Cosmos Network Review: ATOM & The Internet of Blockchains

Een van de populairste projecten en munten begin 2019 was Cosmos en zijn ATOM-token. De eerste stijging begon in 2019 toen het mainnet dat al meer dan drie jaar aan de planning was, live ging.

Cosmos is een buitengewoon ambitieus project in een rijk van ambitieuze projecten. Het wil de blockchain worden die alle andere blockchains samenbrengt in zijn blockchain-interoperabiliteitsplatform. En vanaf februari 2020 lijkt het erop dat het gaat lukken.

Kunnen ze echter echt zulke grote ambities waarmaken??

In deze Cosmos Review zal ik dieper ingaan op het project, de roadmap voor technologie en ontwikkeling. Ik zal ook de use-cases en het acceptatiepotentieel van de ATOM-munt analyseren.

Cosmos Basics

Kosmos noemt zichzelf het meest aanpasbare, schaalbare, krachtige en interoperabele ecosysteem van verbonden blockchains. Het is een gedecentraliseerd netwerk van onafhankelijke blockchains, mogelijk gemaakt door Tendermint en andere Byzantijnse fouttolerante algoritmen. Het is Byzantijnse fouttolerantie waarmee een blockchain consensus kan bereiken, zelfs in een omgeving die mogelijk kwaadaardige knooppunten bevat.

Het Cosmos Network heeft de potentie om het “Internet of Blockchains” te worden, en wordt ook wel de Cosmos Hub genoemd. Cosmos is de eerste blockchain die op het Cosmos Network wordt gelanceerd en het is zijn taak om andere blockchains (zones in het netwerk genoemd) te koppelen. Zodra deze koppelingen compleet zijn, kunnen tokens snel en veilig naadloos worden overgedragen van de ene zone naar de andere.

Cosmos Blockchain-problemen

Hoe Cosmos blockchain-problemen oplost

Het Cosmos-netwerk bestaat uit drie hoofdonderdelen:

 1. De Tendermint Core – De Tendermint Core is een software-implementatie die het Tendermint BFT-algoritme voor consensus en het interblockchain-communicatie (IBC) -protocol bevat dat de consensus- en netwerklagen verbindt om de communicatie tussen de hub en alle zones te vergemakkelijken.
 2. Applicatie Blockchain-interface (ABCI) – Dit maakt de replicatie van dApps in verschillende programmeertalen mogelijk. Omdat ABCI niet beperkt is tot een enkele programmeertaal, kunnen ontwikkelaars het toepassingsgedeelte van hun blockchain in elke taal maken. De ABCI fungeert als de verbinding tussen Tendermint Core en de Cosmos SDK.
 3. Cosmos SDK – Dit is de applicatielaag van het Cosmos-netwerk en biedt ontwikkelaars een basis blockchain-framework. Het vermindert de complexiteit door de meest voorkomende blockchain-functionaliteit te bieden, zoals governance, tokens en staking. Ontwikkelaars voegen vervolgens extra gewenste functies toe door plug-ins te maken.

Alles bij elkaar biedt de Tendermint Core consensus over de Cosmos Hub, terwijl zone blockchains hun eigen consensus behouden zonder Tendermint te hoeven gebruiken.

De Cosmos SDK biedt ontwikkelaars de middelen om een ​​blockchain en dApps te bouwen terwijl ze zich alleen zorgen maken over de applicatielaag. Met de toevoeging van ABCI wordt de applicatiestatus beheerd in een afzonderlijk consensusproces, waardoor Cosmos een breed scala aan scripttalen en cryptocurrencies kan ondersteunen.

Blockchains die met de Cosmos Hub zijn verbonden, kunnen met elkaar communiceren via het IBC-protocol, ongeacht welk consensusalgoritme wordt gebruikt. Dit maakt de overdracht van activa tussen blockchains mogelijk met behoud van eventuele contractuele kenmerken.

