Chainlink Review: slimme contractoplossingen voor elke blockchain

ChainLink krijgt de laatste tijd nogal wat aandacht. Zo erg zelfs dat LINK is gestegen tot een marktkapitalisatie van bijna $ 1 miljard aan marktkapitalisatie.

De katalysator voor deze voordelen was de lancering van Chainlink op het Ethereum-mainnet in mei 2019 en een Coinbase-notering. In wezen is het doel van het project om een ​​gedecentraliseerde orakelservice te creëren. Als ze succesvol zijn, kan dit het gebruik en de effectiviteit van slimme contracten voor altijd veranderen.

In deze Chainlink-review gaan we dieper in op het project, inclusief de technologie, adoptie en use cases & LINK prijsvooruitzichten.

Behoefte aan orakels

Bij slimme contracten denkt bijna iedereen aan Ethereum. En dat komt omdat toen Ethereum in 2015 werd gelanceerd, het iets bevatte dat blockchain-technologie naar een hoger niveau tilde.

De slimme contracten van Ethereum betekenden dat blockchain-technologie veel meer kon zijn dan alleen een middel om financiële transacties uit te voeren. De slimme contracten van Ethereum hebben het nut van blockchain enorm uitgebreid.

Er was echter één probleem met slimme contracten van Ethereum, en dat is het feit dat ze alleen met gegevens op hun eigen blockchain werken. Hoewel dat ze nog steeds als een zeer nuttig hulpmiddel achterlaat, zijn ze lang niet zo nuttig als ze zouden kunnen zijn. Het creëren van een manier om gegevens van buiten de keten op te nemen, zou slimme contracten een enorme boost geven in de potentiële use-cases.

Chainlink-verbinding met slimme contracten

Hoe chainlink slimme contracten zullen werken. Bron: Chainlink website

De oprichters van Chainlink zagen dit en ze zijn verhuisd om het gat op te vullen. ChainLink wordt gemaakt als een manier om Oracle’s te gebruiken om gegevens uit off-chain bronnen te halen. ChainLink-orakels zullen datapools, applicatieprogramma-interfaces (API’s) en andere bronnen uit de echte wereld kunnen gebruiken. Het opent de mogelijkheid voor slimme contracten om überhaupt elke gegevensbron te gebruiken, ongeacht de bron.

ChainLink zal buitengewoon nuttig zijn voor projecten die offchain-gegevens nodig hebben om echt nuttig te zijn. Door blockchains toegang te geven tot traditionele datasets, wil ChainLink de brug zijn tussen traditionele data en de toekomst van blockchain-technologie.

Laten we met die basisset eens wat gedetailleerder kijken naar waarvoor ChainLink wordt ontwikkeld en hoe het de blockchain-ruimte kan veranderen.

Hoe ChainLink werkt

De belangrijkste functie van ChainLink is om een ​​brug te slaan tussen on-chain resources en off-chain resources. Dit betekent dat er twee primaire componenten in de ChainLink-architectuur zijn: een on-chain infrastructuur en een off-chain infrastructuur. Laten we eens kijken hoe beide werken.

On-Chain-functies

De slimme contracten op de keten vormen het eerste deel van de architectuur van ChainLink. Inbegrepen in de slimme contracten zijn orakels die zijn gemaakt om verzoeken om gebruikersgegevens te verwerken.

Deze orakels zullen alle verzoeken van gebruikers om gegevens buiten de keten die aan het netwerk worden ingediend met behulp van een verzoekend contract, verwerken en naar het juiste slimme contract sturen om te worden gekoppeld aan een orakel dat vervolgens de benodigde gegevens buiten de keten kan leveren. Er zijn drie soorten contracten die kunnen helpen bij het matchen: het reputatiecontract, het ordermatchingscontract en het aggregatiecontract.

Chainlink-verbinding met slimme contracten

Gedrag van een on-chain Oracle zoals gedefinieerd door Chainlink. Bron: Whitepaper over chainlink

Het reputatiecontract zorgt ervoor dat de Oracle-provider betrouwbaar en betrouwbaar is. Als dat het geval is, wordt het verzoek doorgestuurd naar het orderaanpassingscontract, dat werkt om het verzoekende contract door te geven aan een geschikt orakel op basis van het aangevraagde serviceniveau en de biedingen van de orakels. Ten slotte verzamelt het verzamelende orakel gegevens van de geselecteerde orakels en levert het beste resultaat voor het verzoekende contract.

