De huidige staat van GPU-mijnbouw en wat te verwachten

Omdat de prijzen van cryptocurrency de afgelopen maanden explosief zijn gestegen, neemt ook het aantal mensen dat ernaar op zoek is naar mijnbouw.

Deze sterke stijging van de vraag naar mijnbouwapparatuur heeft geleid tot een goudkoorts terwijl mensen proberen de nieuwste apparatuur in handen te krijgen. Een van de meest populaire hardware die hiervoor wordt gebruikt, is de Graphics Processing Unit (GPU).

Deze zijn al een aantal jaren het hoofdbestanddeel van de cryptocurrency-mijnwerker, omdat hun onbewerkte verwerkingskracht gunstig is voor Proof-of-Work-mijnalgoritmen. Er zijn een aantal munten waarmee GPU’s hun hash-stroom kunnen inschakelen.

Er zijn echter ook een aantal uitdagingen voor de GPU-mijnwerker waar ze zich zorgen over moeten maken. Een daarvan is de reactie van de chipmakers zelf en de andere is de dreiging die uitgaat van ASIC’s.

Laten we eens wat dieper in het huidige landschap kijken.

GPU Madness Angers Some

Er zijn veel mensen die niet zo blij zijn met de impact die cryptocurrency-mining heeft op de GPU-markt en prijzen. Ten eerste klagen veel gamers over het tekort en hoe het in hun portemonnee komt.

Er zijn ook mensen die de GPU’s gebruiken voor wetenschappelijke computationele experimenten. Deze onderzoekers kunnen het zich vaak niet veroorloven om de zeer hoge prijzen van GPU’s te kopen om een ​​experiment te voltooien dat vaak geen geldelijk rendement oplevert.

Deze zorgen worden ook gedeeld door de chipfabrikanten zelf. Ze zijn bezorgd dat hun verkopen te sterk gecorreleerd zijn met die van de cryptocurrency-markt. Op dit moment kampen ze met een vraaggolf en maken ze zich zorgen over neergang.

Er zijn geruchten dat bedrijven zoals Nvidia die de levering van hun GPU’s proberen te vertragen door beperkingen op te leggen aan hun downstream grafische kaartpartners. Ze hopen dat dit het effect zal hebben dat de vraag teruggaat naar de oorspronkelijke gamers en wetenschappers.

Het is ook minder dan zeker dat deze geruchten waar zijn. Hoewel Nvidia misschien niet houdt van de onregelmatige inkomsten die een vluchtige vraag zou kunnen hebben, is het onwaarschijnlijk dat ze een aanzienlijk deel van hun huidige vraag zullen afsnijden.

In een nogal tegenstrijdige houding hebben ze ook besloten om de prijzen te verhogen om de vraag van de mijnwerkers zelf te beperken. Ze hopen dat dit de impact kan hebben van het constant houden van de inkomsten tijdens een recessie.

Bedreiging van ASIC’s

De dreiging van ASIC's

Afbeelding via Fotolia

Applicatie-specifieke geïntegreerde schakelingen (ASIC’s) worden beschouwd als een van de grootste bedreigingen voor traditionele mijnbouwhardware en kleinere mijnwerkers wereldwijd. Deze zijn ontwikkeld met het uitdrukkelijke doel om bepaalde munten te delven en doen dit met dodelijke efficiëntie.

Technisch gezien kunnen deze ASIC-mijnwerkers hun kopers meer rekenkracht bieden per watt elektriciteit en per dollar kapitaal. Dit maakt ze een aantrekkelijke optie voor de mijnwerker.

Deze werden aanvankelijk geproduceerd voor het Bitcoin PoW-mijnalgoritme door een groot Chinees bedrijf genaamd Bitmain. Door gebruik te maken van enkele mazen in het protocol, kon Bitmain deze gespecialiseerde chips produceren.

