-of-Stake zijketen toe te voegen die ze het Data Ledger noemen. Deze zijketen van het gegevensboek wordt voor een aantal zaken gebruikt, waaronder “opslag op korte termijn, garbage collection, sharding, geëmuleerde berekeningen buiten de keten en gelokaliseerde consensus.”

Potentiële use cases van Cartesi

Zoals we al hebben gezien, kan Cartesi Linux draaien, enorme hoeveelheden berekeningen uitvoeren en schaalbare dApps bouwen. Hoewel het huidige meest zichtbare gebruik de creatie van het Creepts-torenverdedigingsspel is, heeft Cartesi toepassingen die veel verder gaan dan alleen gamen. Het kan worden gebruikt om de prestaties van elk type app te verbeteren, waardoor het bruikbaar is voor elke niche, inclusief:

Cartesi-gebruiksgevallen

Cartesi is goed voor veel meer dan alleen gamen. Afbeelding via Medium.com

 • Gedecentraliseerde financiering (DeFi)
 • Logistiek
 • Uitbesteding
 • Marktplaatsen
 • Onderzoek

Naast de tower defense-game heeft Cartesi ook twee producten uitgebracht specifiek voor de ontwikkelaarsgemeenschap: Descartes en Noether.

Descartes

Descartes is een SDK waarmee ontwikkelaars hun slimme contracten kunnen coderen met Linux in plaats van Solidity. Dit maakt het gemakkelijker voor ontwikkelaars die niet bekend zijn met Solidity, maar die Linux misschien al jaren, zo niet decennia gebruiken. Het maken en implementeren van applicaties met een bekende programmeertaal kan de ontwikkeltijd aanzienlijk verkorten.

Descartes

Met de Descartes SDK kunnen ontwikkelaars Linux gebruiken om slimme contracten te maken. Afbeelding via Cartesi.io

Descartes kan dApp-logica verwerkbaar maken in een off-chain besturingssysteem dat de smart contract-kosten aanzienlijk kan verlagen.

Noether

Noether is het andere ontwikkelaarsproduct dat is gemaakt door Cartesi. Noether is een sidechain die is ontwikkeld voor gegevensopslag op korte termijn, specifiek voor de Cartesi dApps die bedoeld zijn om op Ethereum te draaien. Noether is handig omdat veel van de gegevens die worden gebruikt bij interactie met een app, alleen tijdelijke opslag nodig heeft.

Met Noether krijgen ontwikkelaars toegang tot goedkope opslag met een hoge doorvoersnelheid op aanvraag. Het is Noether die ontwikkelaars zal overtuigen om dApps in te zetten met Cartesi, in de wetenschap dat ze niet zullen worden verlamd door stijgende opslagkosten of transactieknelpunten.

CTSI Reserve Mining & Bewijs van inzet

Het Cartesi-team heeft het vierde kwartaal van 2020 koortsachtig gewerkt om CTSI Reserve Mining en het Proof of Stake-systeem te leveren. Net voor het einde van het jaar, op 27 december 2020, gingen het CTSI Reserve Mining en het Proof of Stake-systeem live op het Cartesi-mainnet. Cartesi gaf ook een gedetailleerde gids over Een knooppunt uitzetten en uitvoeren als je geïnteresseerd bent. In een notendop biedt het systeem:

Noether Sidechain

Reservemijnbouw mogelijk gemaakt door de zijketen van Noether. Afbeelding via Cartesi.io

 • Miners krijgen een beloning van 2900 CTSI per geclaimd blok. Gemiddeld wordt elk blok elke 30 minuten aangemaakt.
 • Het geld van de gebruiker is veilig met een uitzetcontract, naar behoren gecontroleerd door SlowMist.
 • Geen slashing en geen risico’s voor de opdrachtgever door defecte of onbeschikbaarheid van de knooppunten.
 • Beloningen worden rechtstreeks over de portemonnee van de gebruiker verdeeld, waardoor extra ETH-transactiekosten worden geëlimineerd.

CTSI Reserve Mining werd geïmplementeerd als een middel om de Noether-zijketen op te starten en gebruikers een sterk geoptimaliseerd orakel voor gegevensbeschikbaarheid voor tijdelijke opslag te bieden. Dit wordt een zeer belangrijk onderdeel van de door Cartesi geplande schaalbaarheidstack.