Off-Chain-functies

Off-chain componenten zijn het andere deel van de ChainLink-architectuur. Dit zijn oracle-knooppunten die off-chain bestaan, maar zijn verbonden met het Ethereum-netwerk. Ik zeg hier Ethereum-netwerk omdat ChainLink momenteel alleen in staat is om te communiceren met slimme Ethereum-contracten, maar in de toekomst is het de bedoeling om met veel verschillende netwerken en slimme contracten te werken. Het grootste deel van het werk wordt gedaan door deze off-chain orakels, aangezien zij de meeste gevraagde gegevens verzamelen.

Alle verzamelde gegevens worden verwerkt via ChainLink Core, de software die de ChainLink-blockchain verbindt met off-chain gegevensbronnen. ChainLink Core is verantwoordelijk voor het verwerken van gegevens en het doorgeven ervan aan het on-chain oracle.

Chainlink workflow overzicht

Overzicht van de Chainlink-workflow

Al dit werk door de knooppunten buiten de keten wordt niet gedaan als liefdadigheidsinstelling. Deze knooppunten verwachten betaling te ontvangen voor het verzamelen en verzenden van gegevens. En ze worden betaald in LINK-tokens.

Er is een secundaire functie van knooppunten buiten de keten, waardoor ze erg nuttig zijn voor ontwikkelaars. De off-chain nodes maken de integratie van externe adapters mogelijk, die vergelijkbaar zijn met gedecentraliseerde applicaties (dApps) op het Ethereum-netwerk. Externe adapters zijn geschreven door ontwikkelaars om subtaken uit te voeren binnen de externe knooppunten. Dit maakt het verzamelen en verwerken van gegevens efficiënter.

Oracle en brondistributie

De gedecentraliseerde aard van ChainLink en het verschil met andere Oracle-protocollen worden aangetoond door de concepten van Oracle-distributie en source-distributie die door ChainLink worden gebruikt. Deze decentralisatie helpt ChainLink om centralisatie en andere beveiligingsproblemen te vermijden.

Brondistributie en orakel-distributie zijn de sleutels tot de beveiliging en decentralisatie van het orakelnetwerk. Brondistributie is het concept dat ervoor zorgt dat orakels hun gegevens uit verschillende bronnen halen. Dit helpt hen een goede netwerkreputatie te behouden. En orakel-distributie is het concept waarbij gegevensverzoeken zijn gecontracteerd naar verschillende orakels om de decentralisatie te behouden.

Chainlink verdeelde verzoeken

Verzoeken worden verdeeld over zowel orakels als gegevensbronnen

De bovenstaande afbeelding toont de distributie op twee niveaus op het Chainlink-netwerk. Het helpt echter om naar een praktisch voorbeeld te kijken.

Weer-applicatie

Een bedrijf maakt een gebruiker aan met de naam Sunshine Day Weer-app. De gebruiker heeft actuele weergegevens nodig en om deze te ontvangen, wordt er een verzoek ingediend bij ChainLink. Het bijpassende orakel lokaliseert drie verschillende orakels om de benodigde gegevens te vinden en te verzenden, volgens de orakel-distributiemethode om een ​​veilig netwerk te behouden.

Omdat het netwerk ook brondistributie vereist, zal elk van de orakels hun gegevens uit verschillende bronnen halen. We noemen de orakels X, Y en Z. Oracle X haalt zijn gegevens uit Accuweather en Wunderground.

Oracle Y haalt zijn gegevens uit het National Climatic Data Center en Open Weather Map, terwijl Oracle Z zijn gegevens haalt uit de National Weather Service en de National Oceanic and Atmosphere Administration.

Met deze orakel- en brondistributie blijft het netwerk volledig gedecentraliseerd en ontvangt Sunshine Day Weather geaggregeerde gegevens van drie gerenommeerde orakels die allemaal hun gegevens uit verschillende bronnen ontvangen..