Ze hebben ook het effect gehad dat Bitcoin-mijnbouw veel minder gedecentraliseerd is, omdat alleen de grootste mijnactiviteiten het zich echt kunnen veroorloven om deze ASIC’s te kopen. Nu ze de effectiviteit zien die deze hebben gehad met Bitcoin, ontwikkelen de fabrikanten ASIC’s voor andere munten.

Een fabrikant genaamd Baikal heeft bijvoorbeeld bekend gemaakt dat ze op zoek zijn naar een ASIC die zal worden gebruikt om het cryptonite-algoritme te minen. Dit wordt momenteel gebruikt door munten zoals Electroneum en Monero.

De Monero-gemeenschap heeft dit met veel argwaan bekeken. Dit komt omdat, aangezien Monero een privacybewuste munt is, centralisatie een bedreiging vormt voor die privacy. Ze hebben daarom besloten hun ketting hard te splitsen om de dreiging van Baikal en hun ASIC’s te vermijden.

Bitmain zal de ASIC-boom waarschijnlijk ook niet van hen laten ontsnappen. Ze hebben actief alternatieve ASIC’s ontwikkeld. Ze hebben bijvoorbeeld onlangs de Siacoin-ontwikkelaars ondermijnd toen ze een vroege versie van hun Antminer A3 uitbrachten.

Ze hebben ook de Ethereum-mijnindustrie op hun sites. Het gerucht gaat dat ze werken aan een ASIC die kan minen met behulp van het ETASH-algoritme. Dit is iets waarvan de Ethereum-ontwikkelaars onvermurwbaar zijn, dat het niet zou moeten gebeuren.

Ze hebben altijd beweerd dat hun munten ASIC-resistent waren en dat ze waarschijnlijk veranderingen zullen doorvoeren die dit zouden kunnen voorkomen. Bovendien is Ethereum actief op zoek naar Proof-of-Stake-minion in hun aanstaande Metropolis-upgrade.

Potentieel voor andere algoritmen

Hoewel PoW wordt gezien als een essentieel onderdeel van het consensusalgoritme, zijn er velen die experimenteren met andere mining-algoritmen die minder energie-intensief zijn en minder afhankelijk zijn van brute force computing..

Momenteel is Proof-of-Stake het tweede meest populaire mining-algoritme. Dit maakt het in wezen mogelijk dat consensus wordt opgebouwd door degenen die “inzetten” in de munten hebben. Deze knooppunten zijn de validerende knooppunten op het netwerk en de ingezette munten zijn het onderpand dat het netwerk eerlijk houdt.

Er zijn ook andere interessante mijnbouwvoorstellen die in de gemeenschap op stoom komen. Een daarvan is Proof-of-Capacity. Dit wordt momenteel gebruikt met het Burst-muntalgoritme en zorgt ervoor dat munten rechtstreeks op de harde schijven van de mijnwerkers kunnen worden gedolven.

Prijs van goud, prijs van schoppen

Er is momenteel ook nog een veel grotere factor die een rol speelt bij de GPU-mijnprijzen. Dit is hoe het verwachte rendement voor de miner waarschijnlijk wordt beïnvloed door dalende cryptocurrency-prijzen.

Tot dusverre heeft 2018 een steile prijsdaling van alle cryptocurrencies te zien gegeven en dit heeft waarschijnlijk een duidelijke impact op het potentiële rendement op investering van GPU-mijnbouwplatforms. Dit betekent dat minder mensen de nieuwste GPU’s van de plank zullen kopen.

Er is ook een kans dat ze zouden kunnen proberen de kaarten die ze momenteel hebben te verkopen. Dit zou de impact kunnen hebben van het overspoelen van de tweedehandsmarkt met gebruikte GPU’s.

De computergamers en wetenschappers zouden echter nog geen feest moeten vieren. Cryptocurrency-markten ondergaan regelmatig correcties en dit zou daar ook een ander voorbeeld van kunnen zijn.

Uitgelichte afbeelding via Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me