Dash Review: Digital Cash Bitcoin Fork voor directe betalingen

Bitcoin is de leidende cryptocurrency gebleven, maar er zijn enkele solide kanshebbers. Een daarvan is Dash, dat zijn naam kreeg als een korte vorm van ‘digitaal contant geld’.

Dit was oorspronkelijk een vork van Bitcoin & is ontwikkeld als een eenvoudiger alternatief voor massale adoptie. Om dat doel te bereiken, heeft het voortgebouwd op de basisprincipes van blockchain-technologie en heeft het dat sindsdien uitgebreid door nieuwe functies toe te voegen.

Gezien de nieuwere concurrentie is het echter nog steeds het overwegen waard?

In deze Dash review zal ik proberen daar antwoord op te geven. Ik zal ook de acceptatie op lange termijn en het prijspotentieel van de DASH-munt analyseren.

Geschiedenis van Dash

Dash verscheen voor het eerst in 2014 en werd ontwikkeld door Evan Duffield. Destijds noemde hij het xCoin, en kort daarna werd de naam veranderd in Darkcoin. Pas in maart 2015 werd de munt omgedoopt tot Dash, en sindsdien is hij die naam blijven gebruiken.

Dash-geschiedenis

Geschiedenis van Dash met Xcoin, Darkcoin & Dash

De primaire focus voor het gebruik van Dash ligt in de transactieruimte, voor gebruik als betaling aan verkopers. Dash gebruikt Proof-of-Work als consensusmechanisme, wat betekent dat het kan worden gewonnen. En natuurlijk kan het ook bij een groot aantal beurzen worden gekocht.

Dash was een van de eerste munten die met succes zelfbestuur en zelffinanciering toepaste. Het ontvangt zijn ontwikkelingsgeld uit de opbrengsten die worden gegenereerd door de blockchain, en het beheer ervan wordt gecontroleerd door de eigenaren van netwerkmaster-knooppunten. Dit maakt Dash ook een van de eerste succesvolle gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO’s).

Dash Basics


Dash werkt in wezen op een vergelijkbare manier als Bitcoin. Het is volledig gedecentraliseerd, zonder autoriteit die transacties of activiteiten op de blockchain controleert. Alles wat er met Dash gebeurt, wordt geregistreerd in het gedistribueerde grootboek en alle waardeoverdrachten gebeuren op de meest transparante manier.

Het Dash-netwerk bestaat uit hoofdknooppunten, dit zijn servers waarvan de middelen zijn toegewezen voor het verwerken en verifiëren van transacties op het Dash-netwerk in ruil voor beloningen van Dash-kosten en munten.

Hoewel het gebruik van masterknooppunten niet meteen zo belangrijk lijkt, geeft deze architectuur het Dash-netwerk aanzienlijke verwerkingskracht en heeft het de opname van twee belangrijke Dash-functies mogelijk gemaakt: InstantSend en PrivateSend. Deze twee functies maken Dash tot een uniek project.

Dash Direct verzenden

Voorbeeld van Dash Instant Send. Afbeelding via slideshare

Om het simpel te houden, wil ik alleen vermelden dat InstantSend niet letterlijk instant is. Het duurt ongeveer 4 seconden om een ​​InstantSend-transactie te bevestigen. Dat is vrijwel direct vergeleken met de 10 minuten of meer die het Bitcoin-netwerk nodig heeft om een ​​transactie te bevestigen.

De hoofdknooppunten doen de eerste consensus over de geldigheid van elke transactie en vergrendelen vervolgens het geld om het netwerk te beloven dat de transactie volledig zal worden gevalideerd in de komende blokken.

Dash privé verzenden

Voorbeeld van Dash Private Send. Afbeelding via slideshare

PrivateSend is een geweldige functie omdat het gebruikers in staat stelt hun identiteit verborgen te houden, terwijl ook de oorsprong van verzonden geld wordt verdoezeld, waardoor accounts ook privé blijven. Dash bereikt dit door een proces van virtuele menging van portemonnee-invoer. Deze vermenging houdt geen overdracht van munten in, maar het dient om duidelijk te verdoezelen waar het geld vandaan komt.

Dash versus Bitcoin

Dash is misschien begonnen met Bitcoin, maar het is verder gegaan van de oudste en grootste van de cryptocurrencies en heeft nieuwe functies toegevoegd die bedoeld zijn om het geschikter te maken om te worden gebruikt als een transactionele digitale valuta. Die wijzigingen omvatten de grotere blokgrootte van Dash, maar er zijn ook andere verbeteringen.