Een ander voordeel van dit systeem is dat orakels worden gestimuleerd om eerlijk te blijven, aangezien hun gerapporteerde gegevens zullen worden vergeleken met de gegevens van andere orakels. Als frauduleuze gegevens worden gerapporteerd, zou het orakel zijn reputatie zien dalen en kunnen andere netwerkboetes worden opgelegd.

Vertrouwde uitvoeringsomgevingen

Trusted Execution Environments, of TEE’s voor orakels, waren toegevoegd aan Chainlink eind 2018 toen Town Crier werd overgenomen door Chainlink.

Door TEE’s te combineren met gedecentraliseerde berekeningen, krijgt Chainlink een extra beveiligingslaag voor individuele knooppuntoperatoren. TEE’s bieden het voordeel dat alle berekeningen die worden uitgevoerd door een privéknooppunt, zelfs van de knooppuntoperator zelf.

Dit verhoogt de algehele betrouwbaarheid van het oracle-netwerk omdat het voorkomt dat een knooppunt knoeit met de berekeningen die door hen worden uitgevoerd.

ChainLink-toepassingen

Misschien wel de grootste positieve ontwikkeling tot nu toe bij ChainLink is de samenwerking met het SWIFT-banktransactienetwerk. Laten we eerlijk zijn, SWIFT is een van de grootste wereldwijde financiële netwerken en succes met hen zou kunnen leiden tot vele andere partnerschappen binnen de financiële sector, van banken tot betalingsverwerkers tot verzekeringsuitrustingen.

SWIFT slimme contracten

SWIFT Smart Oracles die optreden als “Middleware”. Bron: smartcontract

Hoewel SWIFT niet helemaal klaar is met ChainLink, ontwikkelt het de SWIFT Smart Oracle met behulp van ChainLink, en dat laat het mogelijk voor integraties tussen de twee.

Een ander positief punt is dat ChainLink weinig concurrentie heeft, en zelfs degenen die aan de ontwikkeling van blockchain-orakel werken, lopen ver achter op Chainlink.

Het LINK-token stond in 2018 onder druk, maar dat geldt voor de hele cryptocurrency-markt. Na een dieptepunt te hebben bereikt in juni 2018, maakte het een mooi herstel en werd het zelfs nog hoger aangedreven vanaf april 2019 toen handelaren en investeerders ontdekten dat Chainlink op het Ethereum-mainnet werd gelanceerd. Sindsdien is de prijs ongeveer 400% gestegen

ChainLink-partnerschappen

De partnerschappen die ChainLink heeft gesmeed, zijn ook een deel van haar kracht. Het SWIFT-partnerschap is het grootste, maar het is niet het enige solide partnerschap dat ChainLink al heeft gevormd.

Chainlink-partners

Verzoeken worden verdeeld over zowel orakels als gegevensbronnen

Het is interessant, omdat het lijkt alsof het team achter ChainLink zich heeft gericht op het opbouwen van partnerschappen in plaats van op marketing, en dat is een groot deel van de reden dat de munt onopgemerkt blijft door de meeste liefhebbers van cryptocurrency. Dit zijn de grootste ChainLink-partnerschappen tot nu toe:

  • SNEL: Het enorme interbancaire communicatienetwerk;
  • Zeppelin OS: Een besturingssysteem dat speciaal is ontwikkeld voor het maken van slimme contracten;
  • Netwerk aanvragen: Een uitwisselingsplatform dat de standaard wil zijn voor het uitwisselen van fiat- en cryptocurrencies;
  • Signaalhoofdstad: Een in Londen gevestigde particuliere vermogensfirma.

Chainlink is extreem actief geweest in het toevoegen van nieuwe partners en node-operators sinds de lancering op het Ethereum-mainnet. Het lijkt alsof er nauwelijks een dag of twee voorbijgaan zonder een nieuwe aankondiging van een partner die toetreedt om een ​​Chainlink-knooppunt te runnen.

Dit alles is buitengewoon positief geweest voor Chainlink, waardoor de acceptatie van de blockchain is toegenomen, zelfs terwijl het team zich blijft concentreren op ontwikkeling in plaats van marketing. Het blijkt dat Chainlink zichzelf vermarkt en nieuwe partners zoeken Chainlink in plaats van andersom.