Cosmos Hubs en Zones

Cosmos-zones en -hubs. Afbeelding via Officiële blog

IBC werkt het beste met blockchains die een hoge finaliteit hebben, zoals Proof-of-Stake blockchains, maar kan ook worden gemaakt om te werken met Proof-of-Work blockchains door het gebruik van peg zones. Een voorbeeld hiervan is Ethermint, dat in feite een op Tendermint gebaseerde Ethereum is met zijn PoW-functies uitgekleed en werkt bovenop PoS-consensus.

Het Tendermint-algoritme uitleggen

Tendermint is het eerste Proof-of-Stake-consensusalgoritme dat is gemaakt met behulp van het Practical Byzantine Fault Tolerant (PBFT) -algoritme eerst voorgesteld in 1999 door Castro en Liskov na 30 jaar onderzoek. Dit op BFT gebaseerde PoS-protocol kent het recht toe om nieuwe blokken op een pseudo-willekeurige manier voor te stellen aan validators in een multi-round stemproces.

Het finaliseren en vastleggen van die blokken vereist echter een overgrote meerderheid van validators die zich afmelden bij het voorgestelde blok. In het geval van Cosmos is dit tweederde van het quorum. Om op deze manier consensus te bereiken, kan het meerdere ronden duren voordat blokken zijn afgerond. Een BFT-systeem kan maximaal een derde van fouten tolereren, met fouten inclusief kwaadwillig en willekeurig gedrag.

Tendermint voordelen

Voordelen van Tendermint. Afbeelding via Tendermint-website

Het Tendermint-algoritme heeft de volgende kenmerken:

 • Een veiligheidsdrempel van 1/3 van validators
 • Compatibel met openbare of particuliere ketens
 • Consensusveiligheid
 • Prioritering van consistentie
 • Onmiddellijke finaliteit in minder dan 3 seconden

Cosmos gebruikt een Proof-of-Stake-consensus die bekend staat als gedelegeerde PoS. Dit organiseert de stakers in groepen validators en groepen delegators. De delegators beslissen welke validators zullen deelnemen aan consensus en de validators werken om transacties te valideren en nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen.

Beloningen worden gegeven aan validators en delegators in de vorm van ATOM-tokens, maar het Cosmos Network is zo ontworpen dat een ingepakte vorm van elke cryptocurrency theoretisch kan worden gebruikt als een beloningstoken. In dit systeem wordt elk knooppunt waarvan wordt vastgesteld dat het op een kwaadaardige manier werkt, uit het netwerk verwijderd en de tokens worden verwijderd.

Wat Cosmos superieur maakt?

Cosmos werkt aan het oplossen van zowel schaalbaarheid als bruikbaarheidsbeperkingen in blockchain-technologie. Schaalbaarheid is de afgelopen jaren het grootste probleem geweest onder de grootste blockchains ter wereld, en geen enkele heeft tot nu toe een oplossing kunnen implementeren waarmee ze de schaal kunnen benaderen die ze nodig hebben om de reguliere acceptatiegraad te accommoderen.

Wanneer de bruikbaarheid wordt overwogen, zijn zowel ontwikkelaars als gebruikers beperkt. Het ontbreekt ontwikkelaars aan flexibiliteit bij het maken van blockchaintoepassingen en gebruikers worden beperkt door het ontbreken van gemakkelijk toegankelijke toepassingen. Cosmos gelooft dat het dit kan oplossen door het gebruik van de programmeertaal Go en een meerlaagse structuur.

Cosmos-team

Er zit een enorme duw achter het Cosmos-project, inclusief een aantal bedrijven, teams en stichtingen. Het idee voor Cosmos kwam van Jae Kwon en Ethen Buchman, maar de belangrijkste steun voor Cosmos komt van de Zwitserse non-profit stichting De Interchain Foundation (ICF).

ICF heeft een contract gesloten met All in Bits Inc. (dba Tendermint Inc.) om het Cosmos-netwerk en het ecosysteem eromheen te ontwikkelen. Dat ecosysteem is extreem breed, zoals u later zult zien. De connectie wordt iets duidelijker gemaakt aangezien Jae en Ethen de oprichters zijn van Tendermint. Het bredere Tendermint-team is inderdaad vrij groot met meer dan 30 leden.