Als dat eenmaal is voltooid, zal de laatste geplande fase van Cartesi-uitzetten het innovatieve veilingsysteem voor uitzetten zijn dat wordt gepland. Dit systeem biedt een aantal voordelen voor stakers, zoals het van tevoren kunnen bepalen van hun alternatieve kosten en het inzetten van beloningen.

Cartesi-routekaart

Catesi blijft op schema met zijn nieuwste roadmap. Afbeelding via Twitter.

Hier is de geplande tijdlijn voor het complete uitzetsysteem:

 • December 2020: Proof of Stake Mainnet-lancering
 • 2021 Q1: delegatiesysteem
 • 2021: Noether, Cartesi’s geoptimaliseerde orakel voor gegevensbeschikbaarheid
 • 2022: Innovatief macro-economisch systeem met veilingen

Het Cartesi-team heeft een zeer gedetailleerde beschrijving van het voltooide CTSI macro-economie, maar de korte versie is als volgt:

Cartesi Side Chain node-operators kunnen cartesi-tokens uitzetten door inzetrechten te kopen. Deze staking-rechten houden CTSI vergrendeld tot het einde van een staking-cyclus, waarna het de eigenaar de vergrendelde hoofdsom plus een beloning in CTSI betaalt. Inzetrechten worden verworven via periodieke Nederlandse veilingen en geven de eigenaar het recht om beloonde mijnbouwtaken uit te voeren tot hun vervaldatum.

Het Cartesi-team

Het Cartesi-project is in 2018 gestart door vier medeoprichters: Erick de Moura, Augusto Teixeira, Diego Nehab en Colin Steil. De vier raakten oorspronkelijk geïnteresseerd in blockchain omdat Augusto Teixeira bevriend was met IOTA’s oprichter Serguei Popov. Toen Cartesi eenmaal was gestart, werd Popov een van de eerste investeerders en adviseurs in het project.

Het oorspronkelijke idee van Augusto was om een ​​betrouwbare AI-marktplaats voor datawetenschappers te creëren. Toen het project eenmaal aan de gang was, realiseerde het team zich echter dat ze de reikwijdte aan het uitbreiden waren en Cartesi evolueerde naar een Layer-2, Linux-gebaseerde oplossing voor de problemen van schaalbaarheid en berekening voor blockchain dApps..

Cartesi-team

De vier oprichtende leden van Cartesi. Afbeelding via Cartesi Litepaper.

Nu is de CEO van Cartesi Erick de Moura, een serieel ondernemer en technisch leider met meer dan 20 jaar ervaring in de software-industrie. Na het behalen van een bachelordiploma in elektrotechniek, bekleedde hij gedurende twee decennia verschillende functies voor softwareontwerp en -ontwikkeling.

 • Augusto Teizeira, die het oorspronkelijke idee voor Cartesi had, blijft de Chief Scientific Officer. Hij is ook professor aan het Instituto de Matematica Pura e Aplicada (IMPA) in Rio de Janiero, Brazilië. Augusto is gepromoveerd in wiskunde aan de ETH Zürich en heeft zijn carrière doorgebracht in de academische wereld.
 • Diego Nehab blijft bij Cartesi als Chief Technical Officer en doet ook dienst als onderzoeker bij IMPA. Hij heeft een doctoraat in Computer Graphics van Princeton University, en vroeg in zijn carrière werkte hij als onderzoeker bij Microsoft.
 • Colin Steil is de Chief Operating Officer bij Cartesi. Hij was afgestudeerd aan de Universiteit van Alberta met een diploma in International Business en Fianance en heeft een aantal functies bekleed bij durfkapitaalfirma’s met het oog op het helpen van technische startups..

Het CTSI-token

De Cartesi-blockchain bereikt consensus via Proof-of-Stake en wordt onderhouden door een netwerk van Node Operators. In dit scenario is het native token van de blockchain een cruciaal element om het systeem te laten werken. Het CTSI-token biedt al het volgende:

CTSI-token

Het CTSI-token biedt veel voordelen voor het systeem. Afbeelding via Cartesi Litepaper.