Dat is een goed teken voor elk type bedrijf …

Chainlink-gemeenschap

Chainlink is op een tweede manier vrij uniek onder blockchain-projecten, en dat is hoe het met marketing omgaat. Hoewel veel projecten sterk gericht waren op het handhaven van volledige transparantie en informatiestroom naar gebruikers, heeft Chainlink zich in plaats daarvan gericht op het creëren van partnerschappen..

Het team houdt gebruikers wel op de hoogte, maar de informatiestroom is vaak schaars en verspreid over de tijd.

Dit zie je terug in de sociale kanalen van het project. Aan Twitter, Chainlink heeft 36.500 volgers, wat vrij laag is voor een project dat al zo lang bestaat als Chainlink. Tweets kunnen ook sporadisch zijn, met soms meerdere dagen tussen tweets.

Chainlink Socials

Gebruikersstatistieken op Telegram & Reddit

Een van de grootste gemeenschappen op Chainlink moet hun zijn Telegram-kanaal, die meer dan 12.000 leden heeft. Hier kunt u terecht voor de meest up-to-date informatie over Chainlink-ontwikkeling.

Op Reddit, dat wordt beschouwd als een van de beste ontmoetingsplaatsen voor liefhebbers van cryptocurrency, is de Chainlink-subreddit heeft iets meer dan 11.000 volgers.

Er worden dagelijks berichten geplaatst en er is een groot aantal reacties op elk bericht, maar de gesprekken zijn bijna volledig van gebruikers, met weinig betrokkenheid van het Chainlink-team.

LINK-token

Het LINK-token herstelde sterk direct na zijn ICO en bereikte in oktober 2017 $ 0,47. Na een daling van dat hoogtepunt, herstelde het zich opnieuw in december 2017 en januari 2018, samen met de rest van de cryptocurrency-markten, en bereikte het een hoogtepunt van $ 1,35 in januari 2018.

Het daalde in 2018 samen met de rest van de markt en bereikte eind juni een dieptepunt van $ 0,1647, maar op 18 september 2018 herstelde het zich en handelde het tegen $ 0,2872 en was het de 50e grootste munt op basis van marktkapitalisatie, met een marktkapitalisatie van $ 100.530.182.

LINK Prijsprestaties

LINK Prijsprestaties. Afbeelding via CMC

Van september 2018 tot en met mei 2019 bleef de prijs van LINK ruwweg tussen $ 0,25 en $ 0,50, aangezien de cryptomarkten een langzaam herstel begonnen. In mei 2019 nam de prijs echt een hoge vlucht toen investeerders werden aangemoedigd door de lancering van Chainlink op het Ethereum-mainnet.

Op 1 mei 2019 handelde LINK tegen $ 0,476462 en op 29 juni 2019 bereikte het zijn hoogste punt ooit van $ 4,54. Het trok zich in september terug naar het $ 1,60-gebied, maar stijgt gestaag sinds en vanaf 27 oktober 2019 wordt het verhandeld op $ 2,72..

Kopen & LINK opslaan

Als u in het verleden LINK zelf wilde kopen, moest u dit doen met BTC of ETH omdat er geen fiat-aankopen beschikbaar waren voor het token. Het is echter onlangs toegevoegd op Coinbase en kan daar nu worden gekocht met USD.

Binance is echter nog steeds de beste beurs om LINK te kopen, aangezien het grootste deel van het handelsvolume zich op die beurs bevindt. U kunt ook kopen bij Huobi, OKEx en Mercatox, evenals tientallen andere kleine en middelgrote beurzen.

Binance LINK

Registreer bij Binance en koop LINK-tokens

In termen van LINK-liquiditeit is het vrij goed verspreid over alle beurzen waar het is genoteerd. Dit betekent dat u niet afhankelijk bent van de liquiditeit van een enkele beurs, wat het risico verder verkleint.

Kijkend naar de individuele orderboeken van bijvoorbeeld Binance, zijn ze vrij diep en is er een redelijk omzetniveau. Dit betekent dat u grote blokorders kunt plaatsen zonder veel prijsverschuiving.

Zodra u uw LINK-tokens heeft, wilt u ze in een offline portemonnee bewaren. Geef aan dat dit ERC20-tokens zijn die elke portemonnee die Ethereum ondersteunt, zal doen. Deze omvatten portemonnees zoals MetaMask of MyEtherWallet.

