Dan Larimer: The Man Who Can’t Still Still

Zoals elke jonge en groeiende industrie, is de crypto-ruimte constant in beweging. Er verschijnen voortdurend nieuwe projecten, die allemaal beloven een bepaald probleem op te lossen of de industrie op hun eigen specifieke manier te revolutioneren. Ondertussen vervagen andere, die veel beloofden maar weinig opleverden, langzaamaan in de vergetelheid. Het is een constante cyclus van verandering.

Hoewel het lijkt alsof het allemaal om de technologie gaat, verschilt crypto niet van andere industrieën doordat het wordt gevormd door persoonlijkheden. We raken misschien opgewonden door een nieuw project, platform of blockchain en wat het beweert te kunnen, maar het zijn de mensen achter deze ondernemingen die uiteindelijk hun successen of mislukkingen bepalen..

Dan Larimer portret

Dan Larimer: Hallo dames. Afbeelding via Medium

De waarheid hiervan werd een paar dagen geleden netjes aangetoond, toen Block.one CTO Dan Larimer dat aankondigde hij ging weg het bedrijf dat hij hielp oprichten. Zoals velen zullen weten, is Block.one het bedrijf achter de EOS-blockchain, en het nieuws dat Larimer ‘vertrok om nieuwe persoonlijke projecten na te streven’ zorgde ervoor dat de prijs van EOS drastisch daalde..

Wat er ook in de whitepaper staat, het zijn nog steeds het brein achter deze projecten die er het meest toe doen. En als het gaat om crypto-movers en shakers, hebben maar weinigen een cv dat overeenkomt met dat van Dan Larimer.

Midas Touch

Sinds hij in 2009 voor het eerst op de hoogte was van bitcoin, heeft Dan Larimer zijn formidabele brein ingezet voor een aantal blockchain-projecten. Hij heeft ook een legitieme claim op de crypto OG-status, met rechtstreeks gecommuniceerd met bitcoin-oprichter Satoshi Nakamoto.

EOS-prijsgrafiek

De EOS-prijs duikt naar beneden na de aankondiging van het vertrek van Dan Larimer uit Block.one op 10 januari. Afbeelding via CoinDesk

Wat misschien wel het meest opmerkelijke is aan Larimers blockchain-carrière tot nu toe, is dat de projecten die hij heeft gebouwd en waar hij vervolgens vanaf liep, allemaal enorm succesvol waren. Hoewel veel ondernemers vaak een reeks mislukkingen in hun kielzog hebben, lijkt Larimer een talent te hebben voor fokwinnaars. Deze reputatie voor succes helpt grotendeels bij het verklaren van de gealarmeerde reactie van de markt op zijn vertrek uit Block.one.

In zijn verklaring dat bekend gemaakt Toen hij afscheid nam van Block.one, hintte Larimer naar zijn toekomstige richting door te zeggen:

Ik zal mijn missie voortzetten om een ​​vrije markt te creëren, vrijwillige oplossingen voor het veiligstellen van leven, vrijheid, eigendom en gerechtigheid voor iedereen. Ik weet niet precies wat de volgende stap is, maar ik neig naar het bouwen van meer censuurbestendige technologieën. Ik ben gaan geloven dat je geen “vrijheid als een dienst” kunt bieden en daarom zal ik mijn aandacht richten op het creëren van tools die mensen kunnen gebruiken om hun eigen vrijheid veilig te stellen..

Trump Twitter Ban

Twitter geeft Trump de Boot. Afbeelding via Twitter

Larimer, net als vele anderen in de blockchain-ruimte, inclusief collega-old-schooler Nick Szabo, maakt zich zorgen over de waargenomen erosie van de vrijheid van meningsuiting door almachtige technologiebedrijven zoals Twitter en Facebook. Het lijkt erop dat zijn nieuwe richting zich waarschijnlijk zal concentreren op het inzetten van zijn ervaring met blockchain om de reuzen van Silicon Valley te bestrijden.