Oprichters van Tendermint

Tendermint Founders die het Cosmos Network ontwikkelen

Ten slotte is er de IRIS Foundation, die steun heeft gevonden bij ICF om de Cosmos Hub IRISnet te creëren, die bedoeld is om de bouw van gedistribueerde bedrijfstoepassingen te vergemakkelijken. Al deze entiteiten werken zeer nauw samen, en het kan moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen de verschillende organisaties en hoe ze bijdragen aan de ontwikkeling van Cosmos.

Het team is ook behoorlijk actief als het gaat om gemeenschapsbetrokkenheid. Ze runnen een actief officiële blog waar ze alle belangrijke ontwikkelingsupdates beschrijven. Ze hebben ook een Twitter account en Telegram-kanaal. Ik nam een ​​duik in hun 10.000 leden tellende Telegram-kanaal, het gesprek was behoorlijk bemoedigend met meer op technologie gerichte deelnemers.

Het Cosmos-ecosysteem

Cosmos heeft geen problemen gehad met het aantrekken van partners voor zijn ecosysteem. Er wordt al een enorm aantal projecten ontwikkeld bovenop de Cosmos-technologie en een deel van het ecosysteem. Hier is slechts een kleine groep:

 • De Binance Chain, het token-emitterende platform van het gedecentraliseerde Binance Launchpad-project, is gebouwd op het Cosmos-ecosysteem. Ze gebruiken een gevorkte versie van Tendermint en de Cosmos SDK, evenals Cosmos SDK-functies zoals ‘bank’ die wordt gebruikt voor basistoken-transacties.
 • Akash werkt eraan om serverloos computergebruik naar Cosmos te brengen, dat functioneert als een peer-to-peer-supercloud voor serverloos computergebruik die ontwikkelaars een open, veilige, toestemmingsloze marktplaats biedt voor ongebruikte rekencycli. Ze verwachten de kosten van cloud computing-resources met 90% te verlagen in vergelijking met services zoals Microsoft Azure, AWS en Google Cloud.
 • e-Money is een Europese uitgever van stablecoin. Hun stablecoins worden gedekt door fiat-valuta en zijn uniek omdat ze rente dragen en worden beschermd door een insolventiefonds.
 • IOV creëert een protocol tussen blockchains en wallets dat het mogelijk maakt om elke cryptocurrency te verzenden en te ontvangen vanaf een enkel waardevol adres.
 • IRISnet is een BPoS-blockchain die is gebouwd met behulp van de Cosmos SDK en die interoperabiliteit tussen blockchains mogelijk maakt om een ​​basis te bieden voor de volgende generatie gedistribueerde bedrijfstoepassingen. Het lanceerde zijn mainnet in september 2019.
 • Kava werkt samen met het Cosmos-netwerk om wallets, exchanges en blockchains te voorzien van de liquiditeit en interoperabiliteit van Interledger-technologie. Meer recent lanceerden ze hun mainnet in november 2019, en het project staat nu in de voorhoede van het bloeiende DeFi-ecosysteem.
 • Loom begon op de Ethereum-blockchain en schakelde later over naar Cosmos om te profiteren van de Tendermint-technologie bij de ontwikkeling van zeer schaalbare games en gebruikersgerichte dApps. Meer recentelijk is het vertakt om DeFi aan te pakken, en het gebruik door overheden en ecterbedrijven.

Andere projecten zijn gericht op het tokeniseren van de muziekindustrie (playlist), het creëren van een echt gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk (Sentinel Network), het creëren van een gedecentraliseerde autonome inhoudseconomie (Lino), het bouwen van een sociaal netwerk om te bepalen of informatie waar is of niet (TruStory), en het lanceren van een stablecoin bedoeld voor massale acceptatie (Terra).

Er is een completere lijst van bijna 100 projecten die willen bouwen bovenop de Cosmos Network en Tendermint-technologie die te vinden is hier.