Chainlink-ontwikkeling

Dus hoe ziet de kernontwikkeling van Chainlink eruit? Nou, de beste manier om hier een idee van te krijgen, is door naar hun publiek te kijken GitHub.

Door de totale commits in de repositories te observeren, kun je een globaal beeld krijgen van de algemene ontwikkelingsoutput. Hieronder staan ​​de totale commits naar de kernrepository van het afgelopen jaar.

Chainlink GitHub

Totaal commits aan Core Repo in de afgelopen 12 maanden

Zoals je kunt zien, is er in de loop van het jaar vrij regelmatig updates geweest, dus dingen zijn nog steeds actief. In vergelijking met andere projecten in de ruimte komt Chainlink uit op ongeveer 60 in termen van totale commits.

Dus hoewel de ontwikkelingsoutput niet zo uitgebreid is als sommige van de andere projecten die ik heb gezien, is het toch redelijk. Als u op de hoogte wilt blijven van deze ontwikkelingen, kunt u contact opnemen met hun functionaris Gitter kanaal.

Chainlink’s toekomst

ChainLink heeft geen formele roadmap uitgebracht, dus we kunnen er niet zeker van zijn wat de volgende ontwikkelingen zullen zijn.

Het gebrek aan communicatie van het ontwikkelingsteam, samen met een gebrek aan marketing voor het project, was eigenlijk een van de grootste frustraties in de ChainLink-gemeenschap..

Het is bekend dat ChainLink oprichter Sergey Nazarov werkt het liefst achter de schermen, en is niet geschikt voor openbare optredens.

Kettingschakel Sergey Nazarov

Chainlink-aankondiging met kleine fanfair. Afbeelding via Twitter

Dat is het afgelopen jaar echter verbeterd, doordat Chainlink de hoeveelheid informatie die het aan de gebruikersgemeenschap levert, heeft vergroot.

Het zou echter nog steeds beter kunnen. Momenteel post het team vrij vaak op Twitter, maar de blog wordt vrij zelden bijgewerkt. De beste informatiebron is Telegram.

De waarde die Chainlink ons ​​oplevert, ligt in de mogelijkheid om aantoonbaar betrouwbare orakels te leveren die op een efficiënte en veilige manier kunnen worden gecombineerd in Oracle-netwerken.

Het voortdurende werk van Chainlink is om dit doel te bereiken door individuele gebruikers in staat te stellen individuele knooppunten van de hoogste kwaliteit te selecteren en vervolgens de knooppunten samen te voegen tot oracle-netwerken die Sybil-aanvalsbestendig zijn. Vervolgens biedt Chainlink de beveiligingsmaatregelen om ervoor te zorgen dat deze netwerken kunnen functioneren als betrouwbare slimme contracttriggers.

Eén methode wordt gebruikt door het Chainlink-netwerk om zijn gebruikers in staat te stellen individuele knooppunten van de hoogste kwaliteit te selecteren, door de nodige gegevens te verstrekken die laten zien hoe goed de knooppunten momenteel aan verzoeken voldoen en hoe goed ze in het verleden aan verzoeken hebben voldaan..

Chainlink Explorer

De Chainlink Explorer is het middel om ervoor te zorgen dat al deze gegevens beschikbaar zijn voor gebruikers. Het werd gelanceerd in mei 2019 samen met de lancering op het Ethereum-mainnet en is ontworpen om inzicht te geven in de functie van Chainlink-knooppunten in twee primaire dimensies:

  1. Gedetailleerde informatie over de vervulling van gebruikersverzoeken van elk knooppunt. Dit omvat zowel de off-chain activiteit als de on-chain resultaten, en het geeft de slimme contractontwikkelaars kritische gegevens over hoe goed knooppunten en oracle-netwerken presteren..
  2. Betrouwbaarheids- en snelheidsgegevens voor elk knooppunt dat met de verkenner is verbonden, worden geaggregeerd voor zowel on-chain als off-chain activiteit. Hierdoor kunnen de Chainlink-ontwikkelaars beginnen te begrijpen hoe een reputatiesysteem zou werken binnen het Chainlink-netwerk, waarbij de hypothese wordt afgeleid uit echte transactiegegevens..