 • Uitzetten – Aangezien blokgeneratoren worden geselecteerd in verhouding tot hun inzet in de economie, moet er een manier zijn om ieders evenwicht in het systeem te bevragen en te vergrendelen.
 • Verkiezing van blokproducenten – De mijnwerkers zullen worden geselecteerd om blokken voor te stellen in verhouding tot hun tokenbalans, zodat het netwerk wordt beheerd door een verpulverde gemeenschap van belanghebbenden.
 • Snijden – Slecht gedrag wordt ontmoedigd door de tokens van oneerlijke acteurs te vergrendelen en mogelijk te snijden.
 • Transactiekosten – Hoewel de Side Chain orden van grootte goedkoper is dan de onderliggende hoofdketen, moeten gebruikers of DApp-ontwikkelaars nog steeds betalen om hun transacties te laten verwerken, verzenden en tijdelijk opslaan door anderen. Deze vergoedingen worden betaald aan Node Operators met de CTSIToken.
 • Daag berekeningen uit – Het CTSI-token zal ook belangrijk zijn om de berekeningsresultaten die op de blockchain zijn gepost uit te dagen. Dit werkt als een exit-mechanisme dat de juiste uitvoering van DApps garandeert en slecht gedrag ontmoedigt.

Het CTSI-token heeft een totale voorraad van 1 miljard tokens en momenteel een circulerende voorraad van 215 miljoen tokens. Het team heeft in het verleden verschillende privéverkopen gehad en in totaal $ 800.000 opgehaald via die privéverkopen. In april 2020 was er een ICO waar 100 miljoen CTSI-tokens werden verkocht voor $ 0,015 elk, wat een extra $ 1,5 miljoen opleverde voor het Cartesi-team.

Het CTSI-token werd genoteerd en begon te handelen net na de ICO op 24 april 2020. Het opende meer dan 200% boven de ICO-prijs en handelde de eerste paar dagen boven $ 0,05. Het zakte binnen enkele weken snel onder $ 0,03, maar herstelde zich en bereikte op 18 augustus 2020 een recordhoogte van $ 0,1298. Het is sindsdien niet onder $ 0,03 gedaald en wordt vanaf februari 2021 verhandeld tegen $ 0,06770.

CTSI-prijsprestaties

De prijs van CTSI was volatiel, maar over het algemeen sterk. Afbeelding via Coinmarketcap.com

Het grootste deel van het handelsvolume in het token is te vinden op Binance, hoewel er ook een behoorlijk volume op Bilaxy is.

Gevolgtrekking

Gezien de grote nadruk op schaalbaarheid en het feit dat het waarschijnlijk jaren zal duren voordat Ethereum 2.0-schaalvergroting is bereikt, zijn de Layer-2-schaalprojecten zoals Cartesi gewild en erg populair..

Cartesi lijkt het schaalprobleem van Ethereum te kunnen oplossen, en bovendien maakt het het leven van de meeste ontwikkelaars gemakkelijker door hen in staat te stellen dApps en slimme contracten te coderen met Linux in plaats van Solidity..

Cartesi zorgt voor een veel grotere rekenkracht, zonder verlies van beveiliging. Dit zal bijna gegarandeerd de ontwikkeling van de volgende generatie dApps stimuleren die kunnen profiteren van de toename van rekenkracht en de veel lagere kosten.

Omdat Cartesi werkt op basis van een Proof-of-Stake consensusmechanisme, zou de vraag naar het CTSI-token moeten toenemen naarmate er meer dApps aan het ecosysteem worden toegevoegd. Hoewel het waar is dat 1 miljard tokens een groot aanbod is, wordt het merendeel daarvan achtergehouden voor mijnbeloningen en om de oprichting en de toekomstige groei van het Cartesi-project te ondersteunen..

De oprichters zijn allemaal zeer ervaren en uiterst bekwame individuen, en de associatie met IOTA en haar oprichter Serguei Popov kan het project alleen helpen bij het smeden van verbindingen met andere blockchain-projecten.

Zolang het team resultaten blijft leveren, lijkt er weinig kritiek te zijn op het project. Het biedt een nuttige technologie en een cruciaal onderdeel van de schaalbaarheidspuzzel. Via Cartesi zouden ontwikkelaars veel betere dApps moeten kunnen maken, wat op zijn beurt de acceptatie en groei van het hele ecosysteem zou moeten versnellen.

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me