Het ATOM-token

Het Cosmos-team hield in april 2017 een ICO en haalde in slechts 28 minuten $ 17,3 miljoen op, terwijl ze 168 miljoen tokens verkochten voor $ 0,098 elk. Het team hield ook 50 miljoen tokens voor zichzelf in om strategische partnerschappen en bedrijfsontwikkeling te financieren.

Het ATOM-token was echter enigszins uniek omdat de daadwerkelijke tokens pas werden vrijgegeven nadat het hoofdnet live ging. Er waren enkele beurzen die IOU-tokens voor ATOM verhandelden voordat ze werden vrijgegeven, maar het daadwerkelijke token ging live op 14 maart 2019.

Twee dagen later bereikte het een hoogste punt ooit van $ 8,31, maar zakte snel vanaf dat niveau. Het sprong opnieuw naar bijna $ 7 op 22 april toen beleggers hoorden dat het token was genoteerd aan de Binance Exchange. De prijs daalde weer, maar de handelsvolumes zijn gestaag gestegen en vanaf 6 mei 2019 is de prijs terug naar $ 4,82.

Binance ATOM

Registreer bij Binance en koop ATOM-tokens

Er is geen limiet op het aantal ATOM dat zal worden vrijgegeven, aangezien het team van plan is om het aantal ATOM jaarlijks te verhogen op basis van een inflatoir model.

Hoewel de ATOM pas onlangs is uitgebracht, zijn er een aantal portemonnee-opties om uit te kiezen. De veiligste keuze is om de Ledger hardware wallet te gebruiken. Anders zijn er verschillende mobiele portemonnees beschikbaar zoals imToken, Cosmostation en WeTez. Er zijn ook de IOV- en Lunagram-portefeuilles die in ontwikkeling zijn en binnenkort beschikbaar zijn.

Degenen die geïnteresseerd zijn in het kopen van wat ATOM kunnen dit vrij eenvoudig doen, aangezien het token al op tientallen beurzen staat vermeld. De grootste handelsvolumes zijn te vinden op Kraken, Binance, Huobi Global, Bibox, Gate.io en OKEx.

Cosmos Hub 3

Sinds de lancering van het mainnet voor Cosmos in maart 2019 kwam de enige andere grote update van het project in december 2019, toen ze Cosmos 3 lanceerden. Deze update was voornamelijk gericht op het verbeteren van het bestuursmechanisme bij Cosmos..

Een van de belangrijkste veranderingen die Cosmos 3 heeft aangebracht, is dat bestuursvoorstellen niet langer alleen een signaleringsmechanisme zijn. Vóór Cosmos 3 moesten alle voorgestelde wijzigingen die door de community waren aangenomen, worden uitgevoerd door ontwikkelaars en als nieuwe software worden vrijgegeven die vervolgens werd uitgevoerd door deelnemende validators. Dit wordt ook wel een harde vork genoemd.

Cosmos Hub 3

Aankondiging van de lancering van Cosmos Hub 3. Afbeelding via Cosmos-blog

Met Cosmos Hub 3 kunnen kiezers nu veranderen hoe Cosmos op een fundamenteel niveau werkt, en die veranderingen kunnen worden geïmplementeerd zonder dat er een hard fork nodig is. Enkele van de wijzigingen die kunnen worden aangebracht, zijn onder meer het verhogen of verlagen van het inflatiepercentage, het wijzigen van de minimumdrempel waarop staking de inflatie beïnvloedt, het gemeenschapsbelastingtarief en nog veel meer.

De upgrade naar Cosmos Hub 3 heeft het ook mogelijk gemaakt om voorstellen uit te geven om fondsen van de overheidspool te besteden, die momenteel bijna 250.000 ATOM waard zijn met een waarde van meer dan $ 1 miljoen.

Ontwikkeling & Routekaart

Bij de meeste van deze blockchain-projecten zit het bewijs natuurlijk in de pudding. Om een ​​idee te krijgen van hoeveel werk er wordt gedaan, moeten we de projectcode-commits bekijken.