Het Chainlink-team is van plan om de mogelijkheden van de verkenner uit te breiden om meer inzicht te krijgen in de werking van elk afzonderlijk knooppunt. Dit omvat verschillende statistieken over de betrouwbaarheid en snelheid van knooppunten, welke dApps en contracten een bepaald knooppunt hebben gebruikt, en gegevens over de nakoming van verplichtingen van elk knooppunt.

Chainlink Explorer

Gebruikersinterface van Chainlink Explorer. Afbeelding via Kettingschakel

Naarmate het aantal echte transacties op het mainnet toeneemt, verwacht het team een ​​grotere hoeveelheid verifieerbaar bewijs te hebben voor de betrouwbaarheid van elk orakel, waardoor gebruikers meer inzicht krijgen in de prestaties van het orakel.

Zodra het team in staat is geweest om een ​​gegevensgestuurd raamwerk te creëren voor gebruikers om knooppuntoperatoren te kiezen, kunnen ze de knooppunten verdelen in orakelnetwerken die decentralisatie bereiken.

Om dit niveau te bereiken, werkt het team aan aggregatieniveaus over Oracle-netwerken, op zoek naar de benodigde beveiliging en efficiëntie die van dergelijke Oracle-netwerken wordt verwacht..

Drempelhandtekeningen

Een stap in deze richting was een nieuwe benadering van het gebruik van drempelsignaturen op Chainlink, waardoor het team oracle-netwerken kan creëren die duizenden knooppunten kunnen bevatten.

Het belangrijkste voordeel van deze instelling van drempelsignatuur is dat orakels hun handtekeningen in de keten kunnen laten verifiëren, wat extra beveiliging biedt en dit op de meest efficiënte manier doet.

Het efficiënt maken van grote Oracle-netwerken is een wenselijk doel, omdat het een voorkeursmethode zal zijn voor het bieden van betrouwbare inputs voor hoogwaardige slimme contracten.

Slimme contractinvoer

Naast het creëren van efficiënte, veilige en sterk gedecentraliseerde Oracle-netwerken, probeert Chainlink ook de grootste bron van slimme contractinvoer en -uitvoer te worden.

Een van de doelen om deze staat te bereiken, is om slimme contractontwikkeling zo snel te maken als de ontwikkeling van webapplicaties tegenwoordig is. Net zoals webontwikkelaars kunnen putten uit een grote pool van API’s en datastromen, kunnen slimme contractontwikkelaars ook putten uit een verzameling inputs en outputs, als het Chainlink-team erin slaagt dit doel te bereiken..

Chainlink slim contract

Slimme contractbetrouwbaarheid van begin tot eind. Afbeelding via Kettingschakel

Dit zou Chainlink de go-to blockchain maken voor ontwikkelaars en slimme contracten om vooraf gemaakte inputs en outputs te vinden die snel kunnen worden geïmplementeerd in dApps of die veilig en gemakkelijk specifieke input / output-verzoeken kunnen accepteren..

Aangezien Chainlink ver voorloopt op elk ander orakelnetwerk in zijn soort, kan het bereiken van deze doelen de plaats van Chainlink binnen slimme contractontwikkeling en -uitvoering versterken..

Gevolgtrekking

Het ChainLink-project is niet de gemakkelijkste om grip op te krijgen, maar als je dat eenmaal doet, is het gemakkelijk om te zien hoe het in de toekomst enorm kan profiteren van het blockchain-ecosysteem.

Blockchains zijn op zichzelf erg beperkt, en ze hebben orakels nodig om hun volledige potentieel te ontsluiten. Omdat ChainLink een van de weinige projecten is die zich bezighouden met de ontwikkeling van orakel, kunnen ze gemakkelijk de komende jaren een marktleider worden.

Het gebrek aan marketing heeft tot bezorgdheid geleid bij de ChainLink-gemeenschap, maar dat wordt gecompenseerd door de partnerschappen die worden gesmeed door het ChainLink-team. Eerlijk gezegd, als ze succesvol zijn met SWIFT, hebben ze misschien geen marketing nodig en zullen ze een miljardenwalvis worden binnen de financiële dienstverlening, ongeacht.

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me