Maar voordat we verder speculeren over waar Larimer naartoe zou kunnen gaan, laten we terugkijken op zijn opmerkelijke carrière tot nu toe.

Begin

Dan Larimer werd geboren in Colorado maar groeide op in Virginia, waar hij tot op de dag van vandaag nog steeds gevestigd is. In 2003 behaalde hij zijn bachelor in engineering aan Virginia Tech, voordat hij programmeur in de defensie-industrie werd.

Dan Larimer Virginia Tech

Virginia Tech University: de alma mater van Dan Larimer. Afbeelding via Virginia Tech News

Door aanvankelijk dit carrièrepad te bewandelen, trad Larimer in de voetsporen van zijn vader. Stan Larimer is zelf geen flauwekul op de hersenafdeling, hij heeft gewerkt als professor in de raketwetenschap (vermoedelijk het volgende niveau hoger dan een gewone raketwetenschapper) aan de US Air Force Academy. Zijn zoon ging echter naar de privésector en werkte bij Torc Robotics en Raytheon om drones en autonome voertuigen te ontwikkelen.

Toen Larimer in de defensiesector werkte, begon hij interesse te ontwikkelen in blockchain, voordat hij bitcoin ontdekte in 2009. Dit leidde hem tot forumdiscussies met de godheid zelf, Satoshi Nakamoto. Larimer beschouwt deze discussies misschien niet zo liefdevol, aangezien het meest bekende deel van hun interactie Satoshi’s ondertekening is voor een discussie over de transactiesnelheid van bitcoin die luidde: ‘Als je me niet gelooft of het niet begrijpt , Ik heb geen tijd om u te overtuigen, sorry. ‘

Bitshares

Larimer keerde uiteindelijk zijn defensiecarrière de rug toe in 2013. ‘Filosofisch gezien’, zei hij, ‘wilde ik overstappen van het werken aan vernietigingswapens naar het creëren van systemen die de mensheid konden helpen leven, vrijheid en eigendom te verschaffen.’ deze keer schetste hij voor het eerst het idee van een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) in een artikel op het Let’s Talk Bitcoin-netwerk.

Charles Hoskinson

Crypto-tovenaar Charles Hoskinson. Afbeelding via CoinDesk

Zijn onderzoek naar bitcoin en blockchain bracht hem ertoe om samen te werken met een andere cryptolegende in de dop, wiskundige en toekomstige medeoprichter van Ethereum en Cardano., Charles Hoskinson. Samen richtten Larimer en Hoskinson Bitshares op, een cryptocurrency-platform dat het gedelegeerde proof of stake-algoritme (DPoS) liet zien dat Larimer had uitgevonden. Hoskinson trad op als het gezicht en de zakelijke kant van het project, terwijl Larimer werkte aan de ontwikkeling van de code.

Larimers libertaire referenties werden ook in praktijk gebracht met Bitshares. Hij had zich lange tijd niet op zijn gemak gevoeld door de macht van gecentraliseerde uitwisselingen, evenals hun inherente kwetsbaarheid. Als gevolg hiervan werd Bitshares ontworpen om te functioneren als een gedecentraliseerde uitwisseling en als een ‘stapel financiële diensten, waaronder wisselen en bankieren op een blockchain’.Het maakte de aankoop mogelijk van aan de markt gekoppelde activa die door velen werden beschouwd als een essentiële afdekking tegen cryptovaluta. beweeglijkheid.

Bitshares Dan Larimer

Afbeelding via Shutterstock

Niet tevreden met DPoS, ontwikkelde Larimer ook Graphene, een open-source blockchain-implementatie die zou functioneren als de basislaag voor Bitshares en latere projecten. Grafeen is geschreven in C ++ en kan ongeveer 3.000 transacties per seconde verwerken, waardoor het een ideale basislaag is voor een platform als Bitshares.

Net als bij latere projecten, heeft Larimer Bitshares niet lang zijn volledige focus gegeven. Maar het was hier, met DPoS en Graphene, dat hij de technische basis legde voor veel van zijn latere werk. Hij bracht twee jaar door bij Bitshares en hielp het een indrukwekkend niveau van succes te behalen, voordat hij besloot dat het tijd was om verder te gaan.

Cryptonomex

De volgende drie jaar zag Larimer ondernemerschap naar nieuwe hoogten tillen. Bij het verlaten van Bitshares in 2015, werkte hij samen met zijn vader Stan om op te richten Cryptonomex, een bedrijf dat ‘diensten voor softwareontwikkeling levert om te voldoen aan de groeiende vraag naar aangepaste, hoogwaardige, blockchains en aanverwante technologie.’ Beide Larimers zagen het potentieel van blockchain en wilden de acceptatie en groei ervan bevorderen.

Stan Larimer Bitshares

Larimer V1.0 – Dan’s vader Stan Larimer. Afbeelding via Crunchbase

Het vlaggenschipproduct van Cryptonomex is OpenLedger, een blockchain-architectuur die meer dan 100.000 transacties per seconde kan verwerken. In een echo van zijn rol bij Bitshares was Larimer Jnr verantwoordelijk voor een groot deel van de code, terwijl zijn vader het bedrijf zelf leidde. Toen hij het project weer op gang had gekregen, ging Dan Larimer weer naar nieuwe weilanden.

Steemit

Amper een jaar na de oprichting van Cryptonomex was het tijd voor Larimer om de wereld van sociale media over te nemen en deze en blockchain samen te brengen. Het nieuwe platform, een gedecentraliseerde applicatie (DApp) genaamd Steemit, zou opnieuw gebruik maken van zowel DPoS als Graphene, terwijl het draait op de nieuw gecreëerde Steem-blockchain.

Voor dit nieuwe project werkte Larimer samen met financieel analist Ned Scott om een ​​gedecentraliseerd sociaal netwerk te creëren met een native valuta (STEEM) om gebruikers en makers van inhoud te belonen. De uitbetalingen van STEEM worden bepaald door de gebruikers zelf, die posts die ze leuk vinden upvote en zo een aandachtseconomie op het platform behouden.

Ned Scott Steemit

Steemit mede-oprichter Ned Scott. Afbeelding via CoinReport

Deze filosofie staat haaks op de meer gangbare sociale mediaplatforms. In zijn eigen woorden: ‘Steemit is van mening dat de gebruikers van het platform de voordelen en beloningen moeten ontvangen voor hun aandacht en de bijdrage die ze leveren aan het platform.’

Steemit heeft meer gemeen met Reddit of Medium dan met andere sociale mediaplatforms, hoewel het zichzelf uniek maakt door zijn systeem om degenen die deelnemen aan en gebruik maken van het netwerk te belonen. Het platform werd gelanceerd in 2016 en kende enig succes, hoewel een hack later dat jaar 260 accounts in gevaar bracht en ongeveer $ 85.000 aan STEEM werd gestolen.

Het STEEM-token genoot van een positieve prijsactie in de nasleep van de lancering in juli 2016, hoewel de bearmarkt van 2018 het in waarde zag crashen na een piek van meer dan $ 8 dollar in januari van dat jaar. Deze prijsdaling leidde ertoe dat ongeveer 70% van het personeel van het bedrijf werd ontslagen.

Het token is sinds medio 2019 afgevlakt en kost nu ongeveer 20 cent. Tegen de tijd dat de prijs crashte, was Larimer zelf – op dit moment misschien niet verrassend – verder gegaan.

Blokkeer een

Steemit kan nog steeds als een succes worden beschouwd en trekt nog steeds ongeveer zeven miljoen maandelijkse bezoeken. Het is misschien niet in de buurt van de revisie van de gecentraliseerde socialemediagiganten, maar het blijft een van de meest populaire op blockchain gebaseerde netwerken.