Een van de beste manieren om een ​​idee te krijgen van deze activiteit is door middel van de commit-activiteit van het project op hun openbare GitHub. In het geval van Cosmos heb je een aantal verschillende GitHub-opslagplaatsen, beide van de hoofdproject naar de Tendermint-opslagplaatsen.

Ik besloot hier een kijkje te nemen om te zien hoeveel activiteit er aanwezig is. Hieronder staan ​​slechts enkele van de meest actieve opslagplaatsen in het ecosysteem.

Cosmos Network GitHub Commits

Code commits over de afgelopen 12 maanden voor geselecteerde opslagplaatsen

Dit is inderdaad behoorlijk uitgebreid en laat zien hoeveel werk er aan het protocol is gedaan. Houd er ook rekening mee dat dit slechts 3 van de beste opslagplaatsen zijn. Er zijn in totaal meer dan 86 repositories!

Ik heb dit ontwikkelingsniveau niet gezien bij veel andere projecten (inclusief die met grotere ICO’s). Dit zou het idee verder moeten versterken dat dit allesbehalve een alledaags ICO- en blockchain-project is.

Deze omvangrijke en hectische coderingsactiviteit houdt hoogstwaarschijnlijk verband met hun ambitieuze routekaart. In het afgelopen jaar heeft het team een ​​aantal belangrijke mijlpalen bijna tot op het bot bereikt.

Er zijn ook nogal wat upgradevoorstellen die in het verschiet liggen voor het project. Deze omvatten Hub-ondersteuning voor het IBC-protocol waarmee sommige SDK-applicaties verbinding kunnen maken met de Hub. Je kunt de roadmap zien hier.

Gevolgtrekking

De lancering van het Cosmos-hoofdnet kwam met enorme hoeveelheden opwinding onder de gemeenschap, zoals blijkt uit de sterke stijging van de prijs van het ATOM-token. De ongevraagde toevoeging van het token bij Binance en tientallen andere beurzen, en de snelle sprong van ATOM naar de # 15-plek in totale marktkapitalisatie ondersteunt het uitgangspunt dat dit een serieus project is dat het waard is om te volgen en te investeren.

Zelfs met de beperkte updates gedurende het jaar sinds de lancering van het mainnet, blijft het ATOM-token het 21e grootste token naar marktkapitalisatie, wat het geloof van de gemeenschap in het project benadrukt..

De verhuizing naar het hoofdnet brengt Cosmos naar de volgende ontwikkelingsfase. Nu het netwerk stabiel is, heeft de gemeenschap al gestemd om ATOM-overdrachten mogelijk te maken. Vervolgens wordt IBC ingeschakeld en is de hoofdnetlancering voltooid.

Er zijn ook plannen om een ​​officiële staking-portemonnee uit te brengen die transacties op de Cosmos Hub mogelijk maakt. Zodra de eerste productieversie van Cosmos is uitgebracht, compleet met de eerste Cosmos Network blockchain, zal het project het zogenaamde “Galactic Era” ingaan..

Zodra het galactische tijdperk is bereikt, begint het ontwikkelingsteam te werken aan een gedecentraliseerde uitwisseling en aan bruggen voor Ethereum en Bitcoin.

Het is duidelijk dat de teams van Tendermint en Cosmos buitengewoon serieus zijn in wat ze doen. Hoewel sommigen het project nog steeds vaporware noemen vanwege een gebrek aan functies die in de whitepaper worden vermeld, zijn er tientallen partnerprojecten die in het Cosmos Network geloven en zijn begonnen het te gebruiken..

Als Cosmos erin slaagt het internet van blockchains te worden, zal het een uiterst belangrijke en krachtige positie innemen in de toekomst van blockchain-ontwikkeling en -technologie.

Tot dusver lijkt het project op schema te blijven om precies dat te doen, en als de opwinding van de gemeenschap een graadmeter is, kan dit een project zijn om de komende maanden en jaren nauwlettend in de gaten te houden..

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me