Helaas voor Dash-enthousiastelingen, heeft het feit dat Bitcoin de oudste en meest populaire cryptocurrency is, Dash goed in de schaduw van Bitcoin gehouden, hoewel Dash heeft geïnnoveerd en superieure functies heeft toegevoegd. Het is echter nog vroeg in de geschiedenis van cryptocurrencies, dus dat zou in het komende decennium kunnen veranderen.

Naast het gebruik van grotere blokgroottes, krijgt Dash ook snellere transacties door het gebruik van hoofdknooppunten. Ze maken meer verificaties mogelijk, sneller en geven Dash ook de mogelijkheid om zijn speciale functies uit te voeren, zoals PrivateSend en InstaSend. De hoofdknooppunten bieden ook de budgetterings- en beheerfuncties van Dash, evenals andere functies die eenvoudigweg niet mogelijk zouden zijn zonder deze laag van het netwerk.

Bitcoin versus Dash

Bitcoin & Dash vergeleken. Afbeelding via Dash

Een van de belangrijkste verschillen tussen Bitcoin en Dash is het governancesysteem dat aan Dash is toegevoegd. Sinds het ontstaan ​​van Bitcoin hebben we gezien hoe een gebrek aan stakeholder-governance problemen kan veroorzaken, waardoor het gebrek aan governance een groot struikelblok is.

Dash vermijdt dergelijke problemen door eigenaren van hoofdknooppunten een stem in het netwerk te geven. Ze kunnen stemmen over budgetteringsproblemen en over netwerkwijzigingen. Dit is alleen maar eerlijk aangezien de eigenaren van de masterknooppunten een duidelijk belang in het netwerk hebben en een onderpand van 1.000 Dash moeten inzetten om hun knooppunten te laten draaien.

Momenteel zijn er 4.939 hoofdknooppunten, wat veel decentralisatie geeft aan het besluitvormingsproces. Deze 4.939 besluitvormers bepalen de koers van het Dash-netwerk door te stemmen over wijzigingsvoorstellen. Vergelijk dat eens met Bitcoin, waar een klein aantal insiders verantwoordelijk is voor het nemen van bestuursbeslissingen.

Het X11-algoritme

Toen Zelfs Duffield Dash creëerde, wilde hij een algoritme gebruiken dat niet kon worden misbruikt door de krachtige ASIC-mijnbouwinstallaties die Bitcoin-mijnbouw controleren.

Als gevolg hiervan creëerde hij een algoritme dat bekend staat als X11. Het X11-algoritme is een proof-of-work-algoritme, net als de SHA-256 van Bitcoin, en het gebruikt de verwerkingskracht van computers om een ​​cryptografisch probleem op te lossen, waardoor wordt bewezen dat er werk is verricht, transacties worden gevalideerd en misbruik op het netwerk wordt voorkomen.

X11 voordelen

Voordelen van X11. Afbeelding via Slideshare

X11 verschilt van andere proof-of-work-algoritmen omdat het 11 verschillende hash-processen gebruikt. Dat maakte het buitengewoon moeilijk om een ​​ASIC-rig te maken die in staat was om Dash te minen, waardoor de distributie van mijnbouw en munten eerlijker bleef.

Dash was niet in staat om ASIC’s voor altijd te blokkeren en in 2018 werd een ASIC uitgebracht die Dash kan minen. Dash is erin geslaagd om de muntverdeling gelijk en eerlijk te houden door de moeilijkheidsgraad van het delven te verhogen en door de beloningen in de loop van de tijd te verminderen.

De voordelen van het gebruik van Dash

Ik heb al een van de grootste voordelen van Dash besproken, namelijk de PrivateSend-functie. Hoewel het alle transacties transparant houdt in het grootboek, maakt het het ook bijna onmogelijk voor iemand om transacties te ontleden om de oorsprong van munten te achterhalen en een idee te krijgen van het saldo van verschillende rekeningen..

En Dash heeft functies waarmee wetshandhavers indien nodig de oorsprong van fondsen kunnen traceren, maar voor de algemene gebruikers zijn transacties veel anoniemer op Dash in vergelijking met de meeste cryptocurrencies..

Dash Voordelen

Dash heeft zichzelf ook extreem gedecentraliseerd gemaakt door de master node-benadering te gebruiken. Deze decentralisatie maakt het Dash-netwerk veiliger, geeft het een betere uptime-bescherming en verhoogt de redundantie van het netwerk.

Misschien wel een van de grootste voordelen is dat Dash is gebouwd met het oog op schaalbaarheid. Hoewel veel cryptocurrency-projecten zich de afgelopen 12-18 maanden hebben gericht op het verbeteren van de schaalbaarheid, is Dash al gebouwd om indien nodig op te schalen tot blokgroottes van 400 MB. Dit geeft Dash 400 keer het aantal transacties per blok in vergelijking met Bitcoin.