Blok één

Afbeelding via Startup Radar

Larimer stopte in maart 2017 als CTO van het project en ging verder met wat zijn grootste en meest bekende onderneming tot nu toe zou worden. Deze keer was zijn medewerker Brendan Blumer, een andere tech-ondernemer die het potentieel van blockchain duidelijk begreep.

Blumer had zijn eerste bedrijf opgericht toen hij pas 15 jaar oud was, toen hij Gamecliff oprichtte, dat de waardering, verkoop en uitwisseling van in-game-items in online games mogelijk maakte. De opzet zou hetzelfde zijn als bij eerdere inspanningen van Larimer: Blumer zou optreden als de CEO en het gezicht van het bedrijf, terwijl Larimer zorgde voor de nerdkant van de dingen.

In een video- Larimer introduceert Block.one en beschrijft het bedrijf als ‘een uitgever van open-source software. We maken onze software gratis en beschikbaar voor iedereen om zijn eigen blockchains te lanceren. ” Block.one is in wezen een moeder- en holdingmaatschappij voor een aantal projecten, waarvan EOS.IO de meest voorkomende is – de uitgever van de EOS-cryptocurrency . EOS staat op de 17e plaats van meest waardevolle cryptovaluta op basis van marktkapitalisatie en werd in 2018 gelanceerd, aangekondigd als een ‘Ethereum-killer’ slimme contract blockchain.

Block One oprichters

De waarschijnlijke jongens: Block.one medeoprichters Brendan Blumer en Dan Larimer. Afbeelding via Twitter

Het EOS-platform is ontworpen om ontwikkelaars in staat te stellen DApps sneller en gemakkelijker te bouwen dan bij anderen – met name Ethereum. Naast educatieve tools om deze ontwikkelaars te helpen, biedt het ook een grotere schaalbaarheid, waarbij opnieuw gebruik wordt gemaakt van DPoS en grafeen voor een snellere transactiedoorvoer.

Het andere facet van Block.one is een sociaal netwerkplatform Stem, dat voortbouwt op Larimers ervaring met Steemit om te functioneren als een ander gedecentraliseerd sociaal netwerk. Toen Larimer aankondigde dat hij het niet meer zou gebruiken Twitter begin januari 2021 moedigde hij zijn meer dan 46.000 volgers aan om hem in plaats daarvan op Voice te volgen.

EOS evolueert

De EOS-blockchain was bedoeld om te schalen naar mogelijk miljoenen transacties per seconde (TPS) en positioneerde zichzelf als een directe concurrent van Ethereum. Block.one beweerde ook dat het, naast deze miljoenen TPS, een manier had gevonden om transactiekosten op het netwerk te elimineren. Deze ambitie trok veel belangstelling van investeerders en hielp Block.one om meer dan $ 4 miljard op te halen in de ICO van een jaar, die plaatsvond in 2018..

EOS New Moon

Afbeelding via Hacker Noon

Dit kwam neer op de grootste ICO in de geschiedenis en stelde Block.one in staat om door te gaan met de ontwikkeling van EOS.IO en de EOS blockchain, terwijl het ook aanzienlijke reserves aan bitcoin verzamelde..

Sinds 2018 hanteert Block.one een hands-off benadering van EOS, door de software te leveren die nodig is om het project te lanceren, maar de verdere ontwikkeling ervan in handen te laten van de gemeenschap. Deze scheiding was mogelijk de reden waarom Block.one er relatief licht van kon afstappen toen de Securities and Exchange Commission (SEC) in 2019 kwam bellen..

Blumer kondigt aan

Blumer over het vertrek van Dan Larimer. Afbeelding via Twitter

De SEC beschuldigde Block.one van het uitvoeren van een niet-geregistreerde tokenverkoop tijdens zijn ICO in 2018 en legde het bedrijf een boete van £ 24 miljoen dollar op. op Block.one of een van zijn medewerkers. Vergelijk dit met de recente rechtszaak tegen Ripple, waarbij de SEC achter Ripple en drie van zijn hoogste personeelsleden aan ging.

‘Aan alle goede dingen moet een einde komen’

Het vertrek van Dan Larimer uit Block. Een na een relatief lange periode (voor hem) van drie jaar heeft voorspelbaar nogal wat opschudding veroorzaakt. We hebben gezien hoe de EOS-prijs fors daalde in de nasleep van zijn aankondiging, terwijl sommige EOS houders hebben ook slecht gereageerd op het nieuws en het ‘de laatste druppel’ genoemd.

Larimer had bij verschillende gelegenheden beloofd dat hij voor de lange termijn bij EOS en Block.one zou werken, een claim die misschien met een korreltje zout had moeten worden genomen gezien zijn staat van dienst bij onder meer Bitshares, Cryptonomex en Steemit.

In plaats van Jed McCaleb, mede-oprichter van Ripple, wordt Larimer door velen gezien als niet in staat om projecten te doorzien, terwijl anderen hem zien als niet meer dan een pump and dump-handelaar.

Blockchain-adviseur Tone Veys  is zo’n criticus en zegt:

Dan Larimer is begonnen met verschillende op proof-of-stake gebaseerde projecten en ze waren allemaal duister van aard … Zowel Bitshares als Steemit stelden insiders in staat om veel tokens voor zichzelf te maken, en daarna liet het proof-of-stake karakter van het project toe die insiders om voor altijd waardevol voor zichzelf te drukken.

Maar hoewel de frustratie die velen voelen over dit laatste vertrek gerechtvaardigd kan zijn, verhult het de enorme bijdrage die Larimer heeft geleverd aan blockchain en crypto. EOS mag hebben veel investeerders teleurgesteld, maar het blijft een van de grootste crypto’s die er zijn en kan zich toch verzamelen als Block.one zich hergroepeert na het vertrek van zijn CTO.

Dan Larimer-projecten

Dan Larimer’s projecten. Afbeelding via Hackernoon

Als we voorbij de reeks bedrijven kijken die Larimer heeft helpen creëren, om vervolgens weg te lopen, kunnen we zien dat hij altijd meer geïnteresseerd is geweest in de onderliggende technologie van blockchain dan om er een openbaar gezicht voor te zijn. Dat is overgelaten aan Charles Hoskinson, Ned Scott en Brendan Blumer, terwijl Larimer zich heeft toegelegd op het uitbouwen van de technologie..

Dankzij Daniel Larimer hebben we DPoS, grafeen en het DAO-concept naast vele andere bijdragen aan de blockchain-techstack. Nu, met deze prestaties achter de rug, lijkt het erop dat hij zijn energie ergens anders gaat richten, met enkele van de grootste technologiebedrijven van allemaal in het vizier..

Dan Larimer Voice

Daniel Larimer spreekt Voice op een Block.one-evenement in 2019. Afbeelding via DeFi Republiek

In een recent post op zijn blog More Equal Animals – The Subtle Art of True Democracy richtte Larimer zich op de hegemonie van Silicon Valley en zei:

We worden nu geconfronteerd met een wereld waarin bedrijven als Apple, Amazon en Google diensten weigeren aan gemeenschappen die informatie en meningen delen die in strijd zijn met het heersende verhaal. Het doel hiervan is om de controle over het verhaal terug te krijgen. Dit gaat veel verder dan het censureren van wat mensen posten op het eigen platform van een bedrijf, om anderen de mogelijkheid te ontzeggen om hun eigen alternatieve platforms te creëren.

Het lijkt waarschijnlijk dat het gedecentraliseerde model van het sociale mediaplatform dat hij pionierde met zowel Steemit als Voice nog steeds onafgemaakte zaken zijn voor Larimer. Zijn libertaire neigingen, in combinatie met zijn ongeëvenaarde expertise, kunnen voldoende zijn om grote techneuten over zijn schouder te laten meekijken.

Alleen een dwaas zou wedden dat Dan Larimer nog belangrijkere bijdragen levert aan blockchain en de crypto-ruimte, welk pad hij ook neemt vanaf hier.

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me