Het Dash-team

Evan Duffield is de maker van Dash, en hij zit nog steeds bij het team, maar in de rol van strategisch adviseur.

De CEO van Dash is Ryan Taylor, en hij bekleedt die functie sinds april 2017. Daarvoor was hij Director of Finance bij Dash. Taylor is afgestudeerd aan het MBA-programma van Columbia University en heeft een lange en succesvolle geschiedenis in de financiële dienstverlening, eerst bij McKinsey en later als eigenaar van zijn eigen aandelenonderzoeksbureau..

Dash oprichters

Evan Duffield en Ryan Taylor

De CTO bij Dash is Bob Carroll, en hij bekleedt die rol sinds mei 2018. Voordat hij bij Dash kwam, creëerde Carroll een aantal van zijn eigen ondernemingen en was hij ook 5 jaar CTO van Everspring. Hij is een veelzijdige technologieprofessional met sterke ondernemersneigingen.

Glenn Austin heeft de touwtjes in handen als CFO bij Dash sinds maart 2018. Hij heeft een sterke financiële achtergrond, werkte 5 jaar voor Morgan Stanley en werkte later 6 jaar als Global Key Account Manager bij UBS. Hij is afgestudeerd aan zowel de Harvard University als de Columbia Business School.

DASH-munt

Dash blijft een van de meest populaire cryptocurrencies, met nummer 17 qua marktkapitalisatie, met een marktkapitalisatie van $ 617 miljoen op 29 september 2019. Interessant is dat het handelsvolume voor Dash groter is dan veel van de cryptocurrencies met grotere marktkapitalisaties , in sommige gevallen veel groter, wat de hoge acceptatiegraad en populariteit van Dash benadrukt.

Toen Dash werd gemaakt (destijds als XCoin) was één eenheid ongeveer $ 0,21 waard. Ik weet zeker dat vroege investeerders en mijnwerkers geen idee hadden hoeveel die munten binnenkort waard zouden zijn. Tegen de tijd dat de munt in maart 2015 werd omgedoopt tot Dash, was één eenheid iets meer dan $ 3 waard. De rebranding veroorzaakte wel een rally in de medaille en op 21 maart 2015 bereikte het $ 7,11, maar zakte snel vanaf dat niveau.

Tussen medio 2015 en eind 2016 bleef DASH rangebound. Het handelde tussen $ 3 en $ 12, omdat de hele cryptocurrency-markt op het punt stond opgepikt te worden door de monumentale bull run.

In januari 2017 steeg de handel in Dash boven $ 15, en tegen het einde van februari had de munt $ 30 bereikt. Het bleef in brand, klom boven de $ 100 in maart en bleef daar 9 dagen voordat het uiteindelijk terugviel naar $ 70 in april.

DASH Prijsprestaties

DASH Prijsprestaties. Afbeelding via CMC

De zwakte duurde niet lang en in mei was de prijs weer boven de $ 100. In juni verdubbelde de prijs opnieuw en bereikte kortstondig $ 200. Het bleef in juli boven de $ 200 uitkomen en in augustus verdubbelde het opnieuw en bereikte het $ 400-niveau.

De prijs zakte in september en oktober terug naar het lage tot midden $ 300 niveau, maar het beste moest nog komen. Toen de rally in cryptocurrencies van 2017 van start ging, bereikte Dash $ 500, $ 600 en vervolgens $ 800 in november. Het bleef stijgen en verdubbelde opnieuw en bereikte op 20 december 2017 zijn hoogste punt ooit van $ 1.642,22.

De prijs daalde gestaag in 2018 naarmate de bearmarkt in cryptocurrencies bleef hangen. In december 2018 was de prijs van Dash gedaald tot onder de $ 100. Het vond steun rond het $ 70-niveau en bracht de komende maanden voornamelijk door tussen $ 70 en $ 85. De prijzen zijn sindsdien verlaagd tot iets boven de $ 70 op het moment van dit bericht.

Hoewel de huidige prijs vrij laag is gezien het hoogste punt ooit voor Dash, is hij ook vrij hoog als je bedenkt waar Dash vandaan kwam, slechts 5 jaar geleden. Vroege investeerders die voor $ 0,21 kochten, hebben een enorme winst, zelfs bij de huidige lage niveaus.

Kopen & DASH opslaan

Zoals je zou verwachten voor een van de grootste en vroegste cryptocurrencies, kun je Dash kopen en verkopen op meer dan 100 verschillende beurzen. Interessant is dat het grootste volume aan transacties plaatsvindt bij Cat Ex, waar Dash wordt gekoppeld aan TRX (Tron). Er is ook een goede hoeveelheid volume bij Bitinka en LATOKEN. Dash is natuurlijk ook verkrijgbaar bij grotere beurzen zoals Binance, Huobi Global en zelfs Coinbase Pro.

Dit volume lijkt ook vrij goed over de beurzen te zijn verdeeld, wat betekent dat er relatief weinig risico is vanuit een belangrijk uitwisselingsperspectief. Op de individuele orderboeken blijkt de omzet sterk te zijn en zijn de orderboeken breed.

Binance DASH

Registreer bij Binance en koop DASH-tokens

Er is een grote verscheidenheid aan Dash-portefeuilles beschikbaar, inclusief ondersteuning van de belangrijkste hardwareportefeuilles: Ledger, Trezor en KeepKey. Er is ook een Dash Core-desktopportemonnee en ondersteuning van de Exodus-, Jaxx- en Coinomi-portefeuilles. Aan de mobiele kant zijn er meer dan een dozijn wallets om uit te kiezen, waaronder de native Dash Android- of Dash iOS-wallets.

Als u op zoek bent naar een meer diepgaande analyse van de portemonnee-opties, dan hebben we een stuk behandeld over de beste portemonnees voor DASH.

Ontwikkeling & Routekaart

Dus hoeveel werk hebben de Dash-ontwikkelaars gedaan? Een van de beste manieren om hier een idee van te krijgen, is door hun GitHub Commits te bekijken.

De open source code-commits zijn misschien wel een van de meest directe manieren om een ​​indicatie te krijgen van het werk dat wordt gedaan aan het Dash-protocol en alle andere functies.

Daarom besloot ik om in het Dash GitHub repo’s en let op het aantal code-commits. Hieronder staan ​​de commits naar de top 3 van meest actieve repo’s van het afgelopen jaar.

Dash GitHub

Code verbindt zich ertoe om opslagplaatsen in de afgelopen 12 maanden te selecteren

Zoals je kunt zien, zijn de ontwikkelaars behoorlijk druk met een aantal updates van zowel de kernsoftware als de mobiele portemonnees. Het is ook de moeite waard erop te wijzen dat er nog 80 repo’s zijn, verspreid over twee afzonderlijke GitHubs.

Dit toont dus aan dat de Dash-ontwikkelaars het project nog steeds voortstuwen. Dit zou misschien logisch zijn in combinatie met hun routekaart.

Het Dash-team heeft een aantal mijlpalen voltooid die ze in hun roadmap voor 2019 hadden, maar er zijn nog drie belangrijke mijlpalen die overblijven in 2019. Deze omvatten de volgende:

  • Dash Core v1.0: Dit omvat op gebruikersnaam gebaseerde betalingen, gedecentraliseerde API, gedecentraliseerde gegevensopslag en ontwikkelingsbibliotheken
  • DashPay-portemonnee: In deze fase kunnen gebruikers een gepersonaliseerde gebruikersnaam registreren. Ze kunnen ook verbinding maken met hun contacten op gebruikersnaam in plaats van op hun DASH-adres. Ten slotte kunnen ze betalingen doen en ontvangen op basis van gebruikersnamen

Als u op de hoogte wilt blijven van de ontwikkeling van het Dash-protocol, bent u misschien het meest geschikt om hun te volgen officiële blog. Hier geven ze gebruikers diepgaande informatie over hun voortgang.

Gevolgtrekking

Dash is goed gepositioneerd en heeft veel ondersteuning van zijn gebruikers en de cryptocurrency-gemeenschap in het algemeen. Het ontwikkelingsteam is blijven groeien, van één persoon in het begin tot meer dan 40 personen op dit moment.

Het doel van vandaag is hetzelfde als altijd: Dash net zo gebruiksvriendelijk maken als huidige betalingssystemen zoals PayPal.

De Dash-ontwikkelaars hebben functies toegevoegd die het superieur maken aan Bitcoin en andere transactionele betalingssystemen, en de veerkracht van de Dash-munt, zelfs op de bearmarkt van 2018, is ongetwijfeld bemoedigend voor beleggers. De extra masterknooppuntlaag die aan Dash is toegevoegd, heeft geholpen bij het oplossen van problemen met schaalbaarheid, snelheid, beheer en anonimiteit.

Dash blijft een van de belangrijkste kanshebbers voor wereldwijde acceptatie als transactionele valuta, maar alleen de tijd zal uitwijzen hoe succesvol het kan worden. Tot dusver ziet het er veelbelovend uit voor de toekomst van Dash.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Disclaimer: dit zijn de meningen van de schrijver en mogen niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers zouden hun eigen onderzoek moeten